در سایه رشد شتابان فناوری نو و زندگی مدرن، شاید هیچ کسی تصور نمیکرد که در قرن ۲۱ ویروسی میکروسکوپی ناغافل از راه برسد و اقتصاد و فعالیتهای دنیا را زمینگیر کرده و آژیر قرمز سلامت را برای مردم کشورهای مختلف به صدا درآورد.
امروز در آینه استان مرکزی موج دوم کرونا تاخت و تاز تهاجمی دارد و قربانی میگیرد و هر روز شمار بیشتری از شهرها در فهرست مناطق قرمز کرونا قرار میگیرند و ابعاد و پیچیدگی ماجرا گستردهتر میشود و در این روزگار دشوار تکالیف و درسهایی است که همه اقشار از مسئولان تا شهروند عادی باید آن را بیاموزند و در سایه همراهی هدفمند بستر عبور از بحران را مهیا کنند.
در شرایطی تهیه واکسن و درمان قطعی ویروس کرونا با تاخیر و علامت سئوال همراه است، کرونا شکنندگی ساختار مدرن کنونی را هویدا کرده و لزوم بازپرداخت دوباره در مدیریت بحران و بهبود مناسبات مدنی، اقتصادی ، رفاهی و سلامت جوامع مختلف را گوشزد میکند.
ویروس کرونا از ۱۲ دسامبر سال گذشته میلادی (دی ماه) در چین شیوع یافت و در مدت زمان کوتاهی جهان را درنوردید و اکنون ابتلا جهانیان از مرز ۲۰ میلیون گذشته و محققان هر روز با نشانههای جدیدی از این ویروس مواجه میشوند و همچنان استفاده از ماسک، رعایت فاصله گذاری اجتماعی، شستن دست را مثلث در امان بودن از این بیماری مهلک قرن معرفی میکنند.
استان مرکزی در موج نخست شیوع ویروس کرونا به سبب مجاورت با اولین کانون انتشار مدیریت مطلوبی ارایه کرد اما عادی انگاری و کم توجهی به رعایت پروتکلهای بهداشتی باعث شد تا شهرهای استان مرکزی با موج دوم یکی پس از دیگری در وضعیت قرمز و هشدار قرار گیرند و میرود تا لایههای وخیم این بحران خونمایی کند.
کادر درمان خستهتر از هر زمان دیگری نیازمند توجه مردم به رعایت نکات بهداشتی هستند و اگر این قشر نیز با وجود هشدار و تاکیدها با اشک و لبخند از مردم خواستند در خانه بمانند و در بهجز مواقع ضرورت ترک خانه کنند ،دیری نخواهد بود که این قشر زحمتکش زیرفشار خستگیها تن به عادی انگاری دهندو این به مصابه زانو زدن در برابر کووید ۱۹ است.
رمقی برای کادر درمانی نمانده
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: با شیوع ویروس کرونا در کشور، استان مرکزی دومین کانون شیوع بیماری پس از قم بود که موارد اولیه کووید ۱۹ در آن شناسایی شد امابا وجود کم بودن اطلاعات در خصوص این بیماریدر سایه همدلی مردم و بخش درمان و تلاش حداکثری لایه تصمیم ساز ، مدیریت مناسبی در کنترل آن صورت گرفت.
دکتر سید «محمد جمالیان» افزود: استان مرکزی بهدلیل صنعتی بودن و قرارگرفتن در شاهراه ارتباطی شرق به غرب و حضور کارگران سایر استانها که برای درآمدزایی و اشتغال در شهرهای دلیجان، زرندیه و ساوه تردد دارند، با تهدید زیادی در موج اول شیوع کرونا مواجه بود اما همه این دشواریها را با تدبیر و مسئولیتپذیری بالای مردم و دایره مدیران از سرگذراند و کارنامنه قابل قبولی از خود به جا گذاشت.
