تهران - ایرنا - وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: برای اینکه از دنیا عقب نیافتیم با شرکت‌های دانش بنیان و موسسه رازی و پاستور در زمینه تولید واکسن کرونا تلاش کردیم و در سه تا چهار مورد همکاری مشترک، واکسن‌ها تقریبا مدل انسانی را پاس کرده و بزودی وارد مرحله ارزیابی بالینی می‌شویم.

سعید نمکی روز چهارشنبه در نشست خبری ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران که به مناسبت ۱۷ مرداد روز خبرنگار برگزار شد در پاسخ به سوال خبرنگار سلامت ایرنا درباره تولید واکسن کرونا در کشور افزود: هنوز حرف‌های زیادی درباره واکسن کرونا در جهان وجود دارد و به نتیجه قابل قبولی در این زمینه نرسیدیم. مشابه این ویروس تاکنون دیده نشده و در نتیجه تهیه این واکسن هم پیچیدگی‌های خاص خود را دارد. اینکه این واکسن یا در جهان چه زمانی به بازار می‌آید و آیا واکسنی که به بازار می‌آید، طول مدت ایمنی آن چقدر خواهد بود مورد تردید است.

وی ادامه داد: در مجمع بین المللی سازمان جهانی بهداشت هم شرکت کرده و سبد خود را در خرید گذاشته‌ایم تا اگر جایی از جهان این واکسن را عرضه کرد، بتوانیم این واکسن را برای شهروندان خود خریداری کنیم.

نمکی بیان کرد: رسانه‌ها به مردم این را یاد بدهند که تا زمانی که واکسن موثر نیامده، موثرترین پدیده شستن دست‌ها، رعایت فاصله گذاری و شیوه نامه‌های بهداشتی است.

دو صدایی درباره کرونا

وزیر بهداشت در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار سلامت ایرنا درباره دو صدایی و چند صدایی درباره کرونا اظهار کرد: دو صدایی یا چند صدایی حاصل دو رویکرد یا نگاه به مشکلات کشور است. سلامت اصلی‌ترین رکن اساسی کشور است که می‌تواند بر اقتصاد و سیاست و فرهنگ تاثیر داشته باشد. برخی ممکن است این را به گونه دیگری مشاهده کنند، اما کشوری که در تحریم به سر می‌برد و مشکلات اقتصادی دارد، عده‌ای فکر می‌کنند باید اولویت‌های دیگری را پر رنگ دید. همه تلاش خود را کردیم که این دو صدایی‌ها را به تک صدایی و مهار زودرس کرونا بدل کنیم.

موثرترین همراهان ما رسانه‌ها هستند

وزیر بهداشت در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار سلامت ایرنا درباره تعامل بیشتر با رسانه‌ها اظهار کرد: وزیر بهداشتی که از ابتدا گرفتار سیل و زلزله و آنفلوآنزا و کرونا شده و با همه مشکلات تحریم‌ها، این وزیر ممکن است در تقسیم کار و حتی مشاهده اطراف خود کسی را نبیند. بعد از خداوند بر اساس ایمانی که به اهل فرهنگ و رسانه دارم، فکر می‌کنم موثرترین همراهان ما رسانه‌ها باشند. غیر از رسانه‌های تصویری، کسانی که می‌توانند با قلم، فتنه‌ها را بخوابانند و آتش‌ها به پا کنند و در دگرگونی‌های کشور موثر هستند.

از هیچ رسانه‌ای شکایت نکردیم

نمکی در پاسخ به دیگر سوال خبرنگار سلامت ایرنا درباره مشکلات پیش آمده برای یکی از روزنامه‌ها بیان کرد: تاکنون از هیچ رسانه‌ای شکایت نکردم و حتی قبل از من هم اگر شکایتی بوده خواستم که پس گرفته شود. اگر گفتمان بر اساس حقیقت است که باید با جان و دل بپذیریم. در این دوران سخت که سربازان خط مقدم این دفاع را مشاهده کردیم، عده‌ای برای تشویش ذهن مردم و گسست اعتماد مردم، کارهای تلخی انجام داده و من را به یاد روزهای دفاع مقدس انداخت که عده‌ای در جبهه می‌جنگیدند و افرادی به صدام گرا می‌دادند که سنگر بچه‌های ما را بزند. اگر موردی وجود داشته باشد همراهی می‌کنیم تا هیچ خبرنگاری به دلیل شکایت از جانب ما در مشکل نباشد.

