تاریخ انتشار: ۶ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۷:۰۰

تهران - ایرنا - محققان دانشگاه لوند در سوئد راهکار جدیدی را برای درمان تبخال انسان ابداع کردند که به جای هدف‌گیری پروتیین‌های ویروسی، خصوصیات فیزیکی ژنوم ویروس را هدف می‌گیرد.

به گزارش پایگاه خبری ساینس، در این شیوه از مولکول‌های جدیدی استفاده می‌شود که از پوسته پروتئینی ویروس عبور کرده و مانع خروج ژن‌ها از ویروس می‌شود. این راهکار موجب بروز مقاومت نمی‌شود و به طور مستقل از جهش‌های ژنوم ویروس، اثرگذار است.
به گفته متخصصان در چرخه آلوده سازی سلول‌ها توسط ویروس، هم خصوصیات مولکولی و هم خصوصیات فیزیکی ویروس اثرگذار است. اما تاکنون کمتر توجهی به ویژگی‌های فیزیکی ویروس‌ها شده است. اکنون محققان با توجه به خصوصیات فیزیکی ویروس راهکاری را برای مقابله با آن ابداع کردند که پروتئین‌های آن را هدف نمی‌گیرد. زیرا جهش‌های پروتئینی در ویروس امری طبیعی است و این جهش‌ها موجب مقاومت دارویی آن می‌شود.

فشار داخلی پوسته پروتیینی ویروس تبخال به دلیل فشردگی مواد ژنتیکی به ۲۰ اتمسفر می‌رسد. این فشار امکان تزریق سریع مواد ژنتیکی به درون هسته سلول را فراهم می‌کند. اما محققان مولکول‌های کوچکی را شناسایی کردند که توانایی نفوذ به درون ویروس و غیرفعال کردن فشار درونی آن را بدون آسیب زدن به سلول، دارد. اثر ضد ویروسی این مولکول‌ها چندین برابر داروهای مورد استفاده کنونی است. از آنجا که تمام ویروس‌های تبخال دارای ساختار یکسانی هستند، این شیوه جدید برای درمان تمام انواع تبخال کاربرد دارد.
محققان امیدوارند با استفاده از این شیوه جدید بتوانند سایر بیماری‌های ویروسی لاعلاج را نیز درمان کنند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه PLOS Pathogenes منتشر شده است.