تهران - ایرنا - منوچهر آذری، پیشکسوت رادیو و تلویزیون با توصیه به استفاده از ماسک و اهمیت زیاد آن، از مردم خواست در این روزهای کرونایی به مکان‌های شلوغ و به‌ویژه به مسافرت نروند.

منوچهر آذری در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا و در رابطه با روزهای کرونا، گفت: در این روزها و اوضاع و احوالی که همه مردم درگیر اوضاع کرونا هستند، زندگی نفس گیر شده است.

وی افزود: کاری که خودم و خانواده‌ام این روزها با وسواس انجام می‌دهیم و به شدت به دیگران هم توصیه می‌کنیم، استفاده از ماسک و اهمیت زیاد آن است؛ همواره تعدادی ماسک در جیب و کیفمان داریم، ضمن این که فاصله اجتماعی را رعایت می‌کنیم. به دیگران همواره توصیه می‌کنم به جاهای شلوغ و به ویژه در این ایام به مسافرت نروند.

البته این سفر نرفتن صرف توصیه نیست و خودم به شدت از این بابت کلافه هستم زیرا پیش از این ایام، هفته ای دوبار و دست کم یکبار به یک شهرستان می رفتم (مثلا در شبکه شیراز و برنامه «خوشا شیراز» که روزهای جمعه پخش می‌شد یا برنامه زنده رود برای اصفهان یا تلویزیون یزد و نهادهای گوناگون به مناسبت روزها و ایام مختلفی چون روز زن و کارمند ) و اجرای برنامه صحنه‌ای داشتم که یا در تلویزیون بود یا در برنامه‌های مردمی.این پیشکسوت رادیو در ادامه و در توضیح کارهای جسته گریخته‌ای که این روزها انجام می‌دهد، تصریح کرد: این روزها کار چندانی برای انجام دادن نیست چرا که بسیاری از کارهای ما تعطیل یا متوقف شده است؛ اما چون مردم را دوست داریم، هرجایی بشود کاری کرد که مردم شاد شوند، دریغ نمی‌کنیم.

مثلا دعوت «رادیو فرهنگ» و «حبیبی» رئیس شبکه رادیویی فرهنگ را برای حضور در یک برنامه قبول کردم؛ به هرحال این رسانه شنوندگان خودش را دارد. برنامه‌ای که در آن حضور دارم برنامه‌ای به نام هفت کوچه است که که جمعه‌ها ساعت ۹ تا ۱۱ پخش می‌شود؛ این برنامه مخاطبان زیادی دارد؛ زیرا یک شبکه مردمی است و شهرستان ها زیاد شنونده و طرفدار دارد و یک شبکه مردمی سنتی است.

وی افزود: مجری این برنامه خانم ارجمندی است و من، عباس محبی و ایزد کاویانی (که ضرب می‌زند) در آن حضور داریم؛ در این برنامه هر هفته راجع به موضوعات مختلفی از مشکلات مردم گرفته تا مواردی که مردم به آنان علاقه دارند، مانند خانواده صحبت می‌کنیم؛ و مردم محبت دارند و با برنامه تماس می‌گیرند. این جمعه پنجمین برنامه است.

آذری یادآور شد: کار دیگری هم هست که برای «اپلیکشن ایران صدا» (که کتاب ها را تبدیل به نسخۀ صوتی می‌کنند و در خلال این کار، هم کتاب خوانده می‌شود و هم آدم‌های مختلف نقش‌های آن کتاب را بازی می‌کنند) انجام می‌دهم و در حال تهیۀ یک کتاب گویا هستیم.

وی گفت: بر این اساس کاری به نام دون کیشوت، اثرسروانتس را داریم که خانم گودرزی تهیه کننده است، این حقیر دون کیشوت هستم و سانچو را هم تورج نصر صحبت می کنند. شمسی فضل الهی از هنرپیشگان و گویندگان قدیمی رادیو هم راوی کار هستند و نسرین زارع و عباس محبی هم نقش‌های متفاوتی را می‌گویند. در حال حاضر این کار را ضبط می‌کنیم که کاری سنگین و نفس‌گیر است؛ به خصوص برای خانم فضل الهی که راوی است و عمده داستان هم توسط راوی بیان می‌شود. این کار را در ساختمان شهدای ۹ دی رادیو ضبط می‌کنیم.

وی اضافه کرد: چندی پیش کاری هم برای شهرداری یکی از مناطق انجام دادم که درمورد امامزاده یحیی و برای فضای مجازی بود؛ این کار هم درباره کرونا بود و هم برای شادی و خنده.  

بنی آدم اعضای یکدیگرند

این هنرمند پیشکسوت در اشاره به مشکلاتی که پس از شیوع کووید ۱۹ به لحاظ حرفه‌ای برایش ایجاد شده است، گفت: کرونا قسمت اعظم کار ما را تعطیل کرده است و به همین دلیل چون این روزها کم کار می‌کنم و به دلیل این که از ابتدا آدم فعالی بوده‌ام، این شرایط به نظرم بیکاری می‌آید. هرسال عید برای ایرانیان خارج از کشور برنامه و اجرا داشتیم و هرسال به خارج از کشور می‌رفتم که امسال به دلیل کرونا تعطیل شد.

