نیویورک- ایرنا- وزیران خارجه سه کشور اروپایی عضو برجام با رد اقدام آمریکا در به کارگیری مکانیسم ماشه، تاکید کردند از این اقدام که با تلاش‌های آنها برای حفظ برجام ناسازگار است، حمایت نمی‌کنند.

هایکو ماس وزیر خارجه آلمان، ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه و دومینیک راب وزیر خارجه انگلیس عصر پنج‌شنبه با صدور بیانیه مشترکی افزودند: سه کشور متعهد هستند که روند و سازوکارهایی که پایه واساس چندجانبه‌گرایی را تشکیل می‌دهند، حفظ کنند.

وزیران سه کشور اروپایی با تاکید بر حفظ اقتدار و اعتبار شورای امنیت سازمان ملل، تصریح کردند: از کلیه اعضای شورای امنیت سازمان ملل می‌خواهیم که از هرگونه اقدامی که فقط موجب شکاف بخشیدن به اختلافات در شورای امنیت می‌شود یا پیامدهای جدی دارد، خودداری کنند.

در این بیانیه آمده است: فرانسه، آلمان و انگلیس متذکر می‌شوند که آمریکا به مشارکت خود در برجام به دنبال خروج هجدهم اردیبهشت ۱۳۹۷ از این توافق، خاتمه داده است. موضع ما در این رابطه به صراحت به رئیس و اعضای شورای امنیت بیان شده است.

فرانسه، آلمان و انگلیس در این بیانیه افزوده‌اند: برخلاف مشکلات مهم ناشی از خروج ایالات متحده، به برجام متعهد هستیم و اعتقاد داریم که باید مساله عدم رعایت سیستماتیک ایران به تعهدات برجامی خود، از طریق گفت‌وگو بین شرکت کنندگان برجام و از جمله از طریق کمیسیون مشترک و استفاده از مکانیسم حل اختلاف، حل کنیم.

سه کشور اروپایی در بیانیه خود بدون اشاره به ناتوانی خود در اجرای تعهدات برجامی تاکید کردند: به منظور حفظ توافقنامه، ما از ایران می‌خواهیم که تمام اقدامات مغایر با تعهدات هسته ای خود را معکوس کند و بدون تاخیر به اجرای کامل برگردد.

در بیانیه این سه عضو برجام از انقضای محدودیت تسلیحاتی ایران در ۲۷ مهرماه ابراز نگرانی شده و آمده است: سه کشور اروپایی مصمم هستند پاسخهای کافی را برای این چالش‌ها به دست آورند و به همکاری با تمام اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد ادامه می‌دهند تا مسیری رو به جلو بیابند که موجب ایجاد فضایی برای دیپلماسی بیشتر شود.

وزیران خارجه آلمان، انگلیس و فرانسه افزوده‌اند: تلاش‌های ما بر اساس نیاز به حمایت از اقتدار و کرامت شورای امنیت سازمان ملل و پیشبرد امنیت و ثبات منطقه هدایت می شود.

دولت آمریکا پس از نزدیک به سال خروج از برجام، مدعی شده است همچنان عضوی از این توافق است و می‌تواند از سازوکارهای موجود در این توافق و قطعنامه ۲۲۳۱ مرتبط با آن، علیه ایران استفاده کند. به همین منظور ابتدا روز جمعه گذشته قطعنامه‌ای ۴ بندی به شورای امنیت ارائه داد که تنها توانست یک رای مثبت جمهوری دومینیکن را با خود داشته باشد و به اعتراف کارشناسان و مقامات فعلی و سابق آمریکا، شکست مفتضحانه‌ای را متحمل شد.

به دنبال آن، مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا روز پنج‌شنبه با حضور در سازمان ملل متحد به طور رسمی درخواست داد تا قطعنامه های لغو شده شورای امنیت، بر اساس مکانیسم ماشه علیه ایران بازگردانده شود.