لندن –ایرنا– رئیس کمیسیون حقوق بشر اسلامی انگلیس اقدام تحریک‌آمیز آمریکا در آسمان سوریه را گستاخانه توصیف و تصریح کرد که واشنگتن برای پیشبرد سیاست‌های ماجراجویانه و تجاوزکارانه خود قوانین بین‌المللی را گروگان گرفته است.

«مسعود شجره» در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا در لندن افزود: آنچه در ماجرای مزاحمت جنگنده‌های آمریکایی علیه هواپیمای مسافربری ایران رخ داد، اقدام وحشتناکی بود که بیشتر در فیلم‌ها دیده می‌شود و باور آن دشوار است.  

به گفته وی، این رویداد نشان می دهد که تا چه اندازه دولت ایالات متحده از مسیر قانون خارج شده، برخلاف موازین بین‌المللی رفتار می‌کند و آشکارا چنین جنایت‌هایی را مرتکب می‌شود.

رئیس کمیسیون حقوق بشر اسلامی انگلیس ادامه داد؛ این رویداد همچنین از فقدان اراده سیاسی جامعه‌جهانی برای حساب کشی از واشنگتن حکایت دارد. آمریکا در چهارسال گذشته از تمام تعهدات بین‌المللی خود خارج شده و جامعه جهانی به‌جای مهار و اعمال فشار به تملق و چاپلوسی از اربابان کاخ سفید پرداخته اند.

وی چشم‌پوشی نهادهای بین المللی از اقدام «گستاخانه» آمریکا را تکان‌دهنده خواند و افزود: این حادثه زنگ خطری است که در ماه‌های باقی‌مانده به پایان دوره ریاست جمهوری ترامپ شاهد سیاست‌های توهین‌آمیز بیشتری خواهیم بود.

شجره تصریح کرد که آمریکا نه تنها ایران، بلکه قوانین بین‌الملل و جامعه جهانی را برای پیشبرد سیاست‌های متجاوزانه خود گروگان گرفته و ما وظیفه داریم به این وضعیت اعتراض کنیم.

به گزارش ایرنا، دو فروند جنگنده «اف ۱۵» آمریکایی بعد از ظهر پنجشنبه (دوم تیرماه) در اقدامی غیرحرفه‌ای و تروریستی برای یک فروند هواپیمای مسافربری ایران که از تهران عازم بیروت بود، در آسمان سوریه مزاحمت ایجاد کردند. با تغییر ارتفاع ناگهانی هواپیمای مسافربری شماری از مسافران مجروح شدند که پس از فرود این هواپیما، به مراکز درمانی بیروت انتقال یافتند.

سخنگوی ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا (سنتکام) درباره این مزاحمت ادعا کرده که بازرسی بصری با هدف اطمینان یافتن از امنیت پرسنل نیروهای ائتلاف در پایگاه التنف صورت گرفته و زمانی که خلبان اف-۱۵ هواپیما را به عنوان هواپیمای مسافربری ماهان‌ایر شناسایی کرد، اف-۱۵ به صورت امن اقدام به فاصله گرفتن از هواپیما کرد.  

بر اساس ادعای «بیل اوربان» مزاحمت جنگنده‌های این کشور برای هواپیمای مسافربری ایرانی، حرفه‌ای بوده و براساس معیارهای بین‌المللی صورت گرفته است.

با این حال کارشناسان بر این باورند که رفتار جنگنده‌های آمریکایی در خاک کشور ثالث (سوریه) نقض آشکار امنیت هوانوردی، تخلف از اصل آزادی پرواز هواپیماهای غیرنظامی و به علاوه در مغایرت با مواد ۳ و ۴۴ پیمان هواپیمایی کشوری بین‌المللی (کنوانسیون شیکاگو) و ضمیمه‌های مربوطه و کنوانسیون مونترال ۱۹۷۱ و نیز زیر پا گذاشتن اصول مسلم حقوق بین‌الملل است و نوعی اقدام تروریستی محسوب می‌شود.

براساس کنوانسیون ۱۹۴۴ شیکاگو، آمریکایی‌ها امنیت کریدور هوایی شناخته شده را نقض کرده‌اند. شرکت‌های هواپیمایی مختلف دنیا از این کریدور استفاده می‌کنند. اینکه یک جنگنده در کریدور هواپیمای مسافربری حضور یافته و به صورت خطرناکی به سمت یک هواپیمای مسافربری حرکت کند، خلاف قوانین بین المللی و پروتکل‌های موجود هوایی است.

در حالی که اقدام تحریک‌آمیز آمریکا با سکوت دولت‌های اروپایی و مدعیان حقوق بشر مواجه شده سازمان هواپیمایی کشوری طی اطلاعیه‌ای، تعرض جنگنده آمریکایی به هواپیمای ماهان را مصداق بارز نقض حقوق بین‌الملل دانست و خواستار بررسی این حادثه در «ایکائو» شد.

سازمان هواپیمایی کشوری ایران، اقدام جنگنده‌های آمریکایی در تعرض به هواپیمای مسافربری ایرانی را مصداق بارز نقض حقوق بین‌الملل و مقررات و استانداردهای هوانوردی دانسته و مراتب اعتراض جدی خود را رسما به شورای سازمان بین المللی هواپیمایی کشوری (ایکائو) اعلام و خواستار رسیدگی فوری به موضوع شده است.