استان ها- ایرنا- امروز (۱۶ مردادماه) قطار افتتاح طرح های دولت به استان های بوشهر و لرستان رسید و سه طرح پتروشیمی با سرمایه گذاری یک هزار و ۵۷۰ میلیون دلار مورد بهره برداری قرار گرفت.

برای احداث و بهره‌برداری از این پروژه‌ها سرمایه‌گذاری انجام شده به طور کامل از سوی بخش خصوصی تامین و زمینه  اشتغالزایی ۲ هزار و ۱۱۰ نفر فراهم شده است.

بهره برداری از این طرح ها ایران را به لحاظ تامین مواد اولیه و قطع وابستگی به دیگر کشورها همچنین جلوگیری از خام فروشی یک گام به جلو می برد و همین امر در آینده نزدیک به اشتغالزایی بیشتر و رونق تولید کمک خواهد کرد.

اولین طرحی که امروز با حضور حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی و از طریق ویدئو کنفرانس به بهره برداری رسید واحد کاتالیست پتروشیمی خرم آباد بود.

واحد کاتالیست صنایع پتروشیمی خرم‌آباد به عنوان دومین واحد شهرک پتروشیمی خرم آباد با حجم سرمایه گذاری ۴۰۰ میلیارد تومان برای ۶۰ نفر اشتغالزایی کرده است.

 مواد تولیدی در این واحد برای نخستین بار در سطح کشور تولید می شود و پیش از این مواد کاتالیزور تولیدی در این واحد به صورت ۱۰۰ درصد از خارج از کشور تولید می شد.

 اکنون چهار واحد تولیدی در شهرک پتروشیمی استان در حال ساخت است و با راه اندازی واحد تولید کاتالیست، علاوه بر افزایش ارزش افزوده محصولات، وابستگی ها به تامین این مواد از خارج از کشور قطع شده و به سایر واحدهای پتروشیمی کشور نیز کمک می شود.

سید موسی خادمی استاندار لرستان در آئین بهره برداری واحد کاتالیست پتروشیمی خرم آباد گفت: ۷۰۰ هزار بشکه نفت و فرآورده های نفتی از این استان از طریق خطوط نفتی در حال عبور است.

وی بیان کرد: دراین استان به ویژه در شهرستان پلدختر و مخازن و حوزه های تولید نفت وجود دارد و این استان محل عبور حدود ۷۰۰ هزار بشکه نفت و فرآورده های نفتی از خوزستان به سمت مرکز و غرب و شمال کشور است.

خادمی با بیان اینکه تلاش می شود در استان سرمایه گذاری در اینگونه طرح ها انجام شود ادامه داد: شهرک پتروشیمی با هدف تولید محصولات پایین دستی پتروشیمی در استان فعال است و چند پالایشگاه در دست اقدام است.

وی بیان کرد: یکی از مطالبات استان در این حوزه حمایت وزارت نفت برای تامین مواد مورد نیاز اینگونه صنایع در استان است

مدیرعامل هلدینگ باختر نیز در این آئین گفت: هشت طرح دانش بنیان در هلدینگ باختر در دست اقدام است که از این مجموع ۶ طرح در لرستان اجرا می شود.

داودرضا ربانی بیان کرد: طرح کاتالیست از سال ۷۲ آغاز شده اما تاکنون این کاتالیست جزو محصولات وارداتی بوده است و با توجه به اینکه امکان تولید گریدهای طراحی شده مقدور نشد، برای تولید کاتالیست در پتروشیمی خرم آباد تلاش شد.

وی اظهار داشت: در این راستا از مجموعه آزمایشگاهی یک واحد صنعتی در پتروشیمی خرم آباد شروع بکار کرد که خوشبختانه امروز به مرحله تولید رسیده و بیش از ۵۰ درصد تاسیسات مربوط به ساخت پایه کاتالیست را تولید می کند.

ربانی با بیان اینکه این محصول پس از تولید بلافاصله مصرف می شود، ادامه داد: در شرکت های بین المللی تعداد کمی از واحد های پتروشیمی دارای این تاسیسات هستند.

وی اظهار داشت: همچنین یک واحد کاتالیستی دیگر در استان کرمانشاه در حال اجرا است و یک طرح نیز در سنندج در دست اقدام است.

وی بیان کرد: سالانه ۳۰ میلیون دلار ارزش واردات این کاتالیست  بود که امید است بتوان تولید این کاتالیست برای دیگر واحدها نیز انجام شود.

