به گزارش ایرنا، با توجه به اینکه، روستاها در توسعه اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و افزایش اقتدار نظام مقدس جمهوری اسلامی، نقش محوری دارند از همین رو به اعتقاد کارشناسان توسعه ملی در گرو توسعه روستاها به شمار میآید.
این بخش از کشور به عنوان مراکز اصلی تولید قلب تپنده توسعه اقتصادی هر کشوری محسوب میشوند که تلاشهای گسترده سالهای اخیر برای احیای کارکردهای اقتصادی و اجتماعی این مناطق را در مدار توسعه قرار داده است.
اگرچه خشکسالیهای پیاپی و جذابیتهای شهری باعث مهاجرت روستاییان به شهرها در ادوار گذشته شد اما اتخاذ راهبردها و توسعه زیرساختهای زندگی از جمله آب، برق، گاز، پرداخت تسهیلات اشتغالزایی روستایی و عشایر، تقویت امکانات رفاهی نظیر طرحهای هادی و نوسازی خانههای روستایی از تدبیر کارساز دولت ها به ویژه دولت تدبیر و امید برای تحقق توسعه پایدار در روستاهاست.
براساس آمار موجود در سال ۱۳۵۷ اوایل انقلاب اسلامی، ۷۰ درصد جمعیت ایران در روستاها سکونت داشتند اما هم اینک ۲۶ درصد از جمعیت کشور معادل ۲۰ میلیون ایرانی در روستاها زندگی میکنند.
به اعتقاد کارشناسان برنامهریزی توسعه روستایی، فرآیندی هدفمند با مشارکت روستاییان بوده که نتیجه آن تحقق توسعه همه جانبه در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است.
آنان گفتند ایجاد فرصت های اشتغال در روستا، بالا بردن سطح زندگی در روستاها، توجه به عقب ماندگی زندگی اجتماعی و اقتصادی و جلوگیری از تخریب مناظر زیبا و طبیعی روستا و حفظ زیبایی از برنامههای دولت در حوزه روستایی است.
در سالهای اخیر یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار اعتبار از صندوق توسعه ملی برای ایجاد اشتغال روستایی اختصاص یافته که این مساله در کنار افزایش امکانات رفاهی مسیر توسعه پایدار را هموار کرده است
استان اصفهان با پنج میلیون و ۱۲۰ هزار نفر جمعیت دارای بیش از یکهزار و ۷۰۰ روستا و آبادی با جمعیت افزون بر ۶۱۰ هزار نفر است که ۹۳۵ روستای اصفهان بیش از ۲۰ خانوار جمعیت دارد.
روستاهای این استان دارای ظرفیت های گردشگری، صنعتی، کشاورزی وفرهنگی هستند که در گذشته کمتر به این موارد توجه شده و در راستای سیاست های دولت تدبیر و امید، برنامه ریزی های جدی برای رونق زندگی روستایی انجام شده که در شمار زیادی از روستاها مهاجرت معکوس اتفاق افتاده و زمینه اشتغال بسیاری از افراد ساکن در شهرها در روستا فراهم شده است.
توزیع ۵۵۰ میلیارد ریال تسهیلات اشتغالزایی در روستاها
مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری اصفهان گفت: بیش از ۵۵۰ میلیارد ریال تسهیلات با سود هشت درصد در سه سال گذشته برای فعالیت اشتغالزایی از منابع بانکی در این استان توزیع شده است.
علی رحمانی در گفت و گو با ایرنا با اشاره به اینکه ۹۰۰ میلیارد ریال سهمیه استان در این خصوص بوده و تاکنون ۵۵۰ میلیارد ریال آن جذب شد، افزود: این اعتبار همراه با آورده شخصی سرمایه گذاران در حوزه کشاورزی، دامداری، گردشگری و خدماتی هزینه شده و که البته تسهیلات دیگری از سوی دستگاه های اجرای مثل جهاد کشاورزی برای اشتغالزایی روستایی توزیع شده است.
به گفته وی ایجاد اشتغال روستایی به رونق زندگی در این مناطق و همچنین کاهش مهاجرت کمک کرد و فرصت خوبی برای ارزشگذاری در این مناطق و ایجاد اشتغال برای جوانان بوده است.
وی به نرخ اشتغال روستایی در استان اشاره و اضافه کرد: آمار دقیقی از میزان ایجاد شغل در این بخش استان در دفتر امور روستایی استانداری وجود ندارد ولی نرخ اشتغال در روستاهای اصفهان یک درصد کمتر از این شاخص در شهرهای استان است.
مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری اصفهان با بیان اینکه ۱۰۰ روستای این استان دارای ظرفیت گردشگری هستند، تصریح کرد: ۲۰ روستا اکنون در این حوزه هدفگذاری شدند که با همکاری بین اداره کل میراث فرهنگی و بنیاد مسکن اصفهان سیاستگذاریها در این عرصه مثل طرح هادی روستایی و طراحی آن بر اساس مولفه های گردشگری در حال انجام است.
