تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۵:۵۴

شیراز - ایرنا - آزمون سراسری سال ۹۹ سرانجام به ایستگاه آخر رسید و پس از روزها بحث و تبادل نظر در نهایت اجماع بر این شد که یک میلیون و ۳۹۳ هزار و ۲۳۳ نفر داوطلب کنکور در مدت چهار روز در آزمون شرکت کرده و پرونده این رقابت پُر فراز و نشیب را ببندند و در شرایط متفاوتی که امسال این آزمون برگزار می‌شود، کارشناسان هم توصیه‌هایی برای داوطبان دارند که رعایت آنها از اضطراب و تشویش شرکت‌کنندگان خواهد کاست.

۹۲هزار نفر داوطلب آزمون کارشناسی در استان فارس، ظرف چهار روز آینده با یکدیگر به رقابت می‌پردازند، در این میان آنچه اهمیت دارد، حفظ آرامش، رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی و تقویت اعتماد به نفس  برای بهره‌گیری از تلاش‌های چندماهه است.

داوطلبان آزمون کارشناسی در روزهای بیست و نهم، سی‌ام و سی و یکم امردادماه و یکم شهریورماه ۹۹ در استان فارس در ماراتن کنکور شرکت می‌کنند، مسیری طولانی که آمادگی برای آن دستکم از یک سال پیش آغاز شده است و در روزهای آینده نتایج تلاش‌هایشان به ثمر می‌نشیند.

۳۶ شهرستان فارس میزبان داوطلبان کنکور هستند و به گفته نماینده تام‌الاختیار سازمان سنجش در استان فارس با توجه به گستردگی جغرافیایی آزمون و تعداد متقاضیان، نظارت‌های بهداشتی با توجه به وضعیت شیوع بیماری و با بهره‌گیری از تجربه‌های ۲ آزمون کارشناسی ارشد و دکتری افزایش یافته است.

علیرضا افشاری‌فر در گفت ‌و گو با ایرنا بیان کرد: دانشگاه شیراز در برگزاری آزمون‌های گذشته، کارنامه رضایت‌بخشی برجای گذاشته است و در آزمون پیش رو نیز موضوع رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی ابلاغی از سوی سازمان سنجش و آموزش کشور و نظارت دانشگاه‌های علوم پزشکی بر حوزه‌ها با سختگیری بیشتری انجام خواهد شد.

وی درباره نحوه آزمون‌ متقاضیان مبتلا به کرونا گفت: افرادی که در فرم خوداظهاری ابتلا به بیماری را اعلام کرده‌اند، در یکی از بیمارستان‌ها آزمون می‌دهند و در صورتی که داوطلبی دچار علائم بیماری با،شد و در فرم خوداظهاری اعلام نکرده باشد، با اطلاع به مسوول سالن، از وی در محیطی جداگانه آزمون گرفته می‌شود.

داوطلبان برای ورود به حوزه‌ها و خروج از آنها از تجمع بپرهیزند

نماینده سازمان سنجش در استان فارس با بیان اینکه عدم تجمع داوطلبان هنگام ورود به حوزه‌ها و در زمان خروج، یکی از مسائلی است که داوطلبان باید در این زمینه همکاری کنند، اظهارداشت: مهم است که داوطلبان در زمان ورود و خروج از اماکن برگزاری این آزمون، حداقل فاصله‌های فیزیکی را رعایت کنند که بنا بر اعلام کارشناسان دستکم باید یک متر باشد.

وی، بیان کرد: داوطلبان شرکت کننده در این آزمون نباید در رفت و آمدها عجله کنند و به همین سبب در حوزه‌ها از ساعت ۶ و نیم صبح باز است و افراد می‌توانند به ‌تدریج وارد حوزه امتحانی شوند، بنابراین ضروری است داوطلب حضور خود را به دقایق آخر موکول نکند تا شاهد تجمع نباشیم.