وی افزود: کرونا شدیدا به لحاظ اقتصادی و به لحاظ روانی در روحیه و کارم اثر گذاشته است. مجبوریم کنار بیاییم. این شرایط برای من تنها پیش نیامده و برای مردم دنیا همین گونه است؛ وقتی می‌بینم هر انسانی در هرجایی در یک بیمارستان درگیر این قضیه شده است یا کادر درمانی که درگیر این موضوع هستند، جا دارد از کادر درمان کشور خودمان تشکر کنم که واقعا زحمت کشیدند و شبانه روز به بیماران کرونایی کمک می‌کنند، برایم مصداق همان شعر است که بنی آدم اعضای یکدیگرند، که در آفرینش ز یک گوهرند/ چو عضوی به درد آورد روزگار، دگر عضوها را نماند قرار/  تو کز مهنت دیگران بی غمی، نشاید که نامت نهند آدمی.

بنابراین خدارا شکر می‌کنیم که نفسی می‌آید و می‌رود؛ ماسک می‌زنیم مرتبط و ضدعفونی کننده در همه جای خانه داریم و دائم در حال ضدعفونی کردن هستیم.

مسئولین باید به فکر پیشکسوتان هنری باشند

بازیگر فیلم‌ سینمایی در مسیر تندباد (۱۳۶۷) در پاسخ به این سوال که دلیل فعالیت نداشتن سینمایی‌اش از سال ۱۳۸۶ تا کنون، بیان کرد: دلیلش بی‌محبتی و بی‌لطفی است.

من برای کار به جایی مراجعه نمی‌کنم که بگویم به من کار بدهید، زیرا عقیده دارم این وظیفه مسئولان است که برای کسی که سال‌ها در کار هنر این مملکت (در سینما، تئاتر، رادیو، دوبله فعال بوده) قدم بردارند.

در جریان تولید سریال آشپز باشی پرویز پرستویی کاملا اتفاقی من را در خیابان دید و با اصرار ایشان، محمدرضا هنرمند (کارگردان اثر) که من را از همکاری در  فیلم دزد عروسک‌ها می‌شناخت، نقشی را به من داد. من افتخار کردم چون پرویز پرستویی، فاطمه معتمدآریا و محمدرضا هنرمند آدم‌های کمی نیستند اما این شیوه مناسبی برای کار نیست یعنی باید موقعیتی برای ما فراهم باشد که بازی و نقش را بخواهند.

وی افزود: یادم هست زمانی که هادی اسلامی زنده بود، دنبال من آمدند برای بازی در فیلم شاخه‌های بید (۱۳۶۷) که در آن با مرحوم جمشید مشایخی و رضا رویگری همبازی شدم و به میمه اصفهان رفتیم و با امرالله  احمدجو (که بعدها سریال روزی روزگاری را در سال ۱۳۷۰ ساخت) کار کردیم. در نتیجه باید این درخواست وجود داشته باشد.

بازیگر سریال‌های خارج از محدوده (حسن خیاط باشی۱۳۵۴)، شبکه صفر (حسن خیاط باشی۱۳۵۴) و هزاردستان (علی حاتمی۱۳۵۸) ادامه داد: در طی این سال‌ها هیچ پیشنهادی نبوده است؛ حتی جایی وزیر فرهنگ را دیدم و به ایشان گله کردم که به جایی نرسید. چون عضو انجمن هنرمندان پیشکسوت هستم پیش می‌آید گاهی مسئولان را می‌بینم و هر زمان فرصتی دست داد تا مسئولان را ببینم، این گلایه را گفته‌ام اما فایده‌ای نداشت.

حدود ۴۵ سال در رادیو با کارگردان‌های مختلف در داستان‌های شب، صبح جمعه با شما و شما با رادیو و با چهره‌هایی چون شاهرخ نادری، مرحوم مقبلی و مرتضی احمدی کار کرده‌ام و اجرای صحنه‌ای انجام داده‌ام که توانایی خاصی می‌خواهد، ضمن این که من در این دست اجراها حرف مردمی می زنم و نه این که به هرشکلی بخواهم مردم را بخندانم. در این سن و سال صحیح نیست من برای کار مراجعه کنم.

آذری تصریح کرد: حتی با رئیس صداوسیما در یک جشنواره رادیو مطرح کردم که چرا در سریال ها از ما استفاده نمی کنید. توقع من از دست اندرکاران این است که یاد هنرمندان باشند و نه صرف من چرا که من هرجایی که باشم به فکر دیگر همکارانمان هم هستم. نباید فقط فکر خودم باشم زیرا دیگران هم مانند من زندگی می کنند.

منوچهر آذری (متولد۱۳۲۲) بازیگر و گوینده رادیو ایرانی دانش‌آموختهٔ هنرکدهٔ هنرهای دراماتیک فن بیان هنرپیشگی و کارگردانی است. او در سال ۱۳۴۵ از هنرکدهٔ هنرهای دراماتیک فارغ‌التحصیل شد. او مدتی نزد مهدی فروغ و پرویز تأییدی آموزش دید. نخستین برنامه او با حسن خیاط باشی در سال ۱۳۵۴ در رادیو بود. پس از انقلاب او فعالیت‌های خود را ادامه داد و به واسطه برنامه بسیار محبوب صبح جمعه با شما معروفیت و محبوبیت فراوانی به دست آورد. منوچهر آذری به همراه فرهنگ مهرپرور یکی از موفق‌ترین زوج‌های هنری در عرصهٔ کمدی رادیویی را تشکیل می‌دادند.