ساری- ایرنا- ورود بیماری کووید ۱۹ علاوه بر اثرگذاری بر معادلات اجتماعی، در برگزاری مراسم‌های دینی از جمله آیین‌های عزاداری ماه محرم نیز تاثیر خود را گذاشته است به طوری که برگزاری مراسم محرم را نیازمند رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی کرده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، آیین های مذهبی و دینی در کشورمان با تجمع و حضور پرشمار مردم در اماکن مذهبی از جمله مسجد ، تکایا و بقاع متبرکه همراه است و از آن جمله عزاداری ماه محرم که در آن مردم کنار یکدیگر و با فاصله کم به سینه زنی مشغول می شوند و یا نذرهایی که برای برآورده شدن حاجات در این ایام در قالب غذا میان مردم توزیع می شود.
محرم امسال که با جا خوش کردن بیماری کووید ۱۹ میان مردم همراه است اما و اگرهایی را در زمینه برگزاری این مراسم ایجاد کرده است، چرا که براساس اعلام وزارت بهداشت و درمان این استان جزو استان های قرمز به شمار می رود، یعنی تعداد مبتلایان به این بیماری زیاد است و عدم رعایت پروتکل های بهداشتی می تواند به تلاش ها برای توقف شیوع این ویروس آسیب بزند.
تدوین و ارائه پروتکل های بهداشتی از سوی ستاد ملی مقابله با بیماری کووید ۱۹ تکلیف و چگونگی رفتار برگزارکنندگان مراسم ماه محرم را مشخص کرده است که برگزاری مراسم در فضای باز ، مدت یک ساعته برگزاری مراسم عزاداری، عدم توزیع نذورات بخشی از این تمهیدات به شمار می رود که در متن و بطن این پروتکل ها سه اصل طلایی رعایت فاصله اجتماعی ، استفاده از ماسک و ضدعفونی کردن دست ها وجود دارد.
محرم امسال نیز نزدیک است و چند قدمی به فرا رسیدن این ماه عزاداری باقی نمانده است و مازندران به دلیل تعدد بقاع متبرک امامزاده ها ، استان نخست در این زمینه به شمار می رود، یک هزار و ۳۶۰ بقعه امامزاده سهم میزبانی این استان از این بزرگواران است.
بقاع امامزاده ها همواره در  زمان مناسبت های مذهبی از جمله کانون های برگزاری آیین های مختص آن زمان به شمار می روند و هر مازندرانی برای حضور در این مراسم ها حتما سری به امامزاده های نزدیک محل سکونت خود می زند.
در شرایط کرونایی مازندران یا به عبارتی استان علویان، در حال حاضر تمهیدات لازم برای محرم از یک ماه قبل اندیشیده شده است تا ضمن حفاظت از سلامت عزاداران این آیین ها و برنامه ها با شکوه خاص این ایام برگزار شود.
عضو هیات امنای امامزاده زکریا واقع در قائمشهر به خبرنگار گفت: از هفته های قبل اداره اوقاف شهرستان با برگزاری جلسات مختلف به هیات امنای بقاع متبرکه امامزاده ها مسائل مورد نظر برای رعایت پروتکل های بهداشتی در ایام محرم را گوشزد کرده اند.
محمدزاده افزود: با توجه به قرار داشتن این امامزاده در روستا و اصلی ترین مکان برای حضور مردم در مراسم  های دینی از جمله عزاداری ماه محرم نکاتی که باید رعایت شود به هیات امنا اعلام شده است.
وی ادامه داد: علاوه بر این در جلسات هماهنگی برای برگزاری مراسم ماه محرم تاکید شد تا بقاع امامزاده هایی که دارای فضای باز هستند برگزاری مراسم ها را در این فضاها انجام دهند.
به گفته این عضو هیات امنای امامزاده ذکریا البته به غیر نکاتی که در قالب پروتکل های بهداشتی اعلام شده است با همفکری هیات امنای این امامزاده تمهیدات دیگری برای مقابله با این بیماری درنظر گرفته ایم از جمله دسته روی شب های محرم به مساجد و تکایا در مناطق مختلف که این موارد را نیز لغو کرده ایم.

اماکن مذهبی مازندران ملزم به رعایت پروتکل های بهداشتی

مدیرکل اوقاف و امور خیریه مازندران نیز با اشاره به برگزاری مراسم های ماه محرم در بقاع امامزاده های استان گفت : البته در برگزاری این مراسم ها اجرای کامل و جامع پروتکل‌های بهداشتی مورد تاکید است.
حجت‌الاسلام ابراهیم حیدری‌جناسمی افزود: مقام معظم رهبری در سخنرانی اخیر خود بر ضرورت توجه به پروتکل‌های ابلاغی ستاد مقابله با ویروس کرونا تاکید کردند و از همین‌رو اوقاف و امور خیریه مازندران تابع تصمیمات ستاد استانی مقابله با کرونا است.
وی با بیان اینکه با دستور ستاد مقابله با ویروس کرونا درب بقاع متبرکه و آستان مقدس امامزادگان مازندران بسته است، ادامه داد: بر اساس اعلام ستاد مقابله با کرونا برپایی نمازهای جماعت در آستان مقدس امامزادگان مازندران ممنوع بوده و هیأت امنای بقاع متبرکه موظف به اجرای کامل دستورات و مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا هستند.

