به گزارش ایرنا، کردستان، استانی فرهنگی دارای عالمان و ادیبان و هنرمندان مشهوری است و سالانه چندین رویداد مهم فرهنگی و هنری با حضور گرم مردم فرهنگ دوست این دیار برگزار میشود که جشنواره بین المللی تئاتر کُردی سقز یکی از این رویدادها است.
برگزاری جشنوارههای متعددی از جمله تئاتر خیابانی مریوان، تئاتر کُردی سقز، داستان بانه، تئاتر کردستان در طول سال نیاز به بررسی نقاط ضعف و قوت این رویدادهای هنری و فرهنگی بسترساز و تقویت شاخصهای فرهنگی و هنری دارد.
جشنواره تئاتر کُردی سقز از ۲۲ سال پیش کار خود را شروع کرد و هر در این مدت ۱۶ دوره با حضور علاقمندان داخلی و خارجی در این شهرستان برگزار میشود ولی بعد این مدت این رویداد بزرگ فرهنگی هنری، هنوز زیرساخت و بستر پیشرفت آن فراهم نشده و هر سال با مشکلات متعددی از جمله کمبود بودجه دست و پنجه نرم میکند که این مسایل دل هنرمندان این دیار را پریشان و نگران کرده است.
این جشنواره هر سال با نگرانی تامین هزینه و دغدغه مالی برگزار شده در حالیکه باید زیرساختهای لازم برای تئاتر کُردی ایجاد شود چون تئاتر در سقز از قدمت بالایی برخوردار است و علاقه مندان فراوانی دارد.
جشنواره بینالمللی نیاز به سالن مناسب، دبیرخانه دائمی، سیاست گذاری اصولی، امکانات و تجهیزات و بودجه کلان دارد البته در طول سالها برگزاری، مسوولان و متولیان امور وعدههایی دادهاند که تاکنون عملی نشده در حالیکه هنرمندان سقز برای تئاتر و جشنواره زحمات زیادی را متقبل میشوند.
سال قبل و شانزدهمین جشنواره تئاتر کُردی سقز از همان اوایل با حواشی زیاد و ابهامات گوناگونی در خصوص برگزاری یا عدم برگزاری شروع شد و بعد از هشت ماه هنوز ۱۲۰ میلیون تومان از اعتبارات اختصاص یافته آن، تامین و پرداخت نشده و دبیر جشنواره را با مشکل جدی روبرو کرده و هنرمندان فاخر کُرد زبان هم از این بی مهری مسوولان محلی و استانی گلایه دارند.
جشنواره شانزدهم طبق وعده مسوولان به بهترین شکل ممکن پیش نرفت چون از همان ابتدا، اعتبار اختصاص یافته وضعیت ساختمان پلاتو، تاریخ دقیق برگزاری و یکسری مسایل دیگر مشخص نشده و همه تصمیمات به روزهای آخر کشیده شد.
کش و قوسهای زیاد در تامین بودجه جشنواره، فرمانداری ویژه سقز و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان را به چالش نامعلومی برد به نحوی که بعد از هشت ماه از برگزاری شانزدهمین دوره آن هنوز ۱۲۰ میلیون تومان از ۲۴۰ میلیون تومان بودجه تخصیص یافته باقی مانده و به دبیرخانه این جشنواره تخصیص داده نشده است.
کیفیت بخشی تئاتر کُوردی سقز مستلزم چابک سازی دبیرخانه دائمی آن است
معاون امور هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان در این ارتباط گفت: تلاش رسانههای جمعی جهت نهادینه شدن یک جشنواره به غایت علمی و تحول آفرین در حوزه ادبیات نمایشی کُردی باید با طرح مطالبه از حضور خیرین جهت سرمایه گذاری در این حوزه منجر شود و اصولا دولتی شدن فرهنگ با ماهیت تاثیر گذاری آن در بستر جامعه منافات دارد.
سامان احمدی افزود: بدهی جشنواره تئاتر کُردی به سوء مدیریت در اجرای جشنواره برگشته و این مهم متوجه متولیان دولتی در جایگاه نظارت و هدایت بر اجرای این رویداد نمیشود.
وی با بیان اینکه باید ضوابط را در چابک سازی دبیرخانه دائمی و فعالیت های سالانه اش مطالبه کرد، اظهار داشت: اینکه تا چه اندازه دبیرخانه بر کیفیت بخشی جشنواره و شناسایی منابع حداکثری نمودن مشارکت مردمی توجه داشته و اقدام نموده عامل برون رفت از این وضعیت است.
وی یادآور شد: اصولا اعتبارات از سوی دولت جهت اجرای برنامه های فرهنگی - هنری و رسانه ای جهت تامین بخشی از هزینههای این برنامهها اختصاص داده میشود به این خاطر است که امور تصدیگری برنامهها را به مراکز و مجامع فرهنگی- هنری و رسانه ای دارای صلاحیت واگذار کرده است.
احمدی اضافه کرد: جشنواره تئاتر کُردی سقز نیز دارای برآورد هزینه سه میلیارد ریالی با رعایت شاخصهای یک رویداد هنری با کیفیت بود که با مدیریت بهینه هزینه توسط دبیر و اعضای دبیرخانه این جشنواره با هزینه تمام شده ٢ میلیارد و ٣٥٠ میلیون ریال برگزار شد.
وی با اشاره به اینکه تعهد اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان جهت برگزاری این رویداد مبلغ یک میلیارد و ٢٠٠ میلیون ریال بود که ۴۸ ساعت قبل از برگزاری جشنواره پرداخت شد، گفت: مقرر بود از محل اعتبارات شهرستانی نیز یک میلیارد به این مهم اختصاص یابد که با توجه به پیگیری فرماندار شهرستان سقز و قول مساعدت رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کردستان در مرحله تامین و تخصیص اعتبار است.
