تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۹:۴۹

سنندج - ایرنا - باز سر هر کوچه و خیابان بوی آشنایی به مشام می‌رسد و حال غریبی آدم را در بر می‌گیرد، باز بوی محرم آمد و قلب‌ها، تندتند می‌زند که سالروز حادثه عظیم نزدیک است.

حال و هوای‌مان امسال در محرم صورت خاصی دارد، دل بی قرار است و عقل در تب و تاب که چگونه پذیرای ماه حزن و اندوه باشیم، اقامه عزا و پرپایی خیمه صلواتی، سوگواری امسال را جور دیگری کرده است.

هر ساله با آغاز ایام حزن و اندوه محرم و صفر، جان‌ها جلایی دوباره می‌یابد و از همه بدی‌ها و پلیدی‌ها جدا می‌شود، این ایام آب پاک و روانی است که انسان را از نو حیات می‌بخشد.

آهنگ محرم به صدا در آمد، آهنگ حرکتی عظیم، حادثه‌ایی بزرگ در پی گذر غافله‌ایی که به قصد هدایت زحمت و رنج سفر را به جان خرید و فارغ از جنگ و دجال، قدم در صحرایی گذاشت که داغ و سوزان است.

سخن از سفر به میان آمد، سفری که از همین ابتدای کار، بوی خون و آتش می‌دهد امّا ایمان و اعتقادات به درستی مسیر حرکت، اجازه نمی‌دهد ترس یا شک کاری از پیش ببرد،  کاروانی که دست چین و گل چین شده، هر کسی به این جمع متبرک دعوت نیست و نمی‌تواند خود را به این حرکت برساند، جایی برای بیگانه وجود ندارد.

هر سو می‌نگری دل غمگین است، شادی‌های روزمره دیگر جذاب و خندان نیستند، زمان و زمین و هوا، در گردش خود گرفتار آمده و به نوعی سرگیجه دچار شده که درمانی جز اشک و ناله و آه بر سر و سینه زدن ندارد.

قلم برای نگارش ناتوان شده و دست بی قرار نوشتن،  ذهن درگیر است که از کجا شروع کند، از کدامین نقطه مُرکب را بر کاغذ فرود آورد و به چه طریقی خود را به عاشورا برساند،  خیلی زود است که به تاسوعا و عاشورا برسیم با اینکه می‌دانیم خیلی زود دیر می‌شود و دیر زمانی نمی‌گذرد که ظهر آن ذبح عظیم فرا می‌رسد و ما می‌مانیم و یک پیکر بی سر.

هیچگاه نمی‌توان این حادثه بزرگ و تاریخی را در یک نگارش به تحریر درآورد و تمام حق مطلب را ادا کرد، واقعه عاشورا و حرکت کاروان کربلا هر ساله رنگ و بوی تازه‌ای به خود دارد و نمی‌شود موضوع را تکراری دانست.

حرکت آغاز شده، چه بخواهیم چه نخواهیم محرم ما را با خود به سال‌ها پیش خواهد برد تا با کاروانی خسته و تشنه به کربلا برساند، تصاویری از یک حادثه را با همه زیبایی‌هایی معرفتی و دینی به ما نشان دهد و در آخر به ضیافت گوشه خرابه برساند.

قلب در فشار است و تصور امسال از محرم و عزا، ذهن آدمی را آنچنان به خود مشغول کرده که زندگی روزمره دچار اختلال شده، کارهای مهمی که هر روز در لیست انجام بود جای خود را به تهیه لوازم عزا و محرم داده است.

پرچم، سنج،  عود و پیراهن مشکی، هر یک نماد و نشانی از آمدن ماه محرم است که این روزها در برخی فروشگاه‌ها به مردم عرضه می‌شود و در میان همه اینها، نسل چهارم و پنجم انقلاب اسلامی ایران شور و حال دیگری دارند.

کودکانی که با چهره معصوم و پاک برای تهیه پیراهن و یا روسری مشکی، همراه والدین به فروشگاه مراجعه می‌کنند، آدم را ناخود آگاه به یاد کودکان بی پناه حضرت اباعبدالله حسین (علیه السلام) می‌اندازند،  اقامه عزای امسال حال و هوایی دیگری دارد، اقامه عزای حسینی قرار است با رعایت پروتکل های بهداشتی شور و شعور دیگری به عزاداران بدهد.

زمزمه لب‌های جوانان و نوجوانان مداحی و روضه خوانی است، هر یک به تنهایی مداح شده و زیر ماسک‌هایی که بر صورت دارند سهم خود را در عزای محرم امسال جور دیگری به عرض ارباب می‌رسانند.

بیماری ویروسی کرونا در جهان، موجب تغییرات اساسی در زندگی روزمره مردم شد و تاثیر بسزایی هم در برگزاری آیین ها و مراسم ملی و مذهبی ما ایرانیان گذاشته است، محرم امسال هم یک تغییر محسوس در نحوی برگزاری در بر خواهد داشت امّا اصل موضوع و جریان عزاداری و اقامه آن ثابت خواهد ماند.

عده ایی از گوشه و کنار متذکر می شوند که ای داد با اقامه عزای حسینی شیوع بیماری ویروسی کرونا در کشور افزایش خواهد یافت و بهتر است امسال محرم مراسم عزاداری مثل سنوات قبل نداشته باشیم.

اینها نمی‌دانند یا خبر ندارد از همان روزی که این بیماری منحوس در کشور شیوع یافت، بچه‌های هیات‌های مذهبی در کنار نیروهای وزارت بهداشت و درمان با سربندهای یا حسین و یا فاطمه الزهرا، هر شب در تیم‌های ۲ تا سه نفری به صورت خود جوش و با هزینه شخصی، کوچه و خیابان‌ها، ورودی مراکز خرید و عابربانک‌ها را ضد عفونی می‌کنند.

