گرگان - ایرنا - شرایط خاص محرم‌الحرام ۱۴۴۲ هجری قمری و همزمانی آن با فراگیری شیوع کرونا سبب شد تا ائمه جمعه استان گلستان همصدا با علمای جهان اسلام خواستار جدیت بیشتر عزاداران در برگزاری سوگواره‌های حسینی با رعایت موازین بهداشتی شوند.

به سنت همه ساله و در آستانه فرا رسیدن محرم، سیاه‌پوش‌کردن سردر خانه‌ها، تکایا و امامزاده‌ها آغاز شده اما علما و ائمه جمعه گلستان تاکید می کنند که اصرار بر برگزاری آیین های این ماه و نادیده گرفتن اصول بهداشتی نباید منجر به وارد شدن آسیب به سوگواران شود.

با وجود شیوع کرونا خاموش کردن این سوگواره دور از ادب شیعی بوده و به اعتقاد و باور مردم و حتی علما و دین شناسان ناممکن است.

سخنرانی مقام معظم رهبری در عید قربان و تاکید بر رعایت توصیه‌های ستاد ملی مدیریت کرونا در ایام محرم توسط عزاداران باعث شد تا تکلیف برای همه مشخص شود.

در همین راستا تعدادی از ائمه جمعه گلستان نیز با توجه به ضرورت حفظ سلامت عمومی عزاداران و عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) اعلام کردند که برپایی عزاداری و مجالس روضه‌خوانی باید بر اساس پروتکل های اعلامی ستاد ملی کرونا باشد .

نماینده ولی فقیه در گلستان و امام جمعه گرگان گفت: با عنایت به شرایط شیوع کرونا باید رفتار منطقی و عقلایی مد نظر باشد تا همان شور حسینی در برنامه ها حفظ شود و از طرفی سلامت مردم به خطر نیفتد.

 آیت الله سیدکاظم نورمفیدی اظهار داشت: وزارت بهداشت تاکنون برگزاری اجتماعات را منع کرده و این تصمیم اقدام درستی برای حفظ سلامتی مردم است و باید به گونه ای برنامه های محرم تنظیم شود که سلامتی مردم حفظ شود.

آیین دسته چوبی در شامگاه دومین شب شهادت امام حسین در محلات قدیمی گرگان برگزار می شود و نماد خونخواهی برای شهدای کربلا است

امام جمعه گرگان افزود: در ایام محرم باید شرایطی فراهم شود که بتوانیم از درس های زندگی‌ساز عاشورا بهره ببریم و از همه ظرفیت های مجازی و رسانه ها برای اعتلای نهضت عاشورای حسینی استفاده کنیم .

حجت الاسلام قاسم لیوانی امام جمعه موقت گرگان هم با اشاره به شرایط امسال دنیا به سبب شیوع ویروس کرونا گفت: شرایط اضطراری باید برای همه بخصوص بانیان هیئات و جوانان فعال این عرصه ها تبیین شود تا نتیجه آن اتخاذ تصمیم درست برای چگونگی برگزایی آیین های عزای ماه محرم باشد.

وی در گفتگو با ایرنا بیان کرد: اجرای طرح فاصله‌گذاری اجتماعی سبب می‌شود تا عزاداری‌های امسال از قالب دسته روی در تکایا و حسینیه ها خارج شده و به سمت تشکیل مجالس سخنرانی برود.

امام جمعه موقت گرگان افزود: هرچند کرونا ما را از فیض برگزاری مراسم پرشور حسینی و دسته‌روی محروم کرده اما فرصت شنیدن سخنرانی و وعظ اساتید و خطبا برای مردم کمتر از اجرای مراسمات دسته روی نیست.

حجت الاسلام لیوانی ادامه داد: باید تلاش کنیم در بستر فضای مجازی و رادیو و تلویزیون اطلاعات درست و دقیقی از قیام حسینی برای مردم بازگو شود.

امام جمعه موقت گرگان در خصوص چگونگی اطعام و نذورات ماه محرم نیز گفت: امکان اجرای تغذیه عزاداران حسینی طبق سنوات قبل وجود ندارد و باید یا مواد خام و خشک مانند برنج، روغن، گوشت را بین نیازمندان توزیع کرد یا شام و ناهار را در مراسم عزاداری با رعایت کامل اصول بهداشتی در ظروف یکبار مصرف بسته بندی و در هنگام خروج عزاداران از مجالس عزا به آنها داد.

وی همچنین بر توزیع غذای گرم در مناطق محروم و حاشیه شهرها بین نیازمندان در ایام محرم و ماه صفر تاکید کرد.

حجت الاسلام قربانعلی برقرار امام جمعه موقت گرگان نیز با تاکید بر ضرورت رعایت پروتکل های بهداشتی ستاد کرونا گفت: نباید در لوای عشق حسینی کاری کرد که سلامت مردم و عزاداران به خطر بیفتد.

آیین سنتی عزاداری کمر به کمر مردم شهرستان رامیان در شرق استان گلستان که هم‌زمان با عاشورای حسینی در میدان امام علی(ع) این شهر برگزار می شود در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

 وی در گفتگو با ایرنا بیان کرد: برپایی مراسم باشکوه عزاداری باید به نحوی باشد که جان محبان اهل بیت و شیفتگان امام حسین (ع) محفوظ باشد و به دلیل بهره مندی از ثواب شرکت در مراسم عزاداری، یک یا چند خانواده داغدار نشوند.