وی یادآور شد: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازاد بر تعهد جهت تسویه باقی هزینه کرد نیز مبلغ ١٥٠ میلیون ریال را از سایر منابع به این رویداد اختصاص داد.
معاون امور هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان برگزاری جشنواره تئاتر کُردی در دور هفدهم آن را نیازمند شیوه اجرای با توجه به وضعیت شیوع کرونا و لحاظ پروتکل بهداشتی بدون لطمه وارد ساختن جانی به رکن رکین این رویداد اعلام کرد و افزود: اصل تئاتر نیز بر صیانت از حقوق انسانی نهفته است.
وی به احداث و روند کند ساخت پلاتوی سقز اشاره کرد و اظهار داشت: در شرایطی که ممنوعیت ساخت و ساز عمرانی از سوی دولت وجود دارد با ابتکار عمل مدیرکل سابق ارشاد و همت فرماندار شهرستان این طرح کلید خورد ولی کندی روند اجرای طرح به عدم وجود نقدینگی جهت تحقق مطالبات پیمانکار بر می گردد که در احداث چنین طرح هایی نیز رعایت استاندارد ایمنی ساختمان در اولویت اجراست و وعده بهره برداری در حرف تا عمل نیز با توجه به شرایط پیش آمده منجر به خلف وعده شده است.
احمدی تاکید کرد: ارتقای سامانه صدا و نور و گرمایشی، سرمایشی سالن آمفی تئاتر سقز با توجه به واگذاری بخش خصوصی نیز ضرورتی اجتناب ناپذیر است که به روز کردن تجهیزات به تنهایی از محل اعتبارات تعمیر و تجهیز مجتمع فرهنگی - هنری این اداره کل مُیسر نبود و نیاز است مدیریت شهری نیز در راستای کارآمدی فضاهای فرهنگی که جنبه عمومی دارد از محل درآمد حاصل از عوارض آن را مورد توجه قرار دهد.
با این اوصاف برگزاری هفدهمین جشنواره تئاتر کُردی سقز در هالهای از ابهام قرار میگیرد و برگزاری آن با شرایط کنونی و پرداخت نکردن بخشی از بودجه دوره شانزدهم سخت و تقریبا غیر ممکن خواهد بود.
اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی سقز بعنوان متولی و میزبان دوره های متعدد جشنواره تئاتر کُردی، در وضعیت نا بسامانی قرار گرفته است، از همان بدو ورود به این اداره، به جای سیمای فرهنگی و هنری آن، اداره سوت و کور، شبح اداره و خلوتی را نظاره هستید، انگار این اداره جزء مکان های متروکه و بی روح سقز است.
در حالیکه اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی سقز می توانست ترافیک شدیدی از چابکی و فعالیت هنرمندان مختلف عرصه های هنری و برنامه های متعدد فرهنگی و جنب و جوش هنرمندان سقزی را به خود ببیند ولی این روزها جز درهای بسته و محیطی خلوت، چیزی به چشم نمیآید.
۱۲۰ میلیون تومان به هنرمندان بدهکار هستیم
رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی سقز هم با بیان اینکه بعد از هشت ماه از برگزاری دوره شانزدهم جشنواره تئاتر کُردی هنوز بخش زیادی از اعتبار اختصاص یافته تخصیص داده نشده است، گفت: بسیاری از هنرمندان کردزبان که در جشنواره حضور داشتند از این موضوع گلایه دارند.
هیوا حاج محمدی با اشاره به اینکه امسال تا کنون هیچگونه اعتبار فرهنگی دریافت نشده است، اظهار داشت: هنوز حق الزحمه داوران بازبین، گروه های شرکت کننده، داورها، هتل، ایاب و ذهاب، تندیس و لوح تقدیر و عوامل اجرایی جشنواره را نتوانسته ایم پرداخت کنیم.
وی به بودجه یک میلیارد ریالی تخصیص نیافته فرماندار سقز برای تجهیز سالن آمفی تئاتر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی این شهرستان اشاره کرد و افزود: هنوز بعد از تقریبا یکسال این بودجه تخصیص داده نشده ضمن اینکه تاسیسات، سیستم خنک کننده و برق سالن نمایش این اداره با مشکل مواجه است و نیاز به تجهیز دارد.
رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی سقز از فرماندار ویژه سقز و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان خواست تا هرچه سریعتر بدهی دوره شانزدهم جشنواره تئاتر کُردی را تخصیص دهند تا از این بیشتر شرمنده هنرمندان فاخر مان نباشیم.
وی بر برگزاری منظم و برنامه ریزی شده هفدهمین جشنواره تئاتر کُردی سقز تاکید کرد و افزود: مسوولان استانی و کشوری اعتبارات را قبل از برگزاری جشنواره تخصیص دهند تا این جشنواره مهم در شان مردم سقز و هنرمندان فاخر کُرد زبان برگزار شود.
به گزارش ایرنا در این ارتباط با چند هنرمند شرکت کننده در جشنواره شانزدهم، رستوران و هتل های که برای اسکان هنرمندان قرارداد بسته شده بود صحبت کردیم و هر یک از آنها به عدم وصول هزینه ها از سوی دبیرخانه این جشنواره اشاره کردند و گفتند: تاکنون بخش زیادی از مبلغ قرارداد به آنها پرداخت نشده است.
سقز با بیش از ۲۲۶ هزار نفر جمعیت دومین شهرستان پر جمعیت استان کردستان است که در ۱۹۰ کیلومتری شمال سنندج مرکز این استان قرار دارد.