به گزارش ایرنا، سفر روز گذشته (سهشنبه) مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه به ونزوئلا نشان داد که این دو کشور به رغم فشارها و تحریمهای آمریکا برای منزوی کردن کاراکاس نه تنها نتیجه نداده، بلکه موجب تقویت روابط این کشور منطقه آمریکای لاتین با همپیمانانش شده است؛ همپیمانانی که دل خوشی از واشنگتن نداشته و حتی برای نشان دادن نارضایتیشان نسبت به سیاستهای کاخ سفید به دنبال علنیتر کردن گسترش روابط با ونزوئلا هستند.
ترکیه و ونزوئلا ممکن است کیلومترها از یکدیگر دور باشند، اما وجه مشترک ضد آمریکایی داشتهاند که دو کشور را بیش از پیش به همدیگر نزدیک کرده است. به رغم اینکه آمریکا طی سالهای گذشته یک شریک تجاری مهم برای ترکیه بوده، اما این باعث نشده آنکارا از سیاستهای مخرب واشنگتن در عرصه بین المللی انتقاد نکند.
روابط گرم رهبران ترکیه و ونزوئلا شرایط را در حالی به سوی گسترش روابط سوق داده که دو کشور هفتادمین سالگرد روابط دوجانبه را گرامی داشتهاند.
وزیر خارجه ترکیه طی دیدار با همتای ونزوئلاییاش بر این مسئله تاکید کرد که هیچ تحریم، فشار و یا شرایط پیچیده نمیتواند مانع از تعمیق روابط آنکارا و کاراکاس به ویژه در حوزه تجاری و اقتصادی شود. سطح تجارت دو کشور تا پایان سال ۲۰۱۹ به حدود ۱۵۰ میلیون دلار رسید و دو طرف به دنبال افزایش میزان این مراوادات تجاری هستند.
موضعگیری این مقام ارشد ترکیه نشان میدهد که راهکارهای آمریکا برای تحت فشار گذاشتن ونزوئلا و دور کردن همپیمانان این کشور نتیجه نداده و حتی هم پیمانان ونزوئلا را بیشتر از گذشته به این کشور نزدیک کرده است.
ترکیه همانند روسیه و چین در سالهای اخیر نیم نگاهی به سرمایه گذاری در آمریکای لاتین داشته است. آنکارا در سالهای اخیر با اجرای طرح های جدید اقتصادی در آمریکای لاتین به دنبال تقویت جایگاه خود در این منطقه بوده است. آمریکای لاتین یکی از اولویت های طرح کلان انتقال کالاهای ترکیه ای در نظر گرفته شده و آمریکای لاتین منطقه ای مهم برای صادرات کالاهای ترکیه محسوب می شود.
در این میان ونزوئلا که در سالهای اخیر شرایط اقتصادی بسیار سختی را به دلیل جنگ اقتصادی آمریکا تجربه کرده، توانسته با راهکارهایی در برابر فشارهای واشنگتن ایستادگی کند. از جمله این راهکارها تقویت روابط با هم پیمانانش از جمله روسیه، چین، ایران و ترکیه بوده است.
دولت نیکلاس مادورو رئیسجمهوری ونزوئلا قصد دارد با گسترش روابط با هم پیمانانش در حوزههایی همچون کشاورزی، ساخت و ساز، گردشگری، آموزش و امور پزشکی کمبودهای خود را جبران کند.
در این میان آمریکا تلاش میکند در روابط ونزوئلا با هم پیماناش اختلال ایجاد کند که البته تاکنون در این مسیر ناکام بوده است. برای نمونه واشنگتن پیشتر هشدار داده بود از انتقال محموله های نفتی ایران به ونزوئلا ممانعت به عمل خواهد آورد، اما نتوانست به هدفش در این راستا برسد.
روابط نزدیک نیکلاس مادورو و رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه نیز دلیل محکمی بر گسترش روبط فی مابین بوده است.
سفر وزیر خارجه ترکیه به ونزوئلا در حالی انجام شد که محمولههای کمکهای پزشکی ترکیه به ونزوئلا انتقال یافته که میتواند به کاراکاس در مقابله بهتر با شیوع کرونا کمک کند.
پروازهای ترکیش ایرلاینز نیز به کاراکاس همانطور که وزیر خارجه ترکیه گفته به زودی از سرگرفته می شود و این موضوع نیز نشان می دهد که آنکارا هم شرایط را برای توسعه روابط با کاراکاس مناسب دیده و هم این مساله بیانگر شکست سیاست های آمریکا درباره ونزوئلا می باشد. از سوی دیگر حضور ترکیه در ونزوئلا می تواند منجر به تشکیل یک بلوک قدرتمند از کشورهای یادشده با حضور جمهوری اسلامی ایران در آمریکای لاتین باشد که در صورت تحقق آن می توان امیدوار بود که حتی سایر کشورهای منطقه کارائیب و آمریکای لاتین نیز در آینده ای نه چندان دور به آن بپیوندند.