روزنامه «آرمان ملّی» در یادداشتی به قلم داریوش قنبری، استاد دانشگاه، آورده است: دغدغه مقام معظم رهبری با توجه به اینکه موج دوم کرونا قویتر از موج اول در کشور ظاهر شده و قربانیان بیشتری میگیرد، قابل درک است. تعداد مبتلایان طی روزهای اخیر بالای دوهزار نفر و فوتیهای روزانه بالغ بر دویست نفر است. اکنون بیش از ۱۶هزار نفر آمار فوتشدگان ناشی از ابتلا به ویروس کرونا است و بیش از سیصدهزار نفر مبتلای قطعی؛ هرچند تخمین رئیسجمهور ۲۵میلیون نفر مبتلا است که هر کدام به شکلی از شدت و ضعف این بیماری را از سر گذراندهاند و اینکه حدود ۳۰ تا ۳۵میلیون نفر در معرض ابتلا باشند هم دور از انتظار نیست. عدد خیلی بزرگی که با در نظر گرفتن نامشخص بودن رفتار ویروس و جهشهایی که میکند، قابل توجه است و مشخص نیست به کجا بینجامد.
از طرف دیگر، ظرفیت مراکز درمانی هم محدود است و قطعاً نمیتواند جوابگوی تعداد زیادی بیمار باشد. از این لحاظ تذکر مقام معظم رهبری در عید قربان بسیار بجا است. برخی از مداحان به دنبال تحریک احساسات جامعه، خود نیز به شیوهای احساساتی از برگزاری مراسمات خبر داده بودند و توصیههای رهبری فصلالخطابی برای همگان شد که بحث سلامت و موضوع سفارشهای علمی و دیدگاه متخصصان در این زمینه را مورد توجه جدی قرار دهند. صراحت ایشان در این موضوع و تأکید بر تبعیت از نظرات ستاد ملی مبارزه با کرونا، دستور متقنی است که نگاه تخصصی این ستاد را مورد توجه قرار میدهد.
درحقیقت در مواقع بحرانی که خطر تهدید جان مردم وجود دارد، نباید وضعیتی شکل بگیرد که دامنه تهدید و خطر گسترش یابد. بههرحال برای کسانی که به نوعی دچار این مشکل بودند و این سؤال برایشان پیش آمده بود که امسال عزاداری ماه محرّم را چگونه برگزار کنند و از طرف دیگر احساسات مذهبی هم در ارتباط با محرّم قوی است، بیانات بسیار بجا و بموقع رهبری مبنی بر تبعیت از نظرات تخصصی و دیدگاههای ستاد ملی مبارزه با کرونا میتواند از وقوع یک فاجعه در کشور جلوگیری کند و نگرانی که از ناحیه تجمعات ایام عزاداری محرّم احساس میشد، برطرف شود.
ستاد ملی مبارزه با کرونا هم براساس وضعیت و شرایط هر منطقه، تصمیمات خود را خواهد گرفت. فعلاً بخش قابلتوجهی از کشور از جمله کلانشهرها در وضعیت مناسبی قرار ندارند و ستاد مبارزه با کرونا در مناطق کوچکتری که وضعیت سفید دارند، برگزاری تجمعات را بلامانع اعلام میکند. باید دید در موقع و زمان خودش چه تصمیمی از سوی ستاد اتخاذ میشود و چگونه با موضوع برخورد میکنند. قطعاً کسانی که در این ستاد هستند هم احساسات مذهبی دارند و احساسات مذهبی جامعه را نیز درک میکنند. امسال در عزاداری ماه محرّم میتوانیم به شیوههای دیگر هم نذر این ایام را بهجا آوریم و شرایط به شکلی نیست که همانند روال عادی رفتار شود. نذوراتی که میتوان به صورت خشک و بستهبندیهای بهداشتی به دست نیازمندان واقعی رساند و تهیه ماسک و توزیع آن در مناطق فقیرنشین که توانایی خرید و تهیه آن را ندارند، جایگزین مناسبی در شرایط ویژه ایام عزاداری امسال است.