کووید ۱۹ شیوه جدیدی از زندگی را به ما تحمیل کرده است

وی اظهار کرد: پدیده کووید ۱۹ شیوه جدیدی از زندگی را به ما تحمیل کرده و یکی از موارد این است که روی عزیز خبرنگاران را کمتر می‌بینیم. هرچند خبرنگاران از ابتدا در کنار مدافعان سلامت حضور داشته و عظمت کار بزرگی که در کشور اتفاق افتاده را به تصویر کشیده‌اند. اعتقاد من این است که یکی از نشانه‌های توسعه یافتگی در همه کشورها داشتن رسانه‌های پویا و حقیقت‌گویی است که در راستای اعتلای توسعه یافتگی کشور نقش آفرینی می‌کنند.

همکاران ما مظلومانه تلاش کردند

وزیر بهداشت گفت: همکاران ما در این دوره کرونا مظلومانه تلاش کردند و یکی از رسالت‌های رسانه‌ها این است که این تلاش‌ها و حقایق این لحظه‌های سخت را به تصویر بکشند. هنوز هم لایه‌های ایثارگرانه زیادی مدفون شده‌اند. برخی می‌گویند تو چه کم شانس بودی که از وقتی آمدی مشکلاتی مثل زلزله و آنفلوآنزا و کرونا پیش آمد. می‌گویم که من خوش بخت بودم که خداوند من را مامور کرد که در این دوران به مردم کمک کنم. آنچه همکاران ما را در این صحنه نگه داشت، عشق بود. محور همه این تلاش‌ها و ایثارها، عشق است.

شهید محسوب کردن اهالی رسانه که به علت کرونا فوت می‌کنند

وی درباره شهید محسوب کردن اهالی رسانه که به علت کرونا فوت می‌کنند، نیز بیان کرد: اصحاب رسانه همانند دوران دفاع مقدس در خط مقدم بوده‌اند و حتما این موضوع را دنبال می‌کنیم. در این زمینه مکاتباتی آماده و خدمت مقام معظم رهبری عرضه خواهیم کرد.

ماجرای تعویق کنکور

نمکی در پاسخ به سوالی درباره کنکور گفت: اعلام نکردیم که کنکور به تعویق افتاد. وقتی پروتکل‌های ما نسبت به پروتکل‌های برگزاری کارشناسی ارشد و دکتری سخت‌تر شد، وزیر علوم و رییس سازمان سنجش اعلام کردند که اگر بخواهیم این پروتکل‌های سخت‌گیرانه‌تر را اجرا کنیم، نیازمند وقت بیشتری برای فضایابی هستیم. در نتیجه اعلام کردیم که این موضوع باید در ستاد ملی کرونا مطرح شده و تعویق آن تصویب شود.

وی ادامه داد: خانواده‌ها در اضطراب بودند و در این زمینه جلسه‌ای گذاشتیم و دیدیم که این تامین فضا را می‌توانیم انجام بدهیم. در نتیجه اعلام شد که تاریخ همان تاریخ باشد و کل این موضوع در کمتر از ۲۴ ساعت طول کشید. اصرار ما این بود که باید پروتکل‌ها سخت‌گیرانه‌تر باشد.

۳۰ درصد از یک میلیارد یورو را دریافت کردیم

وزیر بهداشت درباره یک میلیارد یورو صندوق ذخیره ارزی نیز گفت: از این یک میلیارد یورو، ۳۰ درصد اولیه را تحویل گرفتیم که بیشتر آن هم در کاهش درآمدهای بیمارستان‌ها، قسمتی برای دارو و تجهیزات پزشکی، قسمتی برای تامین اکسیژن برای مراکز درمانی و قسمتی هم برای توسعه زیرساخت‌هایی مثل تخت آی سی یو هزینه شده است. بعد از آن هم هنوز دریافتی از این مبلغ نداشتیم.

