تهران- ایرنا- آزادی مسجدالاقصی و بیت‌المقدس آرمان بزرگ مصلحان و آزاداندیشان جهان است چرا که اشغال فلسطین به وسیله رژیم صهیونیستی تنها اشغال یک سرزمین یا یک کشور نبود؛ بلکه در حقیقت نمادی از رویارویی استکبار جهانی با امت اسلامی را به تصویر کشید.

مسجد الأقصی از اماکن مقدس ما مسلمانان است که در شهر بیت المقدس قرار دارد. این بنای مقدس را نخستین بار داوود نبی (ع) پایه‌گذاری کرد و در ادامه حضرت سلیمان (ع) نیز آن را تکمیل کرد.

دلیل اهمیت بیت‌المقدس

"بیت المقدس به دلایل متعددی، برای مسلمانان و جهان اسلام از قداست و اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. فلسطین، سرزمینی است که در آن نخستین قبله مسلمانان، دومین مسجد اسلام، سومین حرم شریف (بعد از مکه و مدینه) قرار دارد و بنابر به فرموده امام علی(ع) یکی از چهار قصر بهشتی در دنیا (مسجدالحرام، مسجد النبی(ص)، مسجد بیت‌المقدس و مسجد کوفه) است. این شهر به یکسان برای پیروان هر سه دین ابراهیمی، مقدس است و قبله امت‌های پیشین نیز بوده است." (۱) این در حالی است که پیامبر خدا حضرت محمد(ص) در تمام سیزده سال اول بعثت - که در مکه زندگی می‌کردند - و نیز تا ۱۷ ماه بعد از هجرت به مدینه، به سوی مسجدالاقصی نماز برپا می کردند. از امام صادق(ع) هم نقل شده است: "مسجدالاقصی یکی از مهم‌ترین مساجد اسلام است و عبادت در آن فضیلت بسیار دارد"(۲)

علاوه بر همه این‌ها بیت‌المقدس در شرایط کنونی دارای اهمیت زیادی برای مسلمانان است. اشغال فلسطین به وسیله رژیم صهیونیستی تنها اشغال یک سرزمین یا یک کشور نیست؛ بلکه مساله مهم اشغال این منطقه به وسیله صهیونیسم و استکبار جهانی و رویارویی جهان غرب با جهان اسلام است. رژیم صهیونیستی با اشغال فلسطین درصدد نابود کردن جهان اسلام بوده است. از این رو است که موضوع اشغال فلسطین، همواره مساله‌ای بوده که از ابعاد مختلف دینی با استقلال و امنیت و منافع ملی دیگر کشورهای اسلامی در ارتباط تنگاتنگ بوده است. بنابراین رژیم صهیونیست برای کشورهای منطقه و جهان اسلام تهدیدی بسیار جدی به شمار می رود.

به آتش کشیدن مسجدالاقصی

رژیم صهیونیستی از ابتدای اشغال سرزمین فلسطین به منظور تحت فشار قرار دادن ساکنان این منطقه از دسیسه های مختلفی بهره برده است که یکی از این توطئه ها به آتش کشیدن مسجدالاقصی بود. سی‌ام مرداد ۱۳۴۸ خورشیدی مصادف با ٢١ آگوست ۱۹۶۹ مسجدالاقصی اولین قبله مسلمین و یکی از مقدس‌ترین اماکن مورد احترام ادیان آسمانی، توسط اشغالگران صهیونیست به آتش کشیده شد. ستون‌های آتش و دود تا ارتفاع صدها متر به آسمان برخاست. در قسمت جنوب‌شرقی در حدود ۲۰۰ مترمربع از سقف مسجد کاملاً منهدم شد و گنبد مسجد در پنج نقطه سوخت. همچنین یکی از آثار متبرک مسجد و یک منبر مخصوص که ۸۰۰ سال سابقه داشت نیز کاملاً از میان رفت." (۳) "رژیم صهیونیستی این حادثه را که با خشم و انزجار مسلمانان سراسر جهان روبرو شد، به یک جهانگرد یهودی افراطی استرالیایی الاصل به نام «دنیس مایکل روهان» نسبت داد تا او در یک دادگاه نمایشی محاکمه و سپس به ادعای اینکه وی بیماری روانی بوده، آزاد شود. رژیم صهیونیستی از نخستین روزهای اِشغال بیت‌المقدس که به سال ۱۹۶۷بازمی‌گردد، اقدامات بی‌شماری را برای از بین بردن آثار و نشانه‌های اسلامی این شهر انجام داده بود که از جمله این اقدامات باید به تخریب خانه‌ها و اماکن اسلامی، افزایش شهرک‌های صهیونیست‌نشین و مجبور کردن اعراب به تعویض شناسنامه‌های عربی و گرفتن شناسنامه‌های اسرائیلی اشاره کرد که همه‌ این اقدامات در راستای هویت‌زدایی از ساکنان مسلمان بیت‌المقدس صورت گرفت. اکنون پس از گذشت پنج دهه، نظامیان رژیم صهیونیستی اطراف مسجد الاقصی را احاطه کرده‌اند و براساس گفته کارشناسان، تونل‌های حفاری شده توسط صهیونیست‌ها در زیر مسجد، پایه‌های آن را سست کرده است. اقدامات سلطه‌جویانه رژیم صهیونیستی در قبال قدس و مسجد الاقصی در حالی است که سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد "یونسکو" (UNESCO) در سال ۲۰۱۶ با تصویب قطعنامه‌ای هرگونه رابطه تاریخی و دینی و یا فرهنگی یهودیان با اماکن مقدس در قدس به ویژه مسجد الاقصی را رد و این مسجد را مکانی مقدس برای مسلمانان دانست. (۴)

