به گزارش ایرنا و به نقل از بیانیه امروز وزارت امور خارجه پاکستان، «شاه محمود قریشی» وزیر امور خارجه این کشور در رای یک هیات عالی رتبه دیپلماتیک راهی هاینان چین شد.
در این بیانیه آمده است: سفر دو روزه قریشی با هدف شرکت در دور دوم گفت وگوهای راهبردی میان دو کشور با حضور وزیر امور خارجه چین انجام میشود. اولین دور این گفت وگوها مارس ۲۰۱۹(۱۳۹۸)برگزار شده بود.
وزارت امور خارجه پاکستان تقویت همکاریهای مشترک با چین برای مقابله با ویروس کووید-۱۹، مناسبات دوجانبه، تبادل نظر درخصوص موضوعات منطقهای و بین المللی را محور مذاکرات وزیر امور خارجه پاکستان با همتای چینی وی اعلام کرد در عین حال منابع دیپلماتیک که از سفر آتی «شی جین پینگ» رییس جمهوری چین به پاکستان خبر میدهند، گفتند که نهایی کردن این سفر محور اصلی گفت وگوهای قریشی با وانگ یی خواهد بود.
«عمرانخان» نخست وزیر پاکستان دو روز پیش گفته بود که «شی جین پینگ» قرار بود در ماه می(اردیبهشت) امسال به اسلامآباد سفر کند اما به دلیل پاندمی کرونا این سفر به تاخیر افتاد و اکنون قرار است سفر رییس جمهوری چین ماههای آینده انجام شود.
مرکز دیپلماسی دولت اسلامآباد اعلام کرد که سفر قریشی به چین نقش مهمی در تقویت بیش از پیش مشارکت و تعامل سازنده راهبردی در همه زمینهها میان پاکستان و چین و تعمیق ارتباطات راهبردی و هماهنگی با پکن در موضوعات مختلف خواهد داشت.
برخی منابع آگاه ششم سپتامبر (۱۶ شهریور) را تاریخ سفر رییس جمهوری چین به پاکستان عنوان میکنند.
پاکستان مصمم است تا مرحله جدید پروژه کریدور مشترک اقتصادی با چین را آغاز کند و به همین دلیل منابع خبری سفر آتی رییس جمهوری چین به اسلامآباد را بسیار حائز اهمیت میدانند.
کارشناسان، یکی از اهداف مهم دومین سفر رییس جمهوری چین به پاکستان را همراهی دو کشور در مقابل سیاستهای توسعه طلبانه آمریکا در قاره آسیا به ویژه در بحث تنشهای شبه قاره، روابط با هند از جمله مناقشههای سرزمینی پکن و اسلامآباد با دهلینو ارزیابی میکنند.
در جریان نخستین سفر شی جین پینگ به پاکستان در سال ۱۳۹۴، دو کشور قراردادهای زیادی در زمینههای گوناگون به ویژه آغاز طرح سیپک امضا کردند.
طرح سیپک در ۱۳ نوامبر ۲۰۱۶ همزمان با انتقال یک محموله چینی از طریق خشکی به بندر گوادر پاکستان برای ارسال از طریق دریا به آفریقا و غرب آسیا تا حدودی عملیاتی شد. مابقی پروژههای این طرح نیز سال ۲۰۱۷ میلادی آغاز شد.
احداث شبکههای حمل نقل ریلی و جادهای از شمال شرق پاکستان، هممرز با چین تا جنوب غرب این کشور در بندر گوادر از مهمترین طرحهای سیپک است. همچنین توسعه بندر گوادر پاکستان نیز جزو آن به شمار میرود.
گسترش مناسبات اسلامآباد- پکن به رغم ملاحظات واشنگتن
پاکستان و چین به عنوان دو کشور همسایه، از روابطی دیرینه و ریشه دار برخوردارند و به ویژه در سالهای گذشته، مناسبات این دو کشور از سطح دوستانه فراتر رفته و یکدیگر را متحدان آهنین و ناگسستنی میدانند.
احساس نیازهای راهبردی و متقابل اسلامآباد و پکن به یکدیگر در زمینههای گوناگون اقتصادی و تجاری، سیاسی، نظامی، دفاعی و امنیتی سبب شده است که حلقههای اتصال دو کشور در شرایط کنونی پس از فراز و نشیبهای بسیار در روابط پاکستان و آمریکا محکمتر از هر زمان دیگر در گذشته باشد.
در نگاه نخست به وضع اقتصادی پاکستان و چین، شاید این گونه به نظر برسد که در معادله روابط دو کشور، پاکستان به دلیل نیازهای شدید به رشد اقتصادی و تولید انرژی، نیازمند برداشتن گامهای بیشتر به سوی چین است؛ اما با نگاه دقیقتر به روابط این دو کشور همسایه و با در نظر گرفتن موقعیت ژئوپلتیک و ژئواکونومیک پاکستان، میتوان به عمق نیاز پکن به همسایه خود، اسلامآباد که مناسبات اقتصادی با آن همواره مورد ظن و انتقاد طرف آمریکایی بوده است، پی برد.