قم- ایرنا- در پی درگذشت آیت‌الله محمدعلی تسخیری،‌ رییس شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و مشاور مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام، مراجع تقلید، علما، استاندار قم و نهادهای حوزوی به صورت جداگانه پیام تسلیتی صادر کردند.

آیت‌الله ناصرمکارم شیرازی ازمراجع تقلید با صدور پیام تسلیتی بیان کرده‌است:خبر رحلت عالم والامقام آیت‌الله محمدعلی تسخیری (رحمه الله علیه) موجب نهایت تاسف و تاثر گردید.

پیام حاکیست: ایشان در طول عمر شریف خود منشا خدمات قابل‌ ملاحظه‌ای به جهان اسلام، تشیع و نظام جمهوری اسلامی بود؛ در مسائل سیاسی صاحب‌نظر و در مسائل دینی آگاهی کافی داشت. مردی باتقوا، مودب به آداب دینی و دارای اخلاقی ستودنی بود. اینجانب این ضایعه مولمه را به حوزه علمیه، علمای اسلام و بیت مکرمش تسلیت عرض می‌نمایم. خداوند روح او را با ارواح محمد و آل محمد(ص) محشور گرداند و به بازماندگانش صبر و اجر عنایت فرماید.

آیت‌الله حسین نوری همدانی از مراجع تقلید نیز با صدور پیامی آورده‌است: ارتحال عالم اندیشمند و محقق گرانمایه آیت‌الله آقای حاج شیخ محمدعلی تسخیری رحمت اللّه علیه موجب تاسف و تاثر عمیق گردید.این شخصیت برجسته توانست با علمیت، درایت، متانت و بسیاری از ویژگی‌های اخلاقی خاص خود از حقوق و حریم اهل‌بیت عصمت و طهارت(ع) دفاع کند و با ایجاد تقریب بین مذاهب اسلامی حقانیت اسلام ناب را به جهان معرفی نماید.

در این پیام آمده‌است: تلاش شبانه‌روزی همراه با اخلاص و چهره پرکار و همراه با نشاط او و خدمات ارزشمندش در عرصه‌های مختلف داخل و خارج از اذهان محو نخواهد گردید و بی‌شک آثار قلمی و اندیشه تقریبی همراه با حفظ اصول او ماندگار خواهد بود. اینجانب درگذشت این روحانی مجاهد را به پیشگاه والا و مقدس مولایمان حضرت بقیه ‌اللّه الاعظم(عج)، حوزه‌های علمیه و سایر مجامع علمی و به ارادتمندان ایشان در سراسر جهان و خاندان مکرمش تسلیت عرض نموده و علو مقام برای آن فقید سعید مسالت می‌نمایم.

خدمات آیت‌الله تسخیری در خصوص همدلی بین مذاهب اسلامی ارزشمند است

استاندار قم نیز در پیامی درگذشت آیت‌الله تسخیری مشاور رهبر معظم انقلاب در امور جهان اسلام و رییس پیشین مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی را تسلیت گفت.

در پیام بهرام سرمست آمده است: خبر ارتحال عالم ربانی حضرت آیت‌الله محمدعلی تسخیری(ره)، موجب تأسف و تأثر گردید.

پیام ادامه یافته است: شخصیت برجسته‌ای که سراسر حیات پربرکت خویش را در راه اعتلای دین و تقویت وحدت و همدلی در بین فرق و مذاهب اسلامی مصروف داشته و در این عرصه‌ها خدمات ارزشمندی را به یادگار گذاشتند.

استاندار قم فقدان این عالم فرهیخته را به رهبر معظم انقلاب(مدظله‌العالی)، علما و حوزه‌های علمیه جهان اسلام و خانواده مکرم آن بزرگوار تسلیت عرض نموده و از درگاه ایزد منان علو درجات و غفران واسعه برای ایشان و صبر و اجر جزیل برای بازماندگان معزز مسالت کرده است.

جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز با صدور پیام تسلیتی به مناسبت درگذشت آیت‌الله محمدعلی تسخیری(ره)، آورده است: رحلت عالم پرهیزگار و متعهد حضرت آیت‌الله حاج شیخ محمدعلی تسخیری(ره) عضو محترم مجلس خبرگان رهبری و مشاور عالی رهبر معظم انقلاب در امور جهان اسلام موجب تالم و تاثر گردید.