توجیه دست اندرکاران برگزاری مراسم های محرم

معاون اوقاف و امور خیریه استان مازندران با اشاره به وجود یک هزار و ۳۶۰ بقعه امامزاده در این استان گفت: اکثر این بقاع دارای فضای باز هستند که برای برگزاری مراسم های ویژه ماه محرم از جمله سینه زنی مشکل خاصی در این زمینه وجود ندارد.
حجت الاسلام مسعود قربانی افزود: از یک ماه قبل سازمان اوقاف و امور خیریه کشور با برگزاری جلسات ویدئو کنفرانسی پروتکل های بهداشتی را به متولیان بقاع استان ها بیان کرد و علاوه بر آن در جلسات استانی مقابله با کرونا و ستاد برگزاری مراسم ماه محرم مصوبات به هیات امنای بقاع استان اعلام شده است.
وی ادامه داد: در تمام این مصوبات اصول مهم همچون رعایت فاصله اجتماعی مطرح شده است تا از این طریق زمینه شیوع بیماری از بین برود.
به گفته معاون فرهنگی اوقاف مازندران همچنین ۳۰ روحانی این اداره کل با حضور فعال در فضای مجازی و تشکیل گروه های تلگرامی پروتکل های این ایام را به اعضای خود هیات امنای اماکن مذهبی و یا دست اندرکاران مراسم های مذهبی  اعلام می کنند.
وی گفت: علاوه بر برگزاری مراسم در فضای باز همچنین تعیین مدت زمان یکساعته برگزاری این مراسم ها نیز به این افراد اعلام شده است و تیم های بازرسی مراکز بهداشتی ، اوقاف ، تبلیغات اسلامی و دیگر نهادهای ناظر بر روند برگزاری مراسم در این ایام نظارت خواهند داشت.
قربانی همچنین افزود : علاوه بر این مسائل که می بایست در تمامی بقاع امامزاده های استان انجام شود در برخی بقاع و اماکن مذهبی پرتردد که احساس می کنیم افراد بیشتری در این اماکن حضور یابند دستگاه تب سنجی در ورودی این امکان مستقر می شود تا افراد کنترل و تب سنجی شده و سپس وارد مجلس عزای امام حسین شوند.
وی بر اینکه حفظ سلامت جامعه و مردم اصلی ترین وظیفه همه نهادها در برگزاری مراسمات مختلف است، تاکیدکرد.

پروتکل ها ابلاغ شده است

معاون دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران نیز گفت: شیوه نامه های بهداشتی از طریق سازمان تبلیغات به عنوان مسئول مربوطه به مجموعه ها ارائه شده است.
حامد روحانی زاده افزود: سه اصل استفاده از ماسک ، شستن دستها و نیز رعایت فاصله ۲ متری همواره مورد تاکید است که در مراسم های مذهبی از جمله عزاداری ماه محرم که غالبا با تجمع افراد مواجه است این زنگ خطر برای مواجهه با بیماری بیشتر می باشد.
این کارشناس حوزه بهداشت و درمان گفت: کاهش حضور و تجمع افراد در یک نقطه به عنوان اصلی ترین عامل برای کنترل این بیماری محسوب می شود و تمام پروتکل های بهداشتی ماه محرم حول همین محور می باشد.
وی تاکید کرد : تا زمانیکه  این اصول بهداشتی رعایت شود می توانیم این انتظار را داشته باشیم که روند بیماری را بتوانیم کنترل بکنیم .
روحانی زاده افزود : با توجه به شرایط فعلی مازندران که در وضعیت قرمز قرار دارد می بایست در اجرای برنامه های ماه محرم این پروتکل های بهداشتی مورد توجه قرار بگیرد تا بتوانیم روند کنترل شده این بیماری را مدیریت بکنیم.

فعالیت یک هزار و ۸۰۰ هیات مذهبی مازندران در ماه محرم

مسئول تشکل های دینی اداره کل تبلیغات اسلامی مازندران نیز با اشاره به اینکه از سه هفته قبل کارگروه برگزاری مراسم محرم و صفر به ریاست معاون سیاسی استاندار تشکیل شد ، گفت : در جلسات این کارگروه اجرای برنامه ها واقدامات متناسب با وضعیت کرونایی فعلی در محرم امسال برنامه ریزی شده است .
سید کریم صادقی افزود: در این جلسات شرح وظایف هر یک از ادارات مرتبط تعیین و تشریح شد و این دستورالعمل ها از طریق همین نهادها به ادارات شهرستان ها ابلاغ شده است.
وی ادامه داد: به طور مثال به اوقاف مازندران رعایت نکات بهداشتی لازم از جمله عدم توزیع نذورات و یا پخت غذا در بقاع متبرکه تذکر داده شد و یا سازمان صنعت استان به عنوان متولی تهیه و تامین اقلام بهداشتی مورد نیاز با قیمت مصوب و مناسب معرفی شد تا این اقدامات را انجام بدهد .
به گفته این عضو دبیرخانه برگزاری ستاد محرم مازندران همچنین علاوه بر ادارات در جلسات متعدد تشکل های دینی و هیات امنای مساجد و تکایا توصیه های لازم به آنها ارائه شد.
وی با اشاره به فعالیت یک هزار و ۸۰۰ تشکل دینی و وجود بیش از چهار هزار مسجد در مازندران  گفت : نکات و پروتکل های بهداشتی در خصوص نحوه عزاداری در ماه محرم به این مجموعه ها اعلام شده است .
صادقی از جمله این موارد را عدم پخت غذا در محوطه تکایا و مساجد و پخت غذاها خارج از این محیط ها و توزیع غذا در میان خانواده ها به صورت بیرون بَر ، سخنرانی ، مداحی و روضه خوانی به مدت یکساعت ، ممنوعیت سینه زنی و زنجیر زنی در داخل محوطه بسته حسینیه و مساجد و نیز ممنوعیت دسته روی عنوان کرد.
وی گفت: در حال حاضر تمامی این نکات از طریق نمایندگان تشکل های مذهبی به مبلغان و روحانیون و هیات های امنای مساجد و تکایا شهرستان های مازندران اعلام شد.