تاریخ انتشار: ۵ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۸:۵۷

تهران- ایرنا- در حالی که کرونا همچنان در اوج خود قرار دارد و اثرات مخربی بر حوزه سلامت، اقتصاد، اجتماع و سیاست برجای گذاشته است، تنها با رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی و اجباری شدن استفاده از ماسک در فضاهای بسته می‌توان شَر این ویروس منحوس را از کشور کم کرد.

به گزارش ایرنا، با توجه به افزایش ابتلا و مرگ و میر ناشی از شیوع کرونا در کشور، همچنان روند ابتلا به این بیماری صعودی است، به‌طوری که بعد از گذشت بیش از پنج ماه از شیوع کرونا، آمار و میزان فوتی‌های این بیماری رو به افزایش است و در این شرایط به‌طور میانگین حدود ۲۰۰ تن در روز جان خود را از دست می‌دهند. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی این سیر صعودی کرونا پرداخته‌اند.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

کرونا و کنکور

روزنامه اعتماد در گزارشی می نویسد: «روزانه هزاران پیام و تماس درباره تعویق و عدم‌ تعویق کنکور از مردم دریافت می‌کنم. ما در مجلس پیگیر تصمیمی هستیم که خط قرمز آن فقط سلامتی داوطلبان است و نتیجه به زودی اعلام می‌شود.» این توییت روز جمعه احمد نادری، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس بود. کمتر از ۲۴ ساعت بعد، آنچه او در توییتر اعلام کرده بود به صورت شفاف و رسمی توسط رییس این کمیسیون اعلام شد: ارایه طرح دو فوریتی مجلس برای لغو کنکور ارشد. یکی از عمده فعالیت‌های برخی اعضای کمیسیون آموزش مجلس یازدهم از زمان ورودشان به مجلس تا کنون صرف گفت‌وگوهای رسانه‌ای و حضور در شبکه‌های اجتماعی برای صحبت کردن در مورد باید و نبایدهای حذف کنکور در زمان شیوع کرونا شده است. علیرضا منادی سفیدان، رییس این کمیسیون که قبل‌تر هم در مورد تلاش مجلس در مورد حذف کنکور صحبت کرده بود، روز گذشته و ظاهرا پس از برگزاری نشست فوق‌العاده شورای عالی سنجش و پذیرش دانشجو گفت: «تصمیم مهمی که در نشست امروز پیشنهاد کردیم مورد استقبال وزیر و اعضای شورا قرار گرفت، ورود مجلس به موضوع اصلاح قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دوره‌های تحصیلات تکمیلی و مراکز آموزش عالی کشور است».

محرم و چالش کرونا

روزنامه همدلی در گزارشی نوشت: شیعیان جهان اگر چند مناسبت مهم مذهبی داشته باشند، بدون تردید محرم و عاشورا مهم‌ترین ‌آن‌هاست. کمتر از یک ماه مانده به آغاز این مناسبت، ماه عزاداری شیعیان بر مصایب اهل بیت، این مناسک مهم شیعی که با انقلاب و جمهوری اسلامی، پیوندی ناگسستنی دارد، با چالش بزرگی به نام کرونا مواجه شده است که برگزاری این آیین تاریخی دیرپا را با مشکلاتی مواجه کرده است. پنج ماه پس از همه‌گیر شدن ویروس کرونا و تعطیلی بسیاری از کسب‌وکارها مناسک مذهبی و سیاسی در ایران علیرغم برخی مخالفت‌ها تعطیل شد تا سلامت مردم اولویت اصلی متولیان اداره کشور شود. نمازهای جمعه سراسر کشور، روز قدس، مناسک ماه مبارک رمضان و شب‌های احیاء نیز از آن جمله بود که برای اولین بار در تاریخ تشیع و انقلاب اسلامی تعطیل شد تا اصل انسانی و اسلامی حفظ جان مردم محقق شود. اگرچه در مواردی مانند ماه رمضان بر اثر رعایت مردم وضعیت کرونا مهارشده به نظر می‌رسید، اما همزمانی شروع پیک دوم کرونا و افزایش جان‌باختگان این بیماری خطرناک با ماه عزاداری سالار شهیدان، وضعیت مهمی را پیش آورده است. وضعیتی که در ابتدای شروع کرونا در ایران و در مواجهه با مناسک مذهبی نیز پیش آمده بود.

