به گزارش روز چهارشنبه پایگاه خبری ساینسدیلی، بین مفاصل به طور طبیعی نوعی روانکننده وجود دارد، زمانیکه در بیماری آرتروز میزان تولید این روانکننده کاهش مییابد، مفاصل و غضروفها به هم ساییده میشوند و علاوه بر ایجاد درد، باعث میشود بیمار در انجام فعالیتهای عادی مانند راه رفتن و نشستن با مشکل مواجه شود.
از طرفی بیماری آرتروز عامل از بین رفتن غضروف بین مفاصل است. در این حالت مفاصل و استخوانها هنگام حرکت ساییده میشوند که با علایمی مانند درد، تورم و سفتی همراه هستند.
حرکت روان و آسان استخوانها روی یکدیگر مدیون غضروفهای سالم است. یکی دیگر از وظایف غضروفها، جذب شوک حین حرکات فیزیکی است.
تاکنون روشی برای ترمیم و رشد مجدد غضروف بین مفاصل وجود نداشت. محققان دانشگاه استنفورد به تازگی به روشی برای ترمیم غضروف دست یافتند. این روش بر مبنای تحقیقات قبلی محققان استنفورد صورت گرفته که در آن موفق به جداسازی سلولهای بنیادی اسکلتی شدند. این سلولها مسوول رشد استخوان، غضروف و سلولهای خونی مخصوصی در مغز استخوان هستند.
مطالعات جدید نشان میدهد غضروفهای آسیبدیده میتوانند با یک روش طبیعی به نام مایکروفرکچر ( microfracture) درمان شوند. زمانی که بر اثر آسیب مفاصل، حفرههای ریزی در سطح مفاصل ایجاد میشود، این روش طبیعی کمک میکند و بدن را به گونهای تحریک میکند که این حفرهها با موادی ترمیم و اشغال شوند. البته این مواد شباهت زیادی به غضروف ندارند، بیشتر شبیه به بافت زخم هستند و به آن fibrocartilage گفته میشود. این بافت از استخوانها و مفاصل محافظت میکند؛ ولی حالت ارتجاعی غضروف طبیعی را ندارد.
محققان از روش مایکروفرکچر برای بازسازی غضروف استفاده کردند و از مولکولی به نام BMP۲ کمک گرفتند. با استفاده از این تغییرات علاوه بر اینکه فرآیند مایکروفرکچر در بدن فعال میشود، بافت fibrocartilage نیز به گونهای اصلاح میشود که کارایی لازم را دارد.
این روش در مدلهای حیوانی موفقیتآمیز گزارش شده و امید است بتواند در درمان بیماریهایی نظیر آرتروز موثر باشد.
نتایج این مطالعه در نشریه Nature Medicine منتشر شده است.
تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۱:۳۰
تهران - ایرنا - محققان دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد در آمریکا به روشی دست یافتند که رشد مجدد و ترمیم غضروف مفاصل را فراهم میکند.