تهران- ایرنا- پدیده کرونا تنها یک موضوع بهداشتی محسوب نمی‌شود؛ این رخداد به عنوان یک واقعه اجتماعی، اقتصادی، امنیتی و بهداشتی باید تحلیل شود. از این رو قوانین رفتاری نیز باید مطابق اجتماعی‌سازی این پدیده تنظیم و ابلاغ شود؛ اعمال برخی محدودیت‌ها همچون اجباری شدن ماسک، رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی و سهولت دسترسی به اقلام بهداشتی به منظور مقابله جمعی با این ویروس ضروری است.

اوج‌گیری دوباره بحران کرونا در شرایطی رخ می‌دهد که با تمهیدات ستاد ملی مقابله با کرونا امیدها به کاهش آمار طی روزهای میانی تابستان معطوف شده بود، از این رو هنوز شاهد رشد آمار مبتلایان و ثبت رکوردهای جدید در آمار مبتلایان و جانباختگان ناشی از ویروس کرونا هستیم. وضعیت شیوع بیماری کرونا در کشور رو به افزایش و نگران کننده است؛ از این رو جامعه در اتخاذ سیاست‌ها باید اجتماعی‌سازی پدیده کرونا را مورد توجه قرار دهد. به عبارت دیگر این بحران باید همراه با نگرش جامع بررسی شود. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی شیوع این بیماری پرداخته اند. 

رسانه های اصلاح طلب

روزنامه آرمان ملی: طبق آخرین آمار وزارت بهداشت و درمان تعداد جان‌باختگان کرونا از مرز ۱۶.۵‌هزار نفر گذشت و به باور بسیاری از کارشناسان، پیک دوم بیماری بسیار سخت‌تر از پیک نخست است و کشور را به لحاظ سلامتی در شرایط سختی قرار داده است.

روزنامه آرمان ملی با درج گزارشی آورده است: همان‌طور که سیما لاری، سخنگوی وزارت بهداشت از شناسایی ۲۶۷۴ بیمار جدید مبتلا به کرونا از پنج‌شنبه (۹ مرداد) تا جمعه  (۱۰ مرداد ۹۹) خبر می‌دهد و مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۳۰۴‌هزار و ۲۰۴ نفر رسید. همچنین با فوت ۱۹۷ بیمار، مجموع جان باختگان بیماری کرونا به ۱۶‌هزار و ۷۶۶ نفر رسید. به مانند روزهای گذشته نیز استان های تهران، مازندران، گلستان، فارس، آذربایجان شرقی، اردبیل، اصفهان، البرز، ایلام، خراسان رضوی، کرمان، خراسان شمالی، سمنان، لرستان و هرمزگان در وضعیت قرمز قرار دارند. این آمار در شرایطی مطرح می‌شود که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان این اعداد و ارقام واقعیت کشور را در مواجهه با پیک دوم کرونا بیان نمی‌کند و حدود ۷۰میلیون نفر در مناطق هشدار کرونا زندگی می‌کنند که با تداوم این شرایط کشور با بحران جدی سلامت روبه‌رو خواهد شد.

کرونا و مسوولیت دولت‌ها، عنوان یادداشتی در روزنامه اعتماد است که در بخشی از آن می خوانیم: ویروس یک عامل بیماری‌زای کوچک است که تنها در سلول‌های زنده یک ارگانیسم تکثیر می‌شود. ویروس موجود زنده نیست، اما می‌تواند و توانسته حیات موجودات زنده را تحت تاثیر قرار دهد. ویروس کرونا نیز واجد همین خصیصه است. این ویروس از جمله خانواده ویروس‌های کروناست که منجر به بیماری کووید ١٩ می‌شود. این ویروس نه‌تنها مستقیم حیات نوع بشر را تهدید کرده، بلکه نظم جامعه جهانی را نیز مختل و تعطیل و عملا منجر به بروز یک بحران بین‌المللی شده است.  بحران، یک مفهوم چندوجهی و بیشتر معطوف به شرایطی است که وضعیت معمول را به هم می‌ریزد. معنای پزشکی آن، یک دگرگونی قطعی و اتفاقی است که منجر به مرگ یا بهبودی می‌شود. در واقع بحران، نقطه زمانی است که ادامه جریان یک عمل یا یک رویداد باید مورد تصمیم‌گیری قرار گیرد. زمان و محدودیت زمانی مهم‌ترین خصوصیت بحران است و هسته اصلی آن را شکل می‌دهد.