جذب پزشک و پرستار

وی درباره جذب پزشک و پرستار و پرداخت کارانه‌ها اظهار کرد: حدود ۱۳ هزار نیروی جدید در دو مرحله جذب می‌شوند که قسمت عمده آنها پزشک و پرستار و کادر درمانی است. در مورد کارانه و اضافه کار پرسنل بهداشتی و درمانی هم به طور متوسط ۱۸ تا ۲۴ ماه این موارد عقب افتاده بود. این موضوع به ۷ تا ۸ ماه تعویق رسید. در حال حاضر کارانه‌ها را از ۷ ماه به طور متوسط، تقریبا به ۳ تا ۴ ماه رساندیم و امیدواریم با یک پرداخت جدید، این بدهی‌ها را به روز کنیم تا شرمنده همکاران‌مان نباشیم.

علت نوسان آمار کرونا

نمکی در پاسخ به سوالی درباره نوسان آمارهای کرونا گفت: نوسان آمار معمولا نشان از یک راست گویی و صداقت در سیستم است. این نوسان حاصل کم یا زیاد شدن مرگ و میرها در کشور است. اگر امروز بستری در یک استان بالا برود، ۱۵ روز دیگر مرگ‌ها افزایش پیدا می‌کند و وقتی موج جدید می‌رسد، تغییری دیده می‌شود. این را بدانید که آمارهای کرونا در ایران یکی از دقیق‌ترین و منطبق بر حق‌ترین آمارهاست.

ماجرای استیضاح وزیر بهداشت و وزیر علوم

وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره مسائل مطرح شده از طرف برخی نمایندگان مجلس مبنی بر استیضاح وزیر بهداشت و وزیر علوم به علت موضوع کنکور اظهار کرد: از هر تصمیم مثبتی در جمهوری اسلامی استقبال می‌کنیم و خدا به هرکسی که این بار را از ما بگیرد خیر بدهد. ما مطیع هر تصمیمی هستیم. موضوع کنکور تصمیم ستاد ملی مقابله با کروناست و تصمیم وزارت بهداشت یا وزارت علوم نیست.

پذیرش و درمان رایگان اتباع افغان مبتلا به کرونا

 وزیر بهداشت درباره درمان رایگان بیماران کرونایی افغان نیز اظهار کرد: همدلی و همراهی ما با کشور افغانستان مختص به امروز نیست و یادم است که حدود ۳۰ سال پیش که مسئولیت بهداشت کشور را برعهده داشتم، در ریشه کنی فلج اطفال در افغانستان و همچنین در خانه‌های بهداشتی که در مرز خراسان بزرگ آن زمان بود، خانه‌های بهداشتی تاسیس کردیم و بهورز را با نام به‌بخش تربیت کردیم. در این دوران هم یکی از اقدامات بزرگ این بود که اعلام کردیم همه اتباع افغانستانی مبتلا به کرونا را حتی آنهایی که کارت اقامت ندارند، پذیرش کرده و رایگان درمان کنیم. این پدیده در هیچ کجای دنیا اتفاق نیفتاد.
 
وی ادامه داد: ما مفتخریم که در جمهوری اسلامی ایران هیچ‌کس در دوران کرونا به دلیل سن بالاتر و به دلیل نداشتن امکانات و بضاعت مالی و عدم دسترسی به نظام بیمه‌ای، بیرون از بیمارستان‌ها و بدون درمان رایگان نماند. ما در طول این مدت در زمینه سرویس ‌دهی به بیماران خاص و دیالیزی افغانستانی برنامه‌ ریزی کردیم. با توجه به اینکه بسیاری از آنها توان پرداخت هزینه‌های درمان را ندارند، درخواست داریم تا از طریق یو ان اچ سی آر و وزارت کشور حداقلی از هزینه‌های سلامت را به ما بپردازند؛ زیرا بیمارستان‌های ما به دلیل بیماری کووید ۱۹ در شرایط سختی از نظر درآمدهای اختصاصی قرار گرفته‌اند. بیمارستان‌های ما  ۲۰ تا ۲۵ درصد از آنچه در بودجه‌شان به عنوان درآمد اختصاصی دیده‌ایم، در شرایط کنونی محقق می‌شود. در حالی‌که ۴۵ درصد حقوق پرسنل را بیمارستان‌ها از درآمدهای اختصاصی پرداخت می‌کنند. ما آمار کرونا را به روز داریم و سعی می‌کنیم آمار بیماران کرونایی و فوتی‌های افغانستانی را اعلام کنیم.