تهرانیها برای فرار از شلوغی، سر و صدا و ترافیک پایتخت به پایان هفتهای شاد و سلامت نیاز دارند؛ گاهی برای گذراندن پایان هفته خود مسیرهای کوهنوردی را انتخاب میکنند تا با برنامهریزی و حضور در این مسیرها، استراحتی چند ساعته داشته باشند و خستگی یک هفته کار و فعالیت را در کوه به در کنند.
آنان برای برنامهریزی یکروزه کوهنوردی مسیرهای بسیاری را در اختیار دارند زیرا شهر تهران در دامنه رشته کوه البرز واقع شده و شمال آن منطقهای کوهستانی است.
کوهستان شمال تهران در واقع جنوبیترین رشته کوه در البرز مرکزی است و سمت جنوب آن از شرق به غرب از دره دارآباد تا دره فرحزاد امتداد دارد.
در این بین دره های متعدد دیگری نیز وجود دارد که اکثر آنها شمالی و جنوبی بوده و بلندترین نقطه این رشته کوه، قله توچال با ارتفاع سه هزار و ۹۶۱ متر است.
کوه دربند انتخاب بسیاری از پایتختنشینان
دربند در ارتفاع یکهزار و ۷۰۰ متری از سطح دریا، در شمال میدان قدس تجریش قرار دارد و یکی از مناطق معروف گردشگری تهران از سالهای دور بوده است.
کوه دربند بعنوان یکی از جاذبه های گردشگری طبیعی استان تهران مطرح است و یکی از انتخاب های اصلی گروههای گرشگری طبیعی است؛ این منطقه علاوه بر کوهنوردی، دارای امکانات رفاهی و تفریحی شامل رستوران های سنتی و مدرن در کنار رودخانه دربند، تله سیژ دربند که تا ارتفاع ۲۰۰ متری صعود میکند و آبشار زیبای سوتک است که گردشگران بسیاری را از اقصی نقاط ایران به خود جذب می کند.
مجسمه کوهنورد در دربند
میدان سربند میدان اصلی دربند است که «مجسمه کوهنورد » یکی از مشهورترین مجسمههای تهران را در خود جای داده است؛ مجسمه سه متری نصب شده در دربند، نماد کوهنوردان ایرانی است. مجسمهای که بسیاری از کوهنوردان خاطراتشان از ورزش را با او به یاد میآورند و سالهاست که استوار، به تماشای رهگذران ایستاده است.
سابقه ساخت این مجسمه به سال ۱۳۳۷ برمیگردد. در این سال به دلیل نجات گروه آلمانی توسط کوهنوردان ایرانی، کوهنوردان با سابقه کشور پیشنهادی را مبنی بر ساخت و نصب یک مجسمه با موضوع کوهنوردان ایرانی به فدراسیون کوهنوردی ارائه کردند که مورد موافقت قرارگرفت و از سوی شهرداری تهران ساخته و در میدان دربند نصب شد.
دربند پاتوق قدیمی تهرانی ها
از دربند به پاتوق قدیمی تهرانیها یاد شده است؛ رستورانها و کافههای متعدد این منطقه شهرت زیادی به دست آورده و به همین دلیل به یکی از پاتوقهای اصلی تفریح در این شهر تبدیل شده است؛ بسیاری از شهروندان تهرانی پایان هفته خود را در دربند می گذرانند.
آقای امامی که ساکن محله ای در شرق تهران است به خبرنگار ایرنا می گوید: بعد از بازنشستگی تمام جمعه های خود را با خانواده به دربند می روم و از فضای طبیعی آن منطقه استفاده می کنم.
او می گوید: شهروندان تهرانی می توانند با هزینه ای اندک از فضاهای طبیعی پیرامون خود استفاده کنند.
این گردشگر تهرانی ادامه می دهد: در دربند گروه های گردشگری خارجی و داخلی دیده می شوند و مسافران دربند تنها شهروندان تهرانی نیستند بلکه از تمام نقاط کشور و خارج از کشور و ساکنان سفارتخانه های شمال تهران در دربند حاضر می شوند و به پیاده روی در کوه می پردازند.
آبشار دوقلو دربند
آبشار دو قلو یکی از زیباترین آبشارهای شمیرانات و محلی مناسب برای رفع خستگی کوهنوردانی است که به ارتفاعات صعود می کنند؛ این آبشار از ذوب شدن برف ارتفاعات البرز به وجود آمده است و برودت آب آن تا حدی است که حتی در تابستان نیز نمی توان مدت طولانی دست یا پا را در آب آن نگه داشت.
این آبشار، در ارتفاع ۲۷۰۰ متری از سطح دریا و نزدیک پناهگاه شیرپلا، در مسیر اصلی صعود به توچال قرار دارد و ارتفاع تقریبی آن ۲۰ متر است و دلیل نامگذاری این آبشار، دوشاخهشدن آب هنگام ریزش از ارتفاع است.
ضرورت رعایت نکات ایمنی در طبیعت
امیرحسین خسروی کارشناس ایمنی و کوهستان هلال احمر ، به افرادی که قصد پیادهروی در کوه و یا کوهنوردی دارند، توصیه کرد که نکاتی را رعایت کنند.
وی افزود: شناخت کامل از مسیر قبل از اقدام به صعود ضروری است و در صورت ضرورت عبور از نقاطی که احتمال حادثه وجود دارد حرکت افراد با فاصله از یکدیگر انجام شود.
خسروی ادامه داد: کوهنوردان مسیر حرکت و زمانبندی صعود را به اطلاع خانواده یا دوستان خود برسانند.
وی تاکید کرد که در صورت وقوع حادثه بلافاصله با شماره های ١١٢ یا ١٢٥ تماس گرفته شود.