مشهد-ایرنا- شهرک صنعتی پارسیان مشهور به امان‌آباد واقع در نزدیکی شهر ملک‌آباد از توابع شهرستان مشهد با وجود توانمندی بالای صنعتگرانش گرفتار ضعف زیرساختهای اقتصادی به ویژه کم آبی و راه نامناسب است.

 صنعتگران این شهرک روز سه‌شنبه در بازدید خبرنگاران از چند واحد تولیدی و گفت و گو با آنان اعلام کردند که با وجود عدم نیاز به تسهیلات بانکی و کمکهای دولت در تامین منابع مالی و ماشین آلات، برای توسعه فعالیتهای خود و حفظ اشتغال نیازمند تکمیل زیرساختهای اقتصادی منطقه ملک آباد هستند.

منطقه صنعتی پارسیان کاملا خصوصی است. در سال ۱۳۷۲ مجوز راه‌اندازی ناحیه صنعتی صادر شد و در سال ۱۳۹۶ از ناحیه صنعتی به شهرک صنعتی ارتقا یافت.

در ابتدای فعالیت ناحیه صنعتی پارسیان، ۳۸ شرکت با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی به تولید اشتغال داشتند که اکنون به ۲۵ واحد کاهش یافته و طبق بازدیدهای میدانی خبرنگاران و سخنان مدیر این شهرک صنعتی ۱۲ واحد آن تعطیل شده‌ است.

خبرنگاران در این برنامه از خطوط تولید چهار واحد صنعتی شامل واحد تولید تجهیزات روشنایی، واحد تولید مواد لبنی، واحد تولید قند و واحد دانش بنیان تولید افزودنی دیدن کردند و با مدیران آنها به گفت و گو پرداختند.

تعطیلی واحد لبنی به دلیل راه نامناسب

یکی از مسوولان شرکت صحیفه خراسان که تولیدکننده مواد لبنی بود و ظاهرا در زمره واحدهای تعطیل این شهرک به شمار می‌رفت در گفت و گو با خبرنگاران علت تعطیلی این واحد را راه نامناسب و دو طرفه ورودی شهرک صنعتی پارسیان دانست.

نادر قیاس گفت: برای تولید محصولات لبنی این شرکت ۳۰۰ میلیارد ریال سرمایه‌گذاری شده است اما راه نامناسب ورودی این شهرک مانع از حمل این محصولات شد و در عمل حمل و نقل را برای این واحد دچار مشکل کرد لذا چاره‌ای جز تعطیلی واحد نبود.

وی اظهار داشت: نوسانات قیمت شیر و عدم تامین نهاده دامی به دامداری طرف قرارداد این شرکت باعث شد خطوط تولید مواد لبنی این واحد دچار مشکل شوند اما برای حفظ تولید، چندین مرتبه محصول تولیدی از کره به روغن و از روغن به محصولات دیگر تغییر کرد.

او ادامه داد: اخیرا نیز درصدد هستیم با همکاری یک دیگر خط تولید پنیر را در این واحد با سرمایه‌گذاری ۱۵۰ میلیارد ریال راه‌اندازی کنیم که پنیر مورد نظر محصولی صادراتی خواهد بود.

کم آبی، سد راه توسعه یک واحد صنعتی

مدیرعامل یک شرکت تولیدی قند هم در بازدید خبرنگاران از این واحد، مشکل کم آبی را تنها مانع اجرای طرح توسعه شرکت خود دانست که بر مبنای تولید محصولات قندی فعالیت می کند.

جعفر صنوبری گفت: ۹ سال از فعالیت کارخانه قند صنوبر می‌گذرد، برای ۵۰ نفر به صورت مستقیم و ۱۵۰ نفر به صورت غیرمستقیم اشتغال ایجاد کرده است و روزانه ۲۰ تن قند تولید می‌کند.

وی اظهار داشت: کم آبی و مشکل تصفیه فاضلاب مانع از اجرای طرح توسعه این کارخانه برای تولید محصولات قندی دیگر شده است که در صورت رفع این مشکلات و اجرای طرح مزبور زمینه فعالیت ۲۰۰ نفر دیگر فراهم می‌شود.

صنوبری گفت: پیشنهاد شده است که خط انتقال آب از سد طرق به سمت بینالود ایجاد شود که درخواست کردیم در این بین شهرک صنعتی پارسیان نیز از این خط انتقال بهره‌مند شود.

