تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۹:۳۴

یاسوج- ایرنا- دل به رودخانه زدن و شنا کردن یکی از بهترین تفریحات و یکی از راه های ارزان برای رهایی از گرمای تابستان است اما بیشتر مواقع این سرگرمی برای برخی افراد گران تمام می شود و با پای خود به دامان مرگ شیرجه زدن است.

به گزارش ایرنا،کهگیلویه و بویراحمد از جمله استان هایی است که رودخانه های فراوانی در آن جاری است و در فصل تابستان بدلیل داشتن آب و هوای مناسب،گردشگران زیادی را به سوی خود می کشاند. 

دوستداران ورزش های آبی بدون گذراندن دوره های آموزشی به دل رودخانه ها می زنند و بدون داشتن اطلاعات کافی درباره وضعیت رودخانه ها پس از ورود به رودخانه بدن بی جان آنان از بستر رود بیرون کشیده می شود.  

امسال همچون سال های گذشته در کهگیلویه و بویراحمد قصه فریادهایی که زیر آب به سکوتی همیشگی تبدیل می شوند،تکرار می شود و خانواده های بسیاری به عزا می نشینند . 

آمار موجود نشان می دهد که بیشتر موارد غرق شدگی ها را در استان جوانان، نوجوانان و کودکان شامل می شود و در این میان تنها ناله های خانواده هایشان شنیده می شود که از رودخانه وحشی و بی رحم جسد فرزندانشان را طلب می کنند.

موارد بسیاری هم بوده که رودخانه پیکر عزیزانشان را بلعیده و تنها لنگه کفش یا قسمتی از پیراهنشان دیده شده و یا هیچ اثری از غرق شدگان بر جای نگذاشته است.

به گفته برخی کارشناسان امداد و نجات نداشتن اطلاعات کافی شناگران از حجم و عمق رودخانه های وحشی و نبود علایم هشدار دهنده لازم در حاشیه رودخانه های این استان حتی شناگران ماهر را به کام مرگ کشانده و سندرم غرق شدن شناگران باب شده است.

با وجود این حجم از غرق شدگی ها در استان هنوز متولی مشخصی برای پیشگیری از غرق شدگی در کهگیلویه بویراحمد وجود ندارد و آب های خروشان و بی رحم جان می ستانند.

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی کهگیلویه و بویراحمد گفت: آمار غرق شدگی های استان به نسبت جمعیت و بدلیل نداشتن خط ساحلی بالاست اما با این وجود متولی مشخصی به طور ویژه به منظور پیشگیری از غرق شدگی در این استان وجود ندارد.

محسن جلیل اظهار داشت: آمار غرق شدگی ها در رودخانه های استان به ترتیب در سال های ۹۶ ،۱۲ نفر، ۹۷ ، ۱۳ نفر و سال ۹۸ ، ۲۶ نفر و ۴ ماهه نخست امسال ۱۰ مورد بوده است.

وی افزود: در استان دریا و یا دریاچه وجود ندارد اما باز هم آمار غرق شدگی در رودخانه ها بالاست و می توان گفت که یکی از دلایل بالابودن این امر، نبود متولی خاص در این حوزه است.

جلیل ابراز داشت: رودخانه بشار یک رودخانه وحشی در یاسوج بوده که ۱۵۰ کیلومتر از مسیر آن در استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد و با تغییر در بستر و سطح آن به دلیل بارش های زیاد و ذوب شدن برف ها،  هر ساله شاهد حوادث ناگوار و غرق شدن جوانان در آن هستیم.

وی تاکید کرد: متولیان شرکت آب منطقه ای استان هم ابراز داشته اند که علائم هشدار دهنده در بستر رودخانه های استان در بیشتر مواقع یا به سرقت برده می شود و شاید هم طغیان رودخانه ها و سیل آن  را از بین ببرد و با وجود از بین رفتن این تابلو ها دیگر کسی پیگیر نصب دوباره آن ها نیست.

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: غرق شدن برخی از افراد به دلیل نداشتن شناخت کافی از آب رودخانه و ناآشنایی با فنون شناست که رودخانه ها را همچون استخر شنا تصور می کنند در حالی که این گونه نسیت.

جلیل افزود: رودخانه های استان دارای آب سرد هستند که سبب باعث بروز سکته قلبی و در نهایت مرگ شناگران می شود.

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: نیاز است مکان مشخصی در حاشیه و کنار این رودخانه‌ها برای شنا کردن پیش‌بینی شود و شنا کردن تنها در نقطه های بی خطر متمرکز شود.

