به گزارش ایرنا، چهارمین اقتصاد بزرگ آسیا در شرایطی با همه گیری دست و پنجه نرم می کند که شاهد کوچکتر شدن اقتصاد خود به میزان ۲.۹ درصد در سه ماهه دوم سال جاری میلادی است و این بدترین رکود برای اقتصاد این کشور از سال ۱۹۹۸ میلادی یعنی زمانی است که این کشور از کاهش رشد اقتصادی تا میزان ۳.۸ درصد خبر داد.
تولید ناخالص داخلی این کشور که در سه ماهه نخست سال جاری ۱.۳ درصد کاهش یافته بود در سه ماهه دوم سال هم به ۳.۳ درصد رسیده است که بیانگر ضعیف ترین رقم کاهش تولید ناخالص داخلی از سال ۲۰۰۳ میلادی است.
کره جنوبی اولین کشور پس از چین بود که بدترین شرایط شیوع را تجربه کرد اما هرگز محدودیت ها و قرنطینه گسترده مانند چین اعمال نکرد این کشور برای مدتی توانست با بکارگیری شیوه های نوین، بیماری را کنترل کند اما موج دوم بار دیگر پایتخت و حومه را فرا گرفته است و به رغم تلاش ها، منشا بسیاری از موارد ابتلا در کشور هنوز مشخص نیست هشدارها افزایش یافته و برخی از محدودیت ها بازگشته است.
اگرچه این کشور به دلیل اقداماتش برای کنترل همه گیری مورد تقدیر جهانی قرار گرفت اما اقتصاد آن نتوانست از کرونا عبور کند و تاثیرات بدی بر اقتصاد باقیمانده است که طبق اعلام بانک مرکزی این کشور، بدترین وضعیت در دو دهه گذشته است.
کره جنوبی شاهد شرایطی است که تا قبل از این تجربه نکرده بود این کشور برای رشد اقتصادی بشدت به صادرات وابسته است و با از دست دادن بازارهای خود شرایط نفس گیری را سپری می کند آمارهای رسمی بانک مرکزی کره جنوبی نشان می دهد این کشور در سه ماهه دوم سال جاری میلادی شاهد کاهش صادرات به میزان ۱۶/۶ درصد بوده است که پایین ترین رقم صادرات پس از بحران نفتی اوپک در سال ۱۹۷۴ میلادی است.
بیانیه این بانک نشان می دهد که صادرات تولیدات نفتی، ذغال سنگ و خودروهای کره ای کاهش یافته است پیشتر همین بانک پیش بینی کرده بود که شاهد کاهش رشد اقتصادی نزدیک به ۲ درصد خواهد بود اماحالا از این رقم هم پایین تر رفته است.
«لی یو جو» رییس بانک مرکزی چین در مصاحبه ای با رسانه ها گفت: صادرات بشدت کاهش یافته است ما شرایط بدتری را که تا بحال تجربه نکرده بودیم و پیش بینی هم نشده بود تجربه می کنیم ولی به نظر این فرایند اجتناب پذیر است و راه فراری نیست.
صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است که تا پایان سال جاری میلادی رشد اقتصادی کره جنوبی بیش از ۲ درصد کاهش یابد که البته باز هم در مقایسه با برخی از کشورها بهتر است اما برای یک قدرت اقتصادی بزرگ در دنیا و آسیا وضعیت مطلوبی نیست.
کره جنوبی درگیر یک بحران اقتصادی شده است همزمان پیش بینی می شود توفان بزرگتری در پیش باشد شاخص مصرف در کره جنوبی که نشان از پایین آمدن توان خرید مردم است نزدیک به ۶ درصد کاهش یافته است صادرات هم کماکان در شرایط افول قرار دارد و این می تواند به معنای بدتر شدن شرایط اقتصادی این کشور در سال ۲۰۲۰ میلادی باشد.
آلکس هولمز اقتصاددان آسیایی در مرکز کاپیتال اکونامیکز سئول می گوید: چون همه گیری در جهان مهار نشده است و اقتصاد جهانی درگیر کرونا است پس وضعیت اقتصادی برای کره جنوبی هم بهبود نخواهد یافت و این کشور آمارهای نگران کننده ای را شاهد است.
سرمایه گذاری در کره جنوبی روبه کاهش است و همزمان این کشور درگیر یک منازعه بزرگ تجاری با ژاپن شده است صادرات فراورده هایش به چین هم کاهش یافته است و باید به همه اینها تبعات منفی جنگ تجاری آمریکا و چین را افزود.
طبق اعلام سازمان جهانگردی کره، تعداد گردشگران ورودی در ۶ ماهه نخست سال جاری نیز حدود ۷۰ درصد کاهش یافته است در سال ۲۰۱۸، خارجیان ۶۳.۳ درصد از مهمانان هتل ها را تشکیل می دادند اما طبق اعلام انجمن هتل های کره، این رقم در حال حاضر تنها ۱۰ درصد است رزرو ماه های آگوست و سپتامبر (مرداد و شهریور) نشان می دهد که میهمانان داخلی در حال کمک به هتل ها برای پر کردن اتاق ها هستند اما بخش گردشگری کره جنوبی نیز به طور فزاینده ای با رکود مواجه است.
صنعت هواپیمایی کره هم مورد اصابت ضربه کرونا قرار گرفته است در کنار کرونا فشار تحریم های سفر به ژاپن باعث افت شدید در فروش بلیط شده است کارشناسان پیش بینی می کنند شرکت های ارزان قیمت در آینده با خطر ورشکستگی یا ادغام روبرو شوند.
گزارش ها حاکی است میزان تردد مسافر داخلی ۳۸.۱ درصد و مسیرهای بین المللی ۹۷.۹ درصد در ماه خرداد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است بدون بازگشت مسیرهای بین المللی، بسته های تشویقی برای سفرهای داخلی هم پایدار نیستند.
با این حال کره جنوبی برای تشویق مردم به مصرف و حفظ صنایع بزرگ، مشوق هایی را هم اجرا کرده است که از جمله آن می توان به کاهش مالیات بر مصرف اشاره کرد، به لطف همین کاهش مالیات، فروش وسایل نقلیه در ماه خرداد امسال ۴۰.۳ درصد نسبت به ماه خرداد سال گذشته رشد داشته است.
بورس های کوسپی و کوزداک کره جنوبی نیز بعد از یک دوره رکورد، اکنون به ثبات رسیده اند به نظر می رسد بازار سهام کره به آرامی از رکود بهبود یافته و بتازگی در بخش های بانکی و الکترونیک رو به افزایش است ترس از شیوع بیماری ویروس کرونا پیشتر باعث شده بود که بازار بورس کوسپی مهمترین بورس کره جنوبی، برای نخستین بار در ۱۰ سال گذشته به زیر ۱۶۰۰ واحد سقوط کند.
کره جنوبی نزدیک به ۱۱۰ میلیارد دلار برای مبارزه با کرونا و نجات اقتصاد یا هزینه کرده است و یا قصد دارد هزینه کند این مبلغ معادل ۷ درصد از رشد تولید ناخالص داخلی این کشور است ولی حتی اگر کرونا پایان یابد، باز هم اقتصاد کره جنوبی از رکود بزرگ نجات نخواهد یافت اقتصادی که قبل از همه گیری هم شاهد ضربات سهمگینی از سوی نبرد تجاری با ژاپن و جنگ اقتصادی چین و آمریکا بود.