وی با اشاره به شیوع سریع و زودهنگام موج دوم کرونا در استان مرکزی یادآور شد: ظرفیت تختهای بیمارستانی شهر اراک محدود است و با قرار گرفتن در وضعیت قرمز کرونا یکی از نگرانیهای دانشگاه علوم پزشکی پرشدن احتمالی همه ظرفیتها در فصل پاییز و زمستان است که در آن صورت مکانی برای خدمت رسانی به بیماران وجود ندارد و این بزرگترین غمی است که کادر درمان میتواند شاهد باشد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک خاطرنشان کرد: باید قبول کرد تا اجرای کامل پروتکلهای بهداشتی فاصله زیادی وجود دارد چرا که امروز رعایت نشدن پروتکل های بهداشتی آینه خود را در بیمارستانها با قربانیان بالای بیماری مقابل چهره مردم گرفته و تابستانی پرمخاطره را برای کادر درمان و تهدیدآمیز برای مردم کرده است.
دکتر جمالیان اظهار داشت: خستگی کادر درمان، کمبود شدید نیروی پرستاری از جمله مهمترین تهدیدها در راه مقابله با کرونا است و برای افزایش روحیه در این قشر پرداخت به موقع کارانه پرستاران باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
وی ادامه داد: ضریب خدمات پرستاری در مراکز درمانی زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی اراک نسبت به استاندار تخت هشت دهم است که این رقم کمترین ضریب در فهرست کشوری است و موجب شده که در شرایط دشوار کرونا که با صحنههای رنجآور و استفاده از لباس حفاظتی و ماسک همراه است افزایش نوبتکاری نیز برای نیروهای درمان رقم بخورد و این مسئله کلافه کننده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: آزمایشگاه پی سی آر ( تشخیص آلودگی در رده سلولی) اراک پس از آزمایشگاه پاستور دومین مرکز تشخیصی کشور است که جواب آزمایش بیماران را پس از ۲۴ ساعت اعلام میکند و ۲ آزمایشگاه بخش خصوصی در اراک نیز به کمک آمده است که فعالیت آنها نقش مثبتی درپاسخگویی به بیماران داشته است اما باز هم فشار مضاعف کاری وجود دارد و تنها راه برای خروج از این دشواریها هراهی مردم در رعایت پروتکلهای بهداشتی و زدن مسئولانه ماسک است.
هفت شهر استان مرکزی در وضعیت قرمز کرونا
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: هفت شهر اراک، ساوه، خمین و دلیجان، خنداب ،فراهان کمیجان با توجه به میزان و گسترش شیوع کووید ۱۹ در وضعیت قرمز کرونا بوده و این به معنای تنه زدن به بحران سلامت با امکانات محدود است.
سید «محمد جمالیان» افزود: وضعیت کنونی استان در حوزه کرونا حکایت از بروز یک بحران جدی در حوزه درمان دارد و با گسترش دامنه کرونا در موج دوم علاوه بر هفت شهر قرمز تناسب بین بیمار و امکانات درمانی استان را ندارد، شهرستانهای محلات و شازند ا نیز در وضعیت نارنجی و یا خطر کرونا هستند و آشتیان، تفرش و زرندیه نیز موقعیت زرد دارند اگر کوچکترین اهمالی در رعایت پروتکلهای بهداشتی صورت بگیرد بحرانی میشوند.
وی توضیح داد: رجعت دوباره کووید ۱۹ در مناطق مختلف استان در موج دوم شیوع کرونا حتی با شدت و وسعت بالاتر بهدلیل بیتوجهی شهروندان به هشدارها و توصیهها و عادی انگاری است و تداوم این وضعیت به هیچ روی با ظرفیت و توان استان همخوانی ندارد.
دکتر جمالیان اظهار داشت: شهرستانهای فراهان و کمیجان در هفته گذشته در وضعیت زرد قرار داشتند اما به سرعت به سمت شرایط خطر حرکت کردند و شهرهای خمین، ساوه و دلیجان نیز از وضعیت نارنجی به قرمز رسیدند و در چنین وضعیتی کادر درمان هرآنچه دارند در طبق اخلاص گذاشتهاند اما این نمیتواند جبرانگر غفلتهای بهداشتی مردم باشد.