روزنامه آرمان ملی در گزارشی آورد: کمتر از ۳۰ روز به آغاز دهه محرم و مراسمات مذهبی و سوگواری آن باقی مانده و در شرایطی که بسیاری از کارشناسان بهداشتی از عدم رعایت فاصله‌گذاری فیزیکی در این مراسم ابراز نگرانی می‌کنند، استاندار تهران نیز صحبت‌های رئیس ستاد ملی مبارزه با کرونا را تایید و اعلام کرد که مراسم سوگواری ایام محرم با رعایت پروتکل‌های بهداشتی در پایتخت برگزار می‌شود. انوشیروان محسنی بندپی درباره مراسمات قربانی و ذبح گوسفند در عید قربان نیز تاکید کرد: معاونان بهداشتی سه دانشگاه علوم پزشکی با نظر فرمانده ستاد مقابله با کرونا استان تهران با اعزام کارشناس، بر نحوه عرضه و ذبح دام در مکان‌های مورد تایید این ستاد در استان تهران نظارت می‌کنند.

کرونا و قرنطینه خانگی

روزنامه ایران در گزارشی می نویسد: وقتی دکتر توی چشم‌هایش نگاه کرد و گفت باید دوهفته توی خانه قرنطینه بشود اولین فکری که به ذهنش رسید این بود که چطور می‌تواند در یک آپارتمان کوچک ۶۰ متری طوری خودش را قرنطینه کند که همسر و فرزندش درگیر کرونا نشوند. واقعاً چطور با یک دستشویی و حمام مشترک می‌تواند پروتکل‌های بهداشتی را طوری رعایت کند که آنها مریض نشوند برای همین سختی را به جان خرید و قبل از ورود به خانه آنها را راهی شهرستان کرد: «می‌دانی آنقدر تب و بدن درد داشتم که حتی برداشتن یک لیوان آب و خوردن آن هم برایم سخت بود اما این برایم تحملش راحت‌تر از زندگی با دو نفر دیگر در یک فضای کوچک بود. ترس از هر لحظه بیمار شدن‌شان بیشتر مرا عذاب می‌داد اما چاره‌ای نبود. تازه مجبور بودم خودم به هر جان کندنی برای خرید بروم بیرون؛ البته یکی از دوستانم هم دوبار سه باری برایم سوپ آورد و دم منزل تحویل داد و رفت». همسر و فرزندش تست دادند و متوجه شدند کرونا ندارند اما آمد و رفتش به بیرون از خانه در دوره بیماری آیا موجب بیمار شدن عده‌ای دیگر نشد: «راستش سعی می‌کردم فاصله‌ام را با دیگران حفظ کنم اما چند باری به سوپر مارکت و نانوایی رفتم ماسک هم داشتم. باور کن چاره دیگری نداشتم». اما واقعاً این روزها که کرونا نفس خیلی هایمان را بریده و به هر کسی یک جور سختی و فشار وارد می‌کند با سختی‌های قرنطینه خانگی در دوران بیماری چه باید کرد و چطور می‌توان از پس مشکلاتش برآمد. در برخی کشورها معمولاً کسی که قرنطینه خانگی می‌شود تحت نظارت سیستم درمانی آن کشور قرار می‌گیرد. یعنی پزشکان مدام با فرد بیمار در تماسند و از او می‌خواهند تا دائم آنها را از حالش باخبر کند. همچنین در آن سیستم از یکی از اعضای خانواده یا دوستان نزدیک بیمار خواسته می‌شود مسئولیت خرید مایحتاج اولیه دوره بیماری را بر عهده بگیرد تا او و بستگانش که در قرنطینه خانگی هستند مجبور به خروج از خانه نشوند و بیماری گسترش پیدا نکند.

