به منظور توسعه معادن و صنایع معدنی و توسعه صادرات مواد معدنی فرآوری شده از کشور، توسعه معدن و صنایع معدنی در استانهای مستعد در دستور کار ستاد اقتصاد مقاومتی استانها قرار گرفته است.
در این راستا، سازمان برنامه و بودجه با انتشار گزارش خلاصه اهم عملکرد دولت یازدهم و دوره سه ساله دولت دوازدهم در بخش معدن و صنایع معدنی موضوع توسعه معادن وجلوگیری از خام فروشی را یادآور شده و سیاست توسعه معادن در ۶ استان در سال گذشته را خاطرنشان ساخته است.
بر اساس گزارش سازمان برنامه و بودجه، شماری از طرح های معدنی در استان های مختلف در سال ۹۸ اجرا شده که با راه اندازی آنها، ضمن جلوگیری از خام فروشی، ارزش افزوده بیشتری نیز عاید کشور می شود.
از جمله این طرح ها می توان به طرح های توسعه و فرآوری معادن مس و سرب و روی در استان سمنان اشاره کرد که در این راستا، معدن مس و سرب طرود واقع در ۱۲۰ کیلومتری جنوب شاهرود افتتاح شده است.
تولیدات معدنی طرود شاهرود برای فرآوری محصولات فلزی مس و سرب به غرب استان سمنان ارسال میشود و به گفته کارشناسان این خط معدنی در طُرود شاهرود خاکهای کم عیار یک درصدی مس را استخراج و فرآوری میکند.
تبدیل سالانه یک هزار و ۴۰۰ تن مس به کنستانتره ۴۰ درصد از دیگر اقدام های این خط معدنی است، معدن مس طرود در دو بخش استخراج و فرآوری دارای ۶۰ نفر کارگر و متخصص بومی است.
قرار است خطوط بیشتری برای کنسانتره مس در معدن طرود ایجاد شود و شرق استان سمنان منابع فراوانی از معادن فلزی است و طرود نیز مشمول این امر است.
طرود در ۱۲۰ کیلومتری جنوب شاهرود واقع شده و یکی از ذخایر غنی مس در سطح کشور است.
جلوگیری از خام فروشی و استفاده از خاک کم عیار در مسیر افزایش ارزش افزوده محصولات معدنی، هدف اصلی افتتاح معدن طرود و همچنین واحد فرآوری مس در ایوانکی است.
پتاس دیگر ظرفیت عظیم منطقه طرود شاهرود به عنوان دروازه ورود به دشت کویر محسوب میشود.
توسعه فرآوری طلا و سولفات سدیم و سرب و روی
توسعه فرآوری طلا و سولفات سدیم و سرب و روی و تولید کنسانتره سنگ آهن در استان خراسان جنوبی از جمله طرح های توسعه بخش معدن است، خراسان جنوبی با داشتن ۵۸۹ معدن «آلبوم» متنوعی از معادن استان را نشان میدهد.
اکنون دو واحد فرآوری طلا، سه واحد منیزیت، سه واحد صنایع فولادی، چهار واحد در حوزه زغال، فرآوریهای مواد معدنی، طرحهای توسعه لاستیک، سه طرح توسط سازمان گسترش و طرحهایی توسط ستاد اجرایی فرمان امام (ه) در دست اجرا است که نوید میدهد شرایط خوبی در این استان فراهم باشد.
آمارها نشان می دهد در سالهای اخیر اقدام های لازم در صنایع معدنی این استان انجام شده، از جمله ظرفیت ذخایر معدنی از ۱۱ به ۱۷ میلیون تن افزایش یافته است.
احداث کارخانه دانهبندی و میکرونیزه باریت
از طرح های دیگر می توان به احداث کارخانه دانهبندی و میکرونیزه باریت در استان خراسان شمالی (یک پروژه) اشاره کرد. سالانه بطور میانگین ۶ هزار تن سنگ باریت از هشت معدن فعال در بخش مرزی جرگلان در شهرستان راز و جرگلان این استان استخراج میشود.
ظرفیت اسمی استخراج باریت از معادن این منطقه هشت هزار تن در سال اعلام شده و استخراج در این منطقه با توجه ظرفیت مشخص شده در پروانه بهره برداری از معادن صورت می گیرد. راز، مرکز شهرستان مرزی راز و جرگلان در ۱۲۰ کیلومتری مرکز خراسان شمالی قرار دارد.
احداث کارخانه تولید کنسانتره از معادن سنگ آهن استان هرمزگان
احداث کارخانه تولید کنسانتره از معادن سنگ آهن استان هرمزگان (دو پروژه)، یکی از مهمترین الزام های تحقق اهداف در صنعت فولاد، تامین سنگ آهن مورد نیاز است، سال گذشته بزرگترین معدن سنگ آهن هرمزگان با نام سنگ آهن رضوان در ۷۰ کیلومتری شمال بندرعباس به بهره برداری رسید.