برنامه ریزی محرم از ماه‌ها قبل توسط روسای هیات مذهبی با مشورت عوامل اجرایی آغاز شد و با توجه به شرایط موجود کشور، فضاهای باز را برای برگزاری مراسم سینه زنی و عزاداری آماده کرده اند.

حفظ سلامت جامعه و پیشگیری از شیوع بیماری ویروسی کرونا دغدغه همه مسوولین است و در این خصوص هم فرمانداری شهرستان بیجار با توجه به برگزاری باشکوه عزاداری مردم و دسته‌های عزاداری،  برنامه‌های مرتبط با وزارت بهداشت و درمان را به هیات‌های مذهبی ابلاغ کرده است.

دسته گردانی در بیجار ممنوع است

فرماندار بیجار در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: طبق آخرین جلسه‌ایی که با مشارکت مرکز بهداشت و درمان شهرستان و مسوولین هیات‌های مذهبی برگزار شد، مقرر گردید دسته گردانی ایام محرم امسال ممنوع باشد.

علیاکبر ورمقانی افزود: هیات‌های مذهبی برای رعایت پروتکل‌های بهداشتی متعهد شدند، دسته گردانی عزا حسینی در شهر ممنوع و در مساجد حداکثر یک ساعت صرفا سخنرانی و روضه خوانی برگزار خواهد شد.

او یادآور شد: سینه زنی و زنجیرزنی داخل مساجد به علت تجمع سینه زنان و احتمال شیوع بیماری ویروسی کرونا ممنوع است و عزاداران باید به رعایت فاصله اجتماعی توجه و دقت کافی داشته باشند و در فضای باز و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی حداکثر ۲ ساعت عزاداری کنند.

ورمقانی تاکید کرد: الزام به زدن ماسک در تمام مراسمعزاداری دهه اول محرم و دیگر ایام توسط عزاداران و مداحان لازم و ضروری است همچنین برپایی ایستگاه صلواتی و پذیرایی در مساجد و سطح شهر ممنوع است.

فرماندار بیجار با اشاره به اجتماع عظیم عزاداران در روز عاشورا گفت: امسال با توجه به شرایط پیش آمده، امکان برگزاری این مراسم وجود ندارد و علم‌گردانی و استفاده از طبل هم در هیات‌ها ممنوع است ضمن اینکه توزیع نذری تنها با نظارت بهداشت و درمان و هماهنگی قبلی و با رعایت اصول بهداشتی در میزان محدود و با نظارت امکانپذیر است.

وی با اشاره به اینکه جامعه سالمندان دارای بیماری زمینه‌ای در معرض بیشترین خطر ابتلا به بیماری کرونا هستند، حضور سالمندان و بیماران در مراسم محرم را ممنوع اعلام کرد و ادامه داد: هیات‌ها مکان‌های رو باز محل عزاداری خود را به سازمان تبلیغات اسلامی و مراکز بهداشت و درمان معرفی کنند تا نظارت کامل بر این اماکن انجام شود.

هیات مذهبی بیجار زمان و مکان عزاداری را اعلام کردند

در فضای مجازی شهرستان بیجار، هشتک اعلام جلسه عزا، در تمام کانال‌ها و گروه‌های تلگرامی، ایتا و سروش منتشر و از عموم عزاداران درخواست شده با استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی وارد مراسم عزای حسینی شوند.

عزاداری دهه اول محرم الحرام در شهر بیجار شامل برگزاری هیات عزاداران مسجد فاطمیه در فضای باز با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین ذبیح الله میرزایی و مداحی کربلایی مصطفی حمزه خانی و کربلایی امیرحسن سیدشکری پس از اقامه نماز و مغرب عشاء به مدت ۱۱ شب، مراسم عزاداری و زنجیرزنی دهه اول محرم از شب اول محرم به مدت ۱۰ شب و از ساعت ۲۱:۳۰ در مقابل درب مسجد حضرت امیرالمومنین علی (ع)، هیات قمر بنی هاشم (ع)  به مناسبت ایام عزاداری حسینی با سخنرانی روحانیت شهرستان و مداحی حاج احمد گرشاسبی زمان پنجشنبه شب ساعت ۲۱:۳۰ در فضای دبیرستان کوثر است.

یاد این شعر مانداگار از سعید بیابانکی در وصف سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله حسین (ع)  افتادم که می‌گوید:

بگذار که این باغ، درش گم شده باشد

گل ‌های ترَش، برگ و برش، گم شده باشد

جز چشم به راهی، به چه دل خوش کند این باغ؟

گر قاصدک نامه برش گم شده باشد

باغ شب من کاش درش بسته بماند

ای کاش کلید سحرش گم شده باشد

بی اختر و ماه است دلم؛ مثل کسی که

صندوقچه ی سیم و زرش گم شده باشد

شب تیره و تار است و بلادیده و خاموش

انگار که قرص قمرش گم شده باشد

چاهی ست همه ناله و دشتی ست همه گرگ

خواب پدری که پسرش گم شده باشد

آن روز تو را یافتم افتاده و تنها

در هیبت نخلی که سرش گم شده باشد

پیچیده شمیمت همه جا، ای تن بی سر!

چون شیشه ی عطری که درش گم شده باشد

شهرستان ۸۹ هزار نفری بیجار در ۱۴۲ کیلومتری شرق شهر سنندج مرکز استان کردستان قرار دارد.