در حوزه‌ها از ساعت ۶ و نیم صبح باز است و افراد می‌توانند به‌تدریج وارد حوزه امتحانی شوند

افشاری‌فر، استفاده از ماسک را در ورود و خروج به حوزه و حین امتحان ضروری دانست و افزود: ماسک باید سه‌لایه معمولی باشد و هریک از داوطلبان موظف است به عنوان وسیله شخصی، ماسک و لوازم بهداشتی همراه داشته باشد.

وی، با بیان اینکه امکانات بهداشتی در اختیار مراقبان قرار می‌گیرد، گفت: افزون بر ماسک و دستکش، محافظ صورت موسوم به "شیلد" نیز در اختیار منشی‌های سالن‌های آزمون معلولان قرار می‌گیرد.

در کنکور تنها نیستیم

عضو هیات علمی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شیراز نیز به ایرنا بیان داشت: یکی از مسائلی که باعث آرامش‌بخشی می‌شود، این است که حس کنیم تنها نیستیم. کنکور مساله یک نفر و دو نفر و چند نفر نیست، مشکل قریب به یک میلیون داوطلب است و وقتی مساله‌ای مشترک باشد اثرش روی همه یکسان است.

مسعود حسین‌چاری ادامه داد: فرض کنیم افرادی می‌خواهند در مسابقه‌ای شرکت کنند و در زمین مسابقه بارندگی است. وضعیت جوی بر همه به یک میزان اثر می‌گذارد، یعنی شرایط برای من و رقیب من یکسان است، زیرا همه مثل هم هستیم.

نهایت مراقبت برای برگزاری کنکور انجام می‌شود

وی، با بیان اینکه سلامت جانی داوطلبان برای برگزارکنندگان آزمون مهم است، افزود: تا حد امکان شرایط برگزاری آزمون به نحوی مناسب و بهداشتی رعایت شده است و طبق بازدیدهای صورت‌گرفته هوا در محیط جریان دارد، فاصله صندلی‌ها استاندارد است و نهایت مراقبت صورت گرفته است.

این استاد دانشگاه شیراز، توکل را یکی از مهم‌ترین موارد آرامش‌بخش خواند و بیان کرد: در نظر داشته باشیم با توکل و رعایت نکات بهداشتی و در نظر داشتن وضعیت یکسان برای همه، در رقابتی یکسان و تقریبا عادلانه شرکت می‌کنیم، هیچ استثنایی در کار نیست و قرار نیست از کسی در خانه‌اش آزمون گرفته شود.

حسین‌چاری با اشاره به اینکه ظرفیت دانشگاه‌ها در مقایسه با گذشته فزونی یافته است، گفت: امروز رقابت بر سر دانشگاه‌های بهتر است، بنابراین نباید بدان اندازه مضطرب باشیم که بر عملکردمان تاثیر بگذارد.

استرس مانع عملکرد مثبت است

وی ادامه داد: آرامش‌داشتن به‌معنای بی‌خیالی نیست، بلکه باید میزانی از استرس وجود داشته باشد زیرا کنکور یک رقابت است که در آن سرنوشت و جهت‌گیری کلان چندین ساله افراد مشخص می‌شود اما اگر استرس از حد مشخصی فراتر رود، مانع عملکرد مثبت می‌شود.

افرادی که در فرم خوداظهاری ابتلا به بیماری را اعلام کرده‌اند، در یکی از بیمارستان‌ها آزمون می‌دهند

عضو هیات علمی دانشگاه شیراز، با بیان اینکه ایجاد آرامش امری دوسویه بین مسوولان برگزاری و داوطلبان است، گفت: نباید از نظر دور داشت که چون بخشی از کنکور به یاری بخت و اقبال نیاز دارد باید احتمال دهیم که شاید صندلی ما در جای مطلوب و مورد رضایت نباشد اما این موضوع نباید باعث شود که به حاشیه‌ها بپردازیم زیرا حاصل چندین ماه تلاش شبانه‌روزی تحت تاثیر حواشی زایل می‌شود.