در دومین برنامه امروز رئیس جمهوری همچنین ۲ واحد پتروشیمی متانول کاوه و کیمیای پارس خاومیانه در مجموع با ظرفیت تولید سالانه حدود چهار میلیون تن متانول و اشتغال‌زایی ۲ هزار و ۵۰ نفر را در استان بوشهر افتتاح کرد.

مجتمع پتروشیمی متانول کاوه با ظرفیت تولید سالانه ۲ میلیون ۳۱۰ هزار تن به عنوان بزرگترین واحد متانولی جهان در زمینی به مساحت ۲۲۰ هکتار در سواحل غربی شهرستان دیر در محدوده میدان گازی پارس شمالی قرار دارد.

 این مجتمع با سرمایه گذاری ۹۵۰ میلیون دلاری شامل واحد تولید متانول، اسکله صادراتی، واحد یوتیلیتی است که توسط بخش خصوصی احداث شده‌ است و ارزش محصولات آن بر پایه قیمت سال ۹۵ حدود ۴۰۰ میلیون دلار در سال است.

خوراک مورد نیاز این واحد تولیدی روزانه ۶ میلیون مترمکعب گاز طبیعی است و با بهره‌برداری از این طرح برای یک هزار و ۳۵۰ نفر فرصت اشتغال‌زایی شده است.

احداث اسکله اختصاصی در سواحل خلیج فارس و در مجاورت این واحد پتروشیمی برای صادرات محصولات تولیدی از مزایای این طرح به شمار می‌‏رود.

همچنین پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه نیز یکی از شرکت‌های تابعه هلدینگ پتروفرهنگ است که ظرفیت تولید  آن یک میلیون ۶۵۰ تن متانول است و حدود ۶۰۰ میلیون دلار برای ساخت آن سرمایه گذاری شده است و ۳۰۰ میلیون دلار ارزش درآمد سالانه آن بر پایه قیمت سال ۹۵ است.

مجتمع پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه نیز در زمینی به مساحت حدود هشت هکتار در فاز دوم پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی در شهرستان عسلویه احداث شده‌است.

براساس برنامه‌ریزی انجام شده با صادرات محصولات این مجتمع روزانه یک میلیون دلار درآمد نصیب کشور خواهد شد.

ایجاد ۷۰۰ فرصت شغلی از دیگر مزایای مجمع  پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه است.

همچنین این مجتمع در تلاش است تا با انجام کار مطالعاتی برای ساخت بخش پایین دستی و تولید محصولات دیگر از متانول، در جهت جلوگیری از خام فروشی گام بردارد که در صورت تحقق این امر می‌توان به درآمدزایی بسیار قابل توجهی در راستای تکمیل زنجیره ارزش دست یافت.

عملیات اجرایی این طرح در مدت کمتر از پنج سال براساس برنامه زمان‌بندی استاندارد با بیش از ۱۴ میلیون نفر ساعت کار بدون حادثه، از مهرماه ۹۴ تا خرداد ۹۹ انجام شده‌است.

عبدالکریم گراوند استاندار بوشهر گفت در آیین افتتاح ویدئو کنفرانسی ۲ طرح پتروشیمی گفت : امروز در جنگ اراده‌ها با وجود سخت ترین شرایط تحریم ظالمانه با تدبیر رئیس جمهوری و وزارت نفت، تلاش حداکثری متخصصان ایرانی و افتتاح بزرگترین طرح متانولی جهان در این استان شاهد امیدآفرینی در جامعه هستیم.

وی افزود: با بهره‌برداری از مجتمع کاوه به عنوان بزرگترین طرح متانول دنیا در شهرستان دیر استان بوشهر پنجره واحد سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی در استان بوشهر به عنوان پایلوت در کشور مطرح شده‌ است.

وی بیان کرد: با این اقدام آمادگی استقبال از بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در صنایع پایین دستی پتروشیمی در این استان ایجاد شده‌است.

گراوند اضافه کرد: تحولات بزرگ صورت گرفته در عرصه نفت و پتروشیمی ستودنی و جای تبریک به مسئولان و مردم شریف ایران دارد.

استاندار بوشهر با اشاره به پروژه‌های تامین آب در استان بوشهر بیان کرد: امیدواریم تا پایان سال جاری پروژه‌های آب و سدسازی در این استان بوشهر به بهره‌برداری برسد و امیدآفرینی بیشتر در استان را به دنبال داشته باشد./