تهران – ایرنا – چارلز میشل رئیس شورای اروپا روز دوشنبه اعلام کرد: سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا قصد دارند در نشست اضطراری مجازی آینده با تظاهرکنندگان مخالف دولت الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهوری بلاروس اعلام همبستگی کنند.

به گزارش خبرگزاری رویترز از بروکسل؛ اتحادیه اروپا روند اعمال تحریم هایی بر مقام های بلاروس را آغاز کرده است که به گمان این نهاد، مسئول تقلب در انتخابات ریاست جمهوری ۹ اوت (۱۹ مرداد ماه) و سرکوب گسترده معترضان متعاقب آن هستند.

به گفته مخالفان دولت بلاروس پیروزی بی سابقه ای لوکاشنکو رئیس جمهوری کنونی در این انتخابات، با تقلب به دست آمده است.

شورای اتحادیه اروپا از دولت های ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا تشکیل شده است.

سران اروپا در این نشست در باره حمایت ویژه از مخالفان دولت بلاروس تصمیم خواهند گرفت که صدها هزار نفر از آنان در گسترده ترین تظاهرات درپی اعلام پیروزی لوکاشنکو، خواستار کناره گیری وی پس از ۲۶ سال حکومت شده اند.

جمهوری لیتوانی در همسایگی بلاروس پیشنهاد تشکیل صندوق مالی برای کمک به قربانیان سرکوب تظاهرات در این کشور داده است.  لیتوانی می گوید مبلغ ۵۰ میلیون یورو که قبلا به بلاروس اختصاص داده شده، باید با دور زدن نهادهای دولتی این کشور، برای حمایت از جامعه مدنی این کشور هزینه شود.

لهستان همسایه دیگر بلاروس نیز مبلغ ۱۳ میلیون دلار کمک هزینه تحصیلی به دانشگاهیان این کشور و تقویت مالی رسانه های مستقل اختصاص داده است. ورشو همچنین قصد دارد شرایط دسترسی نیروی کار بلاروس را به بازار کار لهستان، آسان تر کند.

این پیشنهادها و طرح ها به همراه توصیه به اصلاحات در نیروی پلیس و گسترش برنامه های مبادله دانشجو با اتحادیه اروپا، در مذاکرات غیرحضوری روز چهارشنبه سران اروپا گنجانده شده و بررسی خواهد شد.

لهستان، جمهوری چک و سه کشور جمهوری حوزه بالتیک و دانمارک خواستار میانجی گیری اتحادیه اروپا میان لوکاشنکو و گروه های مخالف وی شده اند.

همچنین دیده های ناظران سیاسی به سوی مسکو دوخته شده که بلاروس در دوره اتحاد جماهیر شوروی، زیرنظر آن بوده و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه به لوکاشنکو، پیشنهاد کمک نظامی داده است.

دیپلمات ها، اتحادیه اروپا مداخله نظامی روسیه را در بلاروس نامحتمل می دانند، اما نگران رانده شدن لوکاشنکو به سوی مسکو هستند. این در حالیست که روابط اتحادیه اروپا با مینسک پیش از برگزاری این انتخابات جنجالی، اندکی بهبود یافته بود.

ناآرامی ها در بلاروس در پی اعلام نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در این کشور آغاز شد و به بخش هایی از جامعه سرایت کرد که به طور معمول وفادار به رئیس جمهوری تلقی می شدند، به طوری که کارگران کارخانه های بزرگ دست از کار کشیدند و بخشی از بدنه پلیس، روزنامه نگاران رسانه های دولتی و یکی از سفیران بلاروس به صف معترضان پیوستند.

مخالفان لوکاشنکو مدعی اند که وی در انتخابات ریاست جمهوری تقلب کرده است تا ماندن خود در قدرت را تضمین کند. اما لوکاشنکو با استناد به نتایج رسمی اعلام شده که از تصاحب بیش از ۸۰ درصد آرا از سوی وی حکایت دارد، شکست در انتخابات را رد کرده است.

در همین حال، روسیه بر آمادگی برای ارائه کمک های لازم به بلاروس برای حل مسائل این کشور براساس قرارداد ایجاد دولت اتحادی روسیه و بلاروس و از طریق سازمان پیمان امنیت جمعی تاکید کرده است.