حسین‌چاری، همچنین به داوطلبان توصیه کرد شب آزمون، غذایی سبک و مقوی میل کنند و خواب کافی داشته باشند، همچنین از فضای مجازی، افکار منفی، افراد بدبین و اخبار دور باشند، در صبح برگزاری آزمون نیز صبحانه‌ای سبک و پُر انرژی مصرف کنند تا با آرامش در سر جلسه حضور یابند و مطمئن باشند اگر به حواشی توجه نکنند به اندازه تلاششان پاداش خواهند داشت.

بحث‌های فرسایشی باعث اضطراب می‌شود

وی، درباره کنترل افکار منفی در ساعات باقی‌مانده به آزمون نیز بیان کرد: ورود به بحث‌های فرسایشی در باره چرایی برگزاری کنکور تنها باعث افزایش اضطراب می‌شود، دلیلی ندارد برگزار کنندگان کنکور را دشمنان خود بندانیم، آنها برای همین کشور نیرو تربیت می‌کنند و امروز بر اساس جمع‌بندی‌ها به این نتیجه رسیده‌ایم که بهتر است کنکور را برگزار کنیم، بنابراین هدف باید تنها پیاده‌کردن آموخته‌ها بر روی کاغذ باشد و نه چانه‌زنی بر سر مسائل حاشیه‌ای.

این استاد دانشگاه، همچنین از خانواده‌ها درخواست کرد فضایی آرامش‌بخش را برای داوطلبان این آزمون فراهم و به آنها یادآوری کنند کنکور فرصت مهمی است اما تنها فرصت زندگی نیست.

متخصص کودکان و نوجوانان و فعال فرهنگی حوزه سلامت نیز در گفت ‌ وگو با ایرنا بیان داشت: تبعات به تعویق افتادن کنکور از تلفات کرونا بیشتر است زیرا اضطراب و استرس ناشی از سرگردانی داوطلبان و نامعلومی زمان امتحان از لحاظ روانی، فرد را فرسوده می‌کند و باعث عوارضی همچون درد قلب، درد معده، سردرد و تهوع می‌شود.

تبعات به تعویق افتادن کنکور از تلفات کرونا بیشتر است

خدیجه ظریفی اضافه کرد: خانواده‌ها نباید به نوجوانان خود استرس وارد کنند. در کنکور امسال داوطلبان همچون همیشه سر جلسه امتحان حاضر می‌شوند با این تفاوت که فاصله‌ صندلی‌ها بیشتر است و باید ماسک بر چهره داشته باشند.

ماسک چندلایه مهم است، شیلد مناسب نیست

او پیشنهاد کرد: داوطلبان از ماسک چند لایه بدون فیلتر استفاده کنند و یک ماسک اضافه نیز همراه داشته باشند، همچنین استفاده از محافظ صورت (شیلد) را به دلیل دشواری در رسیدن اکسیژن نادرست دانست.

این متخصص کودکان و نوجوانان افزود: داوطلبان همچنین ‌یک بطری آب معدنی یا شربت به همراه داشته باشند و برای استفاده چند ثانبه ماسک خود را بردارند، آب را بنوشند و دو باره ماسک بگذارند.

طریفی گفت: داوطلبان به‌خاطر داشته باشند که تا جای ممکن بهتر است ماسک را برندارند، اما اگر احساس کردند حال مساعدی ندارند، زمانی که کسی نزدیک آنها نیست، چند دقیقه ماسک را کنار بگذارند و نگران نباشند چون فاصله‌گذاری رعایت شده است.

وی، تجمع خانواده‌ها را بیرون از حوزه امتحانی خطرناک‌تر از تجمع داوطلبان سر جلسه امتحان دانست و بیان داشت:: برخی خانواده‌ها با فاصله کم یا بدون ماسک خارج از حوزه امتحانی تجمع می‌کنند و متاسفانه نمی‌توان آنها را کنترل کرد، درحالیکه محیط داخلی فاصله‌گذاری شده است، بنابراین بهتر است والدین به منزل بازگردند یا در خودرو منتظر فرزندانشان باشند.