یزد - ایرنا - رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بافق گفت: از ابتدای سال ۹۹ تاکنون ، ۸۰ میلیون تومان وام اشتغال با بهره چهار درصد و بازپرداخت چهار ساله به ۱۰ هنرمند حصیرباف این شهرستان پرداخت شده است.

لیلا رنجبر روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: حدود هزار نفر به صورت پراکنده در رشته حصیربافی این شهرستان فعالیت دارند که ۳۰۰ آنها شناسایی شدند و زیرپوشش این اداره هستند.

وی بیان کرد:سال گذشته افزون بر یک میلیون مترمربع صنایع حصیری در بافق تولید شد و با توجه به شیوع ویروس کرونا در اوایل اسفند ۹۸ و حضور افراد در خانه، پیش بینی می‌شود سال ۹۹ این مقدار ۲۵ درصد افزایش یابد. 

این مسوول با ابراز تاسف گفت: در شرایط کنونی به دلیل کاهش ورود گردشگران به شهرهای استان یزد  و بافق بازار فروش صنایع دستی تحت تاثیر رکود اقتصادی قرار گرفته و به همین دلیل عرضه محصول کم شده است.

وی کم رونق شدن بازار محصول و نبود نقدینگی را عمده مشکلات فعالان عرصه صنایع حصیری بافق برشمرد و تصریح کرد: امکان شرکت در نمایشگاه‌های بین المللی، ملی  و استانی و عرضه صنایع حصیری در بازارهای محلی شهرستان با هدف بازاریابی ، جذب مشتری و درخواست سفارش از مهمترین اقدامات برای رونق بازار فروش این محصول است.

رنجبر ،ارتقا آموزش صنایع دستی حصیری و نهادینه کردن آموزش در بین کودکان و نوجوانان بافق را یادآور شد و اظهار کرد: به منظور توسعه آموزش‌ صنایع دستی به عنوان میراث گذشتگان و انتقال به نسل کنونی بر اساس توافق حاصله مقرر شد ، آموزش حصیر بافی ویژه کودکان و نوجوانان در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شهرستان برگزار شود.

  رنجبر خاطرنشان کرد: با توجه به در دسترس بودن مواد اولیه حصیربافی و کم هزینه بودن آن در تولید صنایع دستی این امر می تواند خلاقیت را در کودکان و نوجوانان بافقی پرورش دهد. 

به گفته رییس اداره میراث فرهنگی بافق، آموزش و مهارت آموزی در بین کودکان و نوجوانان از اهمیت بالایی برخوردار است از این پس دوره های آموزش حصیربافی در شهرستان و استان یزد توسط مربیان مجرب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار می‌شود. 

رنجبر خاطرنشان کرد: حصیربافی یکی از کهن‌ترین حرفه و مشاغل بافق از دیرباز تاکنون بوده است و با توجه به آموزش های صورت گرفته و بروز رسانی این فن، پیش بینی می شود این هنر بتواند در اقتصاد معدنی مبتنی به کشاورزی شهرستان تاثیرگذار باشد.

وی ، حصیربافی، پادری ،سبد، زنبیل، بادبزن، جارو بافی ،ساخت کلاه حصیری و ریسمان را از مهمترین صنایع دستی حصیری بافق معرفی کرد و افزود: مواد اولیه آن از مشتقات الیاف درخت خرما تامین می شود که در شهرستان فراوان و به راحتی قابل دسترسی است.

به گفته رنجبر، پته دوزی، حصیربافی، مس، مینای مس، سفال و سرامیک، چلنگری و غیره از دیگر صنایع دستی بافق است که هر کدام مشتریان خاص خود را دارد.

 فن حصیر بافی با شماره ۱۰۵۲ در چهارم بهمن سال ۱۳۹۱ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

سطح زیرکشت نخیلات بافق، ۲ هزار و ۲۵۰ هکتار است و شاخ و برگ درخت خرما و الیاف تنه آن مواد اولیه تولید صنایع حصیری را تامین می‌کند.

بافق مرکز عمده تولید خرما در استان یزد است که پس از آن اردکان قرار دارد، سطح زیرکشت نخلستان‌های استان  ۲ هزار و ۷۵۰ هکتار است، که از آن می توان برای توسعه صنعت گردشگری نیز استفاده کرد. 

مرکز شهرستان ۵۰ هزار نفری بافق در فاصله ۱۱۰ کیلومتری جنوب شرق شهر یزد قرار دارد.