هر شب خطی نورانی از دامنه سبلان تا کنارههای رود ارس در شمال استان از آسمان قابل مشاهده است، این خط نورانی تا جنوبیترین نقطه استان در روستایی در خلخال که با فرا رسیدن زمستان تا شش ماه نیز در محاصره برف باقی میماند، امتداد دارد و این یعنی امروز حتی در دورافتادهترین نقطه استان اردبیل نیز بندرت میتوان منطقهای را یافت که از نعمت برق و روشنایی بیبهره باشد.
در ۴۰ سال پیشتر و در دوران طاغوت، از حدود ۲ هزار روستا تنها ۲۰ روستای استان اردبیل دارای برق بودند، حتی در آن دوران بسیاری از شهرهای کوچک و مناطق حاشیه شهرهای بزرگ نیز از نعمت برق بیبهره بوده و میانسالان بسیاری هنوز خاطراتی از فانوس و چراغهای روشنایی نفتی به خاطر دارند.
علی رحمانی یک روستایی اهل اردبیل میگوید: هنوز یادم نرفته است روزهایی که فانوس به دست در کوچههای باریک روستا با ترس از هجوم گرگی در کمین محتاطانه حرکت میکردیم و چقدر تا رسیدن به مقصد دلهره داشتیم.
وی افزود: امروز نه تنها نوجوانان که جوانانمان نیز تصور تاریکی و زندگی بیبرق را ندارند، هر وقت که بنا به اتفاقی برق روستا برای ساعتی قطع میشود آنها چقدر بیحوصلهگی به خرج داده و بسیار زود دلتنگ برق و روشنایی میشوند.
رحیمه یک زن میانسال در خلخال نیز خاطرات تلخی از نبود برق و دیگر امکانات رفاهی در روستایشان دارد، زمانی که تازه عروس و حامله بود و به خاطر تاریکی کوچه در گودالی افتاده و بر اثر شدت ضربه فرزند متولد نشدهاش را از دست داد.
اکنون به برکت انقلاب اسلامی، برق به دورترین مناطق استان نیز رسیده و پوشش آن تنها یک درصد با ۱۰۰درصد جمعیت استان فاصله دارد. این خدمات در سایه نظام اسلامی صورت گرفته و بیشترین نقش در این زمینه را هم دولت تدبیر و امید داشته است.
زمانی بنا بر این بود که روستاهای ۲۰ خانوار از امکانات رفاهی بهرهمند باشند اما سرعت کار بویژه در برقرسانی به مناطق روستایی استان اردبیل به حدی بود که علاوه بر پوشش تمامی این روستاها، برخورداری از روشنایی به روستاهای تا ۱۰ خانوار نیز رسیده و هم اینک عزم بر این است که حتی روستاهای با کمتر از ۱۰ خانوار استان نیز از نعمت برق برخوردار شوند.
مسوولان استان اردبیل با تشریح خدمات برقرسانی و پوشش نزدیک ۱۰۰درصدی جمعیت استان اردبیل از تداوم خدمات مختلف مربوط به برق و برقرسانی در این استان خبر میدهند.
مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق استان اردبیل در این زمینه به ایرنا گفت: هم اکنون ۹۹/۹ درصد مردم استان اردبیل از نعمت برق بهرهمند هستند.
حسین قدیمی بیان کرد: اهمیت این موضوع زمانی بیشتر میشود که بدانیم که در استان قبل از انقلاب تنها ۲۰ روستا از نعمت برق برخوردار بود اما پس از انقلاب این رقم به هزار و ۷۲۳ روستا افزایش یافته یعنی بیش از هشت هزار و ۵۱۵ درصد رشد داشته است.
او با بیان اینکه هم اکنون تمامی شهرها و روستاهای بالای ۱۰ خانوار در استان اردبیل از نعمت برق برخوردارند، افزود: برقرسانی در برخی از روستاها حتی به مناطق کمتر از ۱۰ نفر جمعیت هم رسیده است و تنها چند روستا و آبادی زیر ۱۰ خانوار دارای برق نیستند که تلاش میشود آنها نیز در آینده نزدیک از نعمت برق برخوردار شوند.
به گفته وی، هم اکنون ۵۷۲ هزار و ۴۵۵ هزار مشترک برق در استان وجود دارد که این رقم در قبل از انقلاب ۴۳ هزار و ۹۲۸ مشترک بود ضمن اینکه چراغ روشنایی نصب شده در معابر استان هم از هفت هزار و ۴۱۷ دستگاه نصب شده به ۱۶۸ هزار و ۳۱۱ دستگاه چراغ روشنایی رسیده که رشد ۲ هزار و ۱۶۹ درصدی داشته است.
