لندن – ایرنا – «دومینیک راب» وزیر امور خارجه انگلیس عصر دوشنبه با «ژان-ایو لودریان» همتای فرانسوی خود درباره ایران گفت وگو کرد.

وزیر امور خارجه انگلیس با انتشار پیامی در توییتر افزود: گفت‌وگوی خوبی را با لودریان درباره مسائل مهم از جمله ایران، جلوگیری از اجرای طرح الحاق [کرانه باختری به سرزمین‌های اشغالی] و مذاکرات صلح خاورمیانه داشته‌اند.

وی تصریح کرد: لندن و پاریس به همکاری خود برای حمایت از ثبات و امنیت جهانی ادامه می‌دهند.

راب هفته گذشته نیز به‌صورت جداگانه میزبان وزرای امور خارجه آمریکا و آلمان بود تا درباره مجموعه ای از مسائل روابط دوجانبه، تحولات خاورمیانه از جمله ایران رایزنی کنند.

مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در سفر به انگلیس تلاش کرد تا مقام‌های این کشور را برای حمایت از طرح واشنگتن در خصوص تمدید تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل متحد علیه ایران تشویق کند.

آمریکا ماه‌هاست که برای جلوگیری از پایان ممنوعیت تسلیحاتی ایران با کشورهای همفکر خود مشغول رایزنی و کارزارهای دیپلماتیک را در پایتخت های منطقه پیگیری کرده است. اعضای باقی‌مانده برجام به ویژه روسیه و چین با قطعنامه پیشنهادی آمریکا که در تضاد کامل با قطعنامه ۲۲۳۱ است، مخالفت کرده‌اند.

کشورهای اروپایی عضو برجام ماه گذشته با صدور بیانیه‌ای تصریح کردند که به اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ پایبند هستند. آن‌ها باب اشتراک نظر با آمریکا درباره پایان تحریم‌های تسلیحاتی ایران را بازگذاشته اما بر لزوم حفظ برجام و پرهیز از اقدامی که این توافق را به مخاطره بیندازد تاکید کردند.  

در این بیانیه که متعاقب دیدار وزرای خارجه سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان در برلین منتشر شد، آمده است: ما نسبت به اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ که در سال ۲۰۱۵ از برجام پشتیبانی کرد متعهد می مانیم. اما بر این باور نیز هستیم که لغو برنامه ریزی شده تحریم سازمان ملل در خصوص تسلیحات متعارف در اکتبر آینده بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ می تواند پیامدهای قابل توجهی برای امنیت و ثبات منطقه ای داشته باشد.  

این بیانیه می‌افزاید: ما قصد داریم این مساله را با هماهنگی تنگاتنگ با روسیه و چین به عنوان شرکت کنندگان باقی مانده در برجام و همچنین با سایر اعضای شورای امنیت و سایر طرف های دخیل بررسی کنیم. ما عمیقاً بر این باوریم که هر تلاش یکجانبه برای توسل به ساز و کار بازگشت خودکار تحریم ها می تواند پیامدهای وخیمی در شورای امنیت سازمان ملل متحد داشته باشد.  

آن‌ها در این بیانیه تصریح کردند؛ هر تصمیمی که می تواند «با تلاش های کنونی ما برای حفظ برجام ناسازگار باشد، حمایت نخواهیم کرد.»

از سویی ناتوانی طرف‌های اروپایی به اجرای تعهدات برجامی و گام‌های ایران برای کاهش تعهداتش در این توافق، تنش‌های جدیدی را در عرصه رقم زده است.

ایران به دنبال خروج یکجانبه آمریکا از برجام، تلاش کرد، توافق هسته‌ای را به شرط عمل دیگر طرف‌های این توافق به تعهداتشان، حفظ کند؛ اما با گذشت نزدیک به دو سال و ناتوانی تروئیکای اروپایی برای حفظ بهره‌مندی اقتصادی ایران، گام‌های کاهش تعهدات خود را در بازه زمانی شصت روزه آغاز کرد.

براین اساس، ایران ۱۵ دی‌ماه ۱۳۹۸، با صدور بیانیه‌ای آخرین گام کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که طبق آن، تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی‌سازی، درصد غنی‌سازی، میزان مواد غنی‌شده و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هسته‌ای ایران فقط براساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه می‌یابد.

ایران بارها اعلام کرده که اگر سایر طرف‌های باقی‌مانده در برجام تصمیم بگیرند تعهدات خود را مطابق با توافق اجرا کنند، گام‌های کاهش تعهدات برجامی ایران قابل بازگشت خواهد بود.