اینترنت اشیا (IoT )، فناوری پیشرفتهای است که در آن برای هر موجودی (انسان، حیوان و یا اشیا) قابلیت ارسال داده از طریق شبکههای ارتباطی، اعم از اینترنت یا انواع دیگر فراهم میشود؛ از کاربردهای اینترنت اشیا میتوان به شهر هوشمند، سامانه هوشمند مدیریت حمل و نقل، خانههای هوشمند، مدیریت انرژی، مدیریت بحران و سلامت الکترونیک اشاره کرد.
بهروز ترک لادانی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: با کسب موافقت سازمان فناوری اطلاعات ایران برای مرکز تخصصی آپا در بخش امنیت اینترنت اشیا، اقدامهای لازم برای راهاندازی آن در دانشگاه اصفهان انجام میشود و امید است بزودی شاهد بهرهبرداری از آن باشیم.
وی با بیان اینکه پیش از این در هر استان فقط به یک مرکز آپا مجوز فعالیت داده میشد، افزود: در سالهای گذشته مرکز تخصصی آپا در دانشگاه صنعتی اصفهان راهاندازی شده بود اما با تغییر برخی از دستورالعملها با راهاندازی دومین مرکز تخصصی آپا در استان اصفهان موافقت شد.
عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان به جایگاه اینترنت اشیا در عصر جدید اشاره و تاکید کرد: اینترنت اشیا، مجموعه وسیعی از فناوریهای روز از حسگرها و کنشگرها تا پلتفرمهای (سکو) نرمافزاری و تحلیل دیتاست که طیف گستردهای از محصولات را پوشش میدهد و در بخش های مختلف زندگی روزمره مانند سلامت الکترونیک، حمل و نقل و شهر هوشمند کاربرد دارد.
ترک لادانی با بیان اینکه تامین و حفظ امنیت اینترنت اشیا نیز با توجه به تحولات جدید در زندگی بشر از اهمیت ویژهای برخوردارست، اضافه کرد: مرکز تخصصی آپا در بخش امنیت اینترنت اشیا از تهدیدهایی مانند نقض حریم خصوصی و سرقت اطلاعات جلوگیری میکند و در این زمینه به خدماترسانی به سازمانها و کاربران مختلف میپردازد.
وی با اشاره به اینکه دانشگاه اصفهان، تنها دانشگاهی در کشور است که در دانشکده مهندسی کامپیوتر دارای دانشجوی دکترای امنیت اطلاعات است، خاطرنشان کرد: این دانشکده از پنج سال گذشته دارای طرح راهبردی در زمینه اینترنت اشیا و امنیت آن بوده و بروندادهای خوبی در این بخش داشته است.
ترک لادانی به فعالیت هفت گروه پژوهشی در دانشکده کامپیوتر دانشگاه اصفهان اشاره و تصریح کرد: در این دانشکده در لایههای مختلف اینترنت اشیا، تحقیقات منسجم انجام میشود و در صدد هستیم تا به یکی از قطبهای علمی کشور در این زمینه تبدیل شویم.
وی همچنین از موافقت سازمان فناوری اطلاعات ایران برای صدور مجوز تاسیس آزمایشگاه تایید نمونه امنیتی تجهیزات اینترنت اشیا در دانشگاه اصفهان خبر داد و گفت: این آزمایشگاه وظیفه بررسی سطح امنیت تجهیزاتی را دارد که از خارج وارد یا داخل کشور تولید میشود.
عضو هیات علمی دانشکده کامپیوتر دانشگاه اصفهان با بیان اینکه نشر اطلاعات از تجهیزات دیجیتالی در زندگی امروز، مشکلات بسیاری برای مردم و سازمانها بوجود میآورد، افزود: بهمین دلیل تامین امنیت تجهیزات مختلف الکترونیکی کاملا ضروری است زیرا وارد همه اجزای زندگی انسان شده است.
ترک لادانی تاکید کرد: راه اندازی ۲ مرکز تخصصی آپا امنیت اینترنت اشیا و آزمایشگاه تایید نمونه امنیتی تجهیزات در کنار هم بستری را را فراهم میکند تا در سالهای آینده با گسترش فناوری اینترنت اشیا و کاربردهای آن در کشورمان، مانع از ایجاد بازار مخرب و تهدیدهای امنیتی شود.
دانشکده کامپیوتر دانشگاه اصفهان با ۳۲ سال سابقه بیش از ۲ هزار و ۶۰۰ دانش آموخته داشته و دارای ۳۰ عضو هیات علمی در چهار گروه سخت افزار، نرم افزار، فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی است که حدود ۱۵ نفر آنها در زمینه اینترنت اشیا فعال هستند.
دانشگاه اصفهان بعنوان دانشگاه جامع و مادر استان اصفهان دارای حدود ۱۵ هزار دانشجو و ۶۵۰ عضو هیات علمی و یکی از دانشگاههای برتر کشور است.