بیرجند - ایرنا - مدیرعامل شرکت توسعه سرمایه‌گذاری ستاد اجرایی فرمان امام (ره) گفت: تا پایان سال ۱۴۰۰ برای تکمیل زنجیره شتر، ۱۰ هزار نفر شتر مولد و ۲۵ هزار راس دام سبک به استان خراسان جنوبی وارد می شود.

مقداد همتی شامگاه دوشنبه در نشست خبری بررسی اقدامات اجرایی پروژه هاب شتر در خراسان جنوبی افزود: متقاضیانی که علاقه‌مند به پرورش شتر هستند می‌توانند با مراجعه به ستاد اجرایی فرمان امام (ره) در استان از تسهیلات استفاده کنند.

وی بیان کرد: هر خانواده ۲ متقاضی و هر متقاضی ۲ نفر شتر (هر نفر ۴۰ میلیون تومان) تسهیلات قرض‌الحسنه می‌تواند دریافت و نسبت به پرورش شتر مولد اقدام کند.

مدیرعامل شرکت توسعه سرمایه‌گذاری ستاد اجرایی فرمان امام (ره) اظهار داشت: اولویت پرداخت تسهیلات با افراد بیکار فاقد بیمه است که می‌توانند با دریافت تسهیلات شغل پایداری برای خود تامین کنند چراکه تمام محصولات دام از آنها خریداری می‌شود.

وی بیان کرد: در راستای دستورات رهبر معظم انقلاب در خصوص تولید و اشتغالزایی که در سال‌های اخیر به نام رونق و جهش تولید نامگذاری شده است، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره)  برنامه‌های مفصلی در این خصوص تدارک دیده است.

همتی ادامه داد: راهبری تلفیق تولید و اشتغال با بحث امنیت غذایی در ستاد اجرایی آن با شرکت پردیس است که در استان‌های مختلف با توجه به مزیت‌های نسبی آن اقدامات مختلفی برای ایجاد اشتغال انجام شده یا می‌شود.

وی گفت: ابتدای سال گذشته رییس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) به خراسان جنوبی سفر کرد و بعد از آن مطالعات خوبی در خصوص مزیت‌های استان انجام شد تا بتوان تولید را ساماندهی و اشتغالزایی مناسبی در استان ایجاد کرد.

مدیرعامل شرکت توسعه سرمایه‌گذاری ستاد اجرایی فرمان امام (ره)  یکی از مزیت‌های استان خراسان جنوبی را پرورش شتر اعلام کرد و ادامه داد: با توجه به ظرفیت بیابان و مرتع در این استان به عنوان دومین استان دارای جمعیت شتر، ظرفیت خوبی برای اشتغالزایی پیش‌بینی شد.

وی تصریح کرد: طرح هاب شتر برای نخستین بار در کشور سال گذشته با انعقاد تفاهم‌نامه همکاری بین استانداری خراسان جنوبی و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در دستور کار قرار گرفت تا این استان به عنوان اولین استان شترخیز معرفی و زنجیره کامل تولیدات و محصولات این دام تکمیل شود.

همتی یادآور شد: این نقشه راه از مردادماه جنبه عملیاتی پیدا کرد و ۲۵۲ میلیارد تومان اعتبار در قالب خدمات زیربنایی، زیرساختی و تسهیلاتی برای استان در نظر گرفته شد.

وی افزود: از این میزان حدود ۳۰ میلیارد تومان در قالب ارائه خدمات زیرساختی و ۲۲۰ میلیارد تومان نیز در قالب تسهیلات قرار شد به متقاضیان پرداخت شود.

مدیرعامل شرکت توسعه سرمایه‌گذاری ستاد اجرایی فرمان امام (ره) بیان کرد: از ابتدای زنجیره ارزش یکی از نقاط تمرکز ما تولید نهاده مورد نیاز شتر بود چراکه مقرر شد ۱۰ هزار نفر شتر به جمعیت دامی استان خراسان جنوبی اضافه شود.