پیک دوم کرونا

روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی نوشت: بررسی روند شناسایی مبتلایان روزانه و بیماران بدحال نشان می‌دهد این احتمال وجود دارد که در روزهای آینده از تعداد بیماران مبتلا به ویروس کرونا کم شود و به دنبال آن تعداد بیماران بدحال نیز با کاهش مواجه شود. بنابراین این امکان وجود دارد همان‌طور که در اردیبهشت و خرداد ماه دیده شد، در شهریور ماه نیز یک روند کاهشی در تعداد مبتلایان دیده شود. چرا که در پیک اول و دوم این بیماری، بسیاری از استان‌های مرکزی و مرزی کشور درگیر ویروس کرونا شده‌اند، در نتیجه اکثر استان‌های کشور با این بیماری مواجه شده و احتمالا یک ایمنی نسبی پیدا کرده‌اند. بنابراین این احتمال وجود دارد که در شهریور ماه با کاهش تعداد بیماران مواجه شویم. اما بحث این است که در شرایط کنونی، مقرراتی که در مورد فاصله‌گذاری اجتماعی وضع شده، اثر خود را تا چه زمانی خواهد گذاشت و آیا می‌تواند آمار را به یک روند نزولی با ثبات برساند؟ به‌نظر می‌رسد با رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی و اجباری شدن استفاده از ماسک در فضاهای بسته، در شهریور ماه روند بیماری باثبات‌تر شده و از تعداد بیماران کاسته شود. اما این نگرانی وجود دارد که در مهرماه با آغاز فصل‌های سرد سال، که شروع بیماری‌های ویروسی مانند آنفلوآنزا است، مجددا درگیری با ویروس کرونا نیز از سر گرفته شود.

کرونا و خبرنگاران

خبرگزاری ایسنا در گفت و گو با امیدعلی مسعودی مدیر گروه ارتباطات دانشگاه سور می نویسد: خبرنگاران هم در همین جامعه زندگی‌ می کنند و مجبورند مانند بقیه در قرنطینه باشند. الان کنفرانس های مطبوعاتی برگزار نمی شود. قبلا خبرنگارها به کنفرانس های مطبوعاتی دعوت می شدند اما الان اغلب روابط عمومی ها اخبار را به خبرنگاران منتقل می کنند و خبرنگاران هم همچنان باید وظیفه شان را انجام دهند. هر دو طرف باید به سمت ارتباطات غیرحضوری بروند که می تواند تلفنی و یا در فضای مجازی باشد. خبرنگارها دارند دنیای جدیدی را تجربه می کنند. دنیایی که در آن کنفرانس مطبوعاتی نیست مصاحبه حضوری نیست اما دنیایی است که می توانند اخبار، عکس ها و ویدیوها را دریافت کنند سپس گزینش کرده و ارزش های خبری را بررسی کرده و منتشر کنند.

رسانه‌های اصولگرا

داروی ایرانی کرونا

روزنامه جوان در گزارشی نوشت: خودکفایی در تولید تجهیزات پزشکی مورد نیاز برای درمان کرونا اتفاق خوبی است که به همت شرکت‌های دانش‌بنیان در ایام شیوع کرونا رخ داد. حالا سورنا ستاری، معاون رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه شرکت‌ها و مجموعه‌های دانش‌بنیان‌در حوزه تأمین داروی بیماران کرونایی نیز خوب عمل کردند، عنوان کرد: «برخی محصولات تولید شده توسط این مجموعه‌ها به لیست دارویی کشور وارد شده و مابقی نیز تا سه هفته دیگر به بازار می‌آید». حجت‌الاسلام حسن روحانی، رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه ایجاد دوگانگی «جان و نان» و «عزاداری و سلامت» غلط است و هر دو باید در کنار هم و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی باشند، با تأکید بر برگزاری باشکوه مراسم روز عرفه گفت: «مراسم این روز خاص با رعایت پروتکل‌های مورد تأکید و رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی در مساجد و محافل باشکوه برگزار شود.»

