هاشم طالب برادر استاد مهدی طالب در تماس تلفنی خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا ضمن تایید خبر درگذشت وی اعلام کرد: استاد طالب لحظاتی قبل به دلیل ابتلا به بیماری کرونا دارفانی را وداع گفته است.
او متولد سال ۱۳۲۴ نهاوند بود و مدرک کارشناسی خود را در رشته علوم اجتماعی از دانشگاه تهران، کارشناسی ارشد را در رشته جامعه شناسی از دانشگاه میرال فرانسه و نیز مدرک دکتری در رشته جغرافیای انسانی از دانشگاه دانیل فوشه-میرال تولوز فرانسه و دکتری در رشته جامعه شناسی را از دانشگاه میرال فرانسه اخذ کرد.
وی پس از بازگشت به ایران با وجود تمام مسئولیت هایی که در بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، وزارت مسکن و شهرسازی و غیره داشت، هیچ گاه سنگر دانشگاه را ترک نکرد و به مدت ۴۵ سال و تا واپسین روزهای عمر، درِ اتاقش در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران به روی دانشجویان باز بود و نقش بی بدیلی در پیشرفت رشته جامعه شناسی روستایی و توسعه روستایی ایران داشت.
از شاخصه های بارز وی می توان به این نکته اشاره کرد که او جامعه شناسی بود ایرانی و مسائل اجتماعی ایران را دغدغه مندانه مطرح می کرد و به دنبال حل آن بود. خصوصا در حوزه مسائل روستایی و توسعه روستایی این نکته نمایان تر بود.
بالغ بر ۴۰ جلد کتاب از او در زمینه های جامعه شناسی، جامعه شناسی روستایی و تامین اجتماعی به یادگار مانده است و بسیاری از کتاب های وی سرفصل دانشگاهی است.
موارد تدریس وی «اصول اندیشه های تعاونی»، «تامین اجتماعی»، «تامین و رفاه اجتماعی» و «زمینه ها و شیوه های همکاری درجا» (در مقطع کارشناسی) و «رهبری ومدیریت»، «روش تحقیق درتوسعه و رفاه اجتماعی»، «مدیریت روستایی»، «تحولات جامعه روستایی ایران»، «روش تحقیق درتوسعه»، «سازمان های مشارکتی روستایی»، «سیستم های اطلاعاتی مدیریت»، «طرح تحقیق»، «مدیریت روستایی» و «مطالعه تطبیقی تجارب توسعه در کشور» (در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری) بود.
وی همچنین مولف کتب «چگونگی انجام مطالعات اجتماعی» (۱۳۶۹)، «روش تحقیق در علوم اجتماعی» (۱۳۷۰)، «مدیریت روستایی در ایران» (۱۳۷۱)، «جامعه شناسی اعتبارات روستایی در ایران» (۱۳۷۳)، «اصول و اندیشه های تعاونی» (۱۳۷۶)، «مدیریت روستایی در ایران» (۱۳۷۶)، «کتاب تامین اجتماعی» (۱۳۷۸) و «شیوههای علمی مطالعات اجتماعی (روش تحقیق عملی)»(۱۳۸۰) بود.
«جامعه شناسی روستایی: ابعاد تغییر و توسعه در جامعه روستایی ایران» (۱۳۸۴) و مقالات «مسائل و موانع جامعه شناختی توسعه روستایی در ایران»، «عوامل موثر در تقطیع اراضی زراعی»، «شیوه های همیاری در جامعه روستایی ایران»، «واحدهای بهره برداری خانوادگی»، «اهمیت مفاهیم و اصطلاحات در علوم اجتماعی»، «عوامل اجتماعی مهاجرت های روستایی»، «نقش واحدهای بهره برداری خانوادگی در توسعه کشاورزی»، «مسائل و مشکلات توسعه در ایران»، «طرحی برای مدیریت روستائی در ایران» و «فرهنگ شورائی و تاملاتی در مدیریت شهری» از دیگر تالیفات این استاد دانشگاه است.
وی کتاب های «شوراهای اسلامی روستائی»، «فلسفه تعاونیهای مصرف»، «فلسفه قیمت گذاری در تغاونی مصرف»، «همیاری در ازدواج در ایران»، «قومیت و جنسیت: مطالعه موردی گروههای قومی در سیستان و بلوچستان»، «دلایل ناکامی نظام برنامه ریزی توسعه در ایران عصر پهلوی دوم»، «جایگاه رشته های مختلف علوم اجتماعی در مطالعات روستایی» و «بررسی جایگاه و نقش مطالعات بین رشته ای در مطالعه جوامع روستایی با تاکید بر ایران» را نیز به رشته تحریر درآورده است.