وی اضافه کرد: یک شرکت گردشگری روستایی به عنوان زیر مجموعه اتحادیه تعاونی دهیاریهای استان اصفهان تشکیل شد که به دهیاری های در حوزه گردشگری مشاوره و خدمات ارائه میکند.
وی یادآور شد: سرمایهگذاری بر روی ظرفیت گردشگری و تاریخی روستاها به اشتغال سبز و درآمدزایی برای روستاییان کمک کرده و به عنوان یک مولفه ارزشمند در توسعه روستایی محسوب می شود.
۹۹ درصد روستاهای اصفهان طرح هادی دارند
رحمانی با بیان اینکه در یک سال گذشته ۱۲۰ طرح هادی روستایی تدوین و آماده شد، گفت: بیش از ۹۹ درصد از روستاهای استان دارای طرح هادی هستند و تهیه این طرح برای روستاهای فاقد دهیاری در دستور کار است.
وی ادامه داد: دهیاران و مسئولان محلی با بنیاد مسکن استان برای تهیه و بازنگری طرح هادی همکاری و مشارکت دارند که این تعامل موجب فراگیری طرح در تمامی روستاها شده است.
وی با اشاره به اینکه طرح هادی روستایی چشم انداز روستا و اجرای پروژهها را مورد توجه قرار داد، خاطرنشان کرد: همه ساخت و ساز و توسعه در روستاهای استان اصفهان بر اساس این طرح است.
مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری اصفهان از اجرای نهضت آسفالت در روستاهای این استان خبر داد و گفت: از اعتبارات دهیاریها و توزیع قیر رایگان بنیاد مسکن، آسفالت معابر روستایی انجام و بهسازی معابر تداوم دارد.
به گفته وی در هفت ساله گذشته به صورت متوسط اعتبارات دولتی دهیاری های استان اصفهان ۴۰ درصد افزایش داشت و امسال اعتبارات کل دهیاریهای این استان با بیش از ۴۰ درصد افزایش به بیش از ۲۷ هزار و ۲۵۱ میلیارد ریال رسیده است.
تهیه اطلس گردشگری روستاهای اصفهان
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان گفت: اطلس فرهنگی و گردشگری روستایی استان برای توسعه صنعت گردشگری در این مناطق در حال تدوین است.
فریدون الهیاری در گفت و گو با ایرنا با اشاره به ظرفیت و قابلیتهای گردشگری در استان اصفهان افزود: این ظرفیتها در سراسر استان اصفهان فراگیر است و بخش روستایی نیز از این نعمت و ارزش بهرهمند بوده اما در گذشته کمترین توجه به این حوزه شده است.
وی ادامه داد: با حمایت مسئولان محلی و سیاستهای دولت برای توسعه گردشگری، روستاهای هدف در این حوزه شناسایی و با حمایت متولیان امر و مشارکت بخش خصوصی این ظرفیت ها در حال توسعه و ایجاد اشتغالزایی است.
وی با اشاره به راهاندازی ایستگاههای نوروزی در روستاهای استان، گفت: در سالهای گذشته با راهاندازی این نمایشگاه و ایستگاهها دستاورد و توانایی روستاها همراه با اجرای برنامه های فرهنگی به نمایش گذاشته شده و زمینه جذب مسافر را فراهم کرده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان یادآور شد: در برخی از روستاها امکانات تاریخی و گردشگری به قدری است که امکان ثبت ملی و بین المللی آنها فراهم شده و روستایی مثل ابیانه در فهرست ثبت جهانی است.
به گفته وی بیش از ۴۴۰ اقامتگاه بوم گردی در استان اصفهان طی این سال ها راه اندازی شده که نیمی از آن ها در روستاها قرار دارد.
افزایش سقف تسهیلات مقاوم سازی مسکن روستایی در اصفهان
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان اصفهان گفت: سقف تسهیلات بانکی برای مقاومسازی مسکن روستایی در سال گذشته از ۴۰۰ میلیون ریال به ۵۰۰ میلیون ریال افزایش یافت که این موضوع باعث رشد تعداد پروژههای مقاومسازی و بهسازی منازل روستایی شده است.
به گفته غلامحسین خانی از سال ۹۲ تاکنون ۲۳ هزار و ۳۵۰ واحد مسکونی در روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر جمعیت مقاوم سازی شده اند و ۵۲ هزار واحد مسکونی دیگر نیاز به مقاوم سازی و بهسازی هستند
وی همکاری بانک های عامل و همچنین افزایش میزان اعتبار تسهیلات بانکی را از عوامل موثر در رقبت مالکان در مقاومسازی منازل بیان کرد.