وی افزود: شهرک صنعتی پارسیان تصفیه خانه فاضلاب مناسب ندارد و این مهم اجرای طرح توسعه کارخانه قند را دچار مشکل می‌کند.

کمبود مواد اولیه، معضل اصلی

مدیرعامل یک شرکت تولیدکننده لوازم روشنایی در شهرک صنعتی پارسیان هم در بازدید خبرنگاران از این واحد، مهمترین مشکل خود را ماندن مواد اولیه مورد نیاز این واحد در گمرک بندر و عدم ترخیص این مواد توسط گمرک دانست.

خنجرسین افزود: این کارخانه با سرمایه‌گذاری هزار میلیارد ریال و اشتغالزایی مستقیم برای ۲۳۵ نفر راه‌اندازی شده و ماهانه ۲۰۰ هزار دستگاه روشنایی از ۶۳ نوع قلم کالا تولید می‌کند که همه مراحل تولید هر دستگاه در این کارخانه طی می‌شود.

وی اظهار داشت: این کارخانه هیچ مشکلی در فروش محصولات خود ندارد اما مشکل اصلی کمبود مواد اولیه است به طوری که اگر تا یک ماه آینده این مواد برای کارخانه تامین نشود به ناچار تعطیل خواهیم کرد.

مدیرعامل این شرکت تولیدی گفت: ارز مواد اولیه مورد نیاز این کارخانه پرداخت نشده و ۶۰ تن از این مواد در گمرک بندر مانده و مجوز ترخیص آن صادر نشده است.

خنجرسین در مورد طرح توسعه این کارخانه گفت: این طرح در زمینی به مساحت هفت هزار و ۷۰۰ مترمربع با زیربنای ۱۶ هزار مترمربع در چهار طبقه در شهرک صنعتی پارسیان در حال اجراست، ۳۵۰ میلیارد ریال برای این طرح سرمایه‌گذاری شده است و با اجرای آن زمینه اشتغال ۶۰۰ نفر فراهم می‌شود.

تولید محصولی دانش بنیان که مشابه آن به کشور وارد می‌شود

مدیرعامل یک شرکت دانش بنیانتولیدکننده افزودنی‌های خوراک دام، طیور و آبزیان نیز در بازدید خبرنگاران از این واحد گفت: این شرکت توسط گروهی از متخصصانی راه‌اندازی شد که کار در ایران و تولید برای ایرانیان را به فعالیت در خارج از کشور ترجیح دادند و برای نخستین بار در کشور محصولی تولید کردند که مشابه آن به ایران وارد می‌شود.

محمد فاصله جهرمی افزود: این محصولات شامل کنسانتره‌های غنی شده با مواد معدنی آلی، کنسانتره‌های تخمیری غنی از باکتری های مفید و نیز کنسانتره غنی شده با توکسین بایندر چند جزئی است که علاوه بر عرضه در ایران به کشورهای ترکیه و آسیای میانه هم صادر می‌شد.

وی اضافه کرد: افزودنی‌های خوراک دام، طیور و آبزیان در حالی در ایران تولید می‌شود که مشابه آن با ارز دولتی به کشور وارد می‌گردد لذا لازم است برای حمایت از بخش تولید جلوی واردات این محصول گرفته شود.

او مدعی شد که به وی پیشنهاد شده است کالای تولیدی این شرکت را با برچسب برندهای خارجی در بازار عرضه کند اما نپذیرفته است.

حل یک مشکل ۲۶ ساله به دست کارگروه ستاد تسهیل خراسان رضوی

مدیر شهرک صنعتی پارسیان نیز در پایان این بازدید در جمع خبرنگاران گفت: پارسیان در ابتدا ناحیه صنعتی بود که از زمان دریافت مجوز خود به مدت ۲۶ سال با اداره کل اوقاف استان در مورد وقفی بودن اراضی این منطقه صنعتی دچار اختلاف بود.

علی بختیاری افزود: پروانه بهره‌برداری برای واحدهای ناحیه صنعتی پارسیان بدون در نظر گرفتن وقفی بودن اراضی صادر شده بود و صاحبان واحدها بدون آن که اطلاعی از این موضوع داشته باشند تولید خود را شروع کرده بودند و در ادامه فعالیت خود با مشکل مواجه شدند.

وی ادامه داد: در نهایت پس از پیگیریهای ۲۶ ساله، آقای رزم حسینی، استاندار خراسان رضوی در کارگروه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان مشکل وقفی بودن این اراضی در خرداد ماه سال گذشته حل کرد.

او اضافه کرد: شهرک صنعتی پارسیان، شهرکی خصوصی با سرمایه‌گذاری ۱۰۰ درصدی بخش خصوصی است و صاحبان واحدهای تولیدی در این شهرک از تسهیلات بانکی و کمکهای دولت بهره نگرفته‌اند.

جاده ناایمن و پردست انداز بلای جان صنعتگران

مدیر شهرک صنعتی پارسیان گفت: این شهرک با مشکلات زیرساختی زیادی مواجه است، شکل هندسی ورودی آن مشکل فنی دارد، جاده ورودی آن باریک، دوطرفه و ناایمن است و ۱۶ سرعت گیر در این جاده نصب شده که تردد را دچار مشکل می‌کند.

بختیاری افزود: دو طرف جاده ورودی شهرک صنعتی پارسیان تابلوی "عبور وسایل نقلیه سنگین ممنوع" نصب شده و این مساله حمل و نقل محصولات تولیدی واحدها را مشکل کرده است علاوه بر آن دوربرگردان این جاده در نزدیکی عوارضی آزاد راه مشهد- باغچه نیز مشکل فنی دارد.

وی ادامه داد: چند سال قبل به خاطر وقوع یک تصادف بر روی پلی که بین آزادراه مشهد- باغچه و جاده ورودی این شهرک قرار داشت این پل را مسدود کردند و این مهم به معضلی برای ورود و خروج وسایل نقلیه به شهرک تبدیل شده است.

مدیر شهرک صنعتی پارسیان گفت: در ایام ماه صفر و همزمان با عبور زائران پیاده، جاده ورودی به این شهرک را بدون هماهنگی با شهرک صنعتی و واحدهای آن مسدود می‌کنند و این مهم لطمات جدی به بخش تولید وارد می‌کند علاوه بر آن در زمان شیوع کرونا نیز دو طرف جاده ورودی به این شهرک را مسدود کردند.

بختیاری افزود: تصفیه خانه این شهرک در سال ۱۳۸۹ با هزینه ۱۰ میلیارد ریال از محل منابع مالی بخش خصوصی ساخته شد اما پیمانکار در میانه راه فعالیت را متوقف و آن را رها کرد و پیگیری‌های قضایی در این زمینه راه به جایی نبرد و این پروژه نیمه کاره باقی ماند.

وی اضافه کرد: هم اینک فاضلاب کل واحدهای تولیدی مستقر در این شهرک به تصفیه خانه وارد و هر روز صبح این فاضلاب توسط کامیون‌ها به مکان دیگری برای دفع آن حمل می شود.

بختیاری با اشاره به تعطیلی ۱۲ واحد صنعتی در این شهرک گفت: پیشتر ۸۵۰ نفر در شهرک صنعتی پارسیان اشتغال داشتند که با تعطیلی این واحدها میزان اشتغال به ۵۰۰ نفر رسیده و یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال سرمایه معلق مانده است.

۷۰ سرمایه گذار جدید در راه شهرک صنعتی پارسیان

دبیر کل خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در جمع خبرنگاران عدم تامین ارز، کمبود مواد اولیه، مشکلات مربوط به بیمه تامین اجتماعی و عدم ثبات قوانین را از مهمترین مشکلات واحدهای تولیدی برشمرد.

حسین خان‌زاده گفت: آنچه کشور را می‌تواند از اقتصاد تک محصولی نجات دهد فعالیت بخش خصوصی و رونق تولید است لذا باید مشکلات تولیدکنندگان برطرف و آنها از سوی دولت حمایت شوند.

وی اضافه کرد: شهرک صنعتی پارسیان در سال ۱۳۹۲ پویاتر از وضعیت کنونی خود بود و در این مدت واحدهای صنعتی با مشکلات متعددی مواجه شدند با این حال قرار است ۷۰ سرمایه‌گذار جدید جذب این شهرک شوند.

در ۴۰ شهرک و ناحیه صنعتی خراسان رضوی به متقاضیان زمین واگذار شده است و هم اکنون دو هزار و ۶۸۲ واحد صنعتی در شهرک‌های صنعتی استان فعالیت می‌کنند و ۷۷ هزار نفر در شهرک‌ها و نواحی صنعتی استان مشغول کار هستند.

شهرک صنعتی پارسیان در نزدیکی جاده قدیم مشهد – نیشابور، حوالی شهر ملک‌آباد و در نزدیکی عوارضی آزاد راه مشهد – باغچه قرار گرفته است.