به گزارش ایرنا، جلال الدین میرزای رزاز روز پنجشنبه درباره سبک زندگی مادرانی که قصد بارداری دارند،افزود: به زنانی که قبل از بارداری دارای اضافه وزن هستند، توصیه می شود تا حداقل ۱۰درصد از وزن خود را برای بازگشت به وزن نرمال کاهش دهند.
زوج هایی که مایل به بچه دار شدن هستند، باید بدانند که سبک زندگی هر دو آنها پیش از بارداری روی باروری، دوره بارداری و همچنین سلامت نوزاد در دوران های دیگر زندگی تأثیرگذار خواهد بود. چرا که عواملی همچون تناسب وزن در برابر قد (BMI)، مصرف مواد مغذی و وضعیت تغذیه ای مادر در دوران پیش از بارداری، می تواند نقش مهمی در سلامت مادران در دوران بارداری و سلامت جنین در حال رشد داشته باشد.
وی ادامه داد: مادران قبل از باردار شدن تا حد امکان وزن خود را به محدوده مناسب برسانند. وزن قبل از بارداری به طور مستقیم بر وزن تولد نوزاد تاثیرگذار است. مطالعات نشان می دهد که زنان کم وزن حتی اگر در دوران بارداری نیز به همان اندازه زنان با وزن طبیعی مواد غذایی دریافت کنند، احتمال زایمان زودرس در آنها بیشتر است و نوزادان با وزن کمتر به دنیا می آورند.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور افزود: در زنان دارای اضافه وزن، ریسک بروز مشکلاتی در بارداری از جمله دیابت بارداری، فشار خون بالا، زایمان از طریق سزارین به علت وزن بالای جنین (وزن بالای ۴۵۰۰ گرم) بیشتر است و مشکلات بیشتری در شیردهی خواهند داشت.
میرزای رزاز ادامه داد: همچنین در مورد نوزادان مادران چاق این احتمال می رود که بیشتر از نوزادان مادران با وزن طبیعی، مبتلا به ماکروزومی (جنین بزرگ)، نمره آپگار پایین هنگام تولد (ارزیابی نوزاد تازه متولد شده) و چاقی دوران کودکی شوند. بنابراین به مادرانی که دارای اضافه وزن در قبل از بارداری هستند، توصیه می شود تا حداقل ۱۰درصد از وزن خود را برای بازگشت به رنج نرمال وزنی کاهش دهند. بهتراست برای یک بارداری سالم و سلامت جنین در سایر دوره های زندگی وزن قبل از بارداری کنترل شود و در محدوده طبیعی باشد.
تغذیه در دوران پیش از بارداری
رئیس انجمن تغذیه ایران به تغذیه در دوران پیش از بارداری اشاره کرد و افزود: برای یک بارداری سالم زنان بهتر است قبل از بارداری برنامه غذایی مناسب داشته باشند و از تمام درشت مغذی ها و ریزمغذی ها (ویتامین و املاح معدنی) به مقدار کافی در رژیم غذایی استفاده کنند.
میرزای رزاز پنج گروه غذایی در رژیم پیش از بارداری را مهم دانست و اظهارداشت: این گروه های غذایی شامل لبنیات (لبنیات بدون چربی یا کم چربی که کلسیم بالاتری دارند و شیر و فرآورده های لبنی)؛ سبزیجات، میوه ها شامل هر میوه یا آب میوه؛ غلات شامل نان، برنج، جو دوسر، آرد ذرت، جو، ماکارونی و غلات سبوسدار و گوشت شامل انواع گوشت سفید، ماهی و حبوبات است.
