تهران- ایرنا- معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران گفت: طرح بازرسی ویژه از اصناف به منظور بررسی عملکرد اصناف از حیث کمیت، کیفیت و قیمت با بهره‌گیری از ناظران افتخاری همچون سال‌های گذشته با جدیت بیشتری در استان اجرا می‌شود.

سعید محمدی‌پور روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ۴۰۰ بازرس به عنوان کارمند سازمان صمت تهران بر کار اصناف نظارت دارند اما این افراد بدن کمک مردم نمی توانند حجم وسیع اصناف تهران را نظارت کنند به همین دلیل همچون سال های قبل به دنبال استفاده از پتانسیل‌های مردمی در بحث نظارت هستیم.

وی افزایش میزان رصد بازار در خصوص تخلفات مندرج در قانون نظام صنفی، سالم‌سازی فضای کسب و کار، هدفمند شدن اقدامات ناظران در برخورد با تخلفات صنفی، ناامن شدن فضای بازار برای متخلفان، ایجاد امنیت و آرامش برای واحدهای صنفی و توسعه مشارکت مردمی در نظارت بر بازار را از اهداف طرح ناظران افتخاری برشمرد.

به گفته محمدی پور، سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان، به منظور پیشگیری از تخلفات اقتصادی و کنترل مناسب بازار، طرح های نظارتی متنوعی را اجرا می کند، یکی از برنامه های این سازمان بهره‌گیری از توان و پتانسیل مردمی در امر نظارت بر بازار در قالب "طرح ناظران افتخاری" است.

وی تصریح کرد: ناظر افتخاری به فردی اطلاق می‌شود که بدون قصد انتفاع، پس از طی فرآیند جذب، همکاری خود را با سازمان حمایت  از تولید کنندگان و مصرف کنندگان یا سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آغاز می‌کند و ضمن رصد بازار در صورت مشاهده تخلف واحدهای صنفی به صورت محرمانه و بدون اعلام به متصدی واحد مذکور، موضوعات تخلف را با روش‌های در نظر گرفته شده ثبت و برای پیگیری و انجام مراحل بعدی به این سازمان ارسال می‌کند.

به گفته معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران، تمام کارمندان دولت، استادان دانشگاه، آموزگاران، نیروهای بسیجی، کارکنان سپاه و ارتش و کسبه با حداقل مدرک دیپلم که درکی از جامعه اقتصادی پیرامون دارند و در جایی مشغول به کار و دارای حسن شهرت باشند، می‌توانند به عنوان ناظران افتخاری بر اصناف نظارت داشته باشند.

محمدی پور بیان کرد: واحدی به نام ناظران افتخاری در سازمان صمت وجود دارد که ناظران افتخاری بعد از پرکردن فرم عضویت و پس از تایید و اختصاص دادن یک کد پرسنلی برای آنها زمانی که این افراد برای گرفتن دفترچه همراه نما به بخش مورد نظر مراجعه می کنند توضیحاتی پیرامون چگونگی تشخیص برخی از تخلفات به آنها آموزش داده می شود.  

 وی با بیان اینکه دفترچه همراه‌نما متشکل از برگه هایی برای ارائه گزارش تخلفات است که پس از تکمیل شدن ناظران افتخاری باید آن را برای ما ارسال کنند، اضافه کرد: قراردادی با اداره پست استان تهران در خصوص تحویل و ارسال رایگان دفترچه منعقد شده و افراد بدون هیچگونه هزینه‌ای می‌تواند گزارش تخلفات را برای سازمان صمت ارسال کنند.

 معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران گفت: ناظران با هماهنگی مداوم با مراجع ذیربط در سازمان صنعت، معدن و تجارت استان باید در جامعه حاضر و گزارش های تخلفات اقتصادی را به صورت مستدل، منطقی و صحیح از طریق مکاتبه پستی و سایت اینترنتی برای این سازمان ارسال کنند.

محمدی پور در خصوص علت به کار نگرفتن افراد بیکار نیز با بیان اینکه مهمترین دلیل به کار نگرفتن افراد بیکار به عنوان ناظر افتخاری جلوگیری از فساد است، تصریح کرد: به منظور جلوگیری از تداخل کاری بین وظایف بازرسان و ناظران افتخاری و با توجه به نامحسوس بودن شیوه کار، ناظران باید از معرفی خود به واحدهای صنفی خودداری کنند.

وی گفت: در ارزیابی گزارش های تخلفات اقتصادی کمیت مد نظر نیست بلکه میزان گزارشات درست مد نظر  است و در همایشی که هر ساله برگزار می شود از ناظرانی که بیشترین گزارش درست و منجر به کشف تخلف را ارئه داده‌اند، تجلیل می شود.

 معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران گفت: محدودیت زمان برای ثبت نام ناظران افتخاری وجود ندارد متقاضیان هر زمان که تمایل داشتند می توانند برای تکمیل فرم نظارت افتخاری به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران واحد ناظران افتخاری مراجعه کنند.

محمدی پور بیان کرد: از ۱۶ تا ۳۱ تیرماه امسال در مجموع ۹۶۴ شکایت از نانوایی‌ها به سامانه ۱۲۴  گزارش شده که بیشترین شکایت ها مربوط به مناطق ۲، ۵، ۳و۶ و کمترین شکایت ها مربوط به مناطق ۱۸، ۹ و ۸ است.

وی ادامه داد: بیشترین شکایت مردم از نانوایی ها در خصوص کم فروشی، گرانفروشی و بی کیفیت بودن نان بوده است.

معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران از هموطنان خواست شکایات وگزارش‌های خود را در خصوص کم فروشی، درج نکردن قیمت و عرضه خارج از شبکه از طریق تماس با سامانه ۱۲۴ با کارشناسان این سازمان در میان بگذارند.