شورای همکاری خلیج فارس، شامل ۶ کشور عربی منطقه نوزدهم مردادماه با ارسال نامهای به شورای امنیت سازمان ملل خواستار تمدید تحریم تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی ایران شدند. تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل که از سال ۱۳۸۶ علیه ایران اعمال شده است، ۲۷ مهرماه امسال به پایان میرسد. پایان این تحریم، ایران را قادر به خرید جنگ افزارهای مورد نیاز و صادرات سلاح به دیگر کشورها میکند.
آمریکا بیش از یک سال است در صدد تمدید این تحریمها است و ادعا میکند لغو تحریم تسلیحاتی ایران باعث افزایش درگیری در خاورمیانه میشود. این کشور پیشنویس تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را آماده کرده و در اختیار اعضای شورای امنیت قرار داده است. در حالی که قرار بود روز سهشنبه ۲۱ مرداد درباره این پیشنویس در شورای امنیت سازمان ملل رایگیری شود اما «کلی کرفت» نماینده آمریکا در سازمان ملل خبر داد که رایگیری درباره پیشنویس تمدید تحریم تسلیحاتی ایران یک هفته به تعویق افتاده است.
شورای همکاری و موضعگیری صوری
آمریکا طی ماههای گذشته برای تصویب قطعنامهای با هدف تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران تلاشهای بسیاری کرده و در این زمینه ناکام مانده است. در این شرایط، «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه این کشور از انتشار نامه «نایف فلاح مبارک» دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس که در آن خواسته شده تحریمهای تسلیحاتی ایران تمدید شود، استقبال کرد.
او در توئیتی نامه اعضای شورای همکاری به شورای امنیت سازمان ملل برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران را یک بیانیه برجسته به شمار آورد. در واقع اقدام پمپئو در حمایت از نامه ۶ کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس نشان میدهد که آمریکا در کنار برخی کشورهای منطقه به شدت به دنبال جریانسازی علیه ایران هستند. موضعگیری دبیر شورای همکاری خلیج فارس مبنی بر درخواست تمدید تحریم ایران در حالی است که این شورا پس بحران در روابط قطر و همسایگان خود دوقطبی شده و از اختلاف درونی رنج میبرد. کشورهای قطر، عمان و کویت از عربستان انتقاد میکنند و قطر در سطوح بالای سیاسی خود در نشستهای شورا شرکت نمیکند. این شورا در حالی اقدام به صدور بیانیه ضدایرانی میکند که قدرتهای بزرگی همچون روسیه و چین پیش از این نظر خود را اعلام کرده و تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را خلاف مقررات و قوانین بینالمللی دانستهاند.
روزنامه «العرب» چاپ لندن نوشت آمریکا برای پیشبرد طرح ضدایرانی خود دستکم نیاز به ۹ رای کشورهای عضو شورای امنیت دارد. این در حالی است که روسیه و چین اعلام کردهاند از حق وتو علیه طرح دولت آمریکا که به دنبال تکمیل سیاست فشار حداکثری علیه ایران است، استفاده خواهند کرد. کشورهای شورای همکاری خلیج فارس هم در روابط با تهران در یک سطح نیستند. پادشاهی عمان با ایران روابط خوبی دارد. کویت هم با ایران درباره شماری پروندهها و مسائل همکاری میکند و قطر هم از جانب کشورهای عربی به همکاری با ایران علیه منافع کشورهای عربی متهم شده است.
به نوشته روزنامه العرب، برخی تحلیلگران معتقدند موضع کشورهای عربی عضو شورای همکاری درباره تمدید تحریم تسلیحاتی ایران یک موضع صوری است که به دلیل نیاز شدید آمریکا برای جمع آوری حامی برای طرح خود درباره تمدید تحریم تسلیحاتی ایران اتخاذ شده است. صدور موضع صوری از سوی شورای همکاری همانند بیانیههای اتحادیه عرب است که جنبه اجرایی به خود نمیگیرد و فقط به تریبون موضع گیری و هیاهوها تبدیل شده است.
ایران و توان درونزای دفاعی
واقعیتها نشان میدهد ایران با تکیه بر ابزارها و ظرفیتهای گستردهای که در اختیار دارد توان دفاع از خود را در هر شرایطی دارد و تلاشهای ایذایی آمریکا و برخی کشورهای منطقه تاثیری درباره قدرت تسلیحاتی ایران نخواهد داشت. در حالی که ایران کمترین بودجه نظامی را در میان کشورهای منطقه دارد و نیازهای خود را با توجه به توان داخلی تامین میکند اعضای شورای همکاری خلیج فارس، امنیت خود را در گروی عقد قراردادهای تسلیحاتی با کشورهای غربی میبینند و با برونسپاری امنیتی خود و خرید و انباشت سلاح از ظرفیتهای همگرایی منطقهای غافل ماندهاند و همواره از سوی فروشندگان سلاح تحقیر شدهاند.
روزنامه «رای الیوم» در گزارشی به قلم «محجوب احمد القاهری» نویسنده تونسی به مقایسه توان تسلیحاتی ایران و عربستان پرداخت و نوشت آمریکا در حالی به دنبال تمدید تحریم تسلیحاتی ایران است که ترامپ به سردمداران سعودی که سلاحهایی بسیاری از آمریکا میخرند، تکیه کرده است. «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان درهای خزانه سعودی را برای خرید سلاح از آمریکا گشوده و ترامپ هم در حال فروش سلاح به این کشور است. ترامپ بر این موضوع تاکید میکند که اگر حمایتهای آمریکا نبود هیچ هواپیمای عربستانی نمیتوانست در آسمان عربستان به پرواز در آید و سعودیها نمی توانستند بیشتر از دو هفته در برابر یمنی ها دوام بیاورند. این در حالی است که ترامپ نمیتواند چنین اظهاراتی را درباره ایران بر سر زبان آورد.
عربستان سلاحهایی را که از آمریکا خریده است برای قتل مردم یمن و تکه تکه کردن «جمال خاشقچی» به کار برده است. این در حالی است که ایران با استفاده از سلاحهای بومی از مرزهای خود دفاع میکند. ایران از آزادیخواهان دفاع میکند در حالی که عربستان از منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی دفاع میکند. با توجه به این موضوع آمریکا به عربستان اجازه میدهد سلاح داشته باشد اما با دستیابی ایران به سلاح مخالف است.
روزنامه «رای الیوم» در گزارشی دیگر به قلم «مزهر جبر الساعد» با اشاره به اقدامات ایذائی آمریکا و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران نوشت ایران درک درستی از تنش خود با آمریکا دارد و برای آینده برنامهریزی کرده است. این کشورها نه تنها در دستیابی به سلاحهای پیشرفته بلکه در همه عرصهها به دنبال پیشرفت، آزادی تحرک و بومیسازی صنایع خود است. با توجه به این اقدامات ایران و همکاری این کشور با چین در زمینههای مختلف از جمله نظامی، پافشاری آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران نتیجهای به دنبال نخواهد داشت.