به گزارش ایرنا ، اگر اوضاع همانند پارسال و سالهای قبل بود هماکنون شور دیگری در اردبیل حاکم بود، آیینهای هفتهخوانی و روضهخوانی در منازل و مساجد برپا بود و هیاتها و گروههای عزاداری در محلات مختلف در استقبال دهه محرم و آیینهای ویژه مشغول عزاداری بودند.
هر محلهای یا با مداحان سال پیش خود قرداد تمدید میکرد و یا نوحه سرایان جدید را سبک و سنگین کرده و با انتخاب یکی از آنها تمرین گروههای سینهزنی و زنجیرزنی و نیز تعزیهخوانها در مساجد و منازل مسکونی آغاز میشد تا با آغاز رسمی عزاداریهای دهه محرم و برگزاری آیین سنتی تشتگذاری همه چیز بر روال باشد.
مردم اردبیل مراسم عزاداری خود را از روز هشتم ذیالحجه که به نوشته کتب معتبر تاریخی فرستاده مخصوص اباعبدالله الحسین (ع) به کوفه یعنی حضرت مسلم (ع) به شهادت رسیده آغاز میکنند و این مراسم در روز ۲۶ ماه ذیالحجه به مراسمی موسوم به تشتگذاری پیوند میخورد که در واقع آغاز رسمی عزاداریهای حسینی در این شهر است.
دوستداران و پیروان فرهنگ غنی عاشورا در این خطه که از هشتم ذیالحجه با برپایی مراسم شب شهادت حضرت مسلم بن عقیل (ع) به پیشواز ماتم حسینی رفتهاند از عصر بیست و ششم این ماه با برپایی مراسم سنتی تشتگذاری در مسجد حسینیه اوچدکان این شهر عزاداریها را بطور رسمی آغاز میکنند.
از بیست و هفتم ماه ذیالحجه مراسم تشتگذاری در سایر مساجد و تکایای شهر بویژه در مسجد جامع و مسجد اعظم برگزار میشود.
مسجد جامع اردبیل که در منطقه راسته اصلی مجموعه بازار تاریخی اردبیل قرار دارد اصلیترین مکان مراسم تشتگذاری این شهر به شمار میآید و دوستداران خاندان نبوی اغلب پیگیر برگزاری آن هستند ولی در عین حال مراسم تشتگذاری سایر محلهها و مساجد اردبیل نیز دارای علاقهمندان و دلسوختگان اهل بیت (ع) و شهیدان واقعه بینظیر قیام عاشورا است.
ویروس مرگبار کرونا اما امسال همه چیز را به هم زد و حسینیان اردبیل را در حسرت برگزاری پرشور آیینهای عزاداری قرار داد، عزاداری در سالروز شهادت حضرت مسلم ابن عقیل (ع) امسال توسط عزاداران محله دروازه که تلاش شد تا با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار شود با ازدحام جمعیت مواجه شده و نشان داد که کنترل اوضاع در صورت فقدان تصمیم مناسب و قاطع سخت خواهد بود.
سخنرانی مقام معظم رهبری بمناسبت عید قربان و تاکید بر رعایت توصیههای ستاد ملی مدیریت کرونا در ایام محرم توسط عزاداران باعث شد تا تکلیف برای همه مشخص شود.
بدنبال این سخنرانی و با توجه به ضرورت حفظ سلامت عمومی، عزاداران و عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) در مناطق مختلف استان بویژه شهر اردبیل با انتشار بیانیهها و اطلاعیههایی اعلام کردند که آیینهای مربوط به استقبال از محرم از جمله هفتهخوانی و مجالس روضهخوانی را در منازل مسکونی و مساجد برگزار نخواهند کرد.
همچنین مسوولان سیاسی و بهداشتی استان اردبیل اعلام کردهاند که با توجه به ازدحام جمعیت در آیینهای تشتگذاری ، امسال این آیین برگزار نخواهد شد.
مسعود امامی یگانه ، فرماندار اردبیل گفت: حفظ جان آحاد جامعه امری واجب بوده و بر طبق آموزههای دینی ، سیره ائمه و همچنین منویات مقام معظم رهبری مبنی بر عمل به تصمیمات ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا، مطابق تصمیم این ستاد و به منظور صیانت از سلامتی مردم، برگزاری آئین تشتگذاری در محرم امسال ممنوع میباشد.
وی با تمجید از همکاری بزرگان محلات و دستجات عزاداری در تحقق بخشیدن به تصمیمات ستاد ملی مبارزه با کرونا بیان کرد: آیین تشتگذاری در محلات مختلف شهرستان برگزار نخواهد شد.
در این حال سرپرست دانشگاه علوم پزشکی اردبیل نیز اعلام کرد که با توجه به وضعیت قرمز استان امکان برگزاری آیینهای محرم همانند سال های گذشته امکانپذیر نیست.
دکتر شهرام حبیبزاده بیان کرد: با اینکه تلاش داریم تا وضعیت را در استان تا ۱۰ روز آینده به نقطه پایدار رسانده و از وضعیت قرمز خارج شویم ولی آیینهای عزاداری در استان
میبایست همچنان با دقت زیاد و با رعایت دقیق پروتکلهای بهداشتی برگزار شود.
وی اضافه کرد: هدف این است که آیینهای سوگواری محرم با رعایت پروتکلهای بهداشتی و رعایت فاصله اجتماعی بصورت نمادین برگزار شود چون حفظ سلامت مردم در اولویت است.
