حوزه فرهنگ و هنر افزون بر سرمایههای معنوی به زیرساختهای عمرانی نیز نیازمند است؛ بهویژه با گسترش شهرها و روند رو به فزونی جمعیت آنها، توسعه متوازن و برقراری عدالت از مطالبههای مهم شهروندان فرهنگمدار بهشمار میرود.
بهرهمندی از گالری، سینما، مجموعههای فرهنگی چندمنظوره امروز نیاز شهرهای بزرگ است و از همین منظر نیز بهویژه در حوزه سینمایی طی سالهای گذشته توجه به افزایش امکانات در اولویت سازمان سینمایی کشور قرار گرفته، طرح "سینما امید" با همین رویکرد و با شعار ایران، تهران نیست، برای شهرهای بدون سینما اما دارای جمعیت مناسب در نظر گرفته شده است.
سازمان سینمایی کشور براساس آخرین آمار تاکنون سینما امید را به ۲۰ استان رسانده است.
شهرستان مرودشت نیز که در ۴۵ کیلومتری شمال فارس قرار دارد، از لحاظ پیشینه فرهنگی و تمدنی و سرانه جمعیت سیزدهمین ایستگاه سینما امید به شمار میرود و مردادماه سال ۱۳۹۸ بود که با حضور معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان سینمایی کشور در این شهر، نوید ایجاد سینما امید به مردم مرودشت داده شد.
سازمان سینمایی کشور موظف شد افزون بر ارائه مشاورههای فنی، تهیه نقشه و طراحی سازه، پرداخت ۷۰۰ میلیون تومان را بهصورت کمک بلاعوض برای ایجاد این پردیس بر عهده گیرد و مجوز آن نیز از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس صادر شود.
براساس بررسیهای میدانی، محل ساخت پردیس سینمایی امید در مرودشت، بوستان انقلاب درنظر گرفته شد.
تجربه شیراز، امید مرودشت را رونق میبخشد
این پردیس در صورت احداث، با ظرفیت سه سالن ۳۰۰ نفره میتواند جایگاهی ممتاز برای شهرستان مرودشت رقم زند؛ چراکه تجربه ایجاد پردیسهای سینمایی در شیراز این شهر را به یکی از قطبهای مهم کشور به لحاظ میزان تماشاگر بدل ساخت، بهگونهای که سینما گلستان این شهر، باعنوان کاراترین سینما بر حسب میزان تماشاگر شناخته میشود و پیش از شیوع کرونا و تعطیلی سینماها هر صندلی آن پذیرای ۱۰۸ نفر بود که این میزان استقبال نشانگر اقبال کمنظیر مردم شیراز به سینماست.
استان فارس با جمعیتی قریب به ۵ میلیون نفر برای رسیدن به سرانه هر ۱۰۰ هزار نفر یک سالن سینما به ۲۰ سینمای دیگر نیاز دارد که میتواند با کمک بخش خصوصی ایجاد شود.
راهاندازی پردیس سینمایی امید و ماندن مجوز آن در شهرستان مرودشت از آن منظر اهمیت دارد که امکان برگزاری پارهای از جشنوارههای منطقهای و ملی را برای مردم این شهر به ارمغان میآورد؛ افزون براین فرصت حضور فعالان اقتصادی در حوزه فرهنگ، در فضای تاریخی مرودشت شرایطی مطلوب برای جذب گردشگر و تبدیل این شهر به کانون اقتصاد فرهنگ و هنر فراهم میکند.
سینما امید مرودشت، رقیب دارد
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد که با وجود آماده بودن امکانات از سوی وزارت فرهنگ، مشکل تغییر کاربری زمین در مرودشت، طرح را متوقف کرده است.
صابر سهرابی بیان کرد: در طراحی نقشه و پلان هم اتفاقاتی رخ داده؛ اما با به نتیجه نرسیدن آن احتمال دارد مجوز پردیس سینمایی امید به شهرستان لامرد اختصاص یابد که متقاضی و سرمایهگذار دارد و میتواند تا پایان سال هم به بهرهبرداری برسد.
معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس نیز به ایرنا گفت: اگر بهصورت صددرصد محرز شود که مرودشت نمیتواند برای ایجاد پردیس سینمایی امید اقدام کند، شهرستان دیگری را معرفی میکنیم؛ اما تا این لحظه همه در تکاپو هستند که این طرح به سرانجام برسد.
بهروز مرامی ابراز داشت: افزون بر مشکلات اداری شهرستان مرودشت که این پروژه را بهکندی پیش میبرد باید به شیوع بیماری کرونا نیز اشاره کرد.
او افزود: با آنکه سینما ابوذر از داشتههای قدیمی شهر مرودشت است، هماکنون فرسوده شده و امکان بهرهبرداری از آن وجود ندارد.
به گفته معاون هنری و سینمایی فرهنگ و ارشاد فارس در سیستم جدید سینماداری موضوع چندسالنه بودن و برخورداری از فضاهای تجاری که بتواند در تامین مالی مجموعههای فرهنگی و هنری چندمنظوره موثر باشد، اهمیتی بسزا دارد.
