«مریم حاتمآبادیفراهانی» روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: حبوبات به عنوان یکی از مهمترین منابع گیاهی غنی از پروتئین پس از غلات بوده و دومین منبع مهم غذایی انسان به شمار میروند ولی عوامل تنش زا موجب میشود تا تولید این محصول با هزینه بیشتر و بازدهی کمتر همراه باشد.
وی ادامه داد: بیماریها از جمله مهمترین عوامل زیستی بازدارنده تولید حبوبات در دنیا بوده و این عوامل روی کمیت و کیفیت محصول اثر داشته و خسارت سنگینی را به کشاورزان وارد میکنند.
پژوهشگر بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی خاطرنشان کرد: نماتدهای پارازیت گیاهی یکی از جمله عوامل خسارتزا به حبوبات از جمله لوبیا است که کاهش تولید در این محصول را به همراه داشته و موجب کاهش تولید می شوند.
حاتمآبادیفراهانی گفت: خسارت ناشی از نماتدها در مزارع لوبیا سالانه ۱۰ و ۹ دهم درصد برآورد شده و با توجه به سطح زیر کشت بالای لوبیا در استان مرکزی و اهمیت نماتدهای پارازیت گیاهی این تحقیق برای بررسی و شناسایی آن در استان انجام شد.
وی ادامه داد: در این طرح مطالعاتی ۱۸ جنس و ۲۲ گونه نماتد از زیرراسته (تیلنچینا) Tylenchina شناسایی شد و در بین نماتدهای شناسایی شده جنس Ditylenchus sp. Aphelenchoides sp و خانواده Pratylenchidae به ترتیب با داشتن ۱۰۰، ۹۵ و ۵۸ درصد فراوانی، رایج ترین نماتدها در مزارع لوبیای استان مرکزی بودند.
پژوهشگر بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی گفت: نماتدهای زیرخانواده (مرلینیینا) Merliniinae و خانواده Hoplolaimidae به ترتیب با فراوانی ۵۶ و ۳۹ درصد تنها در مزارع شهرستان خمین و شازند وجود داشتند.
پردیس تحقیقات و آموزش لوبیا خمین از جمله مجموعههای مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی و یکی از مهمترین مراکز علمی و پژوهشی کشور در زمینه لوبیا است.
مرکز تحقیقات کشاورزی استان مرکزی در سال ۶۲ و مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان سال ۷۲ به بهره برداری رسیده است که با ادغام وارتخانههای کشاورزی و جهاد سازندگی در سال ۷۹ با عنوان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی سپس در سال ۹۴ با ادغام مراکز آموزش جهاد کشاورزی استانها این مرکز با نام مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فعالیت کند.
این مرکز دارای بخشهای تخصصی پژوهشی مشتمل بر گیاه پزشکی، منابع طبیعی، آبخیزداری، زراعی و باغی، فنی و مهندسی است.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی دارای هفت ایستگاه تحقیقاتی است که بستر مناسبی برای اجرای طرحهای تحقیقاتی فراهم کرده است.
۲ ایستگاه از این ایستگاهها به صورت ملی (پردیس تحقیقات و آموزش ملی لوبیای خمین و پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه) و پنج ایستگاه دیگر (ایستگاه منابع طبیعی مهندس یونسی خسبیجان، گیاهان دارویی علی آباد، علوم دامی فدک، آبخوان داری خشکرود و ایستگاه تحقیقات کشاورزی اراک) بصورت استانی فعالیت میکنند.