به گزارش روزنامه ابتکار، بشیر حاجی‌بیگی سخنگوی سازمان انتقال خون درباره قدم سازمان انتقال خون برای دریافت پلاسما از بیماران کرونایی اظهار داشت: فرایند تهیه پلاسما به روش پلاسما فرزیس تولیدی نیز در ۱۵ استان کشور از سال ۱۳۹۵ راه‌اندازی شده است و در حال حاضر در ۲۴ استان کشور تهیه پلاسمای هایپرایمیون از بیماران بهبود یافته از کووید ۱۹ جهت مصرف در بیمارستان‫های کشور در حال انجام شدن است. باید توجه کرد که تهیه پلاسما به روش پلاسما فرزیس تولیدی با تهیه پلاسمای هایپرایمیون تفاوت دارد. برای تهیه پلاسمای هایپر ایمیون احتیاج به افراد خاص داریم که جانشین ندارند و نادر هستند و در خون و پلاسمای این افراد پادتن یا آنتی بادی خاصی وجود دارد که در یک زمان معین می‌تواند جان بیماران بستری در بیمارستان‌ها را نجات دهد. بر همین اساس پلاسمای هایپرایمیون بیماران بهبود یافته از بیماری کووید ۱۹ مصرف مستقیم بیمارستانی دارد. در حال حاضر ۹ مرکز انتقال خون استانی کشور مجهز به دستگاه‌های پرتودهی خون هستند که گام بلندی جهت تهیه خون و فرآورده‌های آن برای بیماران خاص و سرطانی و پیوندی محسوب می‌شود. همچنین از سال ۱۳۸۷ استفاده از کیسه‌های فیلتردار جهت تهیه فرآورده‌های کم لکوسیت در سازمان انتقال خون و جهت استفاده بیماران خاص مخصوصاً بیماران تالاسمی در کشور آغاز شده است.

روزنامه ایران در گزارشی آورده است: بستری بیماران کرونایی در سنین ۲۰ تا ۲۹ سال در تهران افزایش یافته است - ۷.۷ درصد بیماران بستری شده تهران فوت کرده‌اند - بالاترین میزان فوتی در گروه سنی ۷۰ تا ۷۹ سال بوده است - ۵۶ درصد مردم گفته اند به علت طولانی شدن اپیدمی، ملاحظات را کمتر رعایت می‌کنند - بالاترین میزان ابتلا در مناطق شرقی و جنوب شرقی گزارش شده است. پدیده‌هایی همچون حضور کودکان‌کار ، زباله گردی و معتادین متجاهر در سطح شهر از دیگر نقاط برجسته آسیب‌های اجتماعی است.  زالی ادامه داد: در حال حاضر در تهران روزانه بالغ بر ۹۰۰ هزار نفر از مترو و یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از وسایل حمل‌ونقل عمومی استفاده می‌کنند که جمعیتی معادل دو استان است. جمعیت شناور در روزهای اخیر بالغ بر یک میلیون نفر گزارش شده است؛ یعنی معادل جمعیت یک استان روزها وارد شهر و شب‌ها از شهر خارج می‌شوند. بالاترین میزان ابتلا در مناطق شرقی و جنوب شرقی گزارش شده است. نانوایی‌ها در صورت عدم رعایت پروتکل‌های بهداشتی، آسیب‌پذیرترین صنف شناخته شده‌اند و بعد از آنها، سوپرمارکت‌ها این وضعیت را دارند. طبق نظرسنجی اخیری که با همکاری شهرداری تهران انجام شده، ۷۳درصد مردم معتقدند ویروس کرونا در تهران ضعیف نشده است. همچنین بخش قابل توجهی از والدین اعلام کردند در صورت بازگشایی مدارس، فرزندانشان را به کلاس درس نمی‌فرستند.