در این پیام اضافه ‌شده‌است: این عالم مجاهد با قوت و درایت علمی و عملی، درتقریب بین مذاهب اسلامی وتقویت وحدت اسلامی گام برداشتند و با حرکتی منطقی و همه‌جانبه جهت اعتلای وحدت اسلامی و ترویج معارف اهل‌بیت(ع) عمر پربرکت خود را صرف اهداف عالیه اسلام و انقلاب اسلامی‌کردند.

در این پیام آمده است: جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ارتحال این عالم جلیل‌القدر و یار وفادار امام و رهبری را به محضر حضرت بقیه‌الله الاعظم(عج)، مقام معظم رهبری«مدظله‌العالی»، مراجع عظام تقلید «دامت‌برکاتهم»، حوزه‌های علمیه و همچنین به بیت مکرم ایشان تسلیت عرض نموده، برای آن مرحوم علو درجات، غفران و رحمت الهی را از خداوند متعال خواستار است.

تولیت حرم مطهرحضرت معصومه(س) نیز با صدور پیامی آورده است: خبر رحلت عالم پارسا و جلیل‌القدر حضرت آیت‌الله شیخ محمدعلی تسخیری رییس شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و مشاور مقام معظم رهبری (مدظله) در امور جهان اسلام بسی اندوهناک و تاسف‌بار بود.

آیت‌الله سید محمد سعیدی افزوده است: زحمات این عالم ربانی و سرباز فقیه و مجاهد حضرت صاحب‌الزمان (عج) تاثیر بسزایی در تحکیم و تقویت وحدت امت بزرگ اسلامی و تقریب مذاهب داشت که ماحصل آن پیشگیری از بسیاری فتنه‌های بزرگ در اختلاف‌افکنی میان جوامع اسلامی بود. ایشان در هر عرصه دیگر که حضور یافتند، سرچشمه آثار و برکات برای جهان اسلام و نظام جمهوری اسلامی بودند. خصوصا پژوهش‌ها و نظراتشان در اقتصاد اسلامی ماندگار و ثمربخش بود.

پیام ادامه یافته‌است: اینجانب از جوار مرقد نورانی حضرت فاطمه معصومه(س)، ارتحال ایشان را به محضر مقام معظم رهبری (مدظله)، جامعه بزرگ روحانیت، بازماندگان محترم، اخوان معزز، همکاران و دوستان گرامی ایشان تسلیت عرض نموده و از خداوند رحمان علو درجات برای ایشان و صبر و استقامت برای آنان، مسالت دارم.

مدیر حوزه‌های علمیه در پیامی ضمن تسلیت درگذشت آیت‌الله شیخ محمدعلی تسخیری، آورده‌است: خبر ارتحال دانشمند روشن‌اندیش و پارسا و فداکار و مجاهد مرحوم آیت‌الله آقای حاج شیخ محمدعلی تسخیری قدس الله نفسه الزکیه برای امت اسلام، جبهه مقاومت، ملت شریف ایران، حوزه‌های علمیه، مراجع عظام، رهبر عظیم الشان انقلاب اسلامی و همه شاگردان و دوستان آن فقید سعید سنگین و جان‌گداز بود.

آیت‌الله علیرضا اعرافی دراین پیام افزوده‌است: این دانشمند و فقیه وارسته عمر شریف خود را در فراگیری علوم اسلامی و نشر معارف الهی و جهاد در راه خدا و تقریب امت اسلامی و حمایت از محور مقاومت و مبارزه با طواغیت منطقه و مستکبران عالم سپری کرد.

در این پیام آمده است: شخصیت گرانقدر و بین‌المللی و ارتباطات گسترده وی در وحدت امت اسلام و تقریب مذاهب و مبارزه با استکبار و حضور مجاهدانه، آگاهانه و هوشمندانه در نهادهای بین‌المللی در ایران و منطقه و جهان و نقش کارساز وی در تاسیس و اداره و هدایت نهادهای گوناگون حوزوی و فرهنگی و بین‌المللی مانند جامعه المصطفی و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و مجمع اهل‌بیت(ع) و مجمع تقریب اسلامی و نیز مشاورت رهبری معظم انقلاب اسلامی و نمایندگی مجلس خبرگان رهبری گوشه‌هایی از زندگی پربار و ثمربخش آن عزیز سفرکرده به شمار می‌آید و نیز آثار علمی و فکری ایشان راهگشا و ستودنی است.

