ایرج اسدی روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا بیان کرد: پسماندهای بیمارستانی این استان شامل پسماندهای عادی، عفونی و شیمیایی به هشت تن و ۲۴ کیلوگرم در روز رسیده که بیشترین میزان افزایش پسماندها در بخش عفونی با ۱۵ درصد بوده است.
وی ادامه داد: روزانه چهار تن و ۱۱۵ کیلوگرم پسماند عادی، سه تن و ۳۲۰ کیلوگرم پسماند عفونی و ۵۸۹ کیلوگرم پسماند شیمیایی در بیمارستان های این استان تولید میشود.
اسدی اضافه کرد: طبق مصوبه کارگروه مدیریت پسماند دانشگاه علوم پزشکی با تعامل نظام پزشکی، مطب ها مکلف به عقد قرارداد با بخش خصوصی برای مدیریت پسماندهای عفونی شدند که تاکنون این مصوبه در شهرستان های همدان و ملایر به خوبی اجرایی نشده است.
رییس اداره نظارت و پایش ادارهکل حفاظت محیط زیست همدان افزود: پیگیری و بازدیدهای صورت گرفته توسط محیطزیست و شبکه بهداشت از مطب پزشکان در سایر شهرستانها به ویژه رزن و نهاوند موید اجرایی شدن مصوبه کارگروه مدیریت پسماند در این شهرستانها است.
اسدی تاکید کرد: بر اساس مصوبات کارگروه مدیریت پسماند نامه نگاری هایی با نهادهای مسوول به منظور همراه کردن کلینیکها، مطبها و آزمایشگاهها برای انعقاد قرارداد با بخش خصوصی به منظور دفع اصولی پسماند پزشکی صورت گرفته است.
وی گفت: چنانچه کلینیک ها، مطب ها و آزمایشگاه ها در این باره کوتاهی کنند اقدام آنها تهدید علیه بهداشت عمومی محسوب شده و مشمول ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی می شوند؛ بنابراین دانشگاه علوم پزشکی می تواند فهرست این مراکز را در اختیار دادستانی قرار دهد.
رییس اداره نظارت و پایش ادارهکل حفاظت محیط زیست همدان اظهار داشت: اداره کل حفاظت محیطزیست نیز به عنوان ناظر عالی اجرای قانون، همواره تکالیف را به دستگاه های متولی از جمله معاونت بهداشتی گوشزد و یادآوری میکند.
اسدی ادامه داد: هر چند شاهد انعقاد قرارداد کلینیکها، مطبها و آزمایشگاهها با شرکت خصوصی «عصر سلامت سبز الوند» برای بی خطر سازی پسماندهای پزشکی هستیم اما روند انعقاد قرارداد و استقبال از این موضوع کند پیش می رود.
وی بیان کرد: بیمارستانها نیز مجهز به دستگاه اتوکلاو برای بیخطرسازی پسماندهای پزشکی هستند و در صورت بروز نقص فنی برای دستگاه، تا زمان رفع این نقص باید به فوریت با شرکت خصوصی یادشده برای بیخطرسازی و دفن اصولی پسماند قرارداد منعقد کنند.
رییس اداره نظارت و پایش ادارهکل حفاظت محیط زیست همدان افزود: شیوهنامه مدیریت پسماند پزشکی بسیار جامع و کامل و برای چهار بخش پسماند عفونی، دارویی و شیمیایی، پسماند تیز و برنده و اعضای و جوارح که به علت مواردی همچون تولد نوزاد یا برخی فرایند پزشکی از بدن انسان جدا میشود، برنامه جامع عملیاتی تدوین کرده است.
اسدی با بیان اینکه شهرداریها پسماندهای عادی را جمعآوری و منتقل میکنند گفت: پسماندهای عفونی از محل تولید به صورت منفک و جدا از سایر پسماندها جمعآوری می شود و در کیسه زرد رنگ قرار میگیرد، سپس به بخش بیخطر سازی پسماند در بیمارستان منتقل میشود.
وی ادامه داد: پس از بی خطرسازی پسماند عفونی در بیمارستان، آن را در کیسه سیاه رنگ قرار داده و توسط عوامل شهرداری به سایت پسماند واقع در جاده همدان - تهران منتقل و برخلاف پسماندهای عادی هنگام دفن این قبیل پسماندها، زیر و روی آن آهک ریخته سپس روی آن با خاک پوشانده می شود.
رییس اداره نظارت و پایش ادارهکل حفاظت محیط زیست همدان بیان کرد: پسماند کلینیکها، مطبها و آزمایشگاههایی که با شرکت خصوصی «عصر سلامت سبز الوند» قرارداد منعقد کردند نیز توسط این مجموعه جمع آوری و توسط دستگاهی که ظرفیت ۱۰ تن زباله را دارد بیخطرسازی سپس به سایت دفن زباله منتقل میشود.
اسدی درباره پسماندهای شیمیایی و دارویی هم توضیح داد: روزانه در قبال ارائه خدمات درمانی بخشی از داروها تبدیل به پسماند شده یا بخش دیگری به علت اتمام تاریخ مصرف تبدیل به پسماند میشوند که این پسماندها نباید با دیگر زباله ترکیب شوند بلکه به صورت مجزا هنگام رسیدن به یک حجم معین توسط مراکز دارای مجوز از محیط زیست، امحا شوند.
وی تاکید کرد: این قبیل پسماندها به علت اینکه حاوی ترکیبات موثر بر روی خاک است و دفن آن احتمال بالا بردن آلودگی آب و خاک را به همراه دارد باید در مکانهای دارای مجوز بیخطرسازی و دفن شوند.
رییس اداره نظارت و پایش ادارهکل حفاظت محیط زیست همدان گفت: برخی پسماندها ناشی از عملهای جراحی از جمله زایمان است که بیمارستانهای دهنده این نوع خدمات باید در چارچوب دستورالعمل دفن بهداشتی این پسماندها را به گورستان منتقل و از طریق مراکز دارای مجوز آن را امحا کنند.