سیامک زندرضوی مدیر اجرایی طرح گفت وگوی ملی خانواده در انجمن جامعه‌شناسی ایران در گفت‌وگو با ایسنا، ضمن ارایه توضیحاتی درباره تاثیر این شرایط بر نهاد خانواده و با بیان اینکه بیماری کرونا در ایران مانند سایر کشورها نه تنها سیستم پزشکی که سایر حوزه‌های جامعه را تحت تاثیر قرار داده است، گفت: بیماری کرونا تاثیراتی فراتر از امر پزشکی و بهداشتی از خود برجا گذاشته و وارد زندگی روزمره مردم شده و زندگی خانوادگی، روابط اجتماعی و فعالیت‌های اقتصادی آنها را تحت تاثیر قرار داده است که یکی از حوزه‌هایی که  تحت تاثیر این بیماری قرار گرفته، خانواده است. فکر اولیه انجام تحقیق در روزهای قرنطینه خانگی و در جلسه اسکایپی کمیته دفاتر انجمن، طرح و بعد از تایید آن توسط اعضای کمیته، مقرر شد که با استفاده از ظرفیت بالقوه دفاتر انجمن که در پی تفاهم‌نامه با معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری گسترش بیشتری یافته، ارزیابی سریع از وضعیت کرونا در خانواده و تاثیر آن و پیامدهای خانه‌نشینی در خانواده‌ها صورت گیرد.

زهرا نژادبهرام عضو هیات رییسه شورای شهر تهران در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا درباره کم بودن تبلیغات محیطی مبارزه با کرونا از سوی شهرداری تهران گفت: درباره این مساله به شما حق می دهم، چرا که ترس و وحشتی که در دو ماهه اول شیوع کرونا وجود داشت اکنون بین شهروندان و به صورت عمومی وجود ندارد و شهرداری تهران نیز جدای از این قضیه نیست، چرا که در کنار همه شهروندان، نهادها و دستگاه ها وجود دارد. شهرداری تصمیمات را در ارتباط با ستاد کرونا انجام می دهد و نمی شود فی البداهه اقدامی را انجام داد. شهرداری تمامی اقدامات گذشته را انجام می دهد و در ارائه خدمات الکترونیکی به شهروندان و اعمال دورکاری پیشران بوده است. در مترو و اتوبوسرانی نیز سختگیری می شود که حتما ماسک استفاده شود و امیدواریم با دورکاری کارکنان فضای حضور مردم در شهر کاهش یابد، چرا که با هر بازگشایی و افزایش حضور مردم در محیط شاهد افزایش کرونا هستیم که این مساله تنها مختص ایران نیست.

به گزارش سایت خبری فرارو، کنکور دکتری با وجود همه مخالفت‌ها، درخواست‌ها و درنهایت تغییر زمانی که اتفاق افتاد، در دو روز گذشته برگزار شد. کنکوری‌ها سر جلسه حاضر شدند و درنهایت هم نمره برگزاری این آزمون‌ها ١٥ اعلام شد. این نمره را نه مردان و زنان شرکت‌کننده در آزمون و نه مراقبان آزمون‌ها که معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت روز گذشته اعلام کرد. در این آزمون ١٧٥‌هزار داوطلب در هشت گروه آموزشی و ٣٤٥رشته تحصیلی و در٦٠ شهرستان حاضر شدند و مخالفان برگزاری هم که قرار گرفتن داوطلبان در کنار یکدیگر و فضای بسته را عاملی برای انتشار ویروس می‌دانستند، نتوانستند کاری از پیش ببرند و هشتگ‌هایی، چون «تعویق کنکور ٩٩» و فضای مجازی هم چندان کارساز نبود. چنانچه داوطلبان آزمون دکتری دو وزارتخانه بهداشت و علوم هم پیش از این ٧٠‌هزار امضا جمع‌کردند تا سندی باشد برای به تعویق افتادن دو آزمون تخصصی. آزمون‌هایی که درنهایت در همین روزهای گذشته برگزار شدند.