وی تصریح کرد: مادران در زمان پیش از بارداری برای رعایت یک رژیم معتدل، از چربی های سالم مانند آجیل که حاوی مواد مغذی هستند، استفاده کنند و از مصرف روغن های جامد پرهیز کنند البته میزان دریافت مقدار این گروه های غذایی در رژیم این افراد به شرایط وزن و قد، عادت های غذایی، وجود بیماری و… بستگی دارد.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور درباره مصرف اسیدفولیک به بانوان گفت: توصیه می شود از سه ماه قبل از شروع بارداری و در دوران بارداری از مکمل های اسید فولیک مصرف شود. چرا که مصرف اسیدفولیک قبل از بارداری از تولد نوزاد مبتلا به نقص لوله عصبی پیشگیری می کند. نقص لوله عصبی (NTDs) یکی از نقایص هنگام تولد است که در این بیماری شکاف در ستون فقرات یا جمجمه از ابتدای تولد فرد همراه او باقی میماند.
میرزای رزاز افزود: اسیدفولیک طی ۲۸ روز اول پس از حاملگی (که بیشتر نقص های لوله عصبی در این زمان رخ می دهد) بیشترین سود را دارد، اما متاسفانه، بسیاری از خانم ها قبل از ۲۸ روز متوجه بارداری خود نیستند. به همین دلیل مهم است که قبل از شروع بارداری، اسید فولیک شروع شود.
وی افزود: به بانوانی که بارداری برنامه ریزی شده و پیش رو دارند پیشنهاد می شود، مصرف روزانه ۲۰۰ تا ۴۰۰ میکروگرم اسیدفولیک را براساس توصیه مشاوران تغذیه از سه ماه قبل از شروع بارداری مصرف کنند. منابع غذایی حاوی اسید فولیک در برخی از سبزیهای برگ سبز مثل بروکلی، آجیل و دانه های خوراکی، لوبیا، مارچوبه، مرکبات، غلات صبحانه غنی شده و… همچنین مکمل اسیدفولیک وجود دارد.
رئیس انجمن تغذیه ایران درباره منابع آهن در زنان، گفت: بسیاری از خانم ها به دلیل قاعدگی ماهانه و مصرف رژیم های غذایی کم آهن دچار کمبود ذخایر آهن هستند. منابع خوب آهن شامل گوشت هایی مانند گوشت گاو، بره، ماکیان مانند مرغ و بوقلمون، سبزیجات برگ سبز خانواده کلم، تخم مرغ، لوبیا، آجیل و غذاهای غنی شده (مانند برخی از غلات صبحانه) است.
میرزای رزاز افزود: نکته مهم این است که به صورت کلی اصلاح کم خونی پیش از شروع بارداری از هر نوعی که باشد ضروری می شود. رایجترین نوع کم خونی در دنیا و ایران کم خونی فقر آهن به خصوص در بانوان است.
وی گفت: اگر کلسیم کافی در رژیم غذایی بارداری وجود نداشته باشد، جنین ممکن است کلسیم را از استخوان های مادر بیرون بکشد. این امر می تواند زنان را در معرض ابتلا به پوکی استخوان در مراحل بعدی زندگی قرار دهد. بنابراین قبل از بارداری بهتر است وضعیت کلسیم مورد بررسی قرار گیرد.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور به مصرف سایرمواد معدنی پیش از دوران بارداری اشاره کرد و گفت: مصرف ید نیز قبل از بارداری به سلامت جنین کمک می کند. با توجه به شیوع کمکاری تیروئید، بهتر است وضعیت ید بدن مورد بررسی قرار گیرد.
میرزای رزاز نسبت به مصرف مکمل های دارای ویتامین A یا غذاها و منابع سرشار از ویتامینA به دلیل ایجاد ناهنجاری های مادرزادی هشدار جدی داد و افزود: منابعی که به صورت سنتی برای تقویت زنان باردار داده می شود در زمره این هشدارهاست.
وی گفت: همچنین با توجه به شایع بودن کمبود ویتامین D در بین خانم ها، قبل از بارداری از کافی بودن این ویتامین در بدن باید اطمینان حاصل شود. چرا که ویتامین D در جذب کلسیم و سلامت استخوانها تأثیر زیادی دارد و البته در نهایت ورزش و فعالیت بدنی روزمره نیز باید در برنامه غذایی سالم گنجانده شود.