افزایش کیفیت برق اردبیل
به گفته مسوولان استان اردبیل در کنار افزایش پوشش برق مناطق مختلف استان اردبیل در سالهای اخیر تولید برق از منابع تجدیدپذیر، افزایش کیفیت خدمات و سرمایهگذاری در زیرساختها افزایش یافته است.
به گفته آنها، امسال ۳۰۰ میلیارد ریال برای تقویت زیرساختهای برق صنایع استان اختصاص یافته تا سه پست تقویت جدید برای تامین برق مورد نیاز واحدهای تولیدی اردبیل نصب شود.
هم اکنون پروژه پست ۲۳۰ کیلوولت آرتا با سرمایهگذاری ۲۰۰ میلیارد تومانی و ظرفیت ۱۴۰ ولت آمپر با هدف تقویت شبکه انتقال و توزیع، تامین برق مطمئن و پایدار و کاهش تلفات و بهبود کیفیت برق آماده بهرهبرداری است.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان اردبیل گفت: هم اکنون تولید برق از برنامهریزی برای رشد کمی به سمت برنامه ریزی برای رشد کیفی گام برداشته است.
قدیمی افزود: تعمیر و نوسازی پروژهها به روش خط گرم در استان اردبیل اجرا میشود چرا که تعمیرات خط گرم باعث کاهش تلفات انرژی، جلوگیری از استهلاک شبکه، کاهش حوادث، افزایش ایمنی و افزایش رضایت مشترکان می شود.
او همچنین از جایگزینی ۲ هزار کیلومتر کابل خودنگهدار برق به جای سیمهای مسی در سال جاری در این استان خبر داد.
به گفته وی ، از مجموع ۶ هزار کیلومتر شبکه فشار ضعیف هوایی مسی برق استان تاکنون یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر تعویض با کابل خودنگهدار شده است.
وی با بیان اینکه امسال نیز ۱۷۰ کیلومتر کابل خودنگهدار برق جایگزین سیمهای مسی خواهد شد، افزود: طبق برنامهریزیهای صورت گرفته قرار است ۲ هزار کیلومتر کابل خودنگهدار برق جایگزین سیمهای مسی در استان اردبیل شود.
او با اشاره به اینکه این نوع کابل در بسیاری از کشورهای جهان کاربرد وسیع دارد و سابقه بکارگیری در ایران چندان طولانی نیست ، بیان کرد: کابلهای خودنگهدار در یکی ۲ سال آینده جایگزین کل شبکه مسی توزیع برق در استان خواهد شد.
قدیمی ادامه داد: سه طرح مهم تامین روشنایی مطلوب معابر ، جایگزین کردن سیمهای مسی با کابلهای خودنگهدار و تعمیر شبکه با روش خط گرم بدون نیاز به خاموشی از جمله اولویتهای شرکت توزیع نیروی برق استان در سال جاری است.
وی اظهار داشت: در بخش ارتقای کیفیت خدمات نیز با استفاده از سیستم های نوین خدمات الکترونیک و دفاتر پیشخوان تلاش شده تا خدمات در محل مصرف انرژی در خانه ها یا محل کسب و کار به مشترکان ارائه شود تا مراجع حضوری مردم به حداقل ممکن برسد.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان اردبیل گفت: با نصب کنتورهای هوشمند، در آینده نزدیک میزان مصرف برق مشترکین بدون مراجعه به درب منازل از راه دور قرائت خواهد شد.
قدیمی افزود: با نصب بیش از سه هزار کنتور برق فهام در استان هماکنون در مجموع ۴۰ درصد انرژی مشترکین استان با استفاده از کنتورهای فهام قرائت میشود و قرار است تعداد این کنتورها تا پایان امسال به ۶ هزار دستگاه برسد.
او بیان کرد: در حال حاضر ۹۰ درصد انرژی مشترکین صنعتی شرکت توزیع برق استان اردبیل بوسیله کنتورهای فهام و بصورت آنلاین و از راه دور قرائت میشود.
وی با بیان اینکه تمام مشترکین با ولتاژ اولیه مجهز به کنتور هوشمند فهام هستند، اضافه کرد: با راهاندازی کنتورهای هوشمند فهام برای همه مشترکین برق استان هزینههای مربوط به مراجعه کنتورنویس به درب منازل از لیست هزینههای این شرکت حذف خواهد شد.
افزایش سهم انرژی خورشیدی در تامین برق استان اردبیل
در سالهای اخیر برای استفاده از انرژی خورشیدی طرحهای موثری در استان برنامهریزی و اجرایی و سهم این انرژی پاک در تامین برق استان در حال افزایش است.