به گفته وی ، مراسم سینهزنی و زنجیرزنی تنها در هوای باز مقدور است و مرثیهسرایی در فضای بسته نیز با رعایت پروتکلهای بهداشتی و حفظ فاصله اجتماعی به صورت محدود ممکن خواهد بود.
وی همچنین بیان کرد: پخش نذورات و چای و خرما هم در مساجد در محرم امسال ممنوع است.
حبیبزاده اظهارداشت: عزاداران قبل از ورود به مسجد باید ماسک داشته باشند و حسن اجرای این پروتکلها نیز بر عهده هیات امنای مساجد و تحت نظارت سازمان تبلیغات اسلامی خواهد بود.
بهروز ندایی ، معاون سیاسی ، امنیتی و اجتماعی استاندار اردبیل نیز تاکید کرد که آیین تشتگذاری در مناطق قرمز کرونایی برگزار نخواهد شد و دیگر آیینهای محرم نیز با محدودیت کامل برگزار خواهد شد.
وی با قدردانی از تلاش تمام نهادها و افرادی که در مقابله با این بیماری تلاش میکنند، اظهارداشت: برای مقابله بهتر و قطع زنجیره انتقال نیاز است مردم توصیههای بهداشتی رعایت و از حضور در تجمعات خودداری کنند.
در این حال گزارشها حاکیست که هیاتهای عزاداری و گروههای مختلف مردمی امسال در تلاش هستند تا شعور حسینی خود را به گونه دیگر به تماشا گذاشته و با راهاندازی پویشهای ویژه اقدام به نذر وسایل بهداشتی و نیز تامین مایحتاج مورد نیاز محرومان کنند.
هماکنون پویش نذر ماسک و مواد ضد عفونی در بین گروههای مردمی در ایام محرم در حال شکلگیری است و در روزهاتی اخیر بویژه عید غدیر خم مناطق مختلف استان اردبیل شاهد پخش ماسک نذری در بین شهروندان بود.
ارائه کمکهای مومنانه نیز در استان در حال گسترش است و نهادهای امدادرسان و نیز خیران اقدام به توزیع گسترده بستههای غذایی و بهداشتی در بین خانوادههای محروم در مناطق استان اردبیل می کنند.
این روند با نزدیکی به ایام عزاداری اباعبدالله الحسین رونق گرفته و استان حسینی اردبیل شاهد محرم با جلوههای خاص و ویژه خواهد بود.
استان اردبیل در شیوع ویروس کرونا همچنان در وضعیت قرمز قرار دارد و هماکنون ۳۴۷ بیمار مبتلا به کووید.۱۹ در مراکز درمانی این استان تحت مداوا هستند.
به گفته سرپرست دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل از این تعداد، ۶۹ نفر بیمار بدحال در بخش مراقبتهای ویژه مراکز درمانی استان تحت مداوا قرار دارند.
دکتر شهرام حبیبزاده با اشاره به بستری شدن ۴۵ بیمار مبتلا به کرونا در مراکز درمانی استان اردبیل طی ۲۴ ساعت گذشته افزود: از این تعداد بیمار مبتلای جدید ۲۷ نفر در شهرستان اردبیل، پنج نفر در پارسآباد، چهار نفر در مشگینشهر، چهار نفر در گرمی و پنج نفر در خلخال طی شبانهروز گذشته پذیرش و بستری شدهاند.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل از عموم اهالی و مسافران این استان خواست تا با رعایت پروتکلهای بهداشتی، استفاده از ماسک، شستن دستها و فاصله گذاری اجتماعی جان خود را از خطر ابتلا به کرونا محافظت کنند.
وی با اشاره به کاهش نسبی تعداد مراجعان به مراکز درمانی استان اردبیل با علائم ابتلای به کرونا اظهار کرد: بیش از ۷۰ درصد از مبتلایان کرونای بستری در مراکز درمانی استان با تنفس مصنوعی زنده ماندهاند.
دکتر حبیبزاده، روند کاهشی مراجعان به مراکز درمانی استان با علائم کرونا را ناشی از رعایت پروتکلهای بهداشتی از هفته پیش توسط مردم عنوان کرد و گفت: برغم کاهش جزیی بستری بیماران کرونا در مراکز درمانی استان اردبیل، وضعیت این استان همچنان قرمز بوده و رعایت پروتکلها و الزامات بهداشتی باید با شدت ادامه یابد.
وی تلاش و زحمات کارکنان امور پزشکی، پرستاری و حتی نیروهای خدماتی و اداری بخشهای کرونای مراکز درمانی استان اردبیل را ایثارگرانه خواند و اضافه کرد: تداوم وضعیت قرمز کرونا باعث فرسودگی و خستگی مفرط آنها شده و موجب اختلال در خدماترسانی به مردم خواهد شد.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل از عموم اهالی این استان خواست تا با رعایت پروتکلهای بهداشتی، استفاده از ماسک، پرهیز از ازدحام غیرضروری، شستن دستها و فاصلهگذاری اجتماعی، به خروج استان از وضعیت قرمز کرونا در هفتههای آتی کمک کرده و متولیان امر را در ثبات نسبی کنترل و پیشگیری از شیوع کرونا یاری کنند.
وی به اهالی استان اردبیل هشدار داد که وضعیت کرونا در این استان همچنان قرمز است و عبور از فاز دوم اپیدمی کرونا بدون رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی و همکاری مردم میسر نیست.
به گزارش ایرنا، استان اردبیل که طی سه هفته گذشته بالاترین میزان ابتلا و مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا در پنج ماه گذشته را تجربه کرده، از هفته گذشته در ردیف استانهای با وضعیت قرمز قرار گرفته است.