وی اظهار داشت: با گذشت بیش از ۶ ماه از شیوع کرونا به جای کاهش بیماری، روز به روز عمق فاجعه در استان مرکزی بیشتر میشود و نیاز است که مردم از خواب خرگوشی بیدار شوند و یاریگر مسئول در کنترل این بیماری باشند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک افزود: دورنمای شرایط موجود کرونا برای استان مرکزی مطلوب نیست و اگر شرایط به همین منوال ادامه پیدا کند دیگر توانی برای مدیریت بحران نیست.
دکتر جمالیان با گلایه از مشارکت کمرنگ صنایع مادر تخصصی استان در تامین نیازهای بخش درمان گفت: پیشتر مقرر شده بود تا پتروشیمی شازند ۵۰ میلیارد ریال و ایرالکو نیز ۲۰ میلیارد ریال در مقوله مقابله با کرونا به مجموعه دانشگاه کمک کنند که تاکنون تنها، ۲۰ میلیارد ریال آلومینیوم سازی ایران محقق شده است.
وی اظهار داشت: فعالیت ادامهدار آرامستان و تالارها در شهرهایی از استان مرکزی که شرایط قرمز دارند موجب شده که بهعنوان منبع انتشار بیماری عمل شود و انتظار است که در نشستهای پدافند زیستی تصمیم قاطع و در مراجع قضایی و انتظامی برخورد قاطع با عاملان شیوع بیماری شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک بیان داشت: برای جلوگیری از ورود مردم به آرامستان اراک شهرداری با پوشش دیوار پیشساخته انحصار و مانع ایجاد شده و سئوال این است که چرا مردم در قبال سلامت خود و دیگران تا این سطح سهلانگار هستند که باید از ابزارهای قهری برای بازدارندگی رفتارهای پرخطر آنان استفاده شود.
دکتر جمالیان گفت: مشکل حضور پرتعداد جمعیت در آرامستانهای مناطق روستایی نیز نگرانی دیگر است و اینجاست که باید دهیاران و بخشداران با حساسیت و قاطعیت به کمک بشتابند و در برابر هر تخطی جدی بیاستند.
وی گفت: نشستهای پدافند زیستی استان مرتب برگزار و مصوباتی از آن استخراج می شود اما این مهم نیازمند عملی شدن مصوبات است تا در کاهش ابتلا و فوتیهای استان اثر بخش باشد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک با تاکید بر اینکه حوزه سلامت مخالف برگزاری آیین سوگواری اباعبدالله الحسین(ع) نیست، افزود: دغدغه کادر درمان اجتماعات فاقد فاصلهگذاری اجتماعی مناسب و رفتارهای پرخطر در ماههای محرم و صفر و تجمع مردم برای عزاداری است که میتواند کانون غیرقابل کنترلی از انتقال بیماری را مهیا کند.
دکتر جمالیان گفت: استان مرکزی در شاخص بستری بیماران کرونایی از رتبه ۳۰ به ۱۰ و در زمینه مرگ و میر از رتبه ۲۵ به ۱۴ رسیده که نیم نگاهی به شرایط کنونی بیانگر آن است میزان مرگ و میر در استان مرکزی از متوسط کشوری بالاتر و میزان بستری نیز یک رده از میانگین کشوری پایینتر است.
وی یادآور شد: بنا به گفته محققان سالمندان به خاطر بیماری زمینهای زودتر به کووید ۱۹ مبتلا میشوند و چون استان مرکزی دومین استان سالمند کشور است با ادامه شرایط فعلی احتمال میرود هفته آینده اوضاع در استان حاد و جایگاه اول و دوم مرگ و میر کشور به نام، مرکزی ثبت شود.
این مقام بهداشتی و درمانی استان مرکزی عنوان کرد: برگزاری نماز جمعه کنکور یا هر اجتماع متراکم از جمعیت در شهر اراک با وجود قرار داشتن در فهرست مناطق قرمز کرونا یکی از مسایلی است که باید بازنگری شود چرا که سلامت مردم در اولویت است.
