ذبیحالله اعظمی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از برگزاری نشست میز خرما برای نخستینمرتبه در کشور با حضور جمعی از نمایندگان مجلس، معاون وزیر صمت، اتاق بازرگانی ایران، اتاقهای بازرگانی استانهای کرمان، بوشهر و هرمزگان، تجار و صادرکنندگان محصولات کشاورزی، و فعالان بخش کشاورزی جنوب کرمان و باغداران خرما در حوزه معاونت توسعه تجارت وزارت صمت خبر داد.
وی تصریح کرد: مشکلات توسعه صادرات و راهکار حل مشکلات فروش و صادرات خرما در این نشست بحث و بررسی شد.
این نماینده مجلس به مصوبات نشست میز خرما اشاره کرد و گفت: صادرکننده خرما باید ارز حاصل را به قیمت توافقی و یا به صورت تهاتر عرضه کند و هر ۲ ماه یک بار قیمت پایه خرما مورد ارزیابی قرار گیرد.
وی ادامه داد: مقرر شد پرداخت تسهیلات بانکی به خرماداران به منظور جلوگیری از فروش زودهنگام محصول به قیمت پایین با همکاری بانک توسعه صادرات محقق شود.
اعظمی توجه به سرمایهگذاری در زمینه صنایع جانبی و تبدیلی خرما را از دیگر مصوبات میز خرمان عنوان کرد و گفت: تمامی استانداردها و اصول درجه بندی و بسته بندی خرما توسط صادرکنندگان باید رعایت شود.
وی بررسی و بازبینی مجدد موضوع پیمانسپاری ارزی و کارتهای بازرگانی یکبارمصرف را از دیگر مصوبات نشست میز خرما دانست و آینده خوبی را برای تولید و صادرات خرما پیشبینی کرد.
وی اظهار داشت: با توجه به تسهیل توسعه صادرات، قیمت پایه خرما رو به افزایش بوده لذت باغداران در فروش محصول خرمای خود عجله نکنند.
نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی از برگزاری میز صادرات خرما در حوزه معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه در نیمه دوم شهریورماه سال جاری خبر داد.
وی زمان آغاز برداشت خرمای استان کرمان را ابتدای تیرماه با رقم زودرس آلمِهتِری و تا اواخر مهرماه با برداشت ارقام دیر رس هَلیله ای عنوان کرد و گفت: امسال ۲۰۰ هزار تن خرما در جنوب استان کرمان تولید و برداشت می شود.
وی اظهار داشت: کشاورزان منطقه جنوب از فروش خرما با قیمت پایین به دلالها و واسطهها خودداری کنند.
اعظمی کاهش قیمت خرما را نتیجه شایعات دلالها و سودجویان دانست و گفت: خرماداران به این شایعات توجه نکنند.
فصل برداشت خرما در مناطق جنوبی استان کرمان آغاز شده و مسوولان با برنامهریزیهای قبلی برای چربیدن بازار خرما بر سختیهای داشت و برداشت این محصول، پیشدستی کردهاند اما دلالها قیمتهای غیرمتعارفی را مطرح میکنند.
کرمان با تولید ۲۵ درصد خرمای کشور رکورددار سطح زیر کشت خرما در ایران به شمار میرود و به طور میانگین سالانه بیش از ۵۰۰ هزار تُن انواع مختلف این محصول در مناطق گرمسیر جنوب و شرق این استان تولید میشود.
چهار میلیون و ۶۱۶ هزار و ۱۰۰ نفر نخل در جنوب کرمان وجود دارد.