رسانه های اصولگرا

روزنامه جوان: وضعیت اضطراری کرونا در اغلب نقاط دنیا برقرار است. طبق آمارهای جهانی تاکنون ۵ .۱۷ میلیون نفر به کرونا مبتلا شده و حدود ۶۸۰ هزار تن به خاطر این بیماری جانشان را از دست داده‌اند. در اروپا هم شاهد شیوع مجدد کرونا هستیم. روز گذشته هم کمیته اضطراری سازمان بهداشت جهانی برای ارزیابی مجدد همه‌گیری ویروس کووید ۱۹ تشکیل جلسه داد.

روزنامه جوان با انتخاب گزارشی آورده است: این جلسه شش ماه پس از آنکه برای اولین‌بار این سازمان همه‌گیری کرونا را اعلام کرد، برگزار شد. محور اصلی این نشست اقدامات امکانپذیر برای کنترل ویروس کرونا بود. شش ماه پیش وقتی سازمان بهداشت جهانی به‌خاطر شیوع کرونا وضعیت اضطراری اعلام کرد، کمتر از یکصد مورد ابتلا به کووید ۱۹ ثبت شده‌بود و مرگی هم در خارج از چین گزارش نشده‌بود. طی ۲۴ ساعت منتهی به جمعه ۱۰ مرداد ماه ۲هزارو۶۷۴ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که یک هزارو۵۲۳ نفر از آن‌ها بستری شدند. بر این اساس مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۳۰۴ هزار و ۲۰۴ نفر رسید. در همین زمان ۱۹۷ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان‌باختگان این بیماری به ۱۶ هزار و ۷۶۶ نفر رسید. همچنین ۴هزارو۲۱ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. تا کنون ۲۶۳ هزار و ۵۱۹ نفر از بیماران، بهبودیافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند. همچنان ۱۱ استان در وضعیت هشدار و ۱۵ استان در وضعیت قرمز هستند.

روزنامه وطن امروز در گزارشی آورد: با نزدیک شدن به ایام سوگواری سید و سالار شهیدان و ادامه یافتن شرایط کرونایی در کشور، ستاد ملی مدیریت و مقابله با کرونا نخستین اطلاعیه خود را درباره نحوه برپایی مراسم سوگواری ماه محرم با تاکید بر رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی منتشر کرد. در این اطلاعیه که در ۶ بند منتشر شده، آمده است:  برگزاری مراسم عزاداری عمومی در فضاهای سربسته صرفا در ایام مشخص شده و ساعات محدود و در مساجد، حسینیه‌ها و تکایایی مجاز است که به تشخیص کارگروه استانی دارای شرایط مناسب بهداشتی و مدیریتی هستند. برگزاری مراسم در اماکن مجاز صرفا با رعایت اصول «کاهش زمان مراسم، تراکم حداقلی، آلودگی‌زدایی منظم، رعایت فاصله یک و نیم متر و استفاده مستمر و همگانی از ماسک» انجام می‌شود. مسؤول برگزاری مراسم عمومی باید نسبت به رعایت کامل ضوابط بهداشتی، تعداد شرکت‌کنندگان، زمان برگزاری و نحوه پذیرایی متعهد شود. هیچ‌گونه پذیرایی در جریان برگزاری مراسم عزاداری و پس از آن انجام نمی‌شود و اطعام و نذورات صرفاً مطابق دستورالعمل‌های بهداشتی در پخت و پز و بسته‌بندی به صورت بیرون‌بر و در ظروف غیرمشترک و یک بار مصرف توزیع می‌شود.

