تهران-ایرنا- یک مهندس جوان ایرانی در کالیفرنیا لباسی برای فضانوردان ابداع کرد که با اعمال فشار منفی، جریان خون فضانورد را به قسمت پایین تنه‌ هدایت کرده و از فضانوردان در برابر اثرات مضر میکروگرانش در فضا محافظت می‌کند.

به گزارش روزنامه دیلی میل،  اثرات میکروگرانش در فضا می تواند بر عضلات فضانوردان تاثیر گذاشته و باعث ابتلای آنها به آتروفی عضلانی، تاری دید و سایر مشکلات سلامتی شود. از سوی دیگر  پرواز موفقیت آمیز دو فضانورد ناسا  به همراه فضاپیمای «کرو دارگون» به ایستگاه فضایی بین المللی، انجام سفرهای توریستی فضایی را در آینده نزدیک محتمل تر می سازد.

اما صرف مدت زمانی طولانی در خارج از گرانش زمین عواقب زیادی برای سلامتی انسان دارد که از جمله آنها می توان به  کاهش کلسیم استخوان ها، آتروفی ماهیچه ای و کاهش اکسیژن رسانی به مغز اشاره کرد. همچنین فضانوردانی که در میکرو گرانش فعالیت می کنند در معرض ابتلا به سندروم «چشمی-عصبی مرتبط با پرواز فضایی» (SANS ) قرار می گیرند که با تاری دید، سردرد و نقطه بینی همراه است.

اکنون یک مهندس جوان و باهوش ایرانی یک لباس سرهمی ابداع کرده است که از فضانوردان در برابر اثرات مضر میکروگرانش محافظت می کند. در این سرهمی با استفاده  از یک سیستم خلاء قابل حمل، فشار منفی اعمال شده که باعث می شود جریان خون فضانورد به قسمت پایین تنه وی هدایت شود و با تولید نیروی عکس العمل زمین به حفظ تراکم استخوان و عضلات فضانورد کمک می کند.

 نیکی عاشری فارغ التحصیل مهندسی زیست شناسی در دانشگاه «کالیفرنیا سن دیگو» این سرهمی مخصوصی را در دوره کارآموزی خود طراحی کرده است. وی برای این طرح، ۲ گرنت از سازمان فضایی آمریکا(ناسا) دریافت کرد.

این لباس مجهز به یک سیستم وکیوم قابل حمل، سیستم ایمنی قطع و خاموش شدن است. فضانوردان با پوشیدن این سرهمی می توانند به راحتی حرکت کنند.