پیشآمادگی مقابله با کرونا برای پاییز در استان مرکزی ضروری است
معاون توسعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درجریان سفر یکروزه اخیرش به استان مرکزی گفت: استان مرکزی بهعنوان دومین استان درگیر با بیماری کرونا در کشور میتوانست در شروع بیماری مشکلات زیادی را دامن بزند اما، در سایه هوشیاری و با تصمیمات مناسب قرارگاه پدافند زیستی جزو استانهای خوب در مقابله با این بیماری بوده و تجارب مطلوبی به دست آورد و با توجه به برآورد حوزه سلامت از وخیم شدن اوضاع در پاییز باید همه توان استان در پیشآمادگی با بحران جدی بسیج باشد.
«سیدکامل تقوینژاد» افزود: تفاهمنامههایی در راستای اعتبارات صندوق ملی توسعه برای مبارزه با بیماری کرونا با روسای دانشگاهها منعقد شده و این اعتبارات بهدلیل حساسیت و اهمیت ویژه در حسابهای جداگانه واریز میشود.
وی تصریح کرد: در راستای تفاهمنامه منعقد شده با رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک، یکهزار و ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار در راه مبارزه با ویروس کرونا به استان مرکزی اختصاص یافته که تاکنون بیش از ۷۰۰ میلیارد ریال آن در اختیار نظام بهداشتی و درمانی این استان قرار گرفته است.
وی تاکید کرد: تکمیل بیمارستان ولیعصر (عج) اراک مطالبه بحق مردم استان مرکزی است که تصمیمات خوبی از سوی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی برای تکمیل آن به کار گرفته شده است.
پنچه در پنجه انداختن ۱۴۹ کادر درمان استان مرکزی با کرونا
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: ۱۴۹ نفر از کادر درمان استان در هنگام ارایه خدمت درمانی کرونا گرفتند و از چرخه ارایه خدمات خارج شدند و استان مرکزی در این کارزار سخت تاکنون ۲ شهید سلامت داشته است.
دکتر «بهمن صادقی سده» افزود: دانشگاه علوم پزشکی استان مرکزی با کمبود کادر درمان مواجه است و از مردم بارها خواسته شده رعایت نکات بهداشتی را در اولویت قرار دهند و در موج دوم بیماری ۳۰ نفر از کادردرمان به کووید ۱۹ مبتلا شدند که موجب شد دانشگاه در ارایه خدمات به بیماران با کمبود مضاعف نیرو مواجه شود.
وی اظهار داشت: استان مرکزی با ۶۵ تخت ویژه بیماران در مراکز بیمارستانی با کمبود مواجه است و طبق اقدامات صورت گرفته شمار این تخت ها در ماه آینده به ۱۲۰ تخت افزایش مییابد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: تختهای ویژه با آغاز فصل سرد و شیوع همزمان آنفلوآنزا و کرونا جوابگو نیست و باید طرحی نو درافکنده شود تا بتوان سلامت از این ورطه پرخطر گذشت.
دکترصادقی سده افزود: ۴۳ تا ۶۰ درصد درآمد دانشگاه علوم پزشکی اراک با شیوع کرونا در استان مرکزی کاهش یافته و تامین تاسیسات پزشکی با ۲۰ تا ۳۰ میلیارد ریال برای دانشگاه کمرشکن شده است.
ویروس بیرحمی که هر روز قربانی بیشتری را میبلعد
استاندار مرکزی گفت: رعایت نکردن دستورالعمل های بهداشتی و افزایش سفرها در تعطیلات اخیر باعث شد روز به روز دامنه فراگیری کانون بیماری گسترده تر باشد و امکان دارد در سه هفته آتی وضعیت استان در حد دشواری حاد قرار گرفته و نیاز است رفتار مسئولانه در قبال کرونا را سرلوحه قرار گیرد تا از شمار قربانیان احتمالی کاسته شود.