۲ نیروگاه خورشیدی همین روزها در استان افتتاح خواهد شد. یکی از طرحهای خورشیدی، بهرهبرداری از نیروگاه خورشیدی ۰.۲ مگاواتی با تولید تجمعی ۳۲۶ هزار کیلووات ساعت است که با افتتاح آن، سالانه معادل ۰.۱۱ میلیون مترمکعب در مصرف گاز طبیعی صرفهجویی و از انتشار گاز co۲ معادل ۲۷۴ تن جلوگیری کرده و موجب صرفه جویی به میزان میزان ۸۷.۴۴ مترمکعب آب در سال میشود.
مزیتهای بهرهبرادری از دیگر نیروگاه خورشیدی ۱.۵ مگاواتی هم با تولید تجمعی ۲۴۴ هزارکیلووات ساعت شامل صرفه جویی در مصرف سوخت معادل ۰.۸۵ میلیون مترمکعب گاز طبیعی، عدم انتشار گاز دیاکسید کربن معادل ۲۰۵۶ تن در سال و صرفه جویی در مصرف آب به میزان ۶۵۵ مترمکعب در سال است.
با بهرهبرداری از این پروژهها که عملیات اجرایی آنها در سالهای ۹۴ و ۹۸ آغاز شده و با مجموع اعتبار ۲۱۵ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان برای ۷۰ نفر فرصت اشتغال ایجاد شده است.
حسین قدیمی مدیرعامل شرکت توزیع برق استان اردبیل با اشاره به اینکه حدود ۳۰۰ روز در طول سال در کشور ایران آفتابی است، اظهار کرد: ۷۰ درصد انرژی مورد نیاز کشور را میتوان از انرژی خورشید تامین کرد.
وی اضافهکرد: در استان اردبیل هم اکنون در مجموع چهار مگاوات انرژی خورشیدی تولید میشود اما برای استفاده از انرژی خورشیدی طرحهای موثری برنامهریزی شده که در صورت تحقق میتوان شاهد استفاده انبوه و جایگزینی آن به جای سوخت های فسیلی بود.
وی با بیان اینکه سقف هر اداره و خانه مسکونی در اردبیل میتواند محل نصب پنل خورشیدی و تولید انرژی پاک شود، اضافه کرد: نهادهای دولتی موظف هستند ۲۰ درصد از انرژی مصرفی خود را از محل انرژی پاک و خورشیدی تامین کنند.
او از توزیع ۲۹۷ پنل خورشیدی چمدانی قابل حمل برای تامین برق مورد نیاز عشایر کوچنده استان اردبیل خبر داد و گفت: هزینه نصب هر پانل خورشیدی در هر یک از چادرها و آلاچیق های عشایری ۴۰ میلیون ریال است که بر اساس تفاهم نامه امضا شده بین شرکت برق و امور عشایر استان ۹۰ درصد از این هزینه توسط این شرکت و تنها ۱۰ درصد نیز به عنوان خودیاری توسط متقاضیان تامین می شود.
وی افزود: امسال نیز حدو ۳۰۰ پنل خورشیدی چمدانی قابل حمل در بین عشایر استان توزیع شده است.
۲/۵ برابر مصرف استان برق در اردبیل تولید میشود
مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق استان اردبیل با اشاره به وضعیت تولید و مصرف برق در استان، گفت: برق تولیدی استان اردبیل ۲/۵ برابر میزان مصرف است و به دلیل اتصال برق با شبکه سراسری مازاد تولید وارد شبکه سراسری شده و بخشی هم در نوار مرزی شمال به کشورهای همسایه صادر میشود.
قدیمی با اشاره به اینکه شهروندان این استان ۲ برابر متوسط جهانی و چهار برابر کشورهای پیشرفته برق مصرف می کنند، افزود: بیشترین میزان مصرف برق در استان اردبیل با ۳۷ درصد در بخش خانگی است، ضمن اینکه ۲۴ درصد مصرف برق نیز در بخش صنعت، ۱۶ درصد مصرف در بخش کشاورزی، ۱۱ درصد مصرف عمومی و اداری و هشت درصد مصرف هم در سایر قسمت ها از جمله بخش تجاری است.
وی با بیان اینکه میزان رشد مصرف برق استان ۶ درصد است، اظهار داشت: به طور میانگین هر سال نسبت به سال قبل ۶ درصد برق مصرفی در استان افزایش مییابد.
به گزارش ایرنا، دولت پابه پای افزایش مصرف و نیاز به برق در مصارف خانگی، صنعت و کشاورزی اقدامات توسعه ای خود را نیز افزایش داده و در سالهای اخیر گامهای موفقی در تامین زیرساخت های انرژی برق ، تامین برق خانوار، توسعه شبکه توزیع و تولید برداشته و همچنان این اقدامات تداوم دارد.