تهران- ایرنا- برخی افراد به دلیل شیوع ویروس جدیدکرونا و ترس از انتقال آن به بدن، زمانی که بیرون از منزل هستند، ساعت‌های متمادی آب نمی‌نوشند و بدن را کم‌آب نگه می‌دارند. درحالی که کم‌آبی، بدن را با مشکلات جدی مواجه می‌کند و از طرفی با تضعیف سیستم ایمنی، بدن را مستعد ابتلا به ویروس می‌کند.

آبرسانی بدن به ویژه در روزهای گرم تابستان یکی از مواردی است که باید همواره مدنظر گرفته شود. تمام اندام‌های داخلی بدن برای حفظ عملکرد طبیعی به آب کافی نیاز دارند. کم‌آبی می‌تواند منجر به مشکلات جدی از جمله اختلال در عملکرد کلیه، کبد و سایر اندام‌ها شود.

عطش مهمترین علامت کم‌آبی بدن است و علائم دیگر آن در افراد مختلف متفاوت است. سوزش گلو، تنگی نفس، افزایش ضربان قلب، سرگیجه، سردرد یا گرفتگی عضلات و تیره‌شدن ادرار از جمله شایع‌ترین علائم کم‌آبی بدن محسوب می‌شوند.

کووید ۱۹ و کم‌آبی

تحقیقات مختلف نشان می‌دهد آب‌رسانی کافی به بدن یکی از روش‌های تقویت سیستم ایمنی است، تنها سلاحی که در ایام کرونا در اختیار ماست!

از طرفی برخی از علایم ابتلا به ویروس جدید کرونا با کم‌آبی همپوشانی دارند. برای مثال تنگی تنفس، خشکی گلو و برافروختگی را در روزهای گرم تابستان می‌توان به عنوان علائم مشترک کم‌آبی بدن یا ابتلا به ویروس جدید کرونا قلمداد کرد. پس به محض مواجهه با این علائم و قبل از هرگونه قضاوت، بهتر است آب کافی در اختیار بدن قرار دهید و اگر این علائم برطرف نشد با پزشک مشورت کنید.

حتما زمانی که از منزل بیرون می‌روید، یک بطری بزرگ آب به همراه داشته باشید و آن را در کیسه قرار دهید تا به ویروس آلوده نشود و با خیال راحت در هر ساعت یک لیوان آب بنوشید.

چند روش برای هیدراته کردن بدن

روزی ۸ لیوان آب بنوشید.
از غذاهای مایع مانند انواع سوپ زیاد استفاده کنید.
از سبزیجات و میوه‌هایی مانند خیار و هندوانه غافل نشوید.
کاهو زیاد بخورید.
دم‌نوش و چای رقیق گزینه‌های مناسبی هستند.
به آب مقداری لیموی تازه اضافه کنید.

کم‌آبی و سنگ کلیه

مطالعات محققان ارولوژیست بیمارستان کودکان فیلادلفیا نشان می‌دهد احتمال بروز سنگ کلیه در روزهای گرم تابستان بیشتر است؛ زیرا افزایش دما منجر به کم‌آبی بدن و رسوب مواد معدنی از جمله کلسیم در کلیه‌ها می‌شود.

سنگ کلیه زمانی تولید می‌شود که تعادل آب، نمک و مواد معدنی در ادرار از بین برود. چگونگی تغییر این تعادل نیز مهمترین عامل در تعیین جنس سنگ است.

منشا بیشتر سنگ‌های کلیه کلسیم است. نمک و دیگر مواد معدنی ساختاری بلوری شکل دارند و همین موضوع نیز به شکل‌گیری سنگ کلیه کمک می‌کند.

علاوه بر کم‌آبی بدن، بیماری‌های التهابی روده، نقرس، پرکاری غدد پاراتیرویید و عفونت ادراری نیز می‌تواند منجر به تولید سنگ در کلیه شود.

انواع مختلف سنگ‌های کلیه عبارتند از :

- سنگ‌های کلسیمی
متداول‌ترین نوع سنگ کلیه از نوع کلسیمی است که معمولا به شکل اگزالات کلسیم هستند. اگزالات ماده‌ای است که به صورت طبیعی در انواع مواد غذایی یافت می‌شود. میزان اگزالات در بعضی میوه‌ها و سبزیجات و آجیل و شکلات بیشتر است. کبد نیز قادر به تولید اگزالات است. نوع تغذیه، مقادیر بالای ویتامین D، عمل جراحی بای پس روده و اختلال در سوخت و ساز بدن می‌تواند منجر به افزایش کلسیم و اگزالات در ادرار شود. سنگ‌های کلسیمی در برخی موارد به صورت کلسیم فسفات رسوب می‌کنند.