سید«علی آقازاده »افزود: استان های مجاور مرکزی مانند لرستان، قم و همدان در مورد شیوع کرونا وضعیت قرمز قرار دارند و کمترین سهلانگاری میتواند در زمان کوتاهی استان مرکزی را به سمت وضعیت دشوار و شکننده رهنمون کند.
وی اظهار داشت: دوایر دولتی باید از برگزاری هرگونه نشست و مراسم نظیر مسابقه، گردهمایی و رتجمع در فضای باز و بسته در مناسبت های مختلف بپرهیزند و حفظ سلامت مردم را در اولویت قرار دهند.
آقازاده افزود: نیاز است تا توزیع روزانه ۱۵۰ هزار ماسک در دستور کار متولیان قرار گیرد و مردم نباید برای تامین ماسک مشکلی داشته باشند.
استاندار مرکزی گفت: این استان در کف سرانه تخت بیمارستانی قرار دارد و از این لحاظ از میانگین کشور پایینتر است و به عنوان استانی که در مسیر کریدور اصلی کشور قرار دارد باید نسبت به افزایش این سرانه نگاه ویژه شود.
آقازاده افزود: بیمارستانها بخش خصوصی و خیرساز استان مرکزی در درمان بیماران کرونایی همکاری داشته اند و اگر همکاری این بخش نبود مشکلات زیادی برای این استان ایجاد میشد.
استاندار مرکزی ادامه داد: برخی از شهرستانهای استان مرکزی در زمینه تجهیزات درمانی با مشکلاتی بیشتر از مرکز استان مواجه هستند که نیاز است به این مناطق نیز نگاه ویژه شود.
آقازاده افزود: نزدیک به ۱۵۰پزشک و پرستار استان مرکزی به بیماری کرونا مبتلا شدهاند و این استان نیز در امر مقابله با این بیماری شهید پرستار تقدیم کرده است.
استاندار مرکزی گفت: نظارت بر شرایط بهداشتی در مطبهای پزشکی استان اهمیت زیادی را در ایام شیوع کرونا دارد و باید دامنه این نظارتها شدیدتر و گستردهتر شود.
آقازاده افزود: طیفهای مختلف همکاری مناسبی با حوزه دولتی داشتهاند که قابل تقدیر است اما، نظارت بر مطبهای پزشکان به عنوان یکی از کانونهای جمعیتی پرخطر برای این بیماری باید با دقت و حساسیت بیشتر مدنظر باشد.
وی ادامه داد: اعمال محدودیت بهدلیل ایجاد مشکلات برای مردم و اصناف در برنامه مدیریت ارشد استان نیست ولی انتظار است که تمامی لایههای جامعه نسبت به رعایت مسایل بهداشتی به خصوص استفاده از ماسک و اعمال فاصلهگذاری اجتماعی همکاری کنند.
آقازاده بیان کرد: تولید ماسک در کارگاههای مختلف استان تداوم دارد و فعالیت تولیدکنندگان الکل نیز باید با نظارت گسترده مراجع مسئول همراه باشد.
وی اضافه کرد: بازرسیها و اعمال قانون تنها مخصوص اصناف نیست و در ماههای گذشته بسیاری از مراکز دولتی و بانکها نیز بهدلیل رعایت نکردن مسایل بهداشتی تذکر دریافت کرده و در شرایطی نیز مهر و موم شدند.
استاندار مرکزی گفت: برگزاری نماز جماعت در مساجد همچنان با رعایت دستورالعمل های بهداشتی پابرجا است اما اگر روند بیماری همچنان صعودی باشد ممکن است در خصوص نماز جماعت و جمعه محدودیتهایی جدیدی اعمال شود.
آقازاده افزود: استفاده از ماسک در بانک ها، ادارات، بازارها،و فروشگاه ها و همه اماکن عمومی اجباری است و ضوابطی پیش بینی شده که با افراد سهلانگار برخورد قاطع شود.
