به گزارش خبرنگار ایرنا، زمان اندکی به انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا باقی مانده است و دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا نگران این است که دور دوم ریاست جمهوری خود آرای لازم را کسب نکند. نظرسنجیها نشان میدهد که جو بایدن رقیب ترامپ از او جلوتر است. در این شرایط ترامپ از هر ابزاری استفاده میکند تا آرای خود را افزایش دهد.
سیاست خارجی آمریکا در دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ دچار آشفتگی علنی بود، او مناسبات پیشین آمریکا با دیگر کشورها را برهم زد و نتوانست وارد مناسبات جدیدی با دیگر کشورها شود. ترامپ تصور میکرد که با سیاست فشار حداکثری میتواند ایران را وادار به مذاکرهای با شرایط مد نظر خود کند. اما در این کار ناکام ماند و حالا تلاش می کند با دادن وعده در مورد توافق با ایران اشتباهات خود در سیاست خارجی را کم اثر کند.
ترامپ روز ۱۷ مرداد در جریان کنفرانسی خبری در نیوجرسی گفته «ایران مشتاق است که من دیگر رئیسجمهور نباشم. این را اعلام میکنم؛ اگر انتخابات را ببریم و وقتی ببریم، خیلی زود با ایران به توافق خواهیم رسید. خیلی زود با کره شمالی به توافق میرسیم».
ترامپ یکبار دیگر این ادعا را تکرار کرد. او عصر دوشنبه ۲۰ مرداد در کنفرانس خبری درباره چین، گفت آنها منتظرند که ببینند چه اتفاقی میافتد. درصورتی که در انتخابات سوم نوامبر پیروز شوم طی یک ماه با ایران توافق خواهم کرد.
این ادعاهای ترامپ با واکنش سریع سخنگوی دولت روبرو شد. «علی ربیعی» روز سهشنبه ۲۱ مرداد در پاسخ به سوال ایرنا درباره ادعای دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا مبنی بر اینکه در صورت انتخاب مجدد در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در آبان ماه، به سرعت با ایران به توافق خواهد رسید، گفت: آقای ترامپ چهار سال فرصت داشت که با انتخاب یک مسیر درست، توافق شده و قانونی، دیپلماسی موفقی را با ایران آغاز کند. او نه تنها این کار را نکرد بلکه بدترین خطاهای آمریکا را در دهههای گذشته مرتکب شده است.
سخنگوی دولت افزود: حتی اگر ترامپ برای بار دوم انتخاب شود، تا وقتی به سیاست فشار بر ایران ادامه دهد، هیچ موفقیتی در رسیدن به توافق بدست نخواهد آورد. در صورت تداوم سیاست خصمانه علیه ملت ایران، آماده ایم که مقاومت حداکثری ایران را تا هر زمان که نیاز باشد، ادامه دهیم. اگر ترامپ در مسیر جبران اشتباهات گذشته، جدی باشد از آن استقبال میکنیم، اما به نظر نمیرسد که ادعای اخیر او، هدفی فراتر از جلب رای در انتخابات داشته باشد.
همانگونه که سخنگوی دولت می گوید ترامپ بدترین خطاهای آمریکا در دهههای گذشته را مرتکب شد و سیاست خارجی ترامپ مملو از کارهای نیمهتمام است، او از توافق هسته ای با ایران خارج شده، مذاکرات در راستای ایجاد وضعیتی پایدار در سرزمینهای اشغالی را رها کرده، با چین وارد جنگ تجاری شده و مذاکرات با کره شمالی را نیمهتمام رها کرده است.
در مورد ایران مشخصا دولت ترامپ دچار سردرگمی است تناقضهای آشکاری در سیاست ترامپ علیه ایران وجود دارد. ترامپ از یک سو به ایران پیشنهاد مذاکره میدهد و از سوی دیگر تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع میکند. اما همانطور که سخنگوی دولت و بسیاری از مقامات کشور بارها گفتهاند تا زمانی که ترامپ به سیاست فشار بر ایران ادامه دهد، هیچ موفقیتی در رسیدن به توافق بدست نخواهد آورد.
ترامپ و وزیر خارجه او مایک پمپئو در بسیاری از پروندههای سیاست خارجی شکست خورده اند کمتر از سه ماه به انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده و در چهار سال گذشته پمپئو که گفته میشود طرح فشار حداکثری بر ایران ایده اوست نتوانسته دستاوردی کسب کند.
چندی پیش توماس فریدمن در یادداشتی برای روزنامه نیویورک تایمز با عنوان «مایک پمپئو بدترین وزیر امور خارجه است» نوشت: پمپئو بدترین وزیر خارجه در تاریخ آمریکا است که حتی یک دستاورد دیپلماتیک نداشته است. من از زمانی که پمپئو رئیس سیا بود اطلاع زیادی ندارم، فقط این را میدانم که او زمان زیادی را در کاخ سفید صرف میکرد تا چاپلوسی ترامپ را بکند.
سیاست فشار حداکثری هیچ یک از اهداف ۱۲ گانه وزارت خارجه آمریکا را محقق نکرد گسترش برنامه هستهای ایران افزایش و محدودیتهایش کاهش یافته و پشتیبانی ایران از نیروهای منطقه افزایش یافته است. بنابراین از آنجا که واشتنگتن نمیتواند حتی به یک هدف محقق شده استناد کند باید گفت که سیاست فشار اقتصادی به پایان خود رسیده است و مشخصا باید گفت که ترامپ نمی نواند چهار سال اشتباهات خود را در یک ماه جبران کند.
البته باید مباحث فوق را با فرض محال صداقت ترامپ عنوان کرد کما اینکه مشخصه وی عدم صداقت در گفتار و عدم تعادل در رفتار بوده است همین حالا هم به زعم بسیاری از ناظران مسائل بینالمللی این گفته ترامپ بیش از اینکه ناشی از تغییر رویکرد وی باشد، باید با نگاه به انتخابات آتی مد نظر قرار گیرد.