- سنگ‌های Struvite،
این سنگ‌ها در پاسخ کلیه به عفونت‌های ادراری ساخته می‌شوند. رشد این سنگ‌ها معمولا بدون هیچ عارضه جانبی و بسیار سریع است.

- سنگ‌های اسید اوریک
 این سنگ در افرادی تولید می‌شود که کمتر آب می‌نوشند و میزان پروتئین موجود در غذای آنان بیشتر است، همچنین این نوع سنگ در افراد مبتلا به نقرس نیز دیده می‌شود. عوامل ژنتیکی نیز در بروز سنگ اسید اوریک موثر هستند.

- سنگ‌های سیستین
 منشا این نوع سنگ معمولا ژنتیکی است و معمولا به دلیل دفع بیش از حد اسید آمینه در کلیه ها رخ می‌دهد.
با توجه به گرمای جهانی، تعداد بیماران مبتلا به سنگ کلیه طی سه دهه اخیر افزایش چشمگیری داشته است.
هیدراته‌کردن بدن ( آبرسانی) یکی از مهمترین روش‌های جلوگیری از بروز سنگ کلیه است.


شاخص هیدراتاسیون نوشیدنی‌ها چیست؟

محققان انگلیسی تحقیقاتی با عنوان "شاخص هیدراتاسیون نوشیدنی‌ها"  انجام دادند که در آن به نوشیدنی‌هایی که در بدن برای مدت طولانی باقی می‌مانند و برای آبرسانی در تابستان مفید هستند، اشاره شده است. این مطالعه استفاده از نوشیدنی‌های ذکر شده در فهرست را موثرترین روش آبرسانی ذکر کرده است. آبرسانی به ویژه برای افرادی که مدت زمان زیادی را در طول روز خارج از منزل سپری می‌کنند و افرادی که به فعالیت‌های ورزشی مشغولند، ضروری می‌داند.

شاخص هیدراتاسیون نوشیدنی‌ها به این صورت اندازه‌گیری شد که از ۷۲ مرد ۲۰ تا ۳۰ ساله خواسته شد از نوشیدنی مورد نظر بنوشند، سپس میزان نوشیدنی باقیمانده پس از گذشت دو ساعت در بدن آنان اندازه گیری شد.

اولین نوشیدنی آب بود، از داوطلبان خواسته شد یک لیتر آب بنوشند، پس از دو ساعت مشاهده شد که هنوز مقدار زیادی آب در بدن داوطلبان باقی مانده است (از طریق ادرار دفع نشده است). بنابراین به آب شاخص ۱.۰ داده شد.

مایعات دیگر نیز به همین ترتیب شاخص‌های متفاوتی دریافت کردند و این شاخص با شاخص آب مقایسه شد. شاخص بالاتر از یک به این معناست که مایع مورد نظر نسبت به آب مدت زمان بیشتری در بدن باقی می‌ماند و شاخص کمتر از یک یعنی دفع مایع سریعتر از آب صورت می‌گیرد.

این مطالعه نشان می‌دهد شیر کامل، شیر بدون چربی و آبمیوه‌های طبیعی شاخصی بالاتر از آب دارند و مدت زمان بیشتری در بدن باقی می‌مانند؛ بنابراین گزینه‌های ایده‌آلی برای روزهای گرم تابستان هستند. شاخص شیر حدود ۱.۵ و شاخص آبمیوه طبیعی حدود ۱.۱ ارزیابی شده است.

محققان مصرف آب، شیر و آبمیوه‌های طبیعی را در روزهای گرم تابستان، به ویژه برای جبران کم‌آبی ناشی از اسهال توصیه می‌کنند. شاخص نوشیدنی‌های حاوی کافئین متعادل مانند چای، در حدود آب ارزیابی شده است. البته کافئین سبب افزایش ادرار می‌شود؛ بنابراین در صورتی که قرار است برای مدت طولانی خارج از منزل باشید، نوشیدن شیر به جای کافئین توصیه می‌شود.

محققان استفاده از آب و نوشیدنی‌هایی با شاخص بالا را در روزهای گرم توصیه می‌کنند؛ چراکه کم آب ناشی از گرما یکی از مهمترین دلایل مرگ و میر در تابستان است.

منابع:
پایگاه خبری فاکس
پایگاه خبری کلینیک مایو
پایگاه خبری مدیکال اکسپرس