همدان- ایرنا- کارشناس معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان همدان گفت: با توجه به شیوع ویروس کرونا به منظور کاهش مواجهه پزشک و معتاد، "دوز منزل" (داروی تحویلی به معتاد) از یک هفته به ۱۵ روز افزایش یافته است.

تهمینه رجبلو روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا درباره نحوه مشخص کردن سهم دارویی هر فرد معتاد توضیح داد: فرد معتادی که برای درمان مراجعه می کند باید در ماه اول، روزانه مراجعه کرده و دارو را در محل مصرف کند تا پزشک اثر دارو را از نزدیک مشاهده کند.

وی احتمال داد برخی معتادان به داروی متادون حساسیت داشته باشند و مصرف آن موجب مرگ شان شود بنابراین پزشک بر اساس نوع مواد مصرفی و میزان مصرف، دوز مناسبی را برای فرد معتاد تجویز می‌کند.

کارشناس معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان همدان افزود: چنانچه برای فرد معتاد پنج سی سی شربت متادون تجویز و در همان محل مصرف شود، پزشک پس از مدت کمتر از یک ساعت اثر دارو را بررسی می کند و اگر فرد بعد از گذشت زمان معینی دوباره حالت خماری به او دست بدهد، میزان دوز دارو بیشتر می‌شود.

رجبلو اضافه کرد: با این توصیف تجویز متادون برای معتادان روزانه بین ۲ تا ۲۰ سی سی و بر اساس نوع مواد مصرفی، میزان مصرف و مقاومت بدن معتاد در برابر دارو، این میزان متغیر است.

وی گفت: فرد معتاد در ماه اول درمان باید روزانه برای ویزیت، آزمایش و مشاوره به مراکز ام.ام.تی مراجعه و بعد از یکماه باید هفتگی مراجعه کند.

کارشناس معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان همدان گفت: علاوه بر افزایش سهمیه دارویی معتادان، سقف پذیرش معتادان در مراکز ام.ام.تی و میزان داروی این مراکز نیز افزایش یافته است.

رجبلو با بیان اینکه نظارت بر عملکرد و خدمات دهی مراکز ام.ام.تی افزایش یافته است اضافه کرد: یک چک لیست و برگه نظارت از مراکز ام.ام.تی و چک لیستی هم برای کرونا پیش بینی و تهیه شده و در آن وضعیت مولفه هایی نظیر رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی، نکات بهداشتی، مراقبت‌های بهداشتی، استفاده از وسایل حفاظت فردی و عمومی، گند زدایی این مراکز گنجانده شده است.

وی ادامه داد: هر مرکز حتی با وجود انجام کار اصلی به بهترین نحو ممکن، اگر مولفه های پیش بینی شده برای پیشگیری از شیوع کرونا را به خوبی رعایت نکند تذکر کتبی دریافت کرده و توبیخ می‌شود.

کارشناس معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان همدان تاکید کرد: در نظارت مجدد تیم‌های بازرسی از این مرکز، اگر دوباره این پروتکل‌ها رعایت نشده باشد فعالیت مرکز متوقف و تعطیل می‌شود.

رجبلو افزود: با توجه به آسان بودن رعایت پروتکل‌های پیش بینی شده نظیر استفاده از ماسک و دستکش، لباس مخصوص، وسایل ضدعفونی و گندزدایی، بیشتر مراکز ام.ام.تی این مولفه ها را رعایت کرده و تاکنون تنها به چند مرکز تذکر داده شده است.

وی اضافه کرد: مراکز ام.ام.تی همچنین مجاز به ارایه خدمات به مراجعه کنندگان فاقد ماسک نیستند در غیر اینصورت مسوول آن مرکز باید نسبت به این تخلف پاسخگو بوده و در این باره توبیخ می‌شود.

کارشناس معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان همدان گفت: اطلاعات ۴۲ هزار معتاد در سامانه برخط ثبت اعتیاد (آی.تی.اس) ثبت شده است و برای دریافت خدمات درمانی اقدام کردند.

رجبلو افزود: داشتن سابقه تزریق بسیار با اهمیت است چرا که مرگ و میر و بیماری های واگیر در این بخش بیشتر است با این وجود به دنبال راه اندازی مراکز ام.ام.تی در سال ۸۴ تاکنون آمار معتادان تزریقی رو به کاهش بوده است.
 
کارشناس معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان همدان اظهار داشت: هم اینک سهم تزریق با استفاده از سرنگ مشترک در بروز "اچ.ای.وی" ایدز به یک تا ۱.۵ درصد کاهش یافته است در حالیکه در دهه ۸۰ بیشترین سهم را داشت.

۱۴۰ مرکز ام.ام.تی خصوصی و هشت مرکز دولتی در همدان فعال و تنها یک مرکز ترک اعتیاد مختص بانوان در کلینیک امام خمینی(ره) به نام حنانه فعال و تمامی خدمات آن رایگان است.