وی بیان داشت: بنا به اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی وضعیت کشور در خصوص شیوع کرونا مطلوب نیست و شمار افراد بستری در مراکز درمانی استان مرکزی نیز در بازه زمانی محدودی ۲ برابر شده و همه باید رعایت بهداشت فردی و فاصلهگذاری اجتماعی را جدی بگیرند.
استاندار مرکزی اظهار داشت: اگر همراهی مردم به صورت هدفمند و مسئولانه محقق نشود ممکن است این استان با بحران جدی کرونا مواجه شود و در شهریورماه پیک جدیدی از بیماری رقم بخورد که امکانات درمانی و تابآوری نیروهای درمانی و شهرداریها جوابگو نباشد.
آقازاده گفت: ۵۰ نشست در ۱۲۰ روز اخیر در موضوع مقابله با ویروس کرونا در استان برگزار شده که ۷۳۵ مصوبه داشته و استان مرکزی در مبحث کرونا همواره یک قدم از مصوبه ستاد ملی کرونا جلوتر بوده است.
مشکل سرانه تخت بیمارستانی در استان مرکزی
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی گفت: شیوع ویروس کرونا کمبود سرانه تخت بیمارستانی در استان مرکزی به ویژه اراک را با مشکلات جدیتری همراه کرده و در این راستا بیمارستان تخصصی سرطان در اختیار بیماران کرونایی قرار گرفته است.
«محمد حسن آصفری» افزود: اگر بیمارستان ولیعصر (عج) تکمیل شده بود نیازی به تخلیه بیمارستان تخصصی نبود و باید یک اقدام ویژه برای تکمیل این طرح و اضافه شدن ۵۰۰ تخت بیمارستانی به استان مرکزی و شهر اراک انجام شود.
وی بیان کرد: تخصیص اعتبارات یکی دیگر از مطالبات است، برخی ناعدالتیها در تخصیص اعتبارات استانی دیده میشود که این موضوع دور از انصاف است.
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: استان مرکزی در شیوع بیماری و زمان شروع این ویروس فاصلهای با استانهای قم و مازندران ندارد اما به لحاظ تخصیص اعتبارات فاصله زیادی دارد.
آصفری اظهار داشت: کمبود دارو نیز یکی دیگر از مشکلات جدی در امر مقابله ویروس کرونا در استان مرکزی است که باید در این خصوص نیز نگاه ویژه صورت گیرد.
رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی توسط مسئولان
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مرکزی گفت: مسئولان باید با رعایت کامل دستورالعمل های بهداشتی، مردم را به سوی رعایت قوانین بهداشتی سوق دهند در صورتی که مدیران و مسئولان نسبت به استفاده از ماسک کمتوجهی کنند مردم موضوع را جدی نگرفته و از رعایت پروتکلهای بهداشتی دلسرد میشوند.
«بهروز اکرمی» افزود: ممکن است تا پایان امسال و یا حتی در سال ۱۴۰۰ کرونا در استان وجود داشته باشد بنابراین باید همه پیشبینیهای لازم در این راستا با حساسیت و کارشناسی صورت بگیرد و لازم است اتاق اصناف و سازمان صمت برای این مهم چاره اندیشی کنند تا در کسب و کار فعالان این بخش خللی ایجاد نشود.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مرکزی گفت: با توجه به شرایط خاص اقتصادی کشور تعطیلی فراگیر ممکن نیست و میطلبد همه مردم با خودمراقبتی فردی و اجتماعی ادر مدیریت بیماری مشارکت کنند.
اکرمی ادامه داد: این استان در امر مقابله با بیماری کووید ۱۹ اقدامات موثری داشته و در این راه خیران، تشکلهای مردمی و مسئولان در کنار کادر درمان قرار گرفتند و انتظار است این همدلی ادامه داشته باشد.
وی اظهار داشت: استان مرکزی یک استان صنعتی است و با وجود شیوع کرونا، چرخه تولید با رعایت پروتکلها بهداشتی به خوبی در حرکت است.