وی یادآورشد: با اجرای این طرح زمینه اشتغال افراد برای هر ۷۵ مترمربع یک نفر مستقیم و ۷ دهم درصد غیرمستقیم را فراهم کرده است.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان اصفهان به آسفالت معابر روستایی اشاره کرد و اظهارداشت: از سال ۸۸ تاکنون ۷۸ هزار تن قیر رایگان به این بخش استان اختصاص و موجب آسفالت هفت میلیون ۴۹۰ هزار متر مربع از معابر روستایی شده است.
وی اضافهکرد: برخی از دهیاران با کمک و همیاری مردم روستاها و تخصیص بودجه، در اجرای نهضت آسفالت معابر مشارکت که این اقدام مشترک زمینه افزایش سطح بهسازی معابر روستایی را فراهم کرده است.
وی خاطرنشانکرد: در یک سال گذشته نیز قیر رایگان به ارزش ۲۶۴ میلیارد ریال برای روستاهای این استان اختصاص یافته که ۱۲۸ میلیارد ریال آن تاکنون برای ۱۱۱ روستا جذب شده است.
احداث مجتمعهای آبرسانی برای تامین آب آشامیدنی روستاییان
معاون بهرهبرداری و توسعه شرکت آبفا اصفهان گفت: برای تامین آب آشامیدنی روستاهای این استان احداث مجتمعهای آبرسانی در دستور کار قرار گرفته است.
ناصر اکبری در گفت و گو با ایرنا افزود: احداث مجتمعهای آبرسانی کوهستان بهارستان با ظرفیت ۱۸ روستا، لایسیاه با ظرفیت ۵۱ روستا در نایین، برزاوند با ظرفیت ۱۸ روستا، همبرات برای ۲۶ روستا در اردستان، کوهپایه برای ۲۹ روستا، وردشت برای ۵۲ روستای، نخلستان خور با ظرفیت ۱۰ روستا، چشمه لنگان با ظرفیت ۶۰ روستا، مجتمع آبرسانی روستایی علی عرب در چادگان با ظرفیت پنج روستا در حال مظالعه و اجراست.
وی اضافه کرد: پروژه احداث مجتمعهای آبرسانی روستایی از سال ۹۸ آغاز شد و بر اساس پیش بینیها این پروژهها در شهرستانهای چادگان، نطنز و اردستان تا پایان امسال به بهرهبرداری برسد.
وی یادآور شد: ۳۰ روستای استان با احداث این مجتمعهای آبرسانی به شبکه اصلی آب متصل شدهاند.
امینی با بیان اینکه آبرسانی سیار برای روستاهای فاقد شبکه انجام میشود، تصریح کرد: این خدمت سالانه به بیش از ۳۰۰ روستای استان اصفهان با مشارکت دهیاریها و شرکت آب و فاضلاب ارائه میشود.
برق رسانی به تمامی روستاهای استان اصفهان
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان اصفهان گفت: برق رسانی به تمامی روستاهای دارای بیش از پنج خانوار دارای سکنه دائم در دولت تدبیر و امید انجام شده است.
حمید علاقمندان با اشاره به عملکرد دولت تدبیر و امید در زمینه برق کشور افزود: با گسترش شبکه فشار ضعیف و متوسط، جشن برق داری روستاهای بالای ۲۰خانوار تا پایان دولت یازدهم انجام و پس از آن روستاهای بالای ۱۰خانوار نیز برقدار شدند.
وی ادامه داد: کاهش خاموشیها و استفاده از فنآوریهای بهروز دنیا بهویژه خودکارسازی شبکه، رویت پذیری، تحلیل دینامیک اطلاعات شبکه جز برنامه های شرکت برق در این سالها بوده که در حال انجام است.
برگزری جشن اتمام پروژه گازرسانی به شهرها و روستاهای بالای ۲۰ خانوار استان
مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان گفت: بیشتر روستاهای بالای۲۰ خانوار در زمان حاضر از گاز بهرهمند هستند و شمار اندکی باقیمانده است که منجمله ۲ روستا در شرق استان به زودی به بهرهبرداری میرسند.
سید مصطفی علوی با بیان اینکه اصفهان در بخش تامین گاز خانگی به طور تقریبی استانی سبز است، افزود: امسال اتمام پروژه گازرسانی به شهرها و روستاهای بالای ۲۰ خانوار جشن گرفته می شود.
وی با اشاره به گازرسانی سی ان جی در برخی مناطق شرق اصفهان، یادآور شد: تعدادی روستا باقیمانده که به شبکه وصل نیستند، در قالب برنامه زمانبندی شده، شماری امسال و تعدادی نیز در سال آینده گازرسانی خواهد شد.
وی به شرایط سخت گاز رسانی در روستاهای منطقه پیشکوه و پشتکوه فریدونشهر، خاطرنشان کرد: برای ارایه خدمات در این مناطق اعتبار زیادی نیاز است اما این خدمت برای بعضی از روستاها در برنامه گازرسانی امسال قرار گرفتهاند.
استان افزون بر پنج میلیون نفر اصفهان ۲۴ شهرستان دارد.