تهران - ایرنا - رسانه‌های فرانسوی با بازتاب انفجارهای روز گذشته لبنان و اشاره به ابعاد مختلف این حادثه از بیروت به عنوان شهر فاجعه نام بردند.

تارنمای شبکه رادیویی و تلویزیونی فرانکوفون‌های بلژیک(rtbf) از شهر بیروت به عنوان شهر فاجعه نام برد و نوشت: پس از انفجارهایی با چنین قدرتی که سنسورهای موسسه لرزه نگاری آن را به عنوان یک زلزله بزرگ ۳.۳ ریشتری ثبت کرد، از خواب بیدار شد.

این رسانه فرانسوی به ابعاد مختلف حادثه و خسارت های ناشی از آن اشاره کرده و نوشته است: امدادگران با پشتیبانی نیروهای امنیتی تمام طول شب را برای یافتن بازماندگان یا جان باختگان گرفتار در زیر آوار به جستجو پرداختند.

 روزنامه «لوپاریزین» فرانسه هم نوشت؛ بعد از ظهر سه شنبه صدای نخستین انفجار در بیروت شنیده شد و بلافاصله  انفجار قدرتمند دیگری پس از آن رخ داد. ساختمان‌ها لرزید و شیشه پنجره‌ها در ساختمان‌های اطراف در فاصله کیلومترها از محل حادثه شکسته شد. شدت انفجار در جزیره قبرس که در ۲۰۰ کیلومتری آنجا قرار دارد، شنیده شد.

در خیابان‌ها، نظامیان اقدام به تخلیه مردم حیرت زده از خانه‌هایشان می‌کردند برخی از آن‌ها خون‌آلود شده بودند.بر اساس تازه‌ترین آمار مربوط به قربانیان انفجار بیروت از صلیب سرخ، شمار کشته‌شدگان به یکصد نفر رسیده است.

«لکسپرس» هم می‌نویسد: دو انفجار قوی در روز سه‌شنبه پایتخت لبنان را لرزاند که بر اساس آمار موقت بیش از ۱۰۰ کشته و چهار هزار نفر زخمی بر جای گذاشته است.

این روزنامه فرانسوی افزود: در مجاورت انفجارها، آسیب و تخریب قابل توجه است.

یورونیوز می‌نویسد «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان در خصوص این انفجار تایید کرد که ۲ هزار و ۷۵۰ تن نیترات آمونیوم که در تهیه کودها و بمب‌ها مورد استفاده قرار می گیرد به مدت شش سال در بندر بیروت و بدون تمهیدات ایمنی نگه داشته شده و دلیل انفجار نیز همین بوده است.

بنا بر گزارش‌ها، این نیترات آمونیوم از یک کشتی که در سال ۲۰۱۳ میلادی در بندر بیروت مستقر شده تخلیه و سپس در یکی از انبارها ذخیره شده است.

نیترات آمونیوم کاربردهای مختلفی دارد، اما دو مورد رایج آن استفاده به عنوان کود کشاورزی و همچنین مواد منفجره است. این ماده شیمایی در هنگام برخورد با آتش بسیار انفجاری عمل می‌کند و می‌تواند گازهای سمی از جمله اکسیدهای اذت و گاز آمونیاک آزاد نماید.

از آنجایی که این ماده بسیار قابل اشتعال است قوانین سخت‌گیرانه‌ای در مورد چگونگی نگهداری آن وجود دارد. از جمله این الزامات این است که محل ذخیره باید کاملا ضد آتش باشد و هیچ زهکشی، لوله یا کانال دیگری نباید در محل باشد که نیترات آمونیوم بتواند از آن برای انفجار استفاده کند.

این انفجار به اندازه‌ای قوی بوده که حتی تا ۲۴۰ کیلومتر دورتر در جزیره قبرس در شرق دریای مدیترانه احساس شده و مردم این جزیره تصور کردند زمین لرزه‌ای به وقوع پیوسته است.

مشاهده فیلم‌های عجیب و غریب این انفجار در شبکه‌های اجتماعی موجی از گمانه‌زنی را در میان افراد مختلف در خصوص دلیل این حادثه پدید آورد.

«دونالد ترامپ» پس از مشاهده فیلم‌های اولیه این حادثه استدلال کرده  که دلیل این انفجار یک حمله احتمالی بوده است.

او در یک کنفرانس خبری کاخ سفید گفت: سران نظامی آمریکا ارزیابی کرده‌اند که به نظر می‌رسد انفجارهای بیروت ناشی از یک حمله یا یک بمب باشد.

این در حالی است که چندین منبع امنیتی در دولت آمریکا پس از بررسی جوانب مختلف ماجرا، به خبرگزاری رویترز گفته‌اند که اطلاعات موجود با استدلال آقای ترامپ مغایر است.

«امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در ساعات پایانی روز سه‌شنبه با میشل عون، همتای لبنانی خود به صورت تلفنی گفت و گو کرد و به او خبر داد که گروهی از امدادرسان‌های فرانسه را برای کمک به بیروت می‌فرستد.

بلژیک همبستگی خود را ابراز و گفته که آماده ارائه کمک است. نخست وزیر بلژیک روز چهارشنبه با ابراز همدردی و همبستگی خود با لبنان اظهار داشت: بلژیک در کنار بیروت می ایستد.