اگرچه در ماههای اخیر به دلیل بیثباتی در فعالیت مستمر باشگاههای ورزشی به دلیل شیوع کرونا، اغلب شهروندان ورزش در خانه را جایگزین کردهاند اما سکونت در آپارتمانهای چند متری این امکان را برای ورزش کردن در فضای مناسب محدود کرده است.
ترس از کرونا حتی باعث شد تا شهروندان از فضای عمومی شهر برای ورزش کردن نیز بهره نبرند و آن دسته از افراد که دارای منازل شخصی بودند، در حیاط خانه فعالیت ورزشی خود را ادامه دادند.
محدود شدن اجباری شهروندان از فعالیت ورزشی در باشگاهها و فضاهای عمومی باعث شد تا فدراسیون ورزشهای همگانی به دنبال طرح نوین همسو با شرایط کرونایی برای ورزش کردن خانوادهها با رعایت پروتکلهای بهداشتی باشد.
البته تشویق به تمرین استقامتی منظم در راستای بالا بردن سطح ایمنی بدن نیز از دلایل اجرای این طرح بود.
براساس بررسیهای علمی فدراسیون ورزشهای همگانی، ورزش همگانی بهینه یا به عبارت دیگر، تمرین استقامتی منظم با شدت متوسط یکی از عوامل مهمی است که سیستم ایمنیرا در این موقعیت تقویت میکند در حالی که با توجه به اثر جی شکل (J-SHAPED) ، ورزشهای شدید با مدت طولانی که اغلب ماهیت ورزش قهرمانی است تاثیر منفی بر سیستم ایمنی و افزایش خطر عفونت تنفسی را دارد.
ویژگی مسری کرونا مسوولان فدراسیون را بر آن داشت تا با طراحی مدل و محیط تمرینی جدید، امکان فعالیت ورزشی را مهیا سازند.
از آنجا که شرایط تمرین در خانه، باشگاه، پارک و فضای بیرون با محدودیت و حتی ممنوعیتهای جدی مواجه است و از سوی دیگر، حضور در فضاهای بسته همچون باشگاه به دلیل موارد رایج همچون وجود باکتری، تنفسهای سنگین و گرم در خود افراد احساس ناامنی ایجاد میکرد، اجرای طرح آوای ورزش در همسایگی جایگزینی امن برای ورزش کردن عموم شهروندان است.
از آنجا که شرایط تمرین در خانه، باشگاه، پارک و فضای بیرون با محدودیت و حتی ممنوعیتهای جدی مواجه است و از سوی دیگر، حضور در فضاهای بسته همچون باشگاه بدلیل موارد رایج همچون وجود باکتری، تنفسهای سنگین و گرم در خود افراد احساس ناامنی ایجاد میکرد، اجرای طرح آوای ورزش در همسایگی جایگزینی امن برای ورزش کردن عموم شهروندان است.
این طرح امکان فعالیت تمامی ردههای سنی را مهیا ساخته به طوری که میتوانند با فاصله اجتماعی در حالت عادی ۲ متر، به هنگام پیاده روی ۵ متر، دویدن، ۱۰ متر و در نهایت حین دوچرخه سواری ۲۰ متر فعالیت لازم را داشته باشند.
طرحی برای همه فصول
رییس منطقه غرب ورزشهای همگانی کشور در این باره میگوید: این طرح یکی از اقدامهای ماندگار فدراسیون همگانی در دوره کرونا است.
هادی سبزواری افزود: توسعه سلامت جسمانی افراد با ورزش، تقویت سیستم ایمنی در شرایط بیماری فراگیر، تقویت تاب آوری افراد در شرایط بحران، فزایش انسجام اجتماعی با محوریت تمرینات محلی، و کاهش خطر با فراهم کردن فضای ورزشی برای افرادی که تمایل به حضور در باشگاه یا فضای ورزشی دارند از اهداف مهم طرح آوای ورزش در همسایگی است.
وی، کاهش خطر با حذف ترددهای غیرضروری برای مراجعه به فضا یا محیط برای ورزش و ارایه سرگرمی مفید و کاهش احتمال برای سرگرمیهای آسیب زا را از دیگر اهداف این طرح برشمرد.
هدفگذاری طرح در مجتمعهای مسکونی
رییس منطقه غرب ورزشهای همگانی کشور با اشاره به اینکه محدویت استفاده از باشگاههای ورزشی و درخواست خودداری از ترددهای غیرضروری در سطح شهری شرایط بحرانی این روزها را رقم زده گفت: فرهنگ جدیدی که با دیجیتالی شدن، تکنولوژی محوری، ساعات کاری زیاد و حتی بحران های پیش بینی نشده همچون کرونا در حال مطرح شدن است ما را به سمت ورزش در نزدیکترین مکان به فرد هدایت میکند که اولویت با خانه و همسایگی فرد است.
وی افزود: در این طرح مربی معرفی شده از سوی هیات ورزشهای همگانی با تایید فدراسیون پس از گذراندن سمینار توجیهی یک روزه از سوی شهرداری منطقه به مجتمع مسکونی مورد نظر اعزام خواهد شد تا با فضاسازی مناسب و با حداقل ابزار و تجهیزات ورزشی، تمرینات استقامتی برای تقویت سیستم ایمنی و توسعه سلامتی را ارائه کند.
