تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۲:۲۰

تهران- ایرنا- کارشناسان و پزشکان به همه توصیه می‌کنند که همیشه در مکان‌های عمومی ماسک بزنند اما یک استثنا برای این کار وجود دارد؛ هنگام ورزش کردن.

حالا دیگر مدتی است ماسک هم به بخشی از پوشش روزانه مردم در سراسر جهان تبدیل شده است. حتی در بسیاری از کشورها استفاده نکردن از ماسک، جریمه مالی هم به دنبال دارد. بسیاری از طراحان و تولیدکنندگان لباس هم به طراحی مدل‌های مختلف ماسک روی آورده‌اند تا از نمد همه‌گیری ویروس کرونا، کلاهی برای تجارت خود فراهم کنند.

اما تکلیف ما هنگام ورزش کردن چیست؟‌ باید همچنان ماسک داشته باشیم یا این کار به بدن آسیب می‌زند؟ این پرسش از همان روزهای آغازین گسترش ویروس کرونا در کشورهای مختلف، برای کارشناسان و صاحب نظران پیش آمد. پزشکان به همه توصیه می‌کنند که همیشه در هر مکان عمومی که حضور دارید ماسک بزنید اما نه در زمان ورزش.

همه ما بارها درباره فواید ورزش خوانده و شنیده‌ایم اما اگر ورزش با شیوه درست و علمی انجام نشود، می‌تواند به بدن آسیب بزند. گروه ورزشی ایرنا برای رسیدن به یک پاسخ علمی برای پرسش «آیا هنگام ورزش کردن باید ماسک بزنیم؟» به سراغ صاحب‌نظران این حوزه رفته است.

متخصص پزشکی ورزشی: پوشیدن ماسک هنگام ورزش، باعث کمبود اکسیژن می‌شود

شاهین صالحی متخصص پزشکی ورزشی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره این موضوع گفت: ماسک‌ها به چند دسته تقسیم می‌شوند. یکی ماسک‌های جراحی است به رنگ‌های آبی یا سفید با سه یا پنج لایه تولید می‌شوند و تا حد زیادی برای مقابله با کرونا موثر هستند. دسته دوم ماسک‌های N95 هستند که تا ۸۵ درصد مقابل آلودگی ایستادگی کنند. ماسک‌های N99 هم تا ۹۹ درصد مقابل آلودگی‌ها موثر است.

وی افزود: مردم برای کارهای عادی روزانه حتما از ماسک استفاده کنند اما برای ورزش کردن شرایط کاملا متفاوت است زیرا هنگام ورزش میزان تنفس ما به شدت بالا می‌رود و چون حالت رطوبتی ایجاد می‌شود، بدن به اکسیژن بیشتر نیاز دارد.

این متخصص پزشکی ورزشی افزود: زمانی که رطوبت ایجاد شود، ماسک‌های جراحی کیفیت خود را از دست می‌دهند. این اتفاق برای سایر ماسک‌ها هم ممکن است رخ دهد.

وی ادامه داد: استفاده از ماسک در زمان ورزش، مقابل حجم هوایی را که انسان به آن نیاز دارد می‌گیرد و در نتیجه آن میزان اکسیژنی که به بدن می‌رسد با کمبود روبرو می‌شود. این موضوع می‌تواند ضربان قلب را بالا ببرد و فشار خون را افزایش دهد و همچنین باعث تنگی نفس و کاهش اکسیژن بافت‌ها هم می‌شود.

صالحی گفت: استفاده از ماسک در ورزش برای افرادی که مشکلات ریوی، قلبی و بیماری‌های زمینه‌ای دارند بسیار خطرناک است. اگر در محلی ورزش می‌کنید که هوای آزاد وجود دارد و جمعیت آنجا کم است و فاصله‌ها حفظ می‌شود به هیچ وجه از ماسک استفاده نکنید.

وی در پاسخ به این سوال که آیا استفاده از ماسک در پیاده‌روی عادی هم خطرناک است؟ گفت: در پیاده‌روی عادی می‌توان از ماسک جراحی استفاده کرد.

مدیر مرکز پزشکی آکادمی ملی المپیک: به جای ورزش‌های گروهی، انفرادی ورزش کنید

سید شمس‌الدین تقوی مدیر مرکز پزشکی آکادمی ملی المپیک نیز استفاده از ماسک هنگام ورزش را رد می‌کند. به گفته او استفاده از ماسک به عنوان یک فیلتر در ورزش مضر است و در میزان هوای ورودی به بدن تاثیر منفی می‌گذارد.

تقوی درباره این موضوع گفت: هنگام ورزش حجم قابل توجهی از هوا جابجا می‌شود و رطوبتی که در این بین وجود دارد ماسک را ناکارآمد می کند. حتی استفاده از ماسک شاید تاثیرات منفی داشته باشد.

وی ادامه داد: ورزشکاران باید در محیط امن و با فاصله مجاز ورزش کنند. اگر در فضای بسته ورزش می‌شود باید تهویه مناسب وجود داشته باشد. برای ورزش همگانی هم باید فضاهای خلوت را انتخاب کنید.

مدیر مرکز پزشکی آکادمی ملی المپیک خاطرنشان کرد: هرقدر فضا شلوغ‌تر باشد، ورزش خطرناک‌تر است. در ورزش همگانی باید از ورزش‌هایی که خیلی اجتماعی است دوری و به جای آن در ساعت های خلوت و به صورت انفرادی ورزش کنید.

استادیار دانشگاه آزاد: استفاده از ماسک در زمان ورزش خطرناک است

فرشاد غزالیان استادیار گروه فیزیولوژی ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران گفت: برای ورزشکاران حرفه‌ای تمرینی داریم به نام تمرین با ماسک. ماسک‌های مخصوصی وجود دارد که به صورت مصنوعی برای افراد کمبود اکسیژن ایجاد می‌کند که البته در کوتاه‌مدت انجام می‌شود. این تمرین به بدن شوک وارد می‌کند اما این کار طبق اصول و در یک یا ۲ دقیقه انجام می‌شود. اثرات این تمرین هم هنوز به صورت دقیق اثبات نشده است.

وی ادامه داد: اما اینکه به صورت دائم با ماسک ورزش کنیم یا با آن پیاده‌روی سریع انجام دهیم به طور قطع غلط است. در ورزش، عملکرد ریه و تخلیه هوای بدن به طور کامل با شرایط عادی تفاوت دارد. ماسک در این شرایط نه تنها کمکی به ما نمی‌کند بلکه مزاحمت‌های فیزیولوژی ایجاد می‌کند.

غزالیان گفت: مردم در فضای امن و با حفظ پروتکل‌ها ورزش کنند تا نیاز به استفاده از ماسک وجود نداشته باشد. ورزش کردن با ماسک خطرناک است و در تهویه تنفس، ما را دچار مشکل می‌کند. ضربان قلب نیز بالاتر از حد استاندارد خواهد رفت.

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد گفت: استفاده از ماسک در ورزش خطرات زیادی دارد و اگر فرد، بیماری زمینه‌ای هم داشته باشد بسیار خطرناک‌ خواهد بود. بهتر است کسانی که در این شرایط به دنبال ورزش هستند از متخصصان ورزشی کمک بگیرند.