براساس عملیات پیجویی، میزان ذخیره معدن سنگ آهن رضوان از ۲.۵ میلیون تن به ۲۰ میلیون تن افزایش پیدا کرده و موجب شده تا بهعنوان بزرگترین معدن سنگ آهن در استان هرمزگان شناخته شود.
علاوه براین از دیگر اقدام های مهم برای توسعه صنعت فولاد کشور، آغاز عملیات بزرگترین کارخانه کنسانتره سنگ آهن هماتیتی کشور در هرمزگان در تابستان پارسال بود، بهره برداری از این کارخانه دغدغه فعالان این حوزه برای تامین مواد اولیه تا حدودی برطرف می شود.
فرآوری و تولید یک میلیون تن کنسانتره آهن با عیار ۶۲ و ۶۵ درصد، تامین خوراک کارخانههای گندله سازی مادکوش هرمزگان و تولید محصولات صادرات محور از شاخصهای مهم کارخانه کنسانتره سنگ آهن هماتیتی معدن رضوان است.
کارخانه تولید کنسانتره سنگ آهن هماتیتی شرکت پدیده کاوش ایرانیان رضوان بندرعباس دارای ظرفیت ورودی دو میلیون تن سنگ آهن خام و خروجی محصول یک میلیون تن با عیار آهن ۶۲ و ۶۵ درصد است
وی خاطرنشان کرد: بهرهبرداری کامل از این کارخانه زمینه اشتغال مستقیم ۴۳۰ نفر را فراهم میکند و طول دوره احداث کارخانه کنسانتره سنگ آهن هماتیتی به همراه باطله برداری و آماده سازی معدن سنگ آهن رضوان ۱۸ ماه طول میکشد.
فرآوری مس و تولید منیزیت سیستان و بلوچستان
فرآوری مس و تولید منیزیت کلسینه و توسعه معادن استان سیستان و بلوچستان از طرح های توسعه معدن در جنوب شرق کشور به شمار می رود.
کارخانه فرآوری مس با ظرفیت اسمی و تولید یک هزار تن پودر مس و ۷۰۰ تن کاتد مس در ناحیه صنعتی «نصرتآباد» زاهدان در حال اجرا است.
انتظار می رود پس از اخذ تسهیلات تا فصل زمستان امسال کارخانه لیچینگ مس در این منطقه به بهرهبرداری برسد.
همچنین بهره برداری از دومین واحد دانهبندی و پرعیارسازی منیزیت نوکآباد نصرتآباد پیش بینی شده است. واحد دانهبندی و پرعیارسازی منیزیت نوک آباد نصرتآباد با پیشرفت فیزیکی ۹۸ درصدی به زودی افتتاح می شود.
سهامدار و سرمایهگذار واحد دانهبندی و پرعیارسازی منیزیت نوکآباد نصرتآباد، شرکت سهامی خاص تهیه و تولید مواد نسوز کشور است که اکنون خطوط تولید این واحد دانهبندی و پرعیارسازی به طور کامل به بهرهبرداری رسیده و فعال است.
افزایش تولید کربنات سدیم در کشور
در سال ۱۳۹۸ در زمینه تولید کربنات سدیم با ظرفیت یک میلیون تن به عنوان یکی از پروژههای اقتصاد مقاومتی در استان فارس اقدام شد.
اکنون با به بهرهبرداری از این پروژه، ایران در جمع پنج تولیدکننده کربنات سدیم در جهان قرار گرفته است. تا سالهای اخیر صنایع شیمیایی تولید چسب، جوش شیرین، مواد شوینده و بهداشتی و صنایع شیشه و سرامیک در کشور نیاز خود را با قیمتهای بالا از خارج تامین میکردند.
اکنون با توجه به دسترس و ارزان بودن مواد اولیه این صنعت (سنگ آهک و سنگ نمک) که در معادن استان فارس به میزان زیادی یافت میشود؛ این صنعت با ارزش افزوده بالا و اشتغالزا در کشور مطرح شده و ماشینآلات و تجهیزات مورد نیاز این صنعت نیز داخلیسازی شده است.
همچنین تولید کربنات کلسیم از معادن آهک و نمک استان بوشهر نیز در قالب یک پروژه اقتصاد مقاومتی در سال ۱۳۹۹ در جریان است.
از دیگر پروژه های بخش معدنی که با هدف جلوگیری از خام فروشی و کسب ارزشافزوده بیشتر اجرا می شود، می توان به طرح تولید کنسانتره سنگ آهن و گندله از معادن استان یزد،
تولید کنسانتره مس و سیلیس دانهبندی و تولید گلولههای سنگشکنی در استان کرمان و تولید فروسیلیکو منگنز و تولید آهک هیدراته در استان قم اشاره کرد.