اهمیت مسجدالاقصی از نگاه امام خمینی (ره) و رهبری

امام خمینی(ره) که با ابتکار بی نظیر خود در نامگذاری آخرین جمعه ماه مبارک رمضان به نام قدس، گامی موثر در ماندگاری و جهانی شدن آرمان آزادی فلسطین برداشتند در خصوص اهمیت قدس می فرمایند: مساله قدس یک مساله شخصی نیست و یک مساله مخصوص به یک کشور و یا یک مساله مخصوص به مسلمانان جهان در عصر حاضر نیست، بلکه حادثه‌ای است برای موحدان جهان و مؤمنان اعصار گذشته و حال و آینده، از روزی که مسجد الاقصی‌ پی‌ریزی شد تا آنگاه که این سیاره در نظام هستی در گردش است و چه دردناک است، برای مسلمانان جهان در عصر حاضر که با داشتن آن همه امکانات مادی و معنوی، در مرئی‌ و منظر آنان به پیشگاه خداوند متعال و رسولان عالیقدرش اینچنین مورد جسارت واقع شود، آن هم از یک مشت اوباش جنایتکار و چه ننگ است برای دولت‌های اسلامی که با در دست داشتن شریان حیاتی ابرقدرت‌های جهان بنشینند و تماشاگر باشند که آمریکا ابرجنایتکار تاریخ، یک عنصر فاسد بی‌ارزش را در مقابل آنان علم کند و با عده‌ای ناچیز عبادتگاه مقدس و قبله‌گاه اول آنان را از آنان غصب کرده و با کمال وقاحت در مقابل همه آنان قدرت‌نمایی کند. (۵)

رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای نیز در این خصوص فرمودند: "امروز سیاست‌های شرارت‌آمیز آمریکا در این منطقه- که مایه جنگ و خونریزی و ویرانی و آوارگی و نیز فقر و عقب‌ماندگی و اختلافات قومی و مذهبی است- از یک سو و جنایت‌های رژیم صهیونیستی- که رفتار غاصبانه در کشور فلسطین را به نهایتِ درجه شقاوت و خباثت رسانیده- و اهانت مکرّر به حریم مقدّس مسجدالاقصی و لگدکوب کردن جان و مال فلسطینیان مظلوم از سوی دیگر، مساله اوّلِ همه شما مسلمانان است که باید در آن بیندیشید و تکلیف اسلامی خود را در برابر آن بشناسید. علمای دینی و نخبگان سیاسی و فرهنگی وظیفه‌ای بس سنگین‌تر دارند که متأسّفانه غالباً مورد غفلت آنان است. علما به جای برافروختن آتش اختلافات مذهبی و سیاسیون به جای انفعال در برابر دشمن و نخبگان فرهنگی به جای سرگرمی به حاشیه‌ها، درد بزرگ دنیای اسلام را بشناسند و رسالت خود را که در پیشگاه عدل الهی، مسوول ادای آنند پذیرا شوند و از عهده آن برآیند. حوادث گریه‌آور در منطقه- در عراق و شام و یمن و بحرین- و در کرانه غربی و غزّه و در برخی دیگر از کشورهای آسیا و آفریقا، گرفتاری‌های بزرگ امّت اسلامی است که سَرانگشت توطئه استکبار جهانی را در آن باید دید و به علاج آن اندیشید؛ ملّت‌ها باید آن را از دولت‌های خود بخواهند و دولت‌ها باید به مسوولیت سنگین خود وفادار باشند."(۶)

پی‌نوشت:

۱-‌ دایرة المعارف تشیع، ج ۳، ص ۵۵۸.

۲-‌ فصلنامه حضور، ش ۴۰، بهار ۱۳۸۱، ص ۱۱۱

۳-‌ پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه، دوم شهریور ۱۳۸۷

۴-‌ خبرگزاری بین‌المللی ایران پرس، ۳۰ مردادماه ۱۳۹۸

۵-‌ ‌صحیفه امام خمینی(ره)، جلد ۱۶، صفحه ۱۲۸، ۲۵ فروردین ۱۳۶۱ / ۱۹ جمادی الثانی ۱۴۰۲

۶-‌ پیام مقام معظم رهبری به حجاج بیت‌الله الحرام، اول مهرماه ۱۳۹۴