وی تصریح کرد: سندروم غرق شدگی شناگران پدیده جدیدی است که با آن مواجه هستیم با ورود ناگهانی به رودخانه به بدن انسان ضربه وارد می شود و سکته می کند و یا با مشکلات دیگری مواجه می شود.

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: در برخی مواقع نیز خانواده ها بی احتیاطی می کنند و کودکان قربانی بی احتیاطی آن ها می شوند.

جلیل تاکید کرد: این خانواده ها بدون در نظر گرفتن خطر غرق شدگی در حاشیه رودخانه و مکان هایی نا امن چادر می زنند و کودک بدون آگاهی از عمق آب جان خود را از دست می دهد.

وی گفت: موضوع آموزش شنا مهم بوده و در دین اسلام بر فراگرفتن مهارت  های شنا ،تیراندازی و سوارکاری تاکید زیادی شده است و می توان از ظرفیت دستگاه هایی همچون آموزش و پرورش، امداد و نجات هلال احمر و آتش نشانی بهره برد.

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: آموزش همگانی و تخصصی، نصب علائم هشدار دهنده و حصارهای جداکننده تا حدود زیادی می توانند نقش مهمی در جلوگیری از غرق شدگی ها داشته باشند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد هم گفت : ۲۷۷ عدد تابلوی هشداردهنده  در سراسر رودخانه های استان نصب شده است اما بسیاری از این تابلو ها به سرقت برده می شوند.

رسول فرهادی افزود: گشت های مختلفی در اطراف رودخانه های استان حضور می یابند و وضعیت این تابلو ها را بررسی و به افراد نیز هشدار های لازم را می دهند اما موضوع مهم در این رابطه فرهنگ سازی است.

وی تصریح کرد: تاکنون این شرکت در خصوص خطر غرق شدگی در رودخانه های استان به طور مرتب در  مصاحبه ها، خبرها، فضای مجازی هشدار داده که امسال این رویکرد فرهنگ سازی بیش از سال های گذشته در دستور کار قرار دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: باید در این خصوص همشهریان هشدار ها را جدی بگیرند و بدانند ورود به تاسیسات آبی ممنوع بوده و حریم دریاچه پشت سد برای شنا مناسب نیست.

فرهادی ابراز داشت: همچنین شنا کردن در رودخانه ممنوع بوده و شنا کردن در کانال های آبیاری بسیار خطرناک و ممنوع است.

وی تاکید کرد: هر گونه ورود غیرقانونی و غیر مجاز به این محدوده ها ممنوع بوده و مسئولیت بروز خطر های جانی و مالی ناشی از این اقدامات و توجه نکردن به علایم هشدار دهنده به عهده شخص خاطی است و این شرکت هیچ گونه مسئولیتی در این قبال ندارد.

فرهادی به هم استانی ها و گردشگران توصیه کرد که به علائم هشداردهنده در حاشیه رودخانه ها توجه و از شنا کردن در آب های عمیق به جد خودداری کنند.

به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد ۱۴۰۰ کیلومتر رودخانه در این استان وجود دارد.

آمار غرق شدگان استان ظرف دوهفته اخیر رو به افزایش بوده است و زنگ خطر را برای مسئولان و متولیان مدیریت بحران و سوانح به صدا در آورده است.

کارشناسان پیشنهاد می کنند یک متولی خاص در استان برای پیشگیری از موارد غرق شدگی در رودخانه مشخص شود . این متولی می تواند در حوزه مدیریت بحران، شرکت آب منطقه ای، هلال احمر و یا دیگر حوزه ها باشد تا با نظارت های دقیق و فرهنگ سازی جلوی این این حجم از غرق شدگی ها در استان گرفته شود.

همچنین سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان می تواند با ایجاد یک فضای گردشگری آبی امن در حاشیه یکی از رودخانه های استان محیطی مهیج و ایمن برای مردم ایجاد کند.

بر اساس آخرین سالنامه آماری سازمان پزشکی قانون کشور، استان کهگیلویه و بویراحمد در رتبه هشتم کشور در میزان متوفیات ناشی از غرق شدگی بر حسب جمعیت قرار دارد.

استان کهگیلویه و بویراحمد با داشتن ۶۶ رودخانه دائمی و فصلی یکی از استان‌های آسیب پذیر در زمینه غرق شدگی است.

این استان با وجود آنکه فاقد خط ساحلی و دریایی است اما در آمار غرق شدگی می تازد.

وجود دریاچه و سدهای کوثر، مارون و بیش از ۱۰۰ رودخانه پرآب، کانون پرمخاطره‌ای برای سلامت جوانان کهگیلویه و بویراحمدی در فصل گرماست.