سریع اقدام نشود، فرصت از دست میرود
وی اظهار کرد: درصورتی که متولیان امر در مرودشت نتوانند دستکم ظرف دو هفته آینده تکلیف این سینما را روشن کنند، از اعتبارات و کمکهای سازمان سینمایی در این باره محروم خواهیم شد و امتیاز از شهرستان مرودشت سلب میشود و با تداوم این موضوع ممکن است امتیاز آن به یکی دیگر از شهرستانهای متقاضی داده شود یا با پایان سال مالی جبران فرصت از دست رفته نباشد.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان مرودشت درباره موانعی که سد راه ایجاد سینما امید شده، به خبرنگار ایرنا گفت: در جانمایی اولیه دقت نظر و هماهنگیهای لازم صورت نگرفته بود و مشکل تملک زمین و تعیین وضعیت ملکی مساله اساسی توقف این طرح است.
شهرام صالحی افزود: زمین پیشبینی شده برای احداث سینما در محوطه پارک انقلاب، جنب سینما ابوذر سابق قرار دارد؛ اما انتخاب زمین به گونهای شتابزده صورت گرفت یا تمهیدات لازم برای آن اندیشده نشد.
وی تغییرات مدیریتی شهرستان و مشکلات اقتصادی را از دیگر موانع ایجاد پردیس سینمایی امید مرودشت خواند و اظهار کرد: سازمان سینمایی یک سال پیش مبلغ ۷۰۰ ملیون تومان برای این طرح اختصاص داد که درصورتی که پروژه با سرعت پیش میرفت میتوانست کمک شایانی به احداث آن کند؛ اما امروز با این مبلغ نمیتوان امکانات مورد نیاز را تامین کرد.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان مرودشت ابراز داشت: شهرداری نیز اعلام کرده است که با توجه به افزایش هزینهها امکان اجرای این پروژه را به شکل سابق ندارد و تنها در صورتی میتواند آن را عملی کند که با تغییر نقشه بخشهایی تجاری به آن بیفزاید تا توجیه اقتصادی داشته باشد.
صالحی در عین حال عنوان کرد که چنانچه سینما امید در مرودشت راهاندازی شود با توجه به جمعیت جوان این شهرستان، از آن استقبال خوبی صورت خواهد گرفت.
وی درباره احتمال انتقال مجوز ایجاد پردیس سینمایی امید به شهرستانی دیگر نیز بیان کرد: معاونت سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه تصمیمگیرنده است؛ البته همزمان با درخواست مرودشت برای بهرهمندی از این امکان، چند شهرستان دیگر با شرایط متفاوتی متقاضی بودند که با توجه به رایزنیهای اولیه و اینکه مرودشت دومین شهر بزرگ فارس بهشمار میرود احتمال موفقیت این طرح در مرودشت بیشتر است.
احداث سینما در گرو تعیین تکلیف زمین
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد مرودشت بیان داشت: تلاش میکنیم با رفع مشکلاتی که پیش روی احداث این سینما وجود دارد، پروژه را بهثمر برسانیم؛ اما تا زمانی که وضعیت زمین تعیین تکلیف نشود، سرمایهگذار اقدام نخواهد کرد و طبیعی است که نخست باید این مهم روی دهد تا دولت بتواند منابع مالی خود را هزینه کند.
وی درباره وضعیت سینما ابوذر که درهای آن سالهاست گشوده نشده، گفت: بیش از ۴۰ سال از ساخت این سینما میگذرد و هماکنون امکان بهرهبرداری از آن وجود ندارد؛ اما با توجه به اینکه همچنان از مجوز سینما برخوردار است و کاربری فرهنگی دارد، بازسازی و راهاندازی مجدد آن درصورت اعلام آمادگی سرمایهگذار امکانپذیر است.
صالحی توسعه زیرساختهای سینمایی را در مرودشت نیازمند ارادهای جدی در مجموعه شهرستان و نیز حضور سرمایهگذار عنوان کرد.
وی درباره آینده سرمایهگذاری در حوزه سینما در شهرستان مرودشت گفت: وضعیت استقبال از سینما در مرودشت تابعی از اوضاع عمومی این حوزه در کشور است. هماکنون حال سینما چندان خوب نیست و اخیرا با توجه به بیماری کرونا و ممنوعیت تجمعات مختلف، زمینگیر شده است؛ اما نباید از نظر دور داشت که مرودشت شهری جوان و پرجمعیت است و با توجه به اینکه بازار پررونقی دارد، هر روز مردم از سایر بخشها به این شهر وارد میشوند و با احیای سینما میتوانند برخی ساعات خود را در این محیط فرهنگی بگذرانند.
صالحی ابراز کرد: البته این موضوع مطلق نیست و نیاز به بازاریابی دارد؛ همچنین ضروری است امکانات دیگری در کنار سینما ایجاد شود؛ چراکه سلیقه مردم درمقایسه با ۳۰ سال گذشته تغییر کرده و سینما رفتن صرفا به معنای تماشای فیلم نیست.