ساخت مسکن کارگران همواره جزو برنامههای دولت تدبیر و امید بوده و به گفته وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی باید تهیه مسکن مناسب برای ۱۴ میلیون خانوار که ۷۰ درصد جمعیت متقاضی مسکن را تشکیل میدهند، در اولویت ساخت و سازها قرار گیرد.
در ماده ۱۴۹ قانون کار نیز خانهدار کردن قشر کارگری مورد توجه قرار گرفته است. به گونهای که کارفرمایان را مکلف به تولید مسکن کارگران کرده و دولت هم موظف است با استفاده از تسهیلات بانکی و امکانات وزارت راه و شهرسازی همکاری لازم را انجام دهد.
آخرین اقدام دولت دوازدهم در این راستا امضای تفاهم نامه ایجاد ۲۰۰ هزار مسکن کارگری بود. این تفاهمنامه دی ماه سال گذشته بین وزرای راه و شهرسازی و تعاون در حوزه تامین مسکن برای جامعه کارگری، بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی امضا شد.
«محمد شریعتمداری» درباره این تفاهمنامه گفت که وزارت راه و شهرسازی با ارائه زمینهای ۹۹ ساله به صورت رایگان در این پروژه همکاری خواهد کرد.
به گفته وزیر تعاون در ساخت مسکن کارگری از ظرفیت شرکت شهرکهای صنعتی نیز که محل تجمع صنایع هستند، استفاده میشود تا برابر قانون کار، کارفرمایان نیز در این طرح مشارکت داده شوند.
براساس این گزارش، اوایل خردادماه (۱۱ خردادماه جاری) وزیر راه و شهرسازی پیرو تفاهمنامهای که سال گذشته با وزیر تعاون امضا کرده بود، تفاهمنامه دیگری با اتاق تعاون ایران امضا کرد. «محمد اسلامی» گفت که برابر این تفاهم نامه، پیشبینی شده که در کنار شهرکهای صنعتی یکصد هزار واحد مسکونی کاربری احداث شود تا جامعه کارگری اعم از مدیران و کارگران در این شهرها سکونت کنند.
«بهمن عبدالهی» رییس اتاق تعاون نیز درباره جزئیات این تفاهم نامه گفت که با توجه به نوع مسکنی که در این طرح ساخته میشود، ممکن است میزان آورده متفاوت باشد، اما ۴۰ درصد آورده را بانک و ۲۰ درصد را خود کارگران تامین خواهند کرد.
به گفته رییس اتاق تعاون، احداث واحدهای مسکونی با متراژ بالاتر از ۶۵ تا ۷۵ متر پیشبینی شده است و مقرر شده که دولت تسهیلات با نرخ پایین بدهد و قیمت زمین از مسکن حذف شود تا قیمت مسکن برای کارگران ارزانتر تمام شود.
سهم کارگران از مسکن ملی
جامعه هدف طرح اقدام ملی مسکن افرادی هستند که نمیتوانند از بازار موجود مسکن تهیه کنند و این طرح برای تحت پوشش قرار دادن جامعه کارگری و بازنشستگان، فرهنگیان و دیگر اقشار جامعه است.
براساس آخرین آماری که وزیر راه و شهرسازی در بازدید از خبرگزاری ایرنا ارائه کرد، تا کنون ۹۳۰ هزار نفر پرونده درخواست مسکن ملی را تکمیل و اطلاعات خود را وارد کردند که از این میان ۴۰۰ هزار نفر واجد شرایط تشخیص داده شدهاند. البته پالایش اطلاعات هنوز ادامه دارد.
به گفته «محمد اسلامی» ۳۵۹ هزار نفر از ۹۳۰ هزار نفری که تشکیل پرونده دادهاند، کد کارگری دارند و در واقع از میان جمعیت کارگری هستند و واجد شرایط دریافت دریافت مسکن شناخته شدند. همچنین ۹ هزار نفر از ۶۳ هزار زن سرپرست خانوار که در اولویت واگذاری مسکن قرار دارند از جامعه کارگری هستند.
براساس این گزارش ۳۶۸ هزار نفر از واجدین شرایط دریافت مسکن ملی از قشر زحمتکش کارگری هستند.