 حجت الاسلام برقرار بیان کرد: مباحثی که از سوی مقام معظم رهبری در عید قربان با موضوع برپایی مجالس ماه محرم به آن اشاره شد باید مورد نظر علما، روحانیت و عزاداران و دلدادگان به ائمه اطهار باشد.

وی افزود: هزینه‌ها و نذورات مردمی در راستای خدمت به مستمندان و نیازمندان در قالب مواسات، خیرات و هدایا و در اشکال مختلف در محیط های فقیرنشین توزیع شود و بدون تردید ثواب اینگونه اعمال نه تنها کمتر از پذیرایی در عزاداری سیدالشهدا نیست که شاید ارزش بالاتری هم داشته باشد.

همچنین حجت الاسلام محمد صالح منصوری امام جمعه بندرترکمن در غرب گلستان گفت همه عزاداران باید برای حضور در عزاداری ها فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند و از ماسک و مواد ضدعفونی کننده استفاده نمایند.

 وی در گفتگو با ایرنا بیان کرد: منویات رهبر معظم انقلاب در خصوص ضرورت رعایت پروتکل های بهداشتی باید مورد توجه همگان باشد و مواردی که از سوی ستاد مقابله با کرونا ابلاغ شده به درستی و صد در صد اجرا گردد.

 حجت الاسلام منصوری ادامه داد: در مجالس محرم امسال باید گستراندن سفره غذا پرهیز شود و دسته روی عاشورا تاسوعا به صلاح و سلامت جامعه و عزاداران حسینی نیست.

امام جمعه بندرترکمن افزود : ختم قرآن در ایام محرم الحرام و هدیه ثواب آن به شهدای کربلا می‌تواند در این ایام به عنوان یک اقدام جایگزین معنوی مورد توجه قرار گیرد.

امام جمعه آزادشهر در شرق گلستان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: به فرموده امام خمینی (ره) حیات اسلام به محرم و صفر گره خورده اما شرایط ماه محرم امسال متفاوت از همیشه است و باید با رعایت جدی دستوالعمل های بهداشتی به کیفیت ومعنویت مراسم این ایام کمک کرد.

حجت الاسلام عین الله شهابی اظهار داشت: انتظار داریم عزاداران سید الشهداء در رعایت دستورالعمل بهداشتی دقت بیشتری داشته باشند و برای رفع مشکلات کشور و جهان از امام حسینی (ع) استمداد کنند.

امام جمعه شهر سرخنکلاته نیز گفت: امسال با وجود کرونا، مراسمات مذهبی ماه محرم با سالهای گذشته متفاوت است و باید پروتکل های ابلاغی ویژه ماه محرم به‌درستی اجرا شده واز طرحهای جایگزین بهره در این ایام بهره برد.

حجت الاسلام شهاب الدین بابامحمدی اظهار داشت: به عنوان مثال به جای ایستگاههای صلواتی و توزیع چای و شربت می توان ایستگاههای فرهنگی ایجاد و با توزیع جزوه و بروشور و کتاب، به تبلیغ و گسترش فرهنگ حسینی و عاشورا کمک کرد.

حجت الاسلام  محمد شیخی امام جمعه کردکوی در غرب استان گلستان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از روش های برگزاری عزاداری در سایه شیوع کرونا، برپایی مراسم خانگی روضه خوانی است که اعضای خانواده می توانند آن را برپا کرده و با ذکر مصیب های امام حسین (ع) از فیوضات این ماه بهره مند شوند .

وی بیان کرد: با توجه به سفارشات ستاد کرونا باید ملاحظات بهداشتی در برپایی عزا رعایت شده و زمان آن محدود و در فضای روباز باشد.

با توجه به همه‌گیری ویروس کرونا مسوولان بهداشتی برای حفظ سلامت مردم در تدارک برپایی جلسات با هیئات عزاداری و تکایا هستند تا بتوان هم عزاداری‌ها را به نحو مطلوب رعایت کرد و هم جلو اوج گیری مجدد بیماری کرونا را گرفت.

ویروس کرونا از ۱۲ دسامبر سال گذشته میلادی (دی ماه ۹۸) در چین شیوع یافت و در مدت زمان کوتاهی جهان را درنوردید و اکنون ابتلا جهانیان از مرز ۲۰ میلیون گذشته و محققان هر روز با نشانه‌های جدیدی از این ویروس مواجه می‌شوند.

رییس دانشگاه علوم پزشکی گلستان دیروز شنبه با اشاره به جان باختن ۶۹۳ گلستانی بر اثر شیوع کرونا گفت که در حال حاضر ۴۱۱ بیمار کرونایی در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی استان بستری هستند که از این تعداد ۸۶ نفر در بخش مراقبت‌های ویژه (آی.سی.یو) بستری بوده و حال ۳۴ نفر آنان وخیم است.

وی گفت که متوسط فوت روزانه افراد مبتلا به بیماری کرونا در سه هفته اخیر در گلستان بین هشت تا ۱۱ نفر بود.

سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دیروز شنبه گفت: تاکنون ۳۴۱ هزار و ۷۰ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند و با فوت ۱۶۱ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، شمار جان‌باختگان این بیماری به ۱۹ هزار و ۴۹۲ نفر رسید.