روزنامه فرهیختگان در گزارشی می آورد: پیام نجفی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان و واحد اصفهان درخصوص نمایشگاه آخرین دستاوردهای فناورانه و دانش‌بنیان مراکز رشد فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) گفت: «۶۰ محصول و ابداع جدید محققان اصفهانی در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شده بود که مورد بازدید سورنا ستاری، معاون علمی‌وفناوری ریاست‌جمهوری قرار گرفت». وی در ادامه با بیان اینکه برخی از محصولات ارائه‌شده موردتوجه و تاکید ویژه دکتر ستاری قرار گرفت، اظهار کرد: «از ۶۰محصول ارائه‌شده در این نمایشگاه که برخی از آنها محصولات کرونایی و برخی دیگر تجهیزات پزشکی بود، معاون علمی‌وفناوری ریاست‌جمهوری بر روی هفت شرکت تاکید ویژه داشت که فعالیت این شرکت‌ها ادامه یابد و حمایت آنها در دستورکار معاونت علمی‌وفناوری ریاست‌جمهوری قرار گیرد». علی انصاری، رئیس مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان(خوراسگان) گفت: شرکت زیست فناوری حکیم که از شرکت‌های فعال در مرکز رشد فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان است، با همکاری این واحد دانشگاهی در بهار سال جاری موفق به ساخت کیت تک‌مرحله‌ای تشخیص مولکولی عفونت کووید-۱۹ شد. نمونه اولیه این کیت در آزمایشگاه جامع دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در خردادماه با کیت کمپانی Sansure کشور چین مقایسه شد که نتایج قابل قبولی حاصل شد. درحال حاضر این کیت درحال گذراندن مراحل اداری اخذ مجوزهای قانونی جهت تولید است.

کتاب و کرونا

روزنامه وطن امروز در گزارشی می نویسد: این روزها که همه فعالیت‌های فرهنگی و هنری کشور متاثر از بحران جدیدی به نام کرونا شده است، ‌ برخی نویسنده‌ها و ناشران کشور تصمیم گرفتند به جای خانه‌نشینی، تهدید کرونا را به فرصت تبدیل کنند و با پرداختن به  موضوعات مرتبط با شرایط کرونایی، آثاری را همسو با این حال و هوا روانه بازار نشر کرده‌اند، البته بسیاری هم این روزها آثار مختلفی را در دست تهیه و انتشار دارند که طی روزها و ماه‌های آینده روانه بازار نشر خواهد شد. در میان آثار منتشرشده مرتبط با ویروس کرونا، کتاب‌های متنوعی به چشم می‌خورد؛ از انتشار کتاب «در وصف مدافعان سلامت» گرفته تا کتاب «درباره مراقبت‌های حرفه‌ای بهداشتی در پیشگیری از بیماری کرونا» در سبد متنوع کتاب‌های کرونایی وجود دارد.

غوغای کرونا در کرمان

خبرگزاری مهر در گزارشی آورد: کرمانی‌ها تیر و مرداد را فصل خرماپزان می‌دانند، دما هوا در این روزها به ۵۰ درجه می‌رسد و محصول خرما آماده برداشت می‌شود، اما برخلاف انتظارها دقیقاً در همین فصل شیوع ویروس کرونا در استان به‌خصوص در مناطق گرمسیر به اوج خود رسیده است. بیمارستان‌های استان، دیگر جایی برای بستری بیماران ندارد، کادر درمان هم گرفتار ویروس شده‌اند و فرسایش هفت ماه مبارزه با ویروس کرونا کار را به‌جایی رسانده که کادر درمان برای رعایت اصول بهداشتی از مردمی که برخی از آن‌ها هنوز غافل هستند درخواست و خواهش می‌کنند و از مسئولان هم می‌خواهند سیاست‌های پیشگیرانه را اتخاذ کنند. اما از یک‌سو مسئولان اعتقاددارند که اجرای سیاست‌هایی که منجر به محدودیت اصناف شود راهکار مناسبی نیست و از سوی دیگر برخی مردم نسبت به اجرای پروتکل‌ها سهل‌انگاری می‌کنند و برخی نیز از مسئولان گلایه دارند که چرا جلوی مخاطرات کرونایی را در جامعه نمی‌گیرند.