آیت الله احمد مبلغی رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی نیز در پیامی آورده است: مصیبت ارتحال انسان مخلص، فقیه متبحر در عرصه بین الملل اسلامی، شخصیت برجسته جهان اسلام، حامل و متخصص اندیشه‌های وحدت گرا و  مشاور رهبر معظم انقلاب؛ آیت الله تسخیری (قدس سره) سایه ای از حزن و غم را بر دل و جان طیف گسترده ای از آشنایان، علاقه مندان و مرتبطان با این شخصیت در داخل و خارج کشور افکنده است.

پیام ادامه یافته است: آیت الله تسخیری هدیه ای بود ساخته و برخاسته از درون حوزه و نظام برای امت اسلامی که از حساسیت ها، محدودیت ها، امکانات، موقعیت ها و فرصت های پیش روی در عرصه بین الملل و فضای میان مذاهب اسلامی به خوبی مطلع بود و در این مسیر پر فراز و فرود به مرحله خبرگی و تاثیرگذاری عمیق دست یافته بود.

پیام حاکی است: حضور پربرکت و کم نظیر وی در عرصه خطیر تقریب میان مذاهب اسلامی گویای رویکردی تخصصی، رفتاری مدون و عملکردی منظم بود و فعالیت های ایشان در این زمینه مبتنی بر شناختی ژرف اندیشانه، نگرشی هوشمندانه و چشم اندازی باورمندانه و  معطوف به خیر و صلاح امت اسلامی  بود.

آیت‌الله مهدی هادوی تهرانی از اساتید حوزه علمیه نیز با صدور پیامی بیان کرده‌است:خبر ارتحال دوست بسیار دوست‌داشتنی، عالم متخلق، مجاهد سخت‌کوش و صبور حضرت آیت‌الله شیخ محمدعلی تسخیری (رضوان‌الله علیه) موجب نهایت تاسف و تاثر گردید.آن صدیق صادق که اراده آهنینش در بیش از دو دهه آخر عمر به او امکان تلاشی خستگی‌ناپذیر را داد، آیتی از اخلاص و ارادت به اسلام، مکتب اهل‌بیت(ع) و نظام اسلامی بود.

وی دراین پیام اضافه کرده‌است: با آن بدن رنجور بیش از چند جوان سالم فعالیت می‌کرد تا به گفته خودش صندلی اسلام، تشیع و انقلاب اسلامی در جایی خالی نماند و صدای حق به گوش حاضران برسد.بیش از دشمنان، گاه‌وبیگاه دوستان او را مورد هجمه و طعنه قرار می‌دادند و او با همان بزرگواری و صبر همیشگی به شوخی و طنز از کنار رفتارهای زننده آن‌ها می‌گذشت و دم برنمی‌آورد.

آیت‌الله محمدعلی تسخیری، رییس شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و مشاور مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام روز گذشته ۲۸ مرداد در ۷۶ سالگی در اثر عارضه قلبی درگذشت.

جمعی از شخصیت‌ها، احزاب و مقام‌های سیاسی کشور به‌ویژه رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام‌های جداگانه‌ای فقدان این عالم جلیل‌القدر را تسلیت گفتند.

 این شخصیت علمی و دینی کشور در سال ۱۳۲۳ خورشیدی در نجف اشرف در خانواده‌ای روحانی از خطه مازندران به دنیا آمد.

آیت‌الله تسخیری از چهره‌های شناخته علمی و فرهنگی جهان اسلام بود که همواره در معرفی درست تشیع و ایجاد تفاهم و همدلی میان مسلمانان تلاش می‌کرد.

وی همچنین در مجمع فقه اسلامی در جده (وابسته سازمان کنفرانس اسلامی) از ۱۳۶۲ تاکنون به‌عنوان تنها نماینده رسمی تشیع امامی در تثبیت و ترویج مبانی فقهی و اصولی تشیع نقشی شایسته را بر عهده داشت.

تسخیری در ۲۰ سال گذشته ریاست سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، معاونت بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری و دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب و نیز رییس هیات امنای مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب به عهده داشت.

از این اندیشمند مسلمان ده‌ها کتاب و صدها مقاله به تالیف یا ترجمه منتشر شد.