به گزارش روزنامه خراسان، تعداد زیادی از خریداران و فروشنده های گوسفند در این مرکز فروش  بدون ماسک در حال خرید و فروش گوسفند هستند ،سگ های زیادی در حالی که امعا و احشای گوسفندان را به دندان گرفته اند در اطراف این بازار پرسه می زنند. تعداد زیادی کودک قد و نیم قد هم وسط گرد و خاک و هیاهو سردرگم اند، مردی که دو بطری فلزی را روی هیزم های در حال سوختن گذاشته با دیدن ما به خوردن چای دعوت مان می کند ، تشکر می کنیم و از کنارش رد می شویم ،بلندتر از دفعه قبل فریاد می زند:« بیا نترس کرونا نمی گیری » از دور دو لاشه گوسفند را که روی خاک افتاده می بینیم، وقتی نزدیک می شویم  خبری از رعایت بهداشت نیست.  از قصاب می پرسم :«دستکش و ماسک ندارید کسی به شما گیر نمی دهد؟اگر مریض باشی که یک جمعیت را مریض می کنی. » پیرمرد قصاب چاقو را در شاهرگ گوسفندی که چند لحظه پیش ذبح شده فشار می دهد ،بدون این که نگاهم کند آهی می کشد و  می گوید:« از سر اجبارست» ته مانده خون از شاهرگ گوسفند روی خاک می ریزد. محمد امینی که از اهالی شهرک شهید رجایی است و با ما همراه شده می گوید : « اگر مسئولان یک محل را برای ذبح در همین شهرک که هر سال ذبح انجام می می شود در نظر می گرفتند این اتفاق نمی افتاد ، متاسفانه محلی که تعیین کرده اند  در چند کیلومتری این جاست که مردم  برای رسیدن به آن جا باید مسیر طولانی را طی کنند.» مردی که ظاهرا اوهم برای خرید گوسفند به این محل آمده می گوید:« فقط بنر زده اند که داخل منازل گوسفند ذبح نکنید اما هیچ راهکاری نداده اند  یا اگر راهکار داده اند آن قدر اطلاع رسانی ها ضعیف بوده که ما بی خبریم ،می گویند گوسفند باید سالم باشد اما الان دام پزشکی کجاست؟»

مینو محرز عضو کمیته کشوری ستاد مقابله با کرونا، در گفت وگو با خبرگزاری مهر، به وضعیت بیماری کووید ۱۹ در تهران اشاره کرد و گفت: مهم‌ترین موضوع که باعث اوج گیری مجدد این بیماری در بسیاری از مناطق مختلف کشور به ویژه استان تهران گردیده است، تجمات است. متأسفانه قدرت سرایت این ویروس افزایش چشم گیری پیدا کرده است و باعث گردیده بیماری دوباره اوج بگیرد. باید توجه داشته باشیم که حضور پر تعداد افراد در مکان‌ها و محیط‌های عمومی و…، باعث افزایش انتقال ویروس می‌شود. لذا، باید از حضور در محیط‌های شلوغ تا حد امکان خودداری کرد. این ویروس پیر و جوان نمی‌شناسد، ضمن اینکه در اوج گیری مجدد بیماری، شاهد افزایش موارد ابتلای افراد جوان هستیم. بنابراین، تا جایی که امکان دارد در خانه بمانیم و از ترددهای غیر ضروری جلوگیری کنیم.

به گزارش خبرگزاری فارس، حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت مجلس درباره برگزاری آزمون‌های سراسری و کنکور در کشور در شرایط کرونا، اظهار کرد: بارها نظرات خود را خدمت مسؤولان و وزیر بهداشت و در مصاحبه‌ها اعلام کردیم. ما پروتکل می‌نویسیم ولی در عمل اجرایی نیست. واقعا یک فرد می‌تواند ۴ ساعت ماسک بزند در سالن‌هایی که هوا نیست‌، حضور داشته باشد؟ ضمانت اجرایی برای اجرای پروتکل‌ها نداریم و ۲۰۰ نفر تلفات روزانه حاکی از این موضوع است. از سوی دیگر ضمانت اجرایی نداریم که مثلا اگر کسی ماسک نزد، برخورد شود. اگر ستاد مبارزه با کرونا تصمیم نگیرد، مصوبه دو فوریتی می‌آوریم و جلوی همه کنکورهای سراسری را می‌گیریم؛ این موضوع یک شنبه و دوشنبه هفته آتی معلوم می‌شود.