وی افزود: تاکنون ۷۵۰ نفر شتر مولد وارد استان خراسان جنوبی شده و ۲ هزار و ۲۵۰ نفر دیگر نیز در چند ماه آینده افزوده می‌شود که تا پایان سال ۱۴۰۰ باید به ۱۰ هزار نفر برسد.

همتی تصریح کرد: در زمینه علوفه دو سیاست پیش‌بینی کرده‌ایم که سیاست نهایی ما تامین علوفه مورد نیاز دام سبک و سنگین در داخل استان است که برای این منظور با کمک استانداری و منابع طبیعی  ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار بیابان برای کاشت علوفه واگذار خواهد شد.

بزرگترین مزرعه دست‌کاشت خارشتر کشور در نهبندان افتتاح می‌شود

وی با بیان اینکه بزرگترین مزرعه دست‌کاشت خارشتر کشور در حیدرآباد نهبندان به‌زودی افتتاح می‌شود ادامه داد: از این میزان تاکنون هزار و ۵۰۰ هکتار بیابان در اختیار ما قرار گرفته است که در ۴۰۰ هکتار گیاهان مرتعی و خارشتر کاشت شده است.

مدیرعامل شرکت توسعه سرمایه‌گذاری ستاد اجرایی فرمان امام (ره)  بیان کرد: همچنین در منطقه بندان  شهرستان نهبندان نیز یکهزار هکتار زمین در اختیار ما قرار گرفته است که بنا داریم با شیوه‌ها نوین به ایجاد مراتع دست‌کاشت اقدام کنیم چون شتر حیوانی مرتعی است و باید در مراتع پرورش یابد.

وی از کاشت ذرت علوفه‌ای در استان خراسان جنوبی خبر داد و گفت: کاشت این محصول به صورت پایلوت در ۵۰ هکتار از اراضی پایین دست سد رزه آغاز شده است که قابلیت ارتقا تا ۵۰۰ هکتار را دارد و امید است تا پایان سال ۱۴۰۰ نیازمندی‌های علوفه‌ای را در خود استان تامین کنیم.

همتی اظهار داشت: یکی از مشکلات عمده استان در تکمیل زنجیره شتر این بود که متقاضیان آشنایی چندانی با پرورش شتر نداشتند که در اولین اقدام ایجاد اتحادیه شترداران استان را در دستور کار قرار دادیم که با کمک استانداری موافقت اصولی صادر و اتحادیه نیز تشکیل شده است تا از این طریق متقاضیان مسائل مربوط به این دام را پیگیری کنند.

وی ادامه داد: در کنار این موضوع زیرساخت‌های استان را نیز در دستور کار قرار دادیم و در حال حاضر بزرگترین مرکز قرنطینه شرق کشور به مساحت هفت هکتار در حیدرآباد نهبندان آماده افتتاح است.

مدیرعامل شرکت توسعه سرمایه‌گذاری ستاد اجرایی فرمان امام (ره)  با بیان اینکه عملیات اجرایی فاز نخست بازار دام نهبندان ماه آینده آغاز می‌شود تصریح کرد: همچنین کشتارگاه نهبندان در حال ساخت است و  بازار دام و کشتارگاه حاجی آباد زیرکوه نیز آغاز شده است.

وی بیان کرد: فاز اول مرکز به‌نژادی و تکثیر شتر پرمحصول در بجد شهرستان بیرجند نیز ماه آینده افتتاح می‌شود که هدف آن تامین دام مولد و خودکفایی استان در این زمینه است.

همتی اظهار داشت: استان خراسان جنوبی در زمینه تعهدات خود در طرح هاب شتر تاکنون در زمینه تامین زیرساخت‌های خوب عمل کرده است که تقریبا بیشتر از تعهدات تفاهم‌نامه است و امید است این کمک‌ها ادامه داشته باشد.

