سیدعقیل مرتضوی روز پنجشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در صورتی که برق مورد نیاز این طرح تامین شود، بهره برداری از طرح آبگیری از سطح مخزن سد شیرین دره تا حداکثر ۲۰ روز پس از آن امکانپذیر خواهد بود که با عملیاتی شدن آن، مشکل قطعی آب شرب بجنورد، پس از جاری شدن هر سیلاب نیز رفع خواهد شد.
وی با بیان اینکه برای اجرای این آبگیر سطحی تاکنون بیش از ۴۰ میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است، افزود: فرآیند برداشت آب از آبگیر سطحی، تنها پس از ورود سیلاب به سد، که موجب گل آلودگی آب می شود، انجام خواهد شد.
مرتضوی درباره قطع آب شهر بجنورد در زمان ورود سیلاب به سد شیرین دره، اظهار داشت: در زمان بارندگی و قوع سیلاب های بزرگ، آب سد گل آلود می شود، کدورت به حدی می رسد که آب سد قابل انتقال به تصفیه خانه هم نیست، بر این اساس شرکت آب و فاضلاب به ناچار آب را از مدار مصرف شهروندان بجنوردی خارج می کند.
وی خاطرنشان کرد: در زمان وقوع سیلاب های بزرگ، کدورت آب مخزن سد به علت تلاطم، افزایش می یابد که به ناچار از مدار مصرف مشترکان خارج می شود و در مقابل منابع کافی جایگزین برای آن وجود ندارد که این وضعیت، مشکلاتی را برای ساکنان مرکز استان به دنبال دارد.
وی تنها چاره کار برای رهایی از این مشکل را برداشت آب مورد نیاز آشامیدن از لایه های باکیفیت بالایی مخزن سد عنوان کرد.
سیلاب های تابستان رسوب بیشتری وارد سدها می کند
مرتضوی در پاسخ به اینکه چرا قعطی آب سد با وقوع سیل، امسال افزایش یافته است، گفت: در بارندگی و سیل های تابستانه، میزان آورد گل و لای به سد زیاد است، زیرا رطوبت موجود در خاک کم و میزان شست و شوی خاک زیاد است از این رو در تابستان ها، این موضوع با هر بارندگی تکرار می شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی اظهار داشت: در فصل بهار که معمولا رطوبت خاک زیاد است، میزان گل و لای کمتر است و کدورت آب مخزن، در زمان کوتاهتری پایین می آید.
وی در خصوص ادعای برخی مبنی بر پیش بینی نشدن تامین آب آشامیدنی در ساخت سد شیرین دره، گفت: سد شیرین دره در سال ۱۳۷۲ در شهرستان مانه و سملقان مطالعه شد که در آن زمان هدف اصلی از ساخت این سد، مهار سیلاب ها و تامین آب کشاورزی و صنعت بود اما پس از انجام مطالعات منابع تامین آب شرب بجنورد، گزینه های بسیاری مورد بررسی فنی و اقتصادی قرار گرفت و در نهایت این سد به عنوان منبع تامین آب آشامیدنی مرکز استان مورد توجه قرار گرفت.
مرتضوی اظهار داشت: برای تامین هر نوع مصرف آب از سدها، دریچه های متناظر آن اجرا می شود و با توجه به اینکه در مرحله مطالعه سد با هدف تامین آب کشاورزی اجرا شده بود تنها یک دریچه برای تمام مصارف تعبیه شده است.
وی خاطرنشان کرد: اکنون آب مورد نیاز برای آشامیدن، از همان دریچه برداشت می شود از این رو در هنگام سیل، کیفیت آب برای آشامیدن تحت تاثیر قرار می گیرد.
مرتضوی اظهار داشت: در شهرهایی که آب مورد نیاز آشامیدن از منابع آب سطحی، از جمله سد تامین می شود، مشکل گل آلودگی و قطع آب سد با وقوع سیل، هر از چند گاه رخ می دهد که برای حل این مشکل باید منابع جایگزین و یا مخازن ذخیره برای مدت بسیار کوتاه تامین شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: برای حل این مشکل، شرکت آب و فاضلاب حفر چاه هایی را در برنامه دارد تا به عنوان منابع پایدار آب در دسترس باشد.
رنجی تکراری
خروج آب سد شیرین دره از شبکه آب مصرفی بجنورد، پس از هر بارندگی، مساله ای است که ساکنان مرکز استان خراسان شمالی را رنج داده و آنان را به مدت چندین ساعت با قطعی و یا افت شدید فشار آب مواجه می کند.
تنها در کمتر از ۲۰ روز اخیر و علیرغم گرمای تابستانی، این مشکل در سه نوبت گریبان شهروندان بجنوردی را گرفته و موجب خارج شدن آب سد شیرین دره از مدار مصرف در روزهای ۲۶ تیرماه، پنجم و ۱۱ مردادماه شده است که هر یک از این قطعی ها، چندین ساعت نیز به طول انجامیده است.
وضعیت تا به آنجا پیش رفت که استاندار خراسان شمالی، شنبه هفته جاری در نشستی ویژه با مسوولان مختلف استان، مشکل خروج مکرر آب سد شیریندره از مدار مصرف شهر بجنورد را به صورت جدی پیگیری کرد.
محمدعلی شجاعی با تاکید بر لزوم حل مشکلات مردم، به مدیران شرکت های توزیع نیروی برق، آب منطقه ای و آب و فاضلاب استان دستور داد طی ۲۴ ساعت، مشکل تامین برق مورد نیاز شرکت آب منطقه ای برای برداشت آب شرب مورد نیاز شهروندان بجنوردی از لایه های سطحی مخزن سد شیرین دره را رفع کرده و تا ۲۰ روز مشکل قطعی آب مرکز استان خراسان شمالی را به طور کامل برطرف سازند.