آرامستان اراک این روزها از کرونا آرامش ندارد
رئیس سازمان آرامستان اراک گفت: مبادی تردد در آرامستان اراک بهخاطر جلوگیری از حضور و تراکم جمعیت در این مکان و مقابله با ویروس کرونا مسدود شده اما چند روزنه باقی هنوز مشکلآفرین است.
«ابوالفضل جلالوند» افزود: تمام ورودی آرامستان اراک با استفاده از دیوارهای پیشساخته بتنی بسته شده اما بیش از ۱۰۰ روزنه در آرامستان اراک وجود دارد که مسدود کردن آنها با سرعت امکان پذیر نیست و متاسفانه شماری از سهلانگاران از این موضوع سوء استفاده کرده و به محوطه داخلی آرامستان وارد میشوند.
وی بیان کرد: انتظار است مردم شرایط و خطر بیماری کرونا را درک کنند و قوانین و مصوبات قرارگاه پدافند زیستی استان مرکزی پایبند باشند و با حضور در آرامستان موجب افزایش شیوع این بیماری نشوند.
رئیس سازمان آرامستان اراک ادامه داد: بیتوجهی مردم و حضور آنها در آرامستان برای مراسم خاکسپاری موجب افزایش درگیری با کارکنان آرامستان شده و در نتیجه آن هفته گذشته چهار نفر از کارکنان آرامستان اراک بهدلیل جراحات وارد شده در بیمارستان بستری شدند.
جلالوند اظهار داشت: رسالت اصلی آرامستان اراک و کارکنان آن غسل، کفن، کندن قبر و خاکسپاری است اما به دلیل شرایط حاکم، کارکنان آرامستان بهصورت مستمر به ضدعفونی نقاط مختلف مشغول هستند و در کنار شرایط کاری سخت توان درگیریهای روزانه را ندارند.
وی عنوان کرد: نیروی انتظامی همکاری خوبی با آرامستان دارد اما روزانه بهطور میانگین ۱۵ تا ۲۰ خاکسپاری در این منطقه انجام میشود و نمیتوان برای هر خاکسپاری یک گشت نیروی انتظامی اختصاص داد.
رئیس سازمان آرامستان اراک افزود: بر اساس مصوبه قرارگاه پدافند زیستی برای متوفیان غیرکرونایی باید ۱۰ نفر حضور داشته باشند و برای متوفیان کرونایی نباید کسی حضور داشته باشد.
جلالوند گفت: آلام خانوادههای داغدیده قابل درک است اما به واقع کوچکترین سهلانگاری و تجمع در آیینهای خاکسپاری میتواند عواقب جبران ناپذیری را در پی داشته باشد و مردم بدانند سختگیریها برای حفظ سلامت آنها است.
همکاری ۶۳۰ طلبه استان مرکزی درکفن و غسل بیماران کرونایی
نماینده ولی فقیه در استان مرکزی گفت: ۶۳۰ طلبه این استان در کفن و غسل بیماران کرونایی همکاری کردند تا اموات به صورت شرعی به خاک سپرده شوند.
آیت الله «قربانعلی دری نجفآبادی» افزود:استان مرکزی در مقابله با کرونا عملکرد قابل قبولی دارد و توانسته با مدیریت مطلوب این مهم را به سرانجام برساند.
آیت الله دری نجفآبادی افزود: نشستهای متعددی برای مدیریت بیماری کرونا در استان مرکزی انجام شد تا از شدت بیماری کاسته شود و میطلبد که مردم نسبت به زدن ماسک رعایت بیشتری داشته باشند.
امام جمعه اراک گفت: آیین ترحیم جانباختگان کرونایی استان نیز در فضای مجازی برگزار شد تا تسلای بازماندگان باشد.
وی اظهار داشت: گروهای پژوهشی متعددی در کشور تحقیقات برای شناسایی و درمان کرونا را در دست انجام دارند و باید قدردان آنان بود و امکانات را برای آنان فراهم کرد.
نماینده ولی فقیه در استان مرکزی گفت: همه کشور برای مقابله با ویروس کرونا بسیج شدند و همه امکانات به میدان آمد و مردم در سایه همکاری و مشارکت از این آزمون بزرگ، موفق بیرون آمد.
آیت الله دری نجف آبادی افزود: جمهوری اسلامی ایران باید در مقابله با ویروس کرونا ، تهیه دارو واکسن و درمان بیماران کرونایی پیشرو باشد و در جهان بدرخشد.
برگزاری آیینهای عزاداری سیدالشهدا(ع) با رعایت موازین بهداشتی
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان مرکزی گفت: آیینهای عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) در دهه نخست ماه محرم مطابق سالهای گذشته با رعایت شیوهنامههای بهداشتی برگزار میشود.
حجتالاسلام «صفر قربانپور» افزود: با توجه به اینکه آیینهای عزاداری حضرت سیدالشهدا(ع) به صورت مردمی و خودجوش برگزار میشود باید نسبت به رعایت دستورالعملهای بهداشتی و نظارت بر فعالیت هیاتهای مذهبی بهصورت جدی برنامهریزی شود.
وی اظهار داشت: بر اساس آخرین ابلاغیههای رسیده برگزاری آیین عزاداری در مکانهای سرپوشیده با استفاده از ماسک و وسایل شخصی و بدون حرکت همراه با رعایت فاصلهگذاری اجتماعی بلامانع است.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان مرکزی گفت: حرکت دستهجات از محلی به محل دیگر تحت هر شرایطی ممنوع است و بر اساس قانون برخورد میشود.
وی افزود: توزیع نذورات باید بهصورت خشک باشد و هر گونه پخت و پز و توزیع غذای گرم ممنوع است.
پشتیبانی قضایی با ناقضان بهداشت کرونایی
فرماندار اراک گفت: برخورد با ناقضان دستورات بهداشت کرونایی و افراد کم توجه نیازمند پشتیبانی دستگاه قضایی و تعیین مجازات است.
«حسین بختیاری» افزود: زدن یک ماسک در مقابل سختیها و مشقتهای کادر بهداشت و درمان کار سختی نیست و باید با افرادی که بیمبالات هستند برخورد صورت گیرد.
وی بیان کرد: زدن ماسک یکی از علل مهم جلوگیری از شیوع ویروس کرونا است و این مهم باید به یک فرهنگ برای تک تک افراد جامعه تبدیل شود.
فرماندار اراک ادامه داد: یکی از علل مهم شیوع ویروس کرونا و قرار گرفتن مجدد اراک در شرایط کرونا، برگزاری مجالس عروسی است که بههیچ عنوان نباید این مجالس برگزار شود.
بختیاری اظهار داشت: سلامت مردم در هر امری باید مقدم باشد و در این راستا هیچ تعارفی نباید با افرادی که رعایت پروتکلهای بهداشتی را ندارند، صورت گیرد.
بختیاری عنوان کرد: شرایط اراک در خصوص بیماری کرونا ویژه است و اگر شهروندان رعایت نکنند روز به روز به شرایط بحرانیتر نزدیک میشویم و این بیماری در کمین همه افراد است.
شیوع ویروس کرونا موسوم به «کووید ۱۹» برای نخستین بار اواسط ماه دسامبر (۲۴ آذر) در شهر «ووهان» واقع در مرکز چین گزارش شد و به تدریج به سایر کشورهای دنیا سرایت کرد.
سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دیروز (سه شنبه ) درباره آخرین آمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا در کشور و موارد فوت ناشی از این ویروس بیان کرد: در ۲۴ ساعت گذشته تا ظهر امروز (۲۱ مرداد ۱۳۹۹) و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۳۴۵بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که یک هزار و ۲۶۹مورد بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۳۳۱ هزار و ۱۸۹ رسید.
وی ادامه داد: در شبانه روز اخیر، ۱۸۴ بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری تاکنون به ۱۸ هزار و۸۰۰نفر رسید.