وی آخرین حلقه زنجیره شتر را محصولات و بازار آن دانست و گفت: بدون شک هرچقدر زیرساخت و نهاده تولید و تامین شود اما این محصول به فروش نرسد عملا اقدامی انجام نشده است چراکه مردم آنچنان که باید با محصولات شتر آشنایی ندارند.

همتی افزود: شتر مولد روزانه قادر به تولید پنج تا ۱۰ لیتر شیر علاوه بر تغذیه بچه خود است که نسبت به خرید تضمینی شیر شتر در استان اقدام کرده‌ایم.

وی بیان کرد: اعلام آمادگی می‌کنیم از یک لیتر تا یک تن شیر شتر را در صورتیکه با استانداردهای اعلام شده  تهیه شده باشد را خریداری کنیم و در این زمینه سه مرکز جمع‌آوری در شهرستان‌های نهبندان، خوسف و سرایان در نظر گرفته شده است.

مدیرعامل شرکت توسعه سرمایه‌گذاری ستاد اجرایی فرمان امام (ره)  با بیان اینکه با این اقدام یکی از مهمترین حلقه‌های زنجیره شتر در استان خراسان جنوبی تکمیل شده است اظهار داشت: از خریداری ۱۰۰ کیلو شیر روزانه شروع کردیم و اکنون به ۷۰۰ لیتر رسیده است.

وی ادامه داد: تاکنون ۱۴ تن شیر شتر در استان خریداری شده است همچنین  ۱.۷ دهم تن شیرخشک نیز در استان تولید شده است که اگر مقداری توسعه یابد به عنوان اولین کار حرفه‌ای شیرخشک شتر در کشور مطرح خواهد شد.

کارخانه فرآوری شیر شتر در خراسان جنوبی ایجاد می‌شود

همتی از ایجاد کارخانه فرآوری شیر شتر در آیند نزدیک در استان خراسان جنوبی خبر داد و گفت: تاکنون استان سیستان و بلوچستان برای فروش روزانه ۲۰۰ لیتر شیر به استان اعلام آمادگی کرده است.

وی اظهار داشت: ایجاد کارگاه‌های ریسندگی پشم شتر نیز از دیگر اقدامات است که به صورت تضمینی از بهره‌برداران خریداری می‌شود.

مدیرعامل شرکت توسعه سرمایه‌گذاری ستاد اجرایی فرمان امام (ره)  برای خرید تضمینی علوفه خارشتر و پوست شتر در استان نیز اعلام آمادگی کرد و افزود: پوست شتر از پوست گاو و گوسفند خیلی مقاومتر است در حالیکه آن را در چاه می‌اندازند که اگر کشتارگاه به شکل اصولی آن را جدا کنند پوست را خرید تضمینی می‌کنیم.

وی تاکید کرد: از سال گذشته تاکنون اقدامات زیادی برای تکمیل زنجیره شتر در استان انجام شده است که تا پایان سال ۱۴۰۰ حلقه‌های این زنجیره تکمیل خواهد شد تا به اهداف هاب منطقه شتر به عنوان اولین استان برسیم.

همتی با بیان اینکه اولویت طرح هاب شتر در استان با تولید محصولات شیر، دوغ و شیرخشک شتر است عنوان کرد: همچنین در زمینه تولید مواد آرایشی و بهداشتی و روغن فرآوری شده کوهان شتر در حال اخذ مجوز هستیم.

وی در ارتباط با سوال یکی از خبرنگاران در خصوص تخریب مراتع و منابع طبیعی توسط شتر گفت: اکنون ۱۷۵ هزار نفر شتر در کشور وجود دارد در حالیکه وضعیت موجود مراتع ظرفیت حدود یک میلیون شتر را هم دارد.

مدیرعامل شرکت توسعه سرمایه‌گذاری ستاد اجرایی فرمان امام (ره) با بیان اینکه شتر به عنوان یک کالای سرمایه‌ای مطرح است نه مصرفی افزود: در صورت مدیریت صحیح از مراتع قابلیت افزایش جمعیت شتر را داریم.