سبزواری خاطرنشان کرد: این اعزام در حالت عادی سه روز در هفته و در حالت ایدهآل هر روز خواهد بود ضمن اینکه زمان تمرین به میزان حداقل نیم ساعت و حداکثر یک ساعت با پروتکل تمرینی تعریف شده و با مخاطب قرار دادن افراد سالم و توصیههای تمرینی به افراد مریض یا آسیب دیده انجام خواهد گرفت.
وی یادآور شد: زمان پیشنهادی تمرین، ساعت توافق شده اهالی مجتمع خواهد بود که بیشترین تعداد حضور و امکان مزاحمت کمتر حایز اهمیت است.
وی خاطرنشان کرد: اجرا متناسب با مکان با تعداد مشخص و کنترل شده در فضاهای باز مجتمعهای مسکونی با رعایت فاصله لازم و یا با همراهی افراد در بالکنها یا ساختمانها خواهد بود.
همکاری سه نهاد در اجرای طرح
سبزواری بیان کرد: این طرح با همکاری فدراسیون ورزشهای همگانی و سازمان شهرداریهای و ادارات کل ورزش وجوانان استانهای کشور در حال اجرا است.
وی افزود: محتواسازی و پشتیبانی حمایتی با معرفی مربی از جانب فدراسیون ورزش های همگانی و هیاتهای استانی انجام شده و در بخش اجرا، شهرداریها با توجه به بخش خدمات ورزشی خود، تجهیزات ورزشی برای مربی، سیستم صوت، مشارکت در تامین دستمزد و اعزام مربی را به عهده خواهند داشت.
وی اضافه کرد: به دلیل اجرای طرح در محیط همسایگی با هدف دسترسی و امکان اجرا برای همه، سعی شده بدون یا حداقلترین ابزار لازم، ورزشها طراحی و اجرا شود و مربیان علاوه بر وسایل حداقل تمرینی، لوازم ضد عفونی کننده نظیر ماسک، دستکش و الکل نیز فراهم شده است.
رشتههای جذاب برای تمامی سنین
سبزواری با بیان اینکه در این طرح اولویت با رشتههای تقویت کننده سیستم ایمنی و تنفسی و حفظ سلامت عمومی است، گفت: مربیان با علم به میزان تمرینهای متناسب با افراد سالم و توصیههای مناسب به افراد با شرایط خاص در این برنامه ورزشی فعالیت خواهند کرد.
وی اضافه کرد: در بین رشتهها میتوان به آمادگی جسمانی، ایروبیک، کلستنیکس، ورزش روزانه، پیلاتس، یوگا و روشهای تمرینی اشاره کرد که قابلیت اجرای آن مورد تایید فدراسیون است.
سبزواری خاطرنشان کرد: ورزش عصرگاهی نیز یکی از رشتههای فعال در این طرح است که استقبال خوبی را شاهد بودهایم.
همدان پیشتاز اجرای طرح
رییس هیات ورزشهای همگانی همدان با بیان اینکه این استان پیشتاز در اجرای طرح است، گفت: طرح بزرگ پویش ورزشهای همگانی غرب کشور با عنوان «آماده باش آوای ورزش در همسایگی» تاکنون در ۲ مرحله در همدان برگزار شد.
رییس هیات ورزشهای همگانی همدان با بیان اینکه این استان پیشتاز در اجرای طرح است، گفت: طرح بزرگ پویش ورزشهای همگانی غرب کشور با عنوان «آماده باش آوای ورزش در همسایگی» تاکنون در ۲ مرحله در همدان برگزار شد.
وی افزود: در این پویش که تاکنون ۲ مرحله انجام شده، بیش از یک هزار ورزشکار با رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصله اجتماعی اقدام به ورزش عصرگاهی کردند.
رییس هیات ورزشهای همگانی همدانخاطرنشان کرد: ورزشکاران در این طرح در کنار یکی از مجتمعهای همدان در بلوار ارم به اجرای نرمش و حرکات کششی پرداختند.
سبزواری افزود: پویش سراسری «آماده باش» طرحی است که از سوی فدراسیون ورزشهای همگانی به هیاتهای استانی، کمیتهها و انجمنها برای مقابله با کرونا اعلام و ابلاغ شده است.
وی بیان کرد: این طرح ۱۳ مردادماه امسال با حضور معاونت همگانی وزارت ورزش و جوانان و ریاست فدراسیون ورزشهای همگانی کشور رونمایی و تا پایان شهریورماه ادامه دارد.
رییس هیات ورزشهای همگانی همدان ادامه داد: ماموریت ویژه برای برگزاری این طرح ارتقا نقش مسوولانه ورزش همگانی در کاهش کم تحرکی و پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا است.
سبزواری یادآور شد: کانون اصلی این پویش خانوادهها و گروههای مخاطب این طرح گروههای پرخطر جامعه که افراد بالای ۵۰ سال هستند و گروههای در معرض این بیماری